Diskusije : Obrazovanje

 Komentar
Pisanje doktorskog rada
djole_sp
16. avgust 2010. u 10.27
Treba da pocnem da pišem rad iz oblasti proracuna prostornih resetki na doktorskim studijama u Askeru u Danskoj.

Na samom početku su mi zadali nekoliko stavki koje rad treba da sadrzi, ali meni i dalje nije jasno o cemu se radi, jer u Srbiji na fakultetu nikada nismo radili bilo šta slično.

Dakle od mene se trazi da definisem:

1) The theoretical orientation
2) The methodology
3) A preliminary study plan

Proguglao sam malo, i nasao svasta vezano za prvu stavku (egzistencijalna, jungova orjentacija, frojdova). Ali sve je to vezano za psihologiju i psihoterapiju, i ne vidim kakve veze ima sa mojim radom iz oblasti gradjevine.
Druge stavke se nešto secam iz srednje skole (analiza, sinteza, dedukcija?) ali opet ne znam kako to da povezem sa mojim radom
Treca stavka ne razumem zaista o cemu je reč.

Najiskrenije hvala na odgovorima i pomoći.
mala-Sirena
(~ ~)
16. avgust 2010. u 15.52
poceo si pisati doktorsku disertaciju, a pojma nemas što se od tebe ocekuje!?? :-)

kako si ti uopce dospio (ako jesi) na doktorski studij?

mala-Sirena
(~ ~)
16. avgust 2010. u 15.58
ako si zaista na doktorskom studiju, dodijeljen ti je mentor i pitanja vezana za disertaciju se upucuju na njegovu/njezinu adresu.

djole_sp
17. avgust 2010. u 10.12
Hvala Vam na odgovoru Mala Sirena.
Da loše sam formulisao pitanje, moja gteska izvinjavam se. Doktorske pocinju tek septembra 2011, a ovo su samo „kvalifikacije” dakle neka vrsta prijemnog, tako da nema mentora. Ako me budu izabrali, imacu ga.

Da li neko može pomoći u vezi razjasnjavanja ovih pojmova:

Dakle od mene se trazi da definisem:

1) The theoretical orientation
2) The methodology
3) A preliminary study plan
_girica_
(Na Zaru)
18. avgust 2010. u 00.38
Mislim da treba da napises svoj predlog za projekat koji se sastoji od tri dela:

1. Introdukcija - generalno o top polju napises par paragrafa, koji tipovi struktra postoje (metro sistem, unistruct sistem, itd...) i onda pod
(a) Teorija: Ovde treba da napises teoriju proracuna prostornih resetki; znaci razlicite analiticke teoreme koje se koriste za proracune
(b) da navedes ako postoje numercke metode proracuna (tj. programi za simulacije, kao npr. SAP, TOWER, opisi malo svaki od tih programa, to možeš da nadjes na netu).
(c) Na kraju napises šta ćeš ti da koristis od gore navedenih teoretskih metoda i napises zbog čega. (Ili ako presdtavljas novu metodu, napisi iz čega je izvedena, itd...)
2. Methode - Ovde napises koja ćeš sredtva da koristis u projektu kako bi uspeo da uradis ono sto si gore naveo da ćeš da radis.
(a)Teorija: Kompjuterski programi za izracunavanje, itd...
(b) Ako mislis da će projekat da ima experimentalni deo, napises koje ćeš experimentalne metode (a koje se koriste u industriji ili u akademiji) ti da koristis (malo opises svaku metodu koju ćeš da koristis).
3. Plan studija: Ovde opises šta ćeš raditi u toku svojih doktorskih studija u malo vise detalja i das vremenski period za svaki deo projekta. Na primer:
(a)Godina 1 - Modeliranje sistema (teorija) - Faza I (Septembar 2010 - Januar 2011), Faza II (Januar 2011 - Maj 2011), itd...
(b) Godina 2 - Experimentalna verifikacija sistema
(c) Godina 3 - Optimizacija sistema (numericka)
(d) Godina 4 - Experimentalna verifikacija optimizovanog sistema

djole_sp
18. avgust 2010. u 05.52
Gospodjice / Gospodine Girice,

Nemam rechi kojima bih mogao da Vam iskazem zahvalnost za ukazanu pomoć. Ako ikada mogu bilo šta da Vam pomognem, kontaktirajte me na [email protected].
Hvala Vam još jednom.

