Diskusije : Emigracija

 Komentar
Za buduce milionere bez motike i znoja... .
santa
30. avgust 2021. u 10.36
15 Tips for Buying Your First Rental Property

Consider the risks and rewards of owning investment property
https://www.investopedia.com/articles/investing/090815/buying-your-first-investment-property-top-10-tips.asp
santa
30. avgust 2021. u 10.45
Pogledi iz prve ruke:

Što se 'motike' tiče, u ovim sredinama, to stoji dok za 'znojenje' i sve što se podrazumeva pod to, zavisi vise koliko se radi sa solidnim poznavanjem tematike investiranja u nekretnine za izdavanje, a manje na - čula/kazala, tj. - sreću (pa ko voli nek izvoli)!

zlatiborac
30. avgust 2021. u 11.10
„Za buduce milionere bez motike i znoja... .”

Ta izreka - poslanica u prvom smislu reci: nastala i vazila u vreme paora - reklo bi se...
skoljka1
30. avgust 2021. u 22.25
U oči mi je upalo ono $100,000, ovdje kod mene to nema ni u nekoj divljini a kamoli da bi bilo u nekom centru ili sl. (Bliže fakulteta recimo, poslova i tako). Računaj najmanje puta 3 toliko.
santa
31. avgust 2021. u 00.20
„ Računaj najmanje puta 3 toliko.”

skoljka, kao sto znaš, koliko je isplativo uloziti/investirati $100K ili $300+K u neku nekretninu zavisi od; ROI = Net Income / Cost of Investment (sa svim troskovima investiranja).

Detaljnije info su u datom prilogu kao i u mnogobrojnim drugim na netu.
skoljka1
31. avgust 2021. u 01.22
Sve mi je jasno santa. Ne mogu reći da sam ekspert, ali imam neko iskustvo i već par nekretnina. Samo hoću reći da su cifre značajne tu oko mene, al jeste da su i rente skočile. Jedino sto nas cupa su niske kanate za sad, nadam se da će tako i ostati bar još neko vrijeme.
Dal je tvoja strategija bila kupovati nove (no maintenance, veća renta) ili starije pa se nadati rezoning, otkupu developera i sl? Mislim sigurna sam posle toliko godina da imaš mix svega i svačega (možda i commercial?), ali generalno šta ti se više isplatilo?
santa
31. avgust 2021. u 02.02
skoljka1: „da imaš mix svega i svačega (možda i commercial?)”

Najisplativije za male investitore su bile, i još uvek su, single family sa oko 0.5AC lot sa sto manjim down, i sa sto nizim i dužim kreditom. Condo/Appt, small commercial je , zavisno od sredine do sredine, sa najmanjim ROI, a neki put i sa (-) cashflow.
zlatiborac
31. avgust 2021. u 08.28
„Detaljnije info su u datom prilogu kao i u mnogobrojnim drugim na netu.”

Bracela, sve ovo sto si naveo je (po licnom mišljenju) na mestu.
Osim toga i logicno što se može potvrditi i ličnim iskustvom.
Biti i postati posednik milionskog vlasnistva iziskuje mnoga
samoodricanja,tj. žrtvu koju namece svakodnevnica, a za koje
vecina nije spremna iz raznoraznih razloga. Mnoge,tj. većinu koje
lično poznajem ili pak družimo se, pocinjali su od iste nule.

p.s. Doduse može se postati milioner rođenjem kao sto su potomci
H.Forda,bivših predsednika Kenedija & Trampa i još mnogih.
Neko imade talenta za umetnost,nauku, sport, muziku,pevanje
i još po nešto pa se uvrste u klub milionera, a bogme i onih koji dolaze do miliona precicom...
zlatiborac
31. avgust 2021. u 08.30
'iste' = ciste
prekodrinski
(Å¡loser)
31. avgust 2021. u 09.36
Ha ha ha, ono što sam ja naučio je to da se do bogatstva ne dolazi teškim radom ili samo teškim radom. Drugo, ako i postaneš bogat, postoji još veća mogućnost da te sruše, gurnu u bankrot.

A da bi postao i opstao moraš pre svega da imaš čvrstu porodicu.
Ako imaš prijatelje i znance na poziciji , tim bolje.
Sreća mora takođe biti.
Dakle : Pravi čovek u pravo vreme na pravom mestu.

Još jedan dodatak : Ne smeš biti baš previše moralan, ako ti se pruži prilika ukradi, potkupi,prevari, a možda i da zapretiš nekome.
Zato ja nisam bogat, pre svega ovo o moralnosti. :)))))

Teško da je neko bogat , a da je to bogatstvo sasvim pošteno stvoreno, ali da budem optimista pa da kažem da ima i takvih možda koji procenat. :)))))))))
santa
31. avgust 2021. u 10.09
zlatiborac: „može se postati milioner rođenjem kao sto su...”

Da 'može' tako to, bracela, kao sto to i sami vrapci na drvecu znaju, dok je postavljena tema namenjena za nas(e) dodjose, posebno ove koji su se nasli u ovim sredinama sa solidnim poznavanjem jezika i iznad presecnog stepena obrazovanja, i sto je još vaznije sa laptopom ili tabloidom u rancu, a ne kao naše generacije iz '60/'70tih) koji smo dosli sa prakticno nemustim jezikom novih domaćina, bez svojih starih 'kumova' i kojekkavih darezljivih saveta kako, šta, i gde se sve može naći i pronci?!

Tačno je da smo se mi ipak 'snasli' (koj gavom o zid, koj glavom kroz zid) i tu smo danas gde smo, vecina nas moglo bi se reci - nor filthy reach, nor dirt poor (niti banalno bogati niti slepci ko crkveni mis), dok podikoji od naše generacije (ukoliko su još tu?) još tragaju za pustim snovima i mirnom kutku ispod plavih oblaka i pitomog sunca.

Ukratko, vecina iz mladje generacije imigranata nepobitno su se nasli sa potpuno drugim i boljim početkom (ovo navodim iz licnog iskustva i poznavanja danasnjih prilika kao i ranijih!) i ne vidim razlog zašto na kraju njihovog radnog veka nebi mogli otici u penziju sa najmanje $ million/dva na racunu i još po nešto dok pijuckaju neko hladno pivce (cujes li kreativni?) dok pare i dalje samo kaplju na bankovnom racunu?!

Kažem 'NE vidim' razlog zašto ne pretvoriti danasnje mogućnosti nešto što se samo sanja, naravno ne sedeci s' krstenih ruku i ocekujuci (kao ovi moji southern hillbillies) - God will provide?!
Profesor-Kanada
(Profesor)
31. avgust 2021. u 10.48

Skoljka1, jedan od najvaznijih faktora za kupovinu nepokretne
imovine je pozitvan 'Cash Flow'.

