Diskusije : Pravoslavlje

 Komentar
Још мало наше срамоте
Tvrdosh
(+)
03. februar 2016. u 11.23
Нажалост, ситуација у Еп. Канадској се не смирује.

Није ми јасно шта је сада проблем и зашто коначно нема договора. Рачуни су предани, владика Гергије није више владика канадски, шта је сад препрека договору?

И зашто Скупштина док се не изабере нови владика?

А нико, ни са једне ни са друге стране, да се упита: Шта ће да каже вјерни народ? Како ће да реагује?

http://www.istocnik-istine.com/Saopštenje2.html
chavezPoruka negativno ocenjena. Pokaži

chavez
(Србија)
03. februar 2016. u 22.42
Ха ха али ипак од тебе нема веће срамоте битанга си велика!
chavezPoruka negativno ocenjena. Pokaži

chavez
(Србија)
03. februar 2016. u 23.17
Какве само неопеване битамге. Изабране наводно до 2017 на српској грбачи и не одустају да узимају своје плате до истека мандата као они су неки ту релевамнтан сабор а у ствари банда лопурда. Срам вас било немам речи бољи су шиптари и усташе од вас смардова.
eraser_s
(Biti uvek ono sto jesam-obican)
04. februar 2016. u 03.15
Chavez prica o sebi i svojim „vrlinama” a misli da su svi kao i on?
Bolje se pokrij usima i zavuci u neku pecinu da se smiris iako te već odavno traže u Padinskoj.
CTEBA
(penzioner)
07. februar 2016. u 09.44
Зашто би ово била наша срамота?
Срамота треба да буде оне који су довели до овог.
Већ годинама и годинама, народ се жали на мућкање, и шта још не од стране Георгија, али СПЦ је остала нема.
Изгледа да на врху СПЦ влада она народна, врана врани очи не вади.
Ради шта хоћеш, али нас не дирај.
Изгледа да им је Георгије стао на жуљ, и сад су одједном схватили да није достојан да буде владика канадски.
И кога поставише да управља епархијом?
Његову десну руку, који је до јуче поручивао са олтара народу у Нијагари да вежу воденични камен око врата и скоче низ водопа!!!!!!!!!!!!
Дал треба да буде срамта људе којима се то згадило, или њега и оног ко га је поставио да управља епархијом до избора новог владике?
Што се тиче ових око Георгија тешко да им ико може ишта, јер имају закон Канаде на својој страни.
Пред властима званични представник је корпорација епархије канадске, која је регуларно регистрована, и да би могли да се смену чланови управе, за то мора да гласа 2/3 чланова корпорације.
Сад нек ми неко каже колико има чланова корпорација, и ко су оно?
Свиђало се нама или не али они су једини пред државом легални.
Било је смешно и жалосно читати објашњење синода да су одмах по сењивању Георгија обавестили надлежне канадске власти да он више ноје владика и да се предузму одговарајуће мере!!!!!!!
Јел они мисле да су у Србији, као кад су сменулу владику Артемија, па да им власт да хеликоптер да Атанасије стигне на Космет пре владике Артемија!
Или да ће Канада да пошаље полицију као што су то тражили од шиптара репубљик Косова, да избаце Артемијеве присталице?
Наш народ каже риба од главе смрди, а у СПЦ нешто озбиљно смрди.
Него шта се то дешава у Јужно Афричкој Републици?
Јел и за то треба а све нас буде срамота?

http://www.vaseljenska.com/vesti/nezapamcena-tragedija-na-crkvenom-imanju-u-johanesburgu/
CTEBA
(penzioner)
07. februar 2016. u 13.48
Нажалост изгледа да баш не иде како треба.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:589675-Policija-ceslja-crkvu-u-Kanadi
Tvrdosh
(+)
07. februar 2016. u 17.55
Драги Стево,

Колико је мени познато, Епархијски савјет (онај из 2014 године) није никад ни био против тога да независне, па и државне агенције дођу и прегледају књиге. Мислим да ништа није спорно. А ако јесте сигуран сам да ће канадске власти то да пронађу. Него шта ћемо ако не нађу ништа?

Шта ћемо са чињеницом да је цитиран патријарх српски у многим новинама како су епархијски рачуни испражњени? Да би се испоставило да нису испражњени, него замрзнути. Никада није деманотована ова вијест. Знате ли какву је то птету нанијело Епархији канадској? Ова вијест просјечном Србину јасно даје до знања да ту неко краде новац.Прилози су, бар у мојој парохији, у драстичном паду! Не знам како је другдје, али претпостављам да није пуно (ако је и мало) боље.

Није ми јасно како људи не виде да је вријеме да се крене даље. Вл. Георгије је смијењен, та епизода је завршена, дајте да се окренемо будућности и да радимо нешто, да расте Епархија, да се дижу нови храмови, да се Срби сложе. А како да се сложимо у оваквој атмосфери?
CTEBA
(penzioner)
07. februar 2016. u 18.14
Георгије јесте смењен, али сви други су остали.
Нико ме неће убедити да је све што се десило, само због Георгија.
Као што рекох, садашњи администратор епархије нам је саветовао да вежемо камен око врата и скочимо низ водопад.
Сад ја а и остали треба да све то заборавимо, било па прошло, и идемо даље са њим на челу.
Е не може, док се сви ти који су се увлачили Георгију у ад не кажем шта, не отерају мене не интересују.
Како видим тако и већина Срба у Канади мисли.
Уосталом у чему је проблем?
Кад сам још пре неколико годиина указивао на овај проблем одговористе ми да Црква никад није празна, пуна је анђела, а дал народ долази или не није важно.
И шта сад?
Нема пара, нема ни поповских плата, па хајд да се миримо.
Жао ми је али док се сви ово не очисте и истерају, ја немам намеру да дам било шта.
Како видим огромна већина дели моје мишљење.
Зато и Георгије и патријарх и сви остали могу да певају док хоће, ал док се они не измене, мене не интересује.
ComingUp
(Busac)
08. februar 2016. u 13.57

Vladika ponižavao sveštenika

VLADIKA banatski Nikanor zlostavljao je na radu sveštenika svoje eparhije protojereja Tomislava Živkovića, paroha iz Omoljice kod Pančeva.

