Diskusije : Emigracija

 Komentar
Dokle ste stigli; sa i li bez..
zlatiborac
12. mart 2021. u 09.21

htedoh reci sa vakcinisanjem,i kome verovati?

Biti samodisciplinovan-a je nešto (smatram) sto i samopouzdanje koje uliva nadu i istrajnost u datim okolnostima. Kako u neizvesnim tako i izvesnim vremenima u sto verujem i čega se pridržavam. Nisim-o maske, pridržavamo odstojanja - razmaka,ne idem-o u posete i da nenabrajam.

Nego da 'netupim' već predjem-o na opstu stvar sadasnjice i pitam:
Jeste li:
1. vakcinisani?
2. niste dosli na red?
3. ne želite?

Naravno da ima još pitanja i podpitanja po istom predmetu.

Lično: nisam i verovatno da neću - osim ako zakonske odredbe strogo nalazu da nemas izbor. Kao recimo ogranicenje putovanja mesta boravka - sto mu dodje (smatram) isto sto i robija.
zlatiborac
12. mart 2021. u 09.25
' putovanja mesta boravka' htedoh reci: dalje od mesta boravka
santa
12. mart 2021. u 09.44
„ nisam i verovatno da neću...”

Nazalost, bracela, nisi jedini sto će svakako usporiti na siru imunizaciju, tj. -herd immunity.

https://www.jhsph.edu/covid-19/articles/achieving-herd-immunity-with-covid19.html
poet
12. mart 2021. u 10.12
Sjedim/radim u kuci, odem u nabavku maskirana.

Imam blagi osjecaj da sam prebolovala „nešto” jer smo u decembru oboje bili patosirani do te mejre da smo prebacili krevet u dnevnu sobu i tako se vukli deset dana, naizmjenicno se brinuci jedno o drugom. Nakon te epizode, imala sam osjecaj da vise nikad neću moći podici ništa teze od kasike, ali evo, nakon tri mjeseca sam, kao, zivnula pomalo.

Što se vakcine tiče, ja sam prestravljena mogućnoscu da je moram primiti, ali ono sto me još vise plasi je to što ne smijem/ne usudjujem se savjetovati djecu i plasim se njihovog izbora.

skoljka1
12. mart 2021. u 11.26
Dobila vakcinu neki dan
skoljka1
12. mart 2021. u 11.28
Za mladje ljude razumijem ‘frku’ donekle, Al za starije bas nikako.
zlatiborac
12. mart 2021. u 11.33
„Nazalost, bracela, nisi jedini sto će svakako usporiti na siru imunizaciju,”

Zašto 'nazalost' bracela?
Ovo iz razloga mnostva protivrecnosti koje poticu i zavise prvenstvrno od mocnika na vrhu koji se sve vreme epidemije
međusobno gloze, a sto je dovelo do opsteg haosa.


vodena
(*)
12. mart 2021. u 12.00
Ja mislim da hoću. Bez zurbe i kad na mene dodje red.

Moja mama se vakcinisala u Beogradu. Isto bez zurbe, nije isla u onom prvom talasu da ceka u redu već se prijavila preko neta i kada je stigao red na 1949. godiste pozvali su je. U Srbiji može da se bira, ona je izabrala kinesku. Tata bi voleo Pfizer ali on uzima jednu specijalnu terapiju za koju se još ne zna kako deluje sa ovima vakcinama pa se on još nije vakcinisao.
santa
12. mart 2021. u 12.09
„Zašto 'nazalost...”

Ako procitas prilog koji sam ti poslao, nacices odgovor.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
12. mart 2021. u 12.17
3. -prakticno ne postoji mogućnost da se zarazim, pa ne vidim potrebu ni za prevencijom dogadjaja, koji ima vrlo male (vrlo bliske nuli) mogućnosti da se desi, a metodom, koja je po vise pitanja sporna.

moji su se vakcinisali, ja ih vozio i na boc, i na re-boc. posle boca, cale 1 dan bio kilav, posle re-boca, keva bila kilava tri dana. kaže da je kao da je ozbiljan grip imala. cajniz vakcina. sad/za sad su dobro. da su me pitali, ja bih im savetovao da se NE vakcinisu, iz razloga jako velikog broja protivurecnosti na date teme, i iz razloga sto ni oni, prakticno, nisu u poziciji da se zaraze - pa nema potrebe ni za prevencijom, a imajuci u vidu da su prilično ozbiljni hronicni bolesnici po vise nekih dg.

kako to znam? - pa evo, prođe godina dana, ako izuzmemo kucni zatvor za njih, i delimicni za mene - u principu u zivotu mi se nije skoro pa ništa promenilo, i ja skoro pa ništa nisam promenio - i evo me, k'o i pre godinu dana. mislim da su mi doduse još jedno deset dlaka u bradi posedele za ovih godinu dana, tako da nekih promena ipak ima.

da radim intenzivno sa ljudima, kao nekada, vakcinisao bi se uveliko već.
vodena
(*)
12. mart 2021. u 12.40
Meni mnogo fale putovanja, naročito vodena putovanja. Mislim da bih bila mnogo opustenija da putujem sa vakcinom (ili prirodnim antitelima) zato što, iako krenem sa negaivnom testom, ne bih volela da se negde zarazim a recimo dobijem tezi oblik. To je smaranje. Ovako znam da čak i ako se zarazim dobicu samo laksi oblik.

Ja nemam lepa secanja na respiratorne viruse. U januaru 2019 sam imala neki virs, verovatno neki iz grupe koronavirusa koji je poceo „nevino” kao jača prehlada i ja obično na te stvari ne obracam paznjui živim najnormalnije sa par tylenola, sve dok se posle jedno 2 nedelje nisam nasla u situaciji da sam tako kasljala, bila bez daha i tako mi je bilo loše da ja ne pamatim da sam u Kanadi bila tako bolesna. Jedva sam hodala i od jedne zivahne mene postala sam neko ko se odmara posle 2 stepenika. Na nogama nisam mogla da stojim (bukvalno) to jutro kad me je muž odvezao kod Dr.

Toliko mi je bilo loše da sam za tih možda 10 min koliko sam cekala u njegovoj ordinaciji dok je on bio sa drugim pacijentom htela da legnem na onaj krevet za pregled (ili na pod, bilo mi je sasvim svejedno) jer vise nisam mogla ni da sedim.