Santa's, ROI je vrlo važan faktor.

Profesor-Kanada
(Profesor)
31. avgust 2021. u 10.56
Nekretnine
Taurus
21. februar

Stef:Koliko je najmanje vremena potrebno da se obrne jedan krug sa investicijom u nekretnine?
---------------------------------------------------

Zarada na nekretninama je u proseku od 6-10% godisnje, ali ima izuzetaka.

Vrlo je važna lokacija! Na boljim lokacijama možeš da imaš visu kiriju, tako povecavas cash flow. Visina kirije mora biti veca nego svi eventualni troskovi, ali to market sam određuje, inače u suprotnom bi nestalo stanova za izdavanje.

Za boljim lokacijama je veca potraznja, to je vrlo važno u slučaju pada marketa, jer na boljim lokacijama lakse nadjes dobre stanare.

Šta je dobra lokacija, to je prica za sebe.

Ja sam imao specificnu taktiku koju sam nasao u jednoj knjizi. Fokus je bio na Capital gain u početku, da bi se nekretnina sto lakse i brze otplatila, i da bi kasnije imao cist income, recimo za penziju.

Ako jedna nekretnina (unit) zaradi recimo 10% godisnje , kako onda doći do 10 jedinica (units) da bi mogao svake godine da otplatis jednu jedinicu. Ovo nije tako lako izvodljivo ali je osnova ove taktike, plan.

Nama za penziju i ne treba 10 otplacenih jedinica, dovoljno je da otplatis 2-3. U Hamiltonu su takve kirije recimo oko 1500 dolara mesecno, ako imaš dve-tri takve, to je dovoljno da se penzionises ako ti je to cilj. Posle toga imaš oboje, income i capital gains.

U ovom slučaju doslovno vazi onaj savet - ako hoćeš da se obogatis moras da koristis tudje pare i tudju pamet.

Nekretnine su jedina vrsta investiranja gde možeš (relativno lako) da pozajmis pare od banke i da odmah imaš prihode koji mogu svoje troskove da pokriju.

Ovo je osnova nacina kojeg sam ja primenio, nisam ga ni je u potpunosti pratio, svako od nas će uraditi malo drugacije, ali kao sto sam rekao, ovo je samo osnova, sve ostalo su detalji o kojima možemo dalje da pricamo ako bude zainteresovanih.
santa
31. avgust 2021. u 13.42
„ako hoćeš da se obogatis moras da koristis tudje pare i tudju pamet.”

Bas TAKO, prof., i nikako drukse za obične smrtnike se može postici vise u svom radnom veku nego samo od posla (ma kakav to bio, od bravara do lekara i doktora nauka kao i sve ostalo između)!

Poceo sam sa prvom nekretninom za sebe 1973će sa 'tudjim' parama i posle par vise jedinicnih ulaganja, danas sam tu gde sam, ne zbog poznavanja majstorske vestine iz industrije i provedenih niz godina kao tenure prof. za katedrom, već bas zahvaljujuci tudjim parama i znanju već oprobanih i dokazanih investitora u ovim sredinama, posebno 'mom & pop' sveta.
skoljka1
31. avgust 2021. u 20.28
Da, lokacija je potpuno najvažniji faktor. E, sad koja lokacija. Suvi centar grada recimo odlična renta, ali desi se korona, ljudi bježe u predgradja. Renta pada, teško naći dobrog rentera. Ali No pain, no gain. Procice i korona.
A Cash flow da bude pozitivan od početka, da, jedino ako staviš jako dobar downpayment. Bar ovdje. Inače ne ocekuj pozitivu prvih 10-ak god.
Real estate investicije su na duge staze. I ima zezanja. Ali mnooogo manje nego na regularnom profesionalnom poslu gdje te zeza svaka zuza, gdje je odgovornost ogromna (kod mene) i gdje nema šanse da možeš i približno da zaradiš kao na nekretnini. Tako da, ja ne znam u stvari zašto svako ne bi investirao u nekretnine bar u ovom dijelu svijeta. Dok god ti banka daje pare za investiciju, uzimaj. To je moje iskustvo sa 20+ god života na ovoj strani okeana.
zlatiborac
01. septembar 2021. u 08.38
„Ovo je osnova nacina kojeg sam ja primenio, nisam ga ni je u potpunosti pratio, svako od nas će uraditi malo drugacije, ali kao sto sam rekao, ovo je samo osnova, sve ostalo su detalji o kojima možemo dalje da pricamo ako bude zainteresovanih.”

Da bi se razumela,tj. shvatila osnova, i te kako su vazni detalji
koji su polazna tacka. Dobiti kredit. tj. 'tudji novac', zahteva
ispunjavanje izvesnih normi,a koje nisu svakom dostupne. Ko u to
nije dovoljno upucen i spreman da prihvati,ne treba ni da pokusava.
santa
01. septembar 2021. u 10.36
„ Dobiti kredit. tj. 'tudji novac', zahteva ispunjavanje izvesnih normi,a koje nisu svakom dostupne.”

Bas tako, bracela, bez dobrog poena kredita (FICO,750+) ne vredi ni pokusavati i ako imaš ispod slamarice čak i $1,000,000 u keshu, zato je vrlo važno u ovim sredinama imati, bar skroman, kredit po dolasku i redovno odplacivati da bi mogli ocekivati neko buduce financiranje banke ili sličnih institucija.

Po mom prelasku iz CAN u Calif. i pri kupovini novih kola (1968 Buick, California) bio sam u mogućnosti da isplatim u kesu ($3,500) + trade in mog starog Falcona, ali dealer nije mogao da nadje neku kompaniju koja bi mi dala osiguranje, jer nisam imao nikakvog kredita do tada, a bez osiguranje nisu mogli da isteraju auto sa izlozbenog prostora i da ga odvezem sa lota!

Buick dealership mi je ponudio da kreditira $500 na godinu dana a ostalo u keshu sa zamenom, sav srećan i presrecen sam se ponovio sa 'ganc novim' autom na dan pre njnihovog Bozica. Od tada pa sve do danas dosta je 'tudjih' para preslo sa bankovnog racuna na licni i 'credit line' podizan sa par hiljada $ do daleko vise nego sto bi mi ikad zatrebalo.