Da je episkop banatski, čije je svetovno ime Veljko Bogunović, mobingovao potčinjenog sveštenika utvrdio je pre nedelju dana Viši sud u Pančevu. Sudija Olga Bukvić donela je presudu kojom je u celosti usvojila tužbeni zahtev sveštenika Živkovića i Nikanoru zabranila ovakvo ponašanje ubuduće. Vladici banatskom ostavljen je rok od osam dana za žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Presudom za mobing okončan je sudski postupak nezabeležen u crkvenom životu - da sveštenik pred građanskim sudom tuži svog vladiku i dobije odluku u svoju korist. Da savije tabak protojerej se odlučio posle niza pretnji i uvreda koje mu je prošle godine uputio vladika Nikanor.

Episkop je omoljičkom parohu pretio saslušavanjem, premeštajem na drugo mesto službovanja, otkazom, a nazivao ga je „lažovčinom”, „kokoškom”, govorio mu da se „izdaje za Tomu Filu” (poznatog beogradskog advokata, prim. aut.), „glumi pravnika”, i „ima kokošiji mozak”.

- Vladika mi je, protivno Ustavu SPC i predviđenoj crkvenosudskoj proceduri, oduzeo čin protojereja i protonamesnika i degradirao me na najniži čin - jereja - kaže Živković. - Oduzeo mi je parohiju, skinuo me sa socijalnog i penzijskog osiguranja i kaznio me zabranom sveštenodejstva, što je u nadležnosti samo Crkvenog suda. Vrhunac torture bio je njegov pokušaj da me sa porodicom izbaci iz službenog crkvenog stana u Omoljici.

Živković objašnjava da je seriju Nikanorovih napada izazvao dopis njegovog kolege, takođe sveštenika, koji ga je prijavio vladici uz optužbe da radi na njegovoj smeni. Oktobra prošle godine pozvan je zato na razgovor u Vladičanski dvor u Vršcu.

- Dok sam saslušavan, vladika je bio pod dejstvom aklohola, psovao me i pretio - tvrdi Živković. - Bio je agresivan, vređao je moju suprugu, a pretila je opasnost da se sa mnom i fizički obračuna. U lice mi je rekao da dok je on živ neću biti sveštenik u Banatskoj eparhiji. Od stresa mi je skočio krvni pritisak i završio sam na lečenju u pančevačkoj bolnici, gde se i danas lečim.

Bivši omoljički paroh kaže da je o celom slučaju izvestio patrijarha Irineja i Sinod. Živković će tužiti Nikanora sudu i za naknadu štete, a novac uplatiti bolnici u Pančevu.

Sagovornik „Novosti” kaže i da njegov slučaj nije jedini primer samovolje i bahatosti vladike banatskog Nikanora. Na njegovoj meti, pored Omoljice, našli su se i pojedini sveštenici iz Stajićeva, Žitišta, Banatskog Dvora... Oni su, navodno, zaplašeni i u strahu od posledica ne žele da mu se suprotstave niti da zlostavljanje prijave crkvenim i državnim organima.
Viko
(Diplsp)
08. mart 2016. u 18.26
Tvrdosh, pitas „zašto nema dogovora”? Na prvi pogled sasvim banalno pitanje, ali ipak vrlo teško. Dogovor je uvijek stvar dviju ili vise osoba. On je uvijek tezak, a posebno kod nas. Optereceni smo inatom, zaviscu, netolerantnoscu i nekontrolisanim emocijama. Na našim sastancima niko nikog ne slusa, ne dozvoljava se sagovorniku ni da kaže šta želi, već biva prekinut i napadan, nerijetko i omalovažan. To sve ima sociokulturnu pozadinu. Cesto sam prisustvovao raznim sastancima naših udruzenja. Skoro na svim je ista situacija. Nerijetko su „krivi” i predsjadavajuci, odnosno oni koji vode sastanke i skupstine. Nedovoljno su edukovani za grupni rad. Primjer, već godinama prisustvujem sličnim sastancima.
Predsjedavajuci vodi skupstinu bez ikakvog plana, već na samom početku dolazi do zustrih diskusija. Odmah je tama „kasa” i blagajnik.Koliko je prodano pica, hrane, clanarina i slično. Do sustinskih tema je veoma teško doći, jer je već u grupi stvoren naboj.
Mišljenja sam da te ljude iz upravnih odbora treba edukovati kroz razne seminare i treninge. Nas covjek naginje ka tome da „obozava” obrazovane ljude, pa kaže: „on je inzenjer, ljekar, arhitekta, njega treba birati za predsjednika i slično. Ovakvi ljudi (ne mislim generalno) nisu podobni za vodece funkcije u našim udruzenjima. Mišljenja sam da su za te funkcije mnogo podobniji srednje obrazovani ljudi, koji su karakterni i ostroumni uz povremenu edukaciju za drustveni i grupni rad.

Pozdrav ”
Tvrdosh
(+)
09. mart 2016. u 13.51
Брате,

у УО наших парохија треба бирати крштене људе, окађене душе. Образовање, социјални статус и слично не би требало да буде одлучујући фактор, али не треба га ни занемарити. Најприје бирати побожне људе, оне који се Богу моле, то мора бити први и основни услов, а онда из те групе бирати најпоштеније, најобразованије итд.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.