Kada je Dr usao i pogledao me uopste nije stavio slusalice na usi koliko sam sistala kao expres lonac već me je odmah dijagnostikovao sa akutnim bronhitisom kao sekundarnom posledicom virusne infekcije. Dobila sam saku lekova (2 pumpe + korikosteroid u tabletama + tamiflu) i ja se ne zezam kad kažem da toliko lekova nisam popila za ceo svoj prethodni zivot u Kanadi.

Kada je muž otisao u apoteku da mi podigne te lekove farmaceut ga je zabrinuto pitao da li ja imam ikakva iskustva sa tim tipom lekova i rekao da ga zovem telefonom da on prođe kroz sve njih i kako se uzimaju i kada. Uzas, ni sada ne volim da se setim tih mesec dana pa i duže koliko je sve trajalo.

Ko se na mlekeo oprzi i u jogurt duva, pa tako i ja na ovu temu iako je možda sve to totalno bezveze i nepozvezano.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
12. mart 2021. u 12.53
meni se javlja da će da izmisle kovid pasose da bi mogao da putujes, i taj deo mi se uopste ne svidja. ok mi je ko koristi neki javni prevoz, ali ko ide svojim bibijem - što se mene tiče - to je narusavanje ljudskih sloboda, a meni je sloboda IZNAD zivota. bez ikakve diskusije, i kompromisa na tu temu. a meni izgleda da se taj, realni bioloski problem vrlo koristi ka uvodjenju one dve orvelove knjige u realni zivot.
dakle mislim da je pozadina, njihova reč je sinister. ivn mor den eniuan kud imedzin.
e sad, posto je robova jako mnogo, i robovske ruke su naprosto mnogo veca biomasa, i generisu mnogo veću silu i mehanicki rad, nego svo oruzje koje stiti robovlasnike - namece se pitanje - pa zašto onda robovi nisu slobodni? - i odgovor je prost - robovima uopste ne vlada snaga robovlasnikovog korbaca - nego licni strah svakog pojedinacnog roba. naprosto - robovlasnici su dobri u ubedjivanju robova da su oni, a ne robovi „jaki k'o crna zemlja” - i onda robic lepo provede svoj robovski zivot rmbajuci i cuteci. - tako da je sve o.k. i guess. :)
zlatiborac
12. mart 2021. u 14.30
„Zašto 'nazalost...”

„Ako procitas prilog koji sam ti poslao, nacices odgovor.”

Uz duzno postovanje & uvazavanje - da pojasnim: tema je imala svrhu
da razmenimo licna iskustva i mišljenja u vezi epidemije,a koju dozivljavamo razlicito. Kao i sve drugo uostalom.

Naravno da imamo prilike procitati i cuti strucna mišljenja,a koja
su takođe razlicita, a bogme i oprecna, pa prema tome...
Seeb-VN1700
12. mart 2021. u 16.14
Tubby
12. mart 2021. u 16.29
izvinjavam se, video je malo duzi i na engleskom ALI ga toplo preporucujem: https://www.youtube.com/watch?v=8iaKAWWGyWI
*** što se tiče mog pelcovanja ... NISAM se pelcovao a iskren da budem i ne bi' ALI mislim da se obruc steže oko nas koji smo ne voljni da primimo vakcinu. interesantno je (bar mmeni) da se prvi put nešto u severnoj americi reklamira a da nema „smol print”.
Seeb-VN1700
12. mart 2021. u 16.33
Nisam primio vakcinu i gledat ću da izbjegnem..

-
vodena
(*)
12. mart 2021. u 17.20
Čega se bojite kod vakcine?
zlatiborac
12. mart 2021. u 17.58
„NISAM se pelcovao a iskren da budem i ne bi' ”

Tubby ako već nisi - onda neka tako i ostane,

Utoliko sto sam nedavno ovdeka pri upotrebi reci 'pelcovanje' dobio
opomenu (ukor) da se ta reč koristi - tj. odnosi na marvu...;-).

Inače sam svojevremeno pelcovan u osnovnoj skoli kada je pomenuti
izraz bio u upotrebi. Međutim kako je vreme odmicalo i terminologija
reci & izraza 'napredovali', sa obrazovnog se sistema preslo na 'edukativni',pri obracanju 'zdravo; itd, ciao, odstojanje ='distanca'
i da ne nabrajam-o...
santa
12. mart 2021. u 18.02
„ onda neka tako i ostane”

Ništa nije k'o saveti iz prve ruke! :)
zlatiborac
12. mart 2021. u 18.09
Tako je bracela,

p.s. a iz druge - daj šta das...
;-)
skoljka1
12. mart 2021. u 20.18
Ja ne mogu da shvatim toliku odbojnost prema ovoj vakcini, Al nećemo se ubjedjivati.
Ja već lakše dišem od kad sam je dobila. I ja sam Vodena prošla slično u decembru 2019, čak mislim da je to možda i bio covid19, iako kao nije još bio došao do nas tad, ali...simptomi su bili sve ovi o kojima se priča. Bas sam se uplašila bila za sebe tad. To nije bio kao ni jedan grip do tad. Čak sam te godine i bila dobila flu vakcinu, tako da sumnjam da je bila gripa.
Ja sam dobila Pfeizer i nisam imala nikakvih nuspojava.
santa
12. mart 2021. u 20.21
„Ja ne mogu da shvatim toliku odbojnost prema ovoj vakcini”

Ako je za utehiu, nisi jedina!
kt61
(*BCM)
12. mart 2021. u 22.03
Svako ko se vakcinise imace još par godina zivota.
skoljka1
12. mart 2021. u 22.08
Kratko ali slatko😉
Izvor?
prekodrinski
(Å¡loser)
13. mart 2021. u 00.35
Na poslu se susrećem sa puno ljudi, ali nikakvog simptoma još nisam imao. Pridržavam se pravila prevencije. Vakcinacija za sada nije opcija, pošto mislim da mjslim imam prirodnu otpornost.
Ako se u okruženju situacija pogorša, možda promjenim mišljenje. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Inače zanimljivo, skoro SVI moji šefovi su imali virus, najviše oni koji su se čvrsto držali mjera, i nas prisiljavali.