Sve je to moguće bilo, i ostalo do danas, ukoliko se FICO credit score nadje u između 750 i 850 poena. Naravno, to se ne postize preko noćiniti samo sa par $$$ credita.

zlatiborac
01. septembar 2021. u 11.50
Ne mogu a da se ne složim sa bracelom.;-)

Pribliznih zivotnih iskustava iz Statog Kraja i početka od nule
u Zemlji Snova...Prvenstveno nepoznavanje jezika + bez krajcare
u dzepu, ali ne i bez samopouzdanja koje se ponelo-imalo u sebi,
a uz to u godinama sa 'viskom snage; koja zahteva upornost & istrajnost. Pa ipak ako imamo međusobnih razlika,iste su u
nijansama. Ti si dosao kao jedinka i bez sponsora,dok je u mojem
slučaju porodicno posredstvom sponsora, ali u istu zemnlju 'nedodjiju';-).
Ti imade vise povoda i razloga da se upustis avanturisticki i dalje
'od ne-mila do ne-draga, dok ja ostadoh ovdeka sa 'pupcanom vrpcom,
i to je to. A da se razumedemo i ponekad bas i ne,to bi bilo uglamnom
sto su ti koreni iz nepregledne ravnice, dokle moji tamo medj` onim balkanskim brdima.

p.s. ono sto nam je ponajvise zajednicko jeste burek sa jogurtom
čiji miris-ukus još isto osecam kao da je negde tu i tako blizu...
'pozz - bracela ;-)))
Profesor-Kanada
(Profesor)
01. septembar 2021. u 14.25
skoljka1
31. avgust 2021. u 20.28

Da, lokacija je potpuno najvažniji faktor.
***********************************************************
Skoljka, nisi primetila da sam nekoliko puta postavio pitanje:
Koji su najvazniji faktori kada se INVESTIRA u nepokretnu imovinu?

1.
2.
3.Lokacija
4.Lokacija
5.Lokacija

Niko se nije javio sa odgovorom.

Ako osoba ima novac spreman da kupi licni kucu, bez zajma/duga,
u tom slučaju, LOKACIJA je # 1 faktor.
Seeb-VN1700
01. septembar 2021. u 15.31
Kupit kucu ili stan na kredit pa iznajmit možda ima smisla u USA, jer sam vidio jednu reportazu kako brzo stanara koji ne placa stanarinu istjeraju napolje i promjene bravu.
U Njemackoj to traje mjesecima i uz pomoć advokata i sudova. Ako stanar ima malu djecu onda mu ne možeš ništa osim da moras placat i troskove struje, grijanja, vodu.. koju oni potrose.

Razgovarao sam sa zenom neki dan na tu temu jer nam kuca prevelika, ali smo dogovorili da ne ulazimo u taj rizik da trazimo stanare, radije prazno bez problema nego puno sa problemima.

Naci uredne stanare je kao dobitak na lotu..

-
santa
01. septembar 2021. u 21.11
zlatiborac: „ ono sto nam je ponajvise zajednicko jeste burek sa jogurtom...”

Slozio bih se i sam sa malim dodatkom da dok je Burek po nacionalnoj kulinarskoj osnovi, sve ostalo sto nas čini to šta smo danas, i svih prethodnih godina, je odraz našeg domaćeg vaspitanja i sredine u kojima smo odrastali sa ponosom na naše predake - Ere i Lale.
zlatiborac
01. septembar 2021. u 22.09
'...je odraz našeg domaćeg vaspitanja i sredine u kojima smo odrastali sa ponosom na naše predake - Ere i Lale.'

Naravno bracela,

Onaj koji nije pravovremeno stekao osnovne vrednosti tokom formiranja licnosti i postane samo svoj - nije ničiji. Drugim rečima abstraktni,
bioloski,ekonomski opasan covek kojeg se treba kloniti.

Može se biti i ostati covek i ako je u sukobu sa roditeljima,ali ne može biti covek onaj koji zaboravi svoje roditelje.
skoljka1
01. septembar 2021. u 22.53
Seeb, ovdje stanar sebi otvori račun za struju i sve ostalo kad se preseli u rentan stan. Ti nemaš ništa s tim. A za nalaženje dobrog stanara, zavisi gdje si, ponuda/potražnja. Ovdje kod mene se javi 20-ak ljudi na oglas ako ne i više, velika je navala. Dolaze novi imigranti konstantno plus mi smo blizu fakulteta, tako da dobro uradiš ‘reference check’ i provjeris sve detalje u aplikaciji i onda se pomoliš svevisnjem, i das ključ
Ako pošteno odrađuješ posao, mislim da ljudi to osjete. Sve bude čisto, uvijek odgovaramo na poruke/pozive rentera sto prije možemo i rjesavamo probleme ako treba, nekad i lične, pogotovo ako su noviji imigranti/mladi ljudi. Mi često imamo dugorocne stanare, nismo ‘greedy’…znaci ko u svemu treba posvetiti pažnju i rezultat neće izostati
Stanare nije bas lako isterati ni ovdje, sad za covid čak je bilo i nemoguće.
prekodrinski
(Å¡loser)
02. septembar 2021. u 01.10
Seeb, u Evropi se placa puno manji porez na nekretnine nego u Americi. Zatim, kod njih cene rastu konstantno zbog ulaganja/pranja para bogatasa iz celog sveta. Napr. bogati ljudi iz neke siromasne zemlje ulazu tamo jer je sigurno.

Plus, naravno veliki priliv emigranata.

Zbog toga cene idu gore, a i oni moraju nekako da povrate te pare, pa rentaju.
Vi u Nemackoj imate sličnu situaciju, kako je s porezom ne znam.
Ovde kod nas, jedino uz obalu i u Ljubljani su cene visoke, pa onda i renta.

Zanimljivo, čak su se poceli ljudi vracati kuci iz recimo Nemacke. Kažu, kad platimo stan , ostaje nam isto ili manje nego kod kuce. A ovde se osecamo bolje među svojima, imamo kucu, nešto zemlje, ... i u penziju idemo pre nego Nemci, za sada.
Valjda nije sve ni u parama,naročito ako imaš osnovne uslove za zivot, i možda malo rezerve za nedaj boze...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
02. septembar 2021. u 05.55
bolje deco sp..kavajte svoje pare - dok ste živi, sada.
-evo drug rizling - covek ne znam da li je bio stekara (nadam se da nije, nego da je bas naprotiv - bio meraklija) - hop 72 godine, i nema coveka vise.
mnogo toga možemo da skontamo, čak i okvirno možemo da skontamo kad ćemo da geknemo - al' ne mora da znaci.
shodno tome, man'te se ulaganja sa sto godina... (bas mi bio neki matori amer-sektas simpatican, par postanskih brojeva od moje vikendice - pokrala im komunisticka narodna vlast imetak, oni ljudi verovatno da bi zivu glavu sacuvali - utekli glavom bez obzira - u daleku jues of a. - i sad, nove demokratske vlasti im to regularno vrate, (bilo odelenje plucne bolnice u njihovoj toj nekretnini - naravno, nije im država vratila i pare, na ime rente - sto je koristila je l'..) - uglavnom, covek „sto godina” - i lepo je to srusio, i krenuo da zida nešto, fazon da leci narkomane, i naravno - preminuo.
mislim, sve ok, lepo je posvetiti se visim ciljevima i td, ali treba i realno proceniti svoje snage.
zlatiborac
02. septembar 2021. u 08.35
„bolje deco sp..kavajte svoje pare - dok ste živi, sada.”

