Diskusije : Pravoslavlje

 Komentar
Нови Раскол
zupa
(DR.MR)
15. oktobar 2018. u 06.02
Руска Православна Црква више не признаје Вартоломеја,екуменисту.
Vartolomej
(Student)
16. oktobar 2018. u 08.30
Vrijeme je i bilo da se pokaze ko je vuk u ovcijoj kozi! Ništa strasno neće biti samo će se pravoslavni svijet ocistiti od otpadnistva!
pravda_i_istina
04. novembar 2018. u 00.27
CARIGRADSKI ILI MOSKOVSKI PATRIJARH, JERUSLIMSKI JE TAJ KOJI TREBA DA KAžE, JER SE PITA, JER:
Uoči pravoslavnog Uskrsa, Blagodatni oganj pali se na grobu Isusa Hrista, tokom molitve koju predvodi patrijarh jerusalimski i cele Palestine.
Viko
(Diplsp)
21. decembar 2018. u 18.33
Da li je raskol, jeste i nije, ili bolje receno nesporazum. Po pravoslavnom kanonu carigradski patrijarh je prvi među jednakima. Postoje 4 „prve” patrijarsije: Carigradska, Jeruzalimska, Antiohiska i
Aleksandriska. One po pravilu daju u suglasnosti nekoj pravoslavnoj crkvi samostalnost odnosno autokefelnost uz suglasnosti maticne crkve u cijem se sastavu nalazi doticna crkva, a koja ima autonomiju u okviru te crkve. Naprimjer Ukrajinska prvoslavna crkva je imala autonomiju u okviru RPC. Isto je i sa Makedonskom pravoslavnom crkvom koja ima autonomiju u okviru SPC.Pogresno je kazadi da SPC ne da samostalnost MPC. To prvo mora uraditi Carigradska patrijarsija uz aminovanje gore navedenih patrijarsija.
Prva po casti je Carigradska patrijarsija, pa zatim slijede ostale tri.
Moskovska partijarsija je na 5. mjestu. Po „pravilu”ove četiri casne
patrijarsije bi u dogovoru i uz suglasnost Moskovske patrijarsije mogle dati autokefalnost ukrainskoj crkvi, to bi bio „najdemokratskiji” i najoptimalniji način. Ali, i prva među jednakima i po casti prva, a to je Carigradska patrijarsija to „može” kao „najcasnija uraditi”. Ali je to „nedemokratski”. Jednostavno receno „i može i ne može”. O tome bi trebale pomenute 4 patrijarsije odluciti.
Freelance
(Mislilac)
25. februar 2019. u 03.47
Da li se može, na osnovu tvog teksta, zakljuciti da je RPC ta koja je sada glavni krivac za raskol u pravoslavnom svetu?. Kako vidis zahtev UPC da ima svog patrijarha, svog poglavara, a ne Rusa? Pogotovu ne posle izbijanja nepomirljivih sukoba između dva pravoslalvna, sslovenska naroda. Zašto bi Ukrajinci morali da imaju Rusa iz Rusije za svog poglavara?
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.