Od nas šljakera nije obolio NITI JEDAN.
Ovo mi zaista nije jasno.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. mart 2021. u 03.26
meni nije jasno upravo ono suprotno - raja koja je slepo, bez ikakvog razmišljanja pohrlila (iako im nije bilo ništa već godinu i sitno) da se vakcinise. - razlog: - pa medicinari, dakle struka/nauka, su u startu rekli - mi o ovome nemamo pojma. dakle - sami su sebi iskljucili tu prednost, koju svojim znanjem i obrazovanjem definitivno imaju. - rekli su ovo je novo, ovo nikada do sada još nismo videli, mi nemamo pojma o cemu se radi. -e sad, ako neko ko bi trebalo da zna - nema pojma, kako sam tvrdi - zašto bih mu sada ja slepo verovao da je odjednom skontao? dalje, gasenje medija koji nisu bili dinajerz, nego ono - kada je samo postavljeno (logicno) pitanje, koje je odstupalo i odstupa od zvanicne oficijelne agende - momentalno gasenje sa neta. - dakle - uskracivanje informacija, odnosno uskracivanje prava na slobodu govora i tako dalje - to je vrlo vrlo sporan moment. dalje - ja sam nešto izmislio - i zainteresovalo me patentiranje. - i kao daj da vidimo ju es zavod za patente - pogledajte u koje (mislim tri) grupe su svrstani patenti. itd itd da sad dalje ne palamudim, cisto da ne obore i ovaj sajt :) . independent fekt ceker na fejsbuku - kolika kolicina komentara je izbrisana - pri tom - ajde da nađemotog independent fekt cekera - nekako je fascinantno nepostojanje digitalnog traga tih independent fekt cekera. ono - nema ni jednu drustvenu mrezu, meni je recimo neko iz hrvatske skinuo jedan link, navodno sirim dezinformacije - a to (da je dezinformacija) je utvrdila neka independent fact checker - iz kroacije - i nema je nigde. (dakle nemamo mogućnost da proverimo reference tog, nezavisnog proveritelja cinjenica) - zanimljivo, zar ne? i t.d.
mada, fine novce je do sada poneko zgrnuo, i tek će na ovome svemu. mislim, na celoj prici i ujdurmi.
zlatiborac
13. mart 2021. u 07.33
Ja ne mogu da shvatim toliku odbojnost prema ovoj vakcini„

Ako je za utehiu, nisi jedina!

Sasvim logicno. Utoliko sto ima toliko kontraverznih izjava, da prosto ne možeš znati na cemu si. I to celu godinu godinu dana
sto prelazi u dusevni( mentalni) poremecaj sire zajednice.

p.s. ono sto je najbitnije (absurd) umesto da strucni kadrovi donose konacne odluke, politikolozi imaju glavnu reč.”
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. mart 2021. u 09.23
ovo je pogotovo sporan detalj. - bukvalno od prvog momenta politika se upetljala, i ne pusta do dana danasnjeg. -tamo u kini onog doktora koji je iscimao kolege u svojoj bolnici da se pripaze, da je ubeđen da je neki novi tip/soj virusa - uredno je cimala država, isao je u policiju, morao je da da izjavu da će biti dobar, i da neće vise siriti lazne informacije strah i paniku u rajsko kinesko drustvo. mesec dana kasnije umro je od covida, a država mu se izvinila. -e sad, vecina verovatno nije bila u chini živela - ali kinezi, a naročito njihova država da se nekome izvini - to mora jako jako da prekardasi (recimo za tien an men još se nikome država nije izvinila od gradjana, ni gradjanima zbirno, ne namerava, stavise, doneli su zakon po kome je svaka/bilo kakva diskusija o tien an menu krivicno delo, i priprecena je kazna zatvora).
kako je virus presao ovamo - pocela je politika, a ne zdravstvo da nas obavestava, izvestava, i daje sugestije, a potom i da koristi aparat fizicke (oruzane) prinude i sile da sprovede svoje zamisli.
slepo verovanje u bilo koga, i bilo šta, onako, na lepe oci i casnu reč - je prilično sam siguran, - prilično siguran put u propast -za tog ko veruje, bez da ikada postavi pitanje.
santa
13. mart 2021. u 09.43
kreativni: „prilično sam siguran, - prilično siguran put u propast -za tog ko veruje”

Jel mislis na postojanje Svevisnjeg, i vakcinu koja će ti produziti 'zivot' ovozemaljski (ukoliko se povinujes savetima CDC/WHO)?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. mart 2021. u 10.28
nisam siguran da razumem (stvarno). ako možeš da pojasnis malo.
zlatiborac
13. mart 2021. u 10.44
Kako vreme odmice narod je sve neodlucniji, umesto da je obratno.

Politicari na vlasti zloupotrebljavaju slobodu poigravanja sa onima
koji su im ukazali poverenje,politicari izvan vlasti slobodu destrukcije,bankari i profiteri slobodu varanja,naucnici slobodu
plagijata, privrednici slobodu najuzeg egoizma...
pravda_i_istina
13. mart 2021. u 10.47
Čega se bojite kod vakcine?

da nas ne ppobiju kao pacove, na primer:
European Countries Suspend the Oxford/AstraZeneca COVID-19 Vaccine After Reports of Serious Blood Clots

a sa koeronom, brojimo se u mladje, pa racunamo da bi izasli na kraj, kao sto smo godinama izlazili sa gripom, a nikad se nismo ni protiv gripa vakcinisali

eto, tako, pa razumi korona sekto.
pravda_i_istina
13. mart 2021. u 10.50
Svako ko se vakcinise imace još par godina zivota.

koje će proziveti u teskim mukama

halo, pa i za grip kada kažu da su promasili soj i da više ne deluje nego 20%... šta muslite koliko će korona vakcina da deluje sada kada se već prica o mnogim novim sojevima? 95%? sanjali ste.
pravda_i_istina
13. mart 2021. u 10.54
Norway Investigates Whether AstraZeneca Vaccine Caused Deadly Blood Clots
https://www.zerohedge.com/covid-19/norway-investigates-whether-astrazeneca-vaccine-caused-deadly-blood-clots
zlatiborac
13. mart 2021. u 11.01
Da ponovim upitnik po naslovnoj temi:

„Jeste li:
1. vakcinisani?
2. niste dosli na red?
3. ne želite?”

p.s. do sada samo jedan-a ucesnik-ca potvrdila;Da - a Vi ostali?
pravda_i_istina
13. mart 2021. u 11.04
Italy Imposes National Lockdown As Mutant COVID Strains Spread
https://www.zerohedge.com/covid-19/italy-imposes-national-lockdown-mutant-covid-strains-spread
u prevodu: mozete da obrisete dupeta sa vakcinama.
santa
13. mart 2021. u 11.08
„Svako ko se vakcinise imace još par godina zivota.”