Tako nešto je uobicajeno pravilo za izvesne koji bi pare (da imaju)
znali i umeli kako da spiskaju. Ali frka je kako do istih doći dok
kažeš keks. I tako veci deo zivota procerdaju u stilu umišljenih
boema sa kojima se nije oskudevalo. Kako u metropolama,tako varosima i varosicama - pa čak u selu i selendri. Ako je doticni-na jedinka
može se uzeti kao razumljivo-prihvatljivo utoliko sto su imali
pogodne uslove da budu to što jesu. Međutim ako su doticni još stekli i potomke, eto belaja za siru zajednicu.

Ali ovdeka (gde sam) i pored toga još uvek je vecina inih koji znaju,mogu i umeju da raspolazu sa 'viskovima' prihoda, u protivnom odosmo vecinski u proletere...
Seeb-VN1700
02. septembar 2021. u 09.12
Kamate na kredite nikad nize i možda nikad bolja prilika da tudjim novcem postanes bogatiji.

Nego da nešto strucno pitam prfesora i sve ostale..
Imam namjeru u sledeće 3 god. da se povucem iz posla, inače imam manju metalsku firmu gdje se obično prizvode stvari za gradj. bravariju. Nije neki veliki profit ali može posteno da se živi.
Imam recimo mogućnost da ostavim nekom ko će nastvait dalje vodit firmu, a ja da dobijam recimo za stanarinu za objekte i prostor gdje se firma nalazi.
Ta mogućnost je moguća ali teško ostvariva..

Druga mogućnost je prodat firmu, ali to je još teze i realno potrajalo bi dok bi nasao kupca.

Bez mene firma teško može da opstane radeci samo gradj. bravariju.
Pa sam ja odlucio da razvijem jedan nov prizvod seriske prizvodnje, i da se firma bavi samo time posto je organizujem kompletnu prizvodnju, tako da može i bez mene. Inače taj prizvod ima trziste.

E sad jedno hrabro pitanje :))
Ima li mogućnosti da ja dam akcije moje firme na berzu?
Inače ja o berzi i akcijama pojma nemam!
Pretpostavljam da se neka vrijednost pretvori u vrijednost akcija, i onda onaj ko kupi te akcije stjece pravo vlasnistva i na diobu profita..
Vjerujem da je procedura ulaska i prijave na berzu komplikovana i skupa, ali posto nemam pojma nagadjam samo..

Razmišljam da ako ima takovih da dizu kredite za kupovinu digitalne valute bitcoin i sl.. zašto nebi neko kupio akcije jedne manje nepoznate firme koja sa novim prizvodom ima prosperitet.

Nedavno sam kupio kucu u Istri i imam namjeru sa zenom uskoro preselit tamo. Kuca je placena cistim novcem i nije opterecena nicim.
Ovu kucu u Njemckoj vjerovatno ćemo prodat, ali firma je problem pa možda to sa tim akcijama najbolji način da prodam firmu tj. uzmem neke pare :))

-

Seeb-VN1700
02. septembar 2021. u 09.17
„Ali ovdeka (gde sam) i pored toga još uvek je vecina inih koji znaju,mogu i umeju da raspolazu sa 'viskovima' prihoda”
-

Pa na Balkanu nije dobro ako nemas pare, a još gore ako pokazes da imaš pare..

-
santa
02. septembar 2021. u 11.00
„man'te se ulaganja sa sto godina...”

keativni, niko pri zdravom mozgu ne ulaze kako si ti to gore naveo, jer investicije su ciklične, tj. držiš ih neko vreme i menjas za nešto drugo ili bolje isplativo. I tako u krug, po onom; - danas kupis, sutra prodas, ili razmenis ukoliko ti je tako nešto više isplativo i ne zato što ti trebaju pare za sturo prezivljavanje.
zlatiborac
02. septembar 2021. u 11.01
„Pa na Balkanu nije dobro ako nemas pare, a još gore ako pokazes da imaš pare..”

Tako nekako, i još bi ovo dodao: da tamo svako ima pare, ali nije
poželjno da to i javno istice. U protivnom 'obr`o si zelen bostan'.

Ovo drugo se posebno odnosi na gastarbajtere ili iseljenike koji su
u ocima vecine domaćih gotovi 'miliJoneri' i koje treba ocerupati.
Neki iz rodbine čak šta vise sa punim pravom ocekuju da ih ponudite
(udelite) dobar zalogaj a ne mrvice ili 'dronje' koje nisu u skladu
sa modom. Oni u mesnim (opstinskim) sluzbama po pitanju nekretrnina ili pokretanja tkzv. 'male privrede',u kratkom roku nacuci na tanak
led, a potom u etapama cediti parce po parce. Neki dignu ruke već
u početku ili do na pola puta kad uvide 'da je vrag odn`o salu'.

Taj mentalitet je nastao u vreme 'kada su divlji zamenili pitome',
a ciji su savremnici (pomenutog doba) moj bracela Santa i moja
malenkost - naravno. Za nas je svaka zaradjena para vredna i
ne odricemo ih se olako - bilo da je u pitanju jedan $, $100 ili
$ miliJon, pa prema tome...
skoljka1
02. septembar 2021. u 11.05
Prekodrinski, gdje ti živiš? Ja sam mislila u Americi
zlatiborac
02. septembar 2021. u 11.06
nacuci = navuci