Pa šta bi se drugo moglo ocekivati, a bez vakcine, ni toliko, a bogami za neke još i krace?!
zlatiborac
13. mart 2021. u 11.20
„Pa šta bi se drugo moglo ocekivati, a bez vakcine, ni toliko, a bogami za neke još i krace?!”

Drugim rečima: kad već znaš šta te ceka - 'sto pre to bolje'...

skoljka1
13. mart 2021. u 11.49
Pa bas to sam i ja mislila kad sam rekla u čemu je frka starima da se vakcinisu, čega se plašite?
Sasha, razumijem da si antivaxxer. Nije to novi koncept. I isto tako mi je jasno koliko je to jako ubjedjenje. Samo da znaš da preko 90% zdravstvenog svijeta uzima vakcinu tako da vi sto ostanete ako se razbolite neće imati ko vas lijeci, tako da obrni okreni svima nas se isto piše:)
santa
13. mart 2021. u 11.54
Interesantan trend Corona-19 od početka pa do danas USA (posebno za neverne Tome):

https://covidtracking.com/data/national
Seeb-VN1700
13. mart 2021. u 12.02
Frka je u tome sto je vakcina testirana samo do starosti od 65 god.
a daje se i onima koji su stariji od 65 god..

-
santa
13. mart 2021. u 12.07
Fake News, Seeb (ne siri dezinformaciju)!
santa
13. mart 2021. u 12.10
United States Population (LIVE)
332,370,143

https://www.worldometers.info/world-population/us-population/
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. mart 2021. u 12.20
skoljko ajde se vrati gore, i pazljivo procitaj sve moje komentare u temi, i dodji da mi kažeš da li sam antivaxer. (kljucna reč: pazljivo)
zlatiborac
13. mart 2021. u 12.48
„Frka je u tome sto je vakcina testirana samo do starosti od 65 god.
a daje se i onima koji su stariji od 65 god..”

Ali i međutim; da nebi doslo do 'diskriminacij',ta formula ne vazi.
Utoliko sto su oni preko 65' odlucijuci faktor pri glasanju, mada su
(po logici stvari) 'paraziti i kocnica' napretka svake države...
;-)
santa
13. mart 2021. u 13.17
„Od sutra ujutru od 10 časova apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu u urbanim sredinama svim licima starijim od 65 godina, a u seoskim sredinama starijim od 70 godina”, rekao je on (Vucic).„

?!”
Seeb-VN1700
13. mart 2021. u 13.17
Pa testovi se rade prvo na zdravim osobama od 18-55 god.
Kad ti testovi prodju bez negativnih popratnih reakcija onda se testiranje radi na rizicnim grupama.
Ne radi se samo da nema popratnih reakcija nego da je vakcina djelotvorna.
Ovdje u Austriji (što se zna) dvije medicinske sestre su stradale nakon primitka vakcine. Austrija je do daljnjega stopirala daljnje vakcinisanje tom vakciniom gok se ne utvrdi tačan uzrok.

To sa vakcinisanjem ide nekako cudno brzo i kampanjski.. kako uopce neko može doći na ideju da vakcinise prakticki čitav svijet? Po tome to već nije normalno.
Pitanje je koliko danasnja medicina uopce sluzi zdravlju ljudi a koliko farmacetskoj industriji?

-
zlatiborac
13. mart 2021. u 13.21
Kao i obično: politicari imaju zadnju,tj. odlucujucu reč u svemu...
Seeb-VN1700
13. mart 2021. u 13.58
„zabranjen izlazak na ulicu u urbanim sredinama svim licima starijim od 65 godina, a u seoskim sredinama starijim od 70 godina”
-

To je vrsta terora, pogotovo nad starijim ljudima kojima druzenje puno znaci. Ako ih ne dohvati korona dohvatit će ih ovo izolovanje i strah.
Pri cemu svim ljudima a pogotovo starijim opada imunitet.
Jako malo se govori o nekim ljekovima koji su poznati već 60 god. i koji su uspjesnji protiv korone, malo se govori o jacanju imuniteta sto je laksi i dugotrajniji način borbe protiv bolesti ovog tipa..

-
vodena
(*)
13. mart 2021. u 14.14
Na SC-u je stvarno neki poseban svet. Svi oko mene u RL bi se vakcinisali. Niko nije razdragan, svi se po malo boje, niko ne bi trcao u prvi red, ali ja nikoga uzivo ne znam da bi bas odbio vakcinu kada dodju na red.

santa
13. mart 2021. u 14.22
„Na SC-u je stvarno neki poseban svet.”

Pre bi rekao da je 'cudan da cudnije ne moz' biti, posebno oko resavanja svega i svačega, a po najviše o cemu su po najmanje upoznati.
zlatiborac
13. mart 2021. u 15.01
Naravno bracela, ko i u savkom bircizu,

Naravoucenije po Dositeju: „Cudna stvar, materijalnim stanjem niko
nije zadovoljan , ali pamecu svako”.
vodena
(*)
13. mart 2021. u 15.06
Možda je sve to i stvar trenutka. I sama sam nekada neodlucna, hoću-neću. Meni je najviše da mogu slobodno i rastereceno da putujem. Da sam vise kucni mis možda bih imala vece dileme.

Mada ima i nečega uzbudljivog biti pionir u eri novih tehnologija kao ove na kojima se zasniva recimo Fajzer vakcina. Ja volim inovacije i novo i moderno, nisam bas u fazonu samo staro i provereno. Mada znam da je upravo to ono sto većinu odbija.
poet
13. mart 2021. u 15.40
Ja ne znam šta je meni. Otkud toliki strah. Samo znam da zavidim onima koji, vjerovatno potpuno rezonski, imaju veliko povjerenje i jedva čekaju da se vakcinisu.
Nekidan pričam sa mamom i tačno sam se postidila, kontam, kako se desilo da ja ovako zaglupim :))) kaže žena, bez obzira na sve, uvijek postoji kolateralna šteta, pa sad ako sam ja te „sreće”, neka bude.. ono sto je važno je da - idemo dalje...i vidim da je totalno rasterećena...
vodena
(*)
13. mart 2021. u 16.11
Poet, to je normalno. Mi svi već godinu dana pricamo, mislimo i slusamo samo o smrti, bolesti, gledamo slike poslednjih udisaja na respiratorima. Zatvoreni smo kao pacovi, zamaskirani ko nindze i normalno je da se i psiha donekle menja.