p.s. ovdeka i drugde - tipkalica često omane.
prekodrinski
(Å¡loser)
02. septembar 2021. u 15.36
He he he, skoljka , ma kakva Amerika, Slovenija je zakon! :))))))))))))))))))
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
02. septembar 2021. u 17.39
santose, nisam mislio investiranje, pa sad kao ti bistris -e sacu da ulozim u nešto, pa za sto godina... - nego „sa sto godina” - u smislu „od sto godina” (ono - stogodisnjaci, figurativno - dakle ljudi u već poznijim godinama (kao ti recimo). o.k. nemas sto, al' kapiram da nisi ni predaleko od stotke - koju ti opusteno i želim da dozivis, kao i svakome doduse).
u zivotu se trosi jedino zivot. tu i tamo na zaradjivanje para - pa je onda najbolje potrositi i te pare - posto ako se ne potrose - potrosio se zivot - uludo. -mislim, nekome neće biti uludo - tome koji će da krcka vase pare kad geknete :) -t.j. naše pare - kad geknemo, pa ako ostane za nama. lično se nadam da ćemo kad krepamo i ova moja i ja da ostavimo onako cistu nulu „gore”, nikom doduse i ovako ne dugujemo jedan cent, ovi koji su nama duzni - možda će vratiti - možda neće, znaj ga... -al' zivo se nadam da ćemo uspeti da natempiramo da ne ostane za nama ni cvece, a ni smece. -ko voli da trosi (sto podržavam) - i treba da trosi - a da bi potrosio - preporucujem da prolije i malo znoja. svog. je l'.
santa
02. septembar 2021. u 19.59
kreativni: „ko voli da trosi (sto podržavam) - i treba da trosi - a da bi potrosio - preporucujem da prolije i malo znoja. svog. je l'.”
------

Hmmm, istini za volju, vise se 'znoja' prolilo praveci to što se ima nego vecina onih koji u hladu ocekuje; - Good shall provide all my needs (Philippians 4:19).
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
03. septembar 2021. u 01.33
pa uvek je to tako.
zato kažem - treba napraviti dobar balans između (svog) znoja, i (svoje) hladovine.

nekako nikad nisam voleo parazite, a ni glupave vrednice. -ono, ohani malo jebo ga... (evo recimo drug vindi ovde sa diskusije, ako je pola njegove price tačno - po meni - dobrim delom protracene lepe godine zivota. ali dobro, svako ima svoje, i nezahvalno je ikome suditi, cenim i postujem svakoga šta/kako - samo sam jeli izneo svoj stav da treba imati meru i u „time for run” i u „time for fun” - a primetio sam da mnogo vise ljudi trosi vreme na run nego na fun - i mnogo vise ih kuka kako im nedostaje fun, a kako ih malo gusi (i primetimo:-na kraju i ugusi) run.
Profesor-Kanada
(Profesor)
04. septembar 2021. u 16.45

Securing the retirement of our 'dreams', we must adjust to the
NEW methods of investing.

NEW TRENDS
NEW CONDITIONS
NEW LAWS
NEW STRATEGIES
EVEN MARKET DIRECTIONS (Promene na berzi su vrlo brze)

Pored drugih faktora za ova dva nemamo kontrolu:

Manipulaciju na berzi i

psihologiju berze.
Seeb-VN1700
05. septembar 2021. u 06.18
Ocekivao sam neki odgovor što se tiče berze (pijace) i prijave berzu, odprilike da neko samo malo princip kaže.
Malo sam istrazivao i ovako to otprilike izgleda..

Jedan od najvažnijih motiva za izlazak na berzu je da firma dobije svjež novac izdavanjem dionica. Taj se kapital može koristiti za financiranje novog projekta, povecanje firme..
Drugi su razlozi što preko berze naziv firme postaje poznatiji i firma postaje privlačnija za nove ulagace i menadžere. Time se povećava konkurentnost u odnosu na konkurenciju.
U slučaju prodaje akcija firma ulaže ulagače u firmu. Novi dioničari ulazu svjež novac u tvrtku. Ako posao ide dobro, dobit ćete dio dobiti u obliku dividende i možete imati koristi od povećanja cijena. Ako posao ne ide dobro, nema dividende, nema love.

Ima toga oko toga još podosta i u principu prijava na berzu je dosta komplikovana i jako skupa.
Rizik kako god, ali mogu jako jako veliki novci da se dobiju jer je momentalno onih koji bi htjeli u bilo šta ulozit jako puno..

-
Profesor-Kanada
(Profesor)
06. septembar 2021. u 11.29

U Kanadi možeš da registrujes svoji ličnu kompaniju:
CANADIAN CONTROLLED PRIVATE CORPORATION. To vazi i za osobe koje
ne žive u Kanadi. Sve je isto sem poreske takse.

Skoro je nemoguće da osoba direktno registruje akcije svoje firme
na Toronto Stock Exchange ili Wall Street BERZU. Za početak i Kanada
i USA imaju Over-the- Counter/OTC berzu.

„Pink sheets are an over-the-counter (OTC) market that connects broker-dealers electronically. There is no trading floor and the quotations are also all done electronically. Since there is no central trading floor or stock exchange like the New York Stock Exchange (NYSE), the pink sheet-listed companies do not have the same criteria to fulfill as the companies listed on national stock exchanges. Many stocks listed on the pink sheets are low-priced penny stocks that trade for under $5 a share.
Pink sheets got their name because the original pink sheets listing the stocks were actually printed and distributed on pink pieces of paper. Trading over-the-counter (OTC) refers to the process of how securities listed on the pink sheets are traded through a broker-dealer network.”
Profesor-Kanada
(Profesor)
06. septembar 2021. u 11.36
Možeš direktno da stupis u kontakt sa Kanadskom bankom Dept # IPO
ali proces je vrlo skup. IPO je za početak prvi korak.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. septembar 2021. u 07.05
Moj bi vam savet ipak bio da kupujete sto vise vremena - sebi/za sebe.
Znaci ne kamioni i avioni - jer oni će ostati (i) za vama, nego vase vreme - posveceno vama/sebi - odnosno na način koji je vama potpuno po volji. U tom smislu, cenim i postujem ako neko voli da provodi svoj zivot (jedino sto zapravo ima, i sto će ikada imati) i na zezanje sa trange-frange -o.k. -ali da bi znali da li je to tako -samo si postavite pitanje: zbog čega ja sve ovo radim? -i ako je recimo jedan od odgovora: „da bih u starosti mogao da...” - vas motiv je gotovo sigurno pogresan.
santa
07. septembar 2021. u 10.31
„Moj bi vam savet ipak bio da kupujete sto vise vremena...”

'Vreme' je za dgabe, a za sve ostalo se placa.
zlatiborac
07. septembar 2021. u 10.59
„'Vreme' je za dgabe, a za sve ostalo se placa.”

Svako lice ima i svoje nalicje pa prema tome: „Vreme je novac”.