Stari ljudi nekada to čak i bolje podnose. Mom tati, koji ima tumor, je svaki dan „rođendan” i živi ga punim plucima (on se dobro oseca uprkos bolesti) i boli ga k* za koronu. Izlazi iz kuce kao da mu je 20 godina i uziva covek u preostalom zivotu. Ali to je njegova perspektiva. Mladji i zdraviji koji imaji možda malo vise gidina pred sobom grcevito ih se drže i boje da ne izgube. To je normalno.
Ali sve prođe. Covek ima velike resurse u sebi.
Seeb-VN1700
13. mart 2021. u 16.38
Bill Gates zagovara treci krug vakcinacije.
Zašto Getes to radi?

-
Seeb-VN1700
13. mart 2021. u 16.42
Ili još bolje, zašto Bill Gates po USA kupuje plodne oranice?
Znate koje povrsine već posjeduje?
Zašto se rjesava novcanog kapitala (dolara)?

-
poet
13. mart 2021. u 16.44
Hvala ti, vodena...
Zao mi je za tvog oca. 😔
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
13. mart 2021. u 16.47
razmišljam isto kao poet-ina keva. gde god mogu da biram, jer za toliko sam dobar iz matematike - ja i izaberem to - manju matematicku mogućnost losega, ili veću mogućnost dobroga. -recimo kada bi mogao u lopovskom sistemu da eskiviram osiguranje auta - eskivirao bi ga. ono - ako ja napravim nesrecu - sve o.k. - moja gajba na dobos - da se tom nekom namiri steta. -jer statistika je naprosto na toj strani - da ti se neće desiti ništa, i osiguranje i postoji bazirano na tome - da ti se neće desiti ništa, ali ti obavezno uzmemo malo para - ali na kraju poslovne godine, i kada isplatimo sve plate i sve premije - NE vratimo ostatak uloga ulagacima - nego razdelimo između sebe kao profit. (how cool is that?).
te u tom smislu - kao sto rekoh - da radim sa ljudima - već bi se uveliko i revakcinisao - naprosto - statistika (kojoj ja verujem) kaže da je veca mogućnost da prezivim/nemam probleme vakcinisan, nego ne.
zlatiborac
13. mart 2021. u 19.00
„Stari ljudi nekada to čak i bolje podnose.”

Pre bi se reklo 'obično' - umesto „nekada”.

p.s. lično iskustvo...
;-)
kt61
(*BCM)
13. mart 2021. u 19.29
neki „strucnjaci” tvrde da se posle vakcine živi još nekih 3 do 6 meseca u najboljem slučaju.

U najgorem slučaju od nekoliko sati do nekoliko dana

Gejc glavni depopulator
poet
13. mart 2021. u 19.45
Da li to znači da ćemo za šest mjeseci imati opsti pomor?

kt61
(*BCM)
13. mart 2021. u 20.23
Da, to će biti pripisano Juzno Africkoj varijanti
santa
13. mart 2021. u 22.16
„neki ”strucnjaci„ tvrde ...”

kt61, jel ti to prenosis sa 'čula/kazala' network/media...? Pa ako te i plate za to, sto je mnogo mnogo je za to patolosko laganje!
barabarela
14. mart 2021. u 00.21
zašto ne 'čuo/kazao' networka ?
skoljka1
14. mart 2021. u 03.19
3-6 mjeseci? A od čega će ljudi umirati, mislim šta je stetno u toj vakcini, šta kažu?
Ja sam već pisala ovdje da sam bombardovana sa kojekakvim YouTube videima i ko zna šta sve već ne o teorijama protiv vakcine, korona ne postoji i sl.
Pa ja uopšte nemam neku posebnu potrebu da širim svoju ‘religiju’, ne znam zašto onda ti drugi misle da treba da sire svoju? Posebno sam fascinirana tim zastrašujućim ‘činjenicama’. Jednom na početku kad sam još imala energije za objašnjavanja sam za svaki video/‘studiju’ ove vrste’ istraživala ko stoji iza toga. I nalazila da su to kojekakvi doktori vrlo poznati kao antivaxxeri/anti mainstream (da se razumijemo to je njima vrlo unosan biznis, imaju na milione sljedbenika), pa do kojekakvih nesretnika koji tako nešto laprdaju nekim prostim jezikom da je za ne povjerovati da bi im iko ikad pridao ikakvu pažnju, a kamo li o tako ozbiljnoj temi, a opet taj jedan video sam dobila bar sa 5 strana. Onda sam pomislila da ti ljudi vjerovatno i ne pričaju dobro engleski jer bi prepoznali ‘neskolovanost’ u izražavanju (video je imao srpske subtitlove).
Nevjernici koje ja znam su većinom naši ljudi. Kao sto vodena reče, većina ljudi ovdje ne mogu više dočekati da dodju na red. I znam da će sad komentari biti, zapadni ljudi su ‘brainwashed’ i sl...Mislim da nemam više šta dodati na ovu temu .
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
14. mart 2021. u 07.36
kada na zapadu neko, ko odlucuje, nešto odluci, onda se to zaista brze i lakse sprovede nego ovde kod nas. (recimo prekid prenosa predsednika usa ti je lep primer toga - javno streljanje njihovog ustava - i nikome ništa). e sad, ako tako, pred ocima svih gradjana prakticno, može da se javno strelja ustav - šta onda manje od toga može bez problema da se uradi?
ovi silni antivakseri, kovid ne postoji, i ostali babuni - da, gotovo uvek kad krenes da kopas background - dodjes vrlo brzo do nekih cinjenica koje bas lako osporavaju tog nekog.
međutim - šta da radimo kada je i background perfektan - i kada je recimo to samo drugacije mišljenje od mainstream. -recimo trenutna terapija covid-a je razlicita nego u startu, čini mi se.
ja ti tvrdim da je i tada već bio neko - ko je rekao - ovako ne treba, treba ovako (kako je sad) - i on je bio u kontri mainstreamu tog trenutka (eto prvi taj kineski doktor koga sam naveo - uhapsise coveka lagano...) - a sada se, vise hiljada zivota kasnije - kada su se uverili da im možda terapija i nije bila bas odgovarajuca, pa su je menjali u hodu i dosli su do ovoga sada.
šta onda da se radi? - znaci ne neki abul abdul hamid, nego neki regularan profa na med. faksu recimo kada ima stav razlicit od mainstreama, šta ćemo onda? itd. da ne smaram.
inače, da brainwashed si - jer vidis stvari na taj njihov zeljeni način - ili-ili. nema sredina nema neutralno. ako nisi sa nama, ne boli tebe paja za nas - ti si protiv nas. ti si nas neprijatelj - taj neki sistem razmišljanja, koji zapad svesrdno primenjuje gde god je u poziciji da ga primeni. (prvo - na svom stanovnistvu, recimo). i svi zapadnjaci, mislim bez izuzetka, koje sam upoznao, i u nekim polemikama, pa kad ih malo izbacim iz ravnoteze - su na kraju se svodili na to ili-ili. sredina - ne postoji. neutralan stav - ne postoji. il si nas, il si protiv nas, ako si pod be - sve o.k. - nukujemo te, pa ćemo onda da pricamo dalje.
kt61
(*BCM)
14. mart 2021. u 08.56
Samo se vi vakcinišite bilo kojom vakcinom i ne berite brigu.
zlatiborac
14. mart 2021. u 09.41
„Nevjernici koje ja znam su većinom naši ljudi.”