Naravoucenije: „od rada niko nije propao - a od nerada svako”.

santa
07. septembar 2021. u 12.39
Pa ako je 'vreme novac' onda je nas mudrijas jedan od najbogatijih ovozemaljskih smrtnika?!
zlatiborac
07. septembar 2021. u 13.24
Tako nekako bracela, ali teoretski, i tu mu skidam kapu,

Samo još da docakam-o da ono teoretsko sjedini sa prakticnim ...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
07. septembar 2021. u 14.20
a šta konkretno treba da uradim?
mislim, koja su merila? - da kupim još neki auto? ili vece aute? da kupim ili sinapravim tezu/veću fotelju? veci krevet? da jedem vise? da pijem vise? da nosim odecu dva broja veću i cipele?
-mislim, ne razumem, pa ako biste pojasnili.
inače saglasan sa santom da ako je vreme (za sebe i svoje bliznje) novac, i kada bi novac stvarno bio merilo bogatstva (kao sto nije), ja bih spada u imucnije, ovde na forumu moguće čak i najimucniji.
iako vrlo skromno, i u smislu sveta oko sebe, veoma disciplinovano živim.
Seeb-VN1700
07. septembar 2021. u 14.27
Stari Sloveni behu vrli ratnici, pijanice i – ribolovci. Onim njihovim potomcima koji ne vole kavgu i nemaju para za kafanu, pecanje ostaje jedina prilika za negovanje svetlih tradicija. Reč je o jeftinoj, svakom dostupnoj razbibrizi, koju pravi pecaroši pretvaraju u vrhunsku umetnost.
Da bi se narugao paklu svakodnevice, ribolovcu je dovoljna trska, nekoliko metara najlona, jedna udica, parče hleba ili glista i, za svaki slučaj, verovanje u čuda. Naravno, poželjnije je da umesto bare bude kanal ili reka, umesto trske nekoliko pristojnih štapova sa odgovarajućim mašinicama, pa i kakvo-takvo plovilo. I uz najbolji pribor i opremu valja posedovati dosta strpljenja, iliti sklonosti ka samozavaravanju i samomučenju.

Na pecanje se ide kad se ima vremena. Dakle, valja biti penzioner, intelektualac ili slični besposličar, ili se nalaziti na prinudnom odmoru. Pecaroš koji drži do sebe izlazi samo kada solunarne tablice, vremenska prognoza i izveštaj o vodostanju obećavaju dobar ulov. Rečju – bilo kada. Prethodno se pripreme mamci. Bez obzira da li se radi o najobičnijim glistama, pijavicama, durbocima, rovcima, crvićima, štampajzerima, noklama, kuvanom kukuruzu, mladom grašku ili sličnim đakonijama, u pitanju je najstroža tajna. Zna je svaki ribolovac i ne odaje je nikom ni za živu glavu. Naime, svaki poseduje onaj tanani osećaj za miris, ukus, boju, izgled i veličinu onoga što je u datom trenutku neodoljivo i za najoprezniju ribu.

Sledeća tajna je mesto za pecanje. Niko živ ne sme da sazna da je mesto koje ste odabrali najbolje na svetu, a ni vi sami ne smete verovati da ste na tom mestu zato što su druga već zauzeta, ili zato što tamo nikad niste upecali ništa. Kao što nećete ni ovde.

Nekad je bilo važno bežati od civilizacije. Danas baš i nije. Čim čovek potraži pravu divljinu, nabasa na vojsku koja ukopava topove, ili na milicijsku patrolu i njeno maštovito pitanje zašto ste se upravo sada zatekli na ovom mestu. U gorem slučaju pojavljuju se dobrovoljci sa gliserom koji umesto udica zabacuju kašikare.

Kad su sve prepreke savladane, dolazi ono pravo. Razmrsite najlone, ustanovite šta ste sve zaboravili, izgubite živce i smireno počinjete. Prokleta riba, po običaju, ni da pipne, iako ste upravo ovde nekad vadili kapitalne primerke. Pošto ne grize, prisećate se onog lanjskog šarana koga ste zamarali više od sat vremena dok nije odlučio da prekine najlon. Ili onog preklanjskog soma što vam zamalo nije iščupao štap iz ruku pre nego što se zavukao pod vrbu. Nov novcat najlon, osamdesetka, pukao je kao od šale! Pa se sećate silnih smuđeva koje ste namlatili tamo preko one jeseni. Pa štuketina koje su išle kao lude. Pa meleza kojiam ste hranili maltene celu zgradu. Pa onog tolstolobika što je iskakao na metar iznad vode. Pošto u blizni nije bilo panjeva i grana, krenuo je u trsku i – zna se. Pa evocirate uspomene na sve mrene i kečige i onu jednu jegulju. O beloj ribi, dakako, ne vredi ni pričati, toga je uvek bilo kao pleve. Posle nabrajate izuzetke: kada je šarančina došla na kedera, somina na kačkavalj, štuka na glistu...

Pošto se završi s vlastitim dogodovštinama, bar onim vrednim pomena, na redu su tuđe. Ništa manje uzbudljive, uostalom, bez obzira da li ste lično videli ili lično čuli od očevica koji nije imao razloga da laže. Opisivanje tuđih doživljaja je u neku ruku lakše, jer se svaki put može stručno objasniti gde je dotični pogrešio. Naime, ili je previše otpustio najlon, ili je, smotanko, vukao kao blesav. Vama se to, kao iskusnom ribolovcu, nikad ne bi desilo. Neko, naprosto, ima ono nešto što ga čini izuzetnim, a većina njih su prostaci kojima bi trebalo zabraniti da plaše ribu i nerviraju prave majstore.

Bez obzira na prognoze, gotovo svako pecanje mora da upropasti provala oblaka, neočekivani vetar, naglo zahlađenje, ili nepodnošljiva zapara. Ako ni to, onda promena pritiska koju riba oseti dan ranije. U krajnjoj liniji, za sve je kriv Černobilj. Ako se sve to ima u vidu, pravo je čudo da još uopšte ima nešto u toj smrdljivoj vodi. A nekad... Eh...

Srećom, postoje ribolovačke priče. Kad plovak zatitra, krene u stranu pa potone, kad se štap naglo savije sve do vode, kad povuče iz sve snage a vi oštro kontrirate – onda ste car. Ko to shvati, taj je ispekao zanat i ništa ga ne može odvratiti da sutradan pokuša ponovo.

Ako već ne može živeti od pecanja, čovek može da živi za pecanje. I u najmračnijim vremenima čovek koji peca je slobodan čovek. S pravom da cele zime sanja, a celo proleće, leto i jesen čeka ribu svog života.
santa
07. septembar 2021. u 15.21
Seeb, ako je slobodno pitati, ko je autor postavljene ribolovacke price, tj. jel možeš postaviti link?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
08. septembar 2021. u 00.50
Pa kopiraj par recenica/kratki pasus, stavi u gugl, i pritisni enter.


eto, sto godina si, u tehnoloski superiornoj americi spucao u guzicu, i ne umes da koristis prosti pretrazivac (zapravo, ako izuzmemo kinesku kompaniju baidu, i tencent, vrlo napredan) - vlasnistvo stare dobre enesej (*mada, možda je i mornaricka obavestajna? - posto su maps mornarica?)

-sad, posto sam te dzabe poducio kako da nadjes digitalnu informaciju, ne treba 35 dolara :) - budi fin, i kaži hvala. dobro, znam da nisi fin, nego ono - kao kad te amer uz osmeh pita „how do you do?” ili s' ovih prostora „shta ima?”.

evo probaj ovde, ako ti gugl ništa ne izbaci :) :)

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=897973&print=yes
Seeb-VN1700
08. septembar 2021. u 02.01
dosta star tekst

„O pecarošima - kako nas drugi vide By: Colonelo Date: 07 Decembar 2009, 22:05:16
Preuzeto iz nedeljnika ”Vreme„:

”Pecanje„
Mihal Ramač”

https://vukovisadunava.com/archive2.php?topic=6031.0

Profesor-Kanada
(Profesor)
08. septembar 2021. u 18.16

Charles Darwin said, „It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is most adaptable to change.”

Ovaj statement vazi i za sve vrste investiranja.

santa
08. septembar 2021. u 19.31
„Pa kopiraj par recenica/kratki pasus, stavi u gugl, i pritisni enter.”

E bas si još tikva zelena koja pokusava da 'uci cacu kako se deca prave, bez i malo dotupavnosti da moje trazenje da seeb postavi izvor priloga je malo finiji način da mu se skrene paznja da ne PLAGIRA bez napomene imena autora. Got it?!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
09. septembar 2021. u 02.57
Pazi kad sam bio spreman da stavim soma na to da nećeš reci hvala, nego da ćeš već nešto da vrdas - zato što si jedan, sustinski nevaspitani bizgov.
Seeb-VN1700
09. septembar 2021. u 03.35

Ne treba se svađati sa glupim ljudima - oni te spuste na svoj nivo i onda pobede na iskustvo..

-
santa
09. septembar 2021. u 09.14
Sasha-Mudrijash, you're such moronic a$$hole.
zlatiborac
09. septembar 2021. u 10.48
„Ne treba se svađati sa glupim ljudima - oni te spuste na svoj nivo i onda pobede na iskustvo..”

Nije pod obavezno da su svadjalice glupi ljudi, već naprotiv,a kojih
ima u svim slojevima sire zajednice - kojih je poželjno ignoriisati.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. septembar 2021. u 03.38
Pa tu se ni ne kaže da su svadjalice glupi - nego da se ne svadjas sa glupanima. -znaci svadjaj se sa sebi ravnim, ili pametnijim, eventualno (jer si ti onda glup - pa eventualno imaš malu prednost :) - mislim ne ti, nego taj neki hipoteticki svadjalac).
mada evo iz polemika tu sa ponekim, vidimo da to u praksi i ne radi bas tako. doduse, nije isto polemika i svadja. -posto je pametnom (recimo ja) polemika polemika, a manje pametnom (recimo santa) je polemika-svadja, i onda bi on, samo da može, sada nama toljagom po ledjima, kako to ameri rade od kada su poceli da dolaze na severnoamericki kontinent rade, dao po jednog fajzera i revakcinisao nas, i naterao da ga postujemo ne zato što zasluzuje postovanje, nego zato što ima tajtl.
recimo.
to ti je odlika tupsona - kada u polemici biva sateran u cosak, i kada sve sto treba da uradi je da kaže - gle, nisam u pravu, stvarno nije tako, nego je ovako - tupson će radje da te nabusi sa pet komada iz satgana, nego da to kaže. (kinezi recimo, i cela ta azija su primer toga - tupsoni neopevani, al' da on kaže da je nešto pogresio - tooo se neće desiti).
zlatiborac
10. septembar 2021. u 09.22
„(kinezi recimo, i cela ta azija su primer toga - tupsoni neopevani, al' da on kaže da je nešto pogresio - tooo se neće desiti).”

Nerosporno,

Zašto bi to oni rekli,tvrdili i potvrdili kad to njihovi kriticari
(čitaj dzabalebarosi) umeju i znaju bolje od njih. Njihovo je da:
rade,cute i gledaju svoja - umesto tudja posla.

Zato: da bi neko mogao,znao i umeo dati definiciju ko su i šta su
Kinezi, ne mora otici u Kinu da se u to uveri. Oni se po put marljivih mrava danas tiho bez buke i larme mogu videti sirom ove
planete. Njihove firme nicu ko pecurke posle kise, a roba 'made in
China' preplavila trzista sa kvalitetom koji zadovoljava uglavnom
potrebe sirokih masa da se održava mir u kuci.

p.s. 'Braca Kinezi', nego šta? nemo Sale da se pravis Tosa i siris
paniku bez tamo neke velike nuzde...
;-)
santa
10. septembar 2021. u 09.32
„ al' da on kaže da je nešto pogresio - tooo se neće desiti).”

Opet si promasio, kreativni, jer to „obično” je svaki put 'pogresim' kad dozvolim sebi da se spustim na tvoj nivo 'casirske intelegencije' da bi ti ukazao na neke stvari nedolične odrasloj osobi oko skrnavljenju mog srpskog jezika i pravopisa.

Ne izigravaj veću moronic A$$HOLE nego sto si se po vaspitanju već dokazao na ovim stranicama bezbroj puta.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
10. septembar 2021. u 17.59
da li si siguran da je postojala ikakva potreba da napises ovaj i ovakav komentar? :)
bareshe - pa ne sirim nikakvu paniku. -inače te male prodavnicice, i vaskolike radnjice koje nicu svud po planeti, i drže ih ubogi vredni (iako veoma neefikasni though) sicusni kinezi - nisu to njihove radnjice - to su radnjice njihove države. sve, aposolutno sve organizuje njihova država. - verujem da, ako ja to iz ove ovde kloake znam (i znao sam to i pre odlaska u chinu), -i tu kod vas neko ko treba da zna - i zna, a zašto ih pustaju da to tako - znaj ga.
al' opusti se. dok god je partija tamo na vlasti - nema preterane opasnosti za zapadni svet, barem još par vekova.
zlatiborac
10. septembar 2021. u 18.47
„dok god je partija tamo na vlasti - nema preterane opasnosti za zapadni svet, barem još par vekova.”