Šta nam se sve izdogadjalo tamo odakle smo stigli,ovima koji odlaze
i onima koji će doći - po redosledu i logici stvari sasvim opravdano.
Seeb-VN1700
14. mart 2021. u 11.04
Americka vakcina AstraZeneca pod hitno do daljnjega zabranjena radi teskih popratnih reakcija i na malde ljude. Ima ne malo stradalih od te vakcine, zabranjena u Norveskoj, Danskoj, Bugarskoj, Irskoj, Italija, neke pokrajine u Njemckoj..

moguća reakcija Bill Gatesa..

-
santa
14. mart 2021. u 11.20
„AstraZeneca plc (/ˌæstrəˈzɛnəkə/) is a British-Swedish multinational pharmaceutical and biotechnology company with its headquarters in Cambridge, England”

Seeb, kao sto vidis vakcina nije 'Americka' već - British-Swedish!
Seeb-VN1700
14. mart 2021. u 11.29
Bilo sad maloprije na radiju, na vjestima. Rekli su jasno „Americka vakcina”.
Nisu to sve države koje su Njemci nabrojali..

-
Seeb-VN1700
14. mart 2021. u 11.39
https://www.tagesspiegel.de/politik/30-millionen-impfdosen-ungenutzt-wieso-astrazeneca-in-den-usa-noch-nicht-verimpft-wi rd/27000832.html

„30 million vaccine doses alone have already been filled in a facility in the state of Ohio, and tens of millions more doses have been produced in a laboratory in Maryland, the newspaper writes. But why is Astrazeneca still not vaccinated in the USA? Why are millions of cans lying around unused?”

-
Seeb-VN1700
14. mart 2021. u 11.45
zlatiborac
14. mart 2021. u 12.25
Seeb@, na ovom kontinentu (preko bare) pratim povremeno kanadske i
americke tv izvestaje o virusu na: CBS CNN ABC FOX & BBC iz UK,
prosto je neverovatno koliko ima suprotnosti u izvestajima po istoj stvari.

p.s. ' he*o lud zbunjenog - pa napravio sasavog'.
Seeb-VN1700
14. mart 2021. u 12.51
Pa zato i je nepovjerenje kod ljudi bilo šta da izvjestavaju o koroni.
Recimo šta je sa Kinom?
Zašto oni nisu imali drugi talas korone, kako su u kratkom vremenu uspjeli vratit zivot u normalu, ipak je to država sa 1,4 milijarde ljudi..

Ja se ovdje ipak dosta krecem i po tim baustellama i ne vidim da ljudi imaju maske i ne znam nikog da imao koronu.
U Hrvatskoj bio nedavno u Istri.. i neki ti normalno pruzi ruku, pozdravi se.. sto je ovdje u Njemackoj ipak još nepojmljivo..
Na povratku prosao sam Hrv-Slovensku, Austrijsku, Njemacku granicu.. i niko me nije tražio onaj test na koronu. Dzabe sam u Puli platio 200 eura.

-
Seeb-VN1700
14. mart 2021. u 13.37

Evo interesantan text.. drugi možda skrivaju ovakove stvari
https://bit.ly/30VoJvv

Odprilike u Izraelu je smrtnost čak 40x veca ako se vakcinises nego kad se zarazis koronom..

-
zlatiborac
14. mart 2021. u 14.29
„Evo interesantan text.. drugi možda skrivaju ovakove stvari”

Nešto slično se dogadja u USA gde svakih sat imaju neki „BREAKING
NEWS” čega nema na svim tv kanalima. Ima se utisak da sluzi za
propagandu prebogatih mocnika koji (reklo bi se) isti finansiraju i
profitiraju od epidemije. Tako je nasatao uobicajeni izraz; 'Fake
News' koji siri paniku i naravno nepoverenje da li se vakcinisati ili
ne.
santa
14. mart 2021. u 19.12
Fake NEWS je Trampova umotvorina.
zlatiborac
14. mart 2021. u 19.48
Cija god da jeste nije vise bitno,

Tabloidi su postali udarno sredstvo dnevnih vesti...
kt61
(*BCM)
14. mart 2021. u 22.48
Treba da shvatite da smo „virus” „mi”,

shvatite da vakcina ubija „virus”,

„mi” smo „virus”,

vakcina nas ubija
santa
14. mart 2021. u 23.50
E bas svasta covek može da procita na ovim stranicama, bas svasta, a da nema ikakvog dodira sa logikom i zdravim razumom.
kt61
(*BCM)
15. mart 2021. u 09.12
pa tako nas jevreji nazivaju, santa,

hrišćani i ostali su virus.

na AM radiju su rekli:„virus napada asian-americans”
to za ove kineze sto ih proganjaju sada po Americi

a zna se ko radi na radiju i TV(pocevsi od voditelja i cele TV ekioe),

dzuvdzoni

ovo je sve jevrejska kabala(zavera)

ali i siromasni neobavesteni jevreji će stradati takođe
zlatiborac
15. mart 2021. u 09.37
Bracela, nešto u smislu nekadsanje sveske 'svastare' .

U koju pribelezis nešto zanimljivo i svrsishodno u ličnu arhivu.
Ono sto te ne zanima predjes 'ovlas' i produžiš dalje.
kt61
(*BCM)
15. mart 2021. u 10.26
radish IT za s.c.?
kt61
(*BCM)
15. mart 2021. u 12.19
Moj brat primio 2 Fajzerke i još nekoliko njih sto ih znam astrazeneku
i 2 kineske.

Tako da ne vazi za sve isto
Starac_Foco
(--)
15. mart 2021. u 14.41
Gledam statistiku o razvoju vakcina. 12 ih je već odobreno makar u jednoj državi.

Još 27 se nalazi u fazi 3 razvoja, sto znači da će od njih da se odobri vjerovatno makar pola.

Još 40 ih je u fazi 2 razvoja.

Znači da postoje sanse da će ih zagodinu biti bar jedno 30 u upotrebi. Pri tom broju, raznorazne teorije padaju u vodu.

Ekonomski gledano, pri toliko broju, to je kita od profita. U buducnosti vise će velike farmacije i dalje zaradjivati od prodaje advila ili aspirina nego kovid vakcina...

Teorija o tome da 'oce vakcinama da nam dohakaju je takođe besmislena. Kod bi bilo jedno 3 proizvodjaca, možda bi se mogli i dovogoriti tako. Kako da se dogovore ako ih je 30, od kojih su neki iz Rusije, Kine, Kube, Irana itd?

Teorija o masovnom umiranju od vakcina je takođe prilično besmislena. Nikad nije bio pokusaj da se u isto vrijeme masovno vakcinse cijela planeta i statistika o tome jednostavno ne postoji. Zdrava logika kaže da kad bi ubrizgavali samo slanu vodu ili tako nešto (šta god se smatra bezazleno), vjerovatno bi i od toga umro 1 na milion.
vodena
(*)
15. mart 2021. u 17.08
Uvek je lakse poverovati da neko stoji u crnom koznom mantilu i rasipa COVID svetom a zatim i smrtonosne vakcine (doduse, ima mnogo onih koji ne veruju da COVID uopste postoji) nego da se nekada zdravstvene katastrofe (pa možda nas ocekuje i duplo veca od ove) desavaju spontano u prirodi/slučajno ili covekovom rukom ali ne Sorosevom nego suvisnim mesanjem sa zivotinjama, losom higijenom, itd.

Npr virus HIV koji nam je svima već dobro poznat možda nikada ne bi presao za simpanze na coveka da se covek nije petljao sa njima, lovio ih pa ga oni zaganjaju i ugrizu a možda su neki i imali se* sa majmunima, ne bi me uopste zacudilo. Npr novi podatak za mene je da se veruje da je SIV presao na coveka još negde oko 1800 i neke godine!! Ja sam uvek mislila tj negde davno, davno, procitala oko 1920 godine. Možda je tada bio prvi pravi zabelezeni slučaj tada neobjasnjive klinicke slike.

Ko zna, tako možda i COVID postoji već par godina među nama samo sto je mnogo zarazniji od mnogih drugih virisa i nije mogao da ostane „pritajen” na način na koji neki drugi virusi to mogu.

Meni je mnogo veca „zavera” i ono sto me nervira mesetarenje toalet papirom, razna nepotrebna poskupljenja, lazne nestasice koje stvaraju haos i paniku, finansijska mesetarenja i sl. To su meni vece „teorije zavere” i pakleniji planovi nego pojava COVID-a.

Mislim da sam i ovde napisala nešto u šta stvarno duboko verujem a to je da pravi oportunista uopste ne mora da ide tako daleko da kreira situaciju , naročito ovog obima, već da ima oko i njuh da savrseno proceni i to extremno brzo do čega neka izazvana situacija može da dovede, šta joj je u srzi i kako da on profitira od toga. Fajzer vakcine na ovoj tehnologiji proucava već 10 godina i to uopste nije bila tajna. Pa bili bi ludi da nisu odmah ukljucili super kompjutere da vide mogu li ih prilagoditi COVID-u.
poet
15. mart 2021. u 17.43
moja sumnja ili strah, koji se javlja kao prvi instik, prije nego sto ukljucim racio u sluzbu ostajanja priz zdravoj pameti, potice iz dojma (koji se stvara kroz sve informacije koje primamo sa raznih strana), da je drustvo izuzetno loše organizovano, da nema jasnog stava i da ne postoji autoritet dovoljno jak da čitavu akciju stavi pod jedno kormilo.

(nemogućnost da pronadjem jedan izvor od povjerenja...)

i onda mi se javljaju dvije ideje..ili da su ljudi, profesionalci koji rade u tom sektoru, izuzetno limitirani u svom znanju, sto me prestravljuje i odbijam to kao mogućnost ili

da (posto optimisticno pretpostavljam da smo izuzetno inteligentni) je sve isplanirano i da iza svega postoji neka agenda.

srednja vrijednost ove dvije ponudjene varijante mi je opcija za koju se pridržavam kad mi se slosi : )))

a to je: Nek nam je Bog na pomoći...: )))