Pa dobro Sale kad to ti kažeš, oma mi je lakse,

Koliko juče primetih onako ovlas i na vestima da uz blagoslov AV-a,
finansisku potporu crnoputih Arapa i truda kosooke brace Kitajaca udarise kamen temeljac koji će da preporodi balkanski region.

Sve u svemu,konacno se ostvaruje prorocanstvo koje je svojevremeno
usadjivano u narodnu svest; „nema veze - naseljavacemo Kineze!”

P.s. ovo u vreme kada su sela pocela naglo da odumiru i na pitanje
seljaka (tj, seljacina-seljobera kako izvesni tvrde) „pa kad mi
odemo odavde u vabrike,varosi i gradove - ko će ovu zemlju raditi?”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
11. septembar 2021. u 02.00
primetimo da ja lično uvek vrlo potenciram na ne-dodirnim tackama, i na vrlo velikoj razlici između pojmova seljak (domaćin covek, zemljoradnik najcesce, koji prakticno, ovu zemlju na svojim plecima drzi, pa bukvalno od kada ista postoji), i seljober/seljacina (pezorativni izraz - oznacava majmuna, koji treba da evoluira do stadijuma „malogradjanin” - kakvih je recimo pun grad ovaj u kome živim. sad, posto je to najveci grad na sirem podrucju, logicno je da je vecina koja dodje u taj grad iz manjih mesta, pa onda ljudi kao sto si ti pokusaju da imputiraju da ja tvrdim da su seljaci (domaćini) ujedno i seljacine/seljoberi - sto nije tačno.
Moj jedan deda je recimo bio seljak covek, zemljoradnik, i rođenjem, i zivotnim opredelenjem. i baba isto. jako dobri posteni korektni ljudi. koliko se secam, deda nije čak ni uvaljivao paradajz -kao sto recimo danas dosta njih to radi :) - svaki mu je bio k'o sa slike, a ukus nije bio uporediv čak i sa najboljim danasnjim. komunisti su im (naravno) opljackali par jutara zemlje, sto kada se gleda iz perspektive babinog burazera rođenog (kome su opljackali puno jutara zemlje, sav imetak, i njega obesili) - i nije tako loše. ...es zemlju - biće zemlja tu uvek - valja glavu na ramenima sacuvati. (i onda kad mi neko krene da lamentira za vremenom druga tita - pa tačno bi mu glavu odsrafio :) )
zlatiborac
11. septembar 2021. u 10.22
... pa bukvalno od kada ista postoji), i seljober/seljacina (pezorativni izraz - oznacava majmuna, koji treba da evoluira do stadijuma „malogradjanin” - kakvih je recimo pun grad ovaj u kome živim. ...

Neosporno,

Što se da primetiti kod ophodjenja izvesnih ucesnika koji su
odrastali u sredini i vremenmu kada su 'pezorativni' izrazi
postali uobicajena praksa opsteg ophodjenja. Ne samo prema
'selji- seljoberu', već uopste prema okolini u kojoj se poniklo
i stasalo. Nova klasa ogranicenih vidika koji pikaju loptu u
sokacetu na male golove,kesaju na trole, dobacuju prolaznicima
znanim-neznanim.svejedno, putnika namernika posalju na suprotnu
stranu sveta ili pak opominju da 'zbog struje'preskacu tramvajske sine i tako dalje i tako blize. Roditelje osim cale-keva oslovljavaju sa matori-stara, žive u gajbama dve tri generacije i gde se uvek nadje dzeparca za pivcugu,vutru,koncerte,utakmice i obavezan odlazak na more, edukuju se do svoje četvrte decenije
prosipajuci mudrost i znanje - uglavnom po prcvarnicama do u
kasne sate, prate savremena dostignuca i davaju uputstva bez da
to neko potrazuje, bore se za tudja prava a sa svojim ne znaju šta bi i kako bi... i da ne dužim;-(

p.s. cast izuzetcima koji su u vecini, ali ne i ulozi da vode
siru zajednicu koja vapi za promenama,jer svemu ima kraja.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
12. septembar 2021. u 16.21
Mislim da si gledao neke pogresne emisije na tv, ili slusao pogresne na radiju, ili citao pogresne novine, pa na osnovu toga stekao neku sliku.
*suvisno je i naglasiti da glavni i odgovorni urednici tih tv-radio stanica, i tih novina - nisu iz grada.
Nemoj da verujes bas svemu sto cujes - čak ni kad ti to pricaju dobri ljudi kakav sam ja recimo. -uvek uzmi sve sa dobrom dozom rezerve - dok se i lično ne uveris (ili razuveris).
„a šta ako su te sve pogresno ucili?”
zlatiborac
12. septembar 2021. u 20.52
„Mislim da si gledao neke pogresne emisije na tv, ili slusao pogresne na radiju, ili citao pogresne novine, pa na osnovu toga stekao neku sliku.”

Nije iskljuceno,

Pogotovo u vreme formiranja licnosti kada se stvarao mit o novom
dobu i 'covecima'- naravno. Ono sto ti gladnom ponude (ne imajuci izbora) progutas na brzinu u slast, pa kad se stane na svoje noge
sve ti ono tkr. presedne. Naravno ne svakom, ali bogme velikoj
vecini u kojoj sam se zatekao. I pravo da ti kažem nisam bas nešto ozlojedjen po put tamo nekih koji su uzleteli visoko, pa čak i nebu
pod oblake. I ne zavidim im ni malo na titulama niti pak srdim kad
me oslove; 'nepismeni-polupismeni zanatlija. seljo,seljacina,seljober
i tako to', jer na to se vremenom navikne pa ti postane svejedno.

p.s. još uvek mi odzvanjaju one poslanice iz naroda (i roditelja naravno) „da bez muke nema ni nauke”.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. septembar 2021. u 04.27
Pa vidi, taj neko ko ti je rekao da si seljober/seljacina - zato što si recimo zanatlija (a ne birokrata), ili zato što si iz malog mesta, a ne iz grada - eto to ti je tipican primer seljobera, cistokrvnog, nicim okaljanog. -naravno, za takvima ti - tu negde k'o do lanjskog snega - i to za slučaj da ne volis skijanje, a za slučaj da volis - pa ni toliko. Teraj ih u p.m... (pa ni to. -nula paznje i zivota obratiti na takve likove)(eventualno, do prvog gradjanskog rata - posto su gradjanski ratovi zgodni da se drustvo malo procisti - nazalost, najcesce se u ratovima drustva i prociste - ali od onih valjanih - al' dobro, možda jednog dana i ti valjani skontaju zgodnu priliku - pa rese stvar za dan).
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Necklaces?
.