sirchulle
(CAD Designer)
15. mart 2021. u 17.47
@vodena: Meni je prilično zanimljiva tvoja teorija, doduse malo zastarela jer niko više i ne nosi crne kozne mantile. Naravno u vremenima kada su radili kozni mantili niko nije verovao u njih ali bila je (sa vremenske distance) realnost. Međutim mene zabrinjava jedna druga realnost koje verovatno niste ni svesni. O tome sam već pisao ranije. Kako znate da su sve ove informacije istinite? Prosto se namece zakljucak da se svako naše mišljene bazira na informacijama koje posedujemo, sto je i normalno ali kako znate da su istinite i pouzdane? Mislim kako znate da je to ovo ili ono? Je li neki reporter upalio automobil, seo u njega, otisao u selo u Keniju i tamo nasao dvadeset masakriranih žena sa decom? Banalizujem ali je tako. Onda je pisao svojim novinama i to lepo objavio ako urednik nije bio korumpiran? Pa da li to radi danas tako? Mislim da ste mnogo naivni oko svega. Svako dodje na mrezu i tu utipka nešto i odmah misli da je istina. Pa stani malo. Ako si tako lako dosao do toga to znači da je isto toliko daleko od istine. Mislim, ne budimo budale. Da li se ikada u istoriji istina (ili nagovestaj iste) delio za dzabe? Ljudi su ginuli za istinu na prvim linijama fornta u ratu i slično a sad sednes za PC i odmah sve znaš. Meni je to sve ne smesno nego zalosno. Nadmasi Internet i Boga...
sirchulle
(CAD Designer)
15. mart 2021. u 17.56
Mislim realno, taj hype je već postao bljutav. Pre sam se potresao kada se recimo neki moj omiljeni lik iz mladosti uz koga sam odrastao bori protiv cancera ili slično pa na kraju i prezivi ili ne prezivi. Danas niko od toga više ne boluje, svi su izleceni i svi zapravo umiru od corone, vecina njih. Čak je i smrt postala fensi. Umro od corone...
vodena
(*)
15. mart 2021. u 18.33
Poet, ja sam sklonija onoj tvojoj prvoj varijanti i slazem se da ta misao prestravljuje. Prestravljuje zato što mi svi u principu volimo da imamo nekog svevisnjeg među nama, bar nekoga ko zna (u ovom slučaju) šta je COVID, kako je nastao,kako se leci itd jer to onda znaci i da taj neko poseduje mogućnost da je obrise jednom potezom gumice. A ako takvog nekog nema onda to znači da smo potencijalno izgubljeni u vremenu i prostoru ako se nešto otme kontroli. To nije lako da se procesuira i iz tog straha upravo i poticu razne teorije zavere jer svaka od njih sadrzi pojedinca ili grupu koji drzi konce u svojim rukama sto na neki način opet znači da smo mi mali misevi makar 1% zasticeni.

Ali, naravno, j ne mogu da tvrdim da sam u pravu sto ovako razmišljam.. To sto ja verujem da je moje mišljenje realno ne čini ga ništa tacnijim (bar na osnovu onoga sto sada znamo) od bilo cijeg drugog.

Sule, ne razumem tačno šta želiš da kažeš? Da ništa oko nas nije realnost? Ako si to hteo da kažeš, mislim slično onome sto sam ti napisala na temi o Bogu - prosto ne znam šta da kažem. Ako ovo zaista nije realnost već neka nasa kreacija onda ne da „druga dimenzija” postoji nego je sigurnije da uopste ne podizemo glavu ka nebu. To je onda skroz neka druga prica i tek onda možemo samo da nagadjamo o poreklu stvari pa i COVID-a. A ako si nešto drugo hteo da kažeš onda nisam skapirala.
kt61
(*BCM)
15. mart 2021. u 19.36
@vodena gresis

sida je napravljena u laboratoriji americke vojske početkom 60-tih
navodno da uniste neke domaće teroristicke homoseksualne grupe

covek je jeo meso zelenog majmuna u Africi
isto kao sto su jeli i supu od sishmisa u Kini.

vodena
(*)
15. mart 2021. u 20.34
Ja nisam rekla da je HIV presao konzumiranjem zarazenog mesa jer možeš da ga pojedes 1kg nećeš se zaraziti osim ako nemas meth mouth i, još dodatno na to, ako ne uneses tu krv maltene istog trenutka kada si ulovio. HIV se ne prenosi tako jer niti može da živi dugo van host-a a niti može da prezivi u digestivnom traktu. Prenos se verovatno dogodio prilikom nekog ujeda ili međusobnog ranjavanja, tako nešto. Ili silovanjem zivotinje sto ja stvarno ne iskljucujem, naročito u to vreme kad su ljudi bili zesci divljaci.

Mislim da gresis u vezi bilo koje vojne i slične zavere. Ako i postoji „zavera” onda je verovatnije da je virus izolovan, da je shvaceno kakve simptome izazova i da je cuvan za poseban trenutak. Ja ni u to ne verujem, ali to mi je makar malo verovatnije nego da je razvijen 60-ih godina protiv teroristicke organizacije homoseksualaca. To mi zvuci kao iz nekog stripa..

Kao sto sam mnogo puta rekla, ja ne tvrdim da su moja razmišljanja ispravna ali ti iznosis neke lude teorije kao gotove istine, bez i jedne dileme da su možda netacne, a bar jednako su nesigurne kao suprotne teorije.
vodena
(*)
15. mart 2021. u 20.43
Mene vise zanima kako ljudi provode dane, kako se osecaju, kako cuvaju kakvu-takvu mentalnu stabilnost..
santa
15. mart 2021. u 21.01
„kako cuvaju kakvu-takvu mentalnu stabilnost..”

vodena, 'mentalna stabilnost' se još kako/tako održava, nego vecina ostalog u ovom bircuzu mi dize secer do oblaka! :)
kt61
(*BCM)
15. mart 2021. u 21.34
ta teorija o silovanju majmuna je rasisticka i neizvodljiva

Ili kad je Gejc isao u Afriku da daje vakcine za polio pa su se zarazili
kt61
(*BCM)
15. mart 2021. u 21.36
https://www.youtube.com/watch?v=zEAUt-QHKkw

santa posaljite neki gift card za ucesce
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
16. mart 2021. u 04.34
vozim bajs, fotografisem, sviram, zezam se sa drvetom, pravim kojekakve predmete od drveta (bas zavrsih kitchen island/stolic, t.j. pustih u rad prošle nedelje - nisam još namontirao tockice, posto ocu da ih napravim da budu kao na avionu - da mogu da se izbace da ga odguram na drugo mesto, a onda sklope i što ne stoji na njima, nego bas na nogama) - i jedva cekam da se zivot ponovo normalizuje, pa da nas NE PAKUJU vise ovako gusto KAO SARDINE na 2m jedne od drugih - nego brate da se vrati na normalu - prvi najblizi - na makar 200m OD mene :)
vodena - ako gledaš tv, za'ebi ga na total time ni desetak sati - nadji na youtube adam curtiss documentary kanal - i pogledaj par njegovih dokumentaraca, vrlo zanimljive teme obradjuje, na vrlo zanimljiv način.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.