Samo još jedna stvar: mozete li malo blize da mi objasnite šta se sve podrazumeva pod ovim stavkama:

- Modeliranje sistema (teorija)
- Experimentalna verifikacija sistema
- Optimizacija sistema (numericka)
- Experimentalna verifikacija optimizovanog sistema

Vidim da ste čak i upuceni u materiju (gradjevinski ste inzenjer? konstruktivac?).
Što se programa tiče nazalost vladam samo Towerom u maloj meri i to vezano za odredjivanje uticaja i dimenzionisanje u Celiku.

Neizmerno Vam hvala još jednom.
_girica_
(Na Zaru)
18. avgust 2010. u 19.10
Nema na cemu djole_sp, drago mi je ako sam ti malo pomogla iako nisam gradjevinski inzinjer već elektrotehnicni.
Što se tiče zadnjeg dela predloga doktorskog projekta, ja sam to navela samo kao primer, ti naravno možeš da napises ono sto zaista planiras da radis. Ja sam u svom doktoratu prvo radila „literature review” da vidim šta se desava u mom polju u industriji i u akademiji. Uporedo sam izucila teoriju vezanu za projekat, pa zatim napravila dizajn mog chip-a. Onda sam radila analiticke proracune da vidim kako bi funkcionisao u teoriji, i numericke simulacije (modeling) koristeci razne programe (commercial software). Onda sam radila fabrikaciju chipova (pretpostavljam da ćeš i ti morati neke makete da pravis). Pa onda testiranje raznim metodama. Onda naravno hoćeš da ga malo optimizujes jer ne radi sve kako treba iz prvog puta ili hoćeš da poboljsas funckionalnost i preformansu, promenis materijal, itd... To sve spada pod optimizaciju. Itd... Na kraju kad si ponovo dizajnirao tu drugu poboljsanu generaciju produkta, treba opet da uradis proracune, simulacije, fabrikaciju i testiranje. I na kraju (posle 4 godine), ide pisanje publikacija i disertacije.

Evo ti jedan link na kome možeš da nadjes 'guidelines' o pisanju predloga doktorskog projekta.
http://www.brighthub.com/education/postgraduate/articles/66958.aspx

Puno sreće!
djole_spPoruka negativno ocenjena. Pokaži

djole_sp
18. avgust 2010. u 22.17
Hvala Vam još jednom.
Možda zvucim pomalo neozbiljno, ali koja od navedene 4 stavke iziskuje najviše vremena:

- Modeliranje sistema (teorija)
- Experimentalna verifikacija sistema
- Optimizacija sistema (numericka)
- Experimentalna verifikacija optimizovanog sistema

Još jednom Vam najiskrenije hvala.
_girica_
(Na Zaru)
19. avgust 2010. u 22.32
Pa prva dva dela uzimaju najviše vremena, znaci prvi dizajn, modeling i testiranje će ti uzeti 2.5 godine, a onda oko godinu i po za optimizaciju. To je otprilike realisticno. Međutim to i nije sve tako bitno, naravno da se taj prvobitni plan menja u odnosu na rezultate, tako da nemoras mnogo da razmišljas o tome.

Najbitnije za tvoju aplikaciju je da pokazes da imaš dovoljno znanja o tom polju (da definises problem koji je i motivacija za tvoj rad), zatim da znaš tačno šta hoćeš da radis (da definises svoj projekat koji je odgovor tom problemu) i da si upoznat sa metodama koje se koriste (da znaš koja ćeš sredstva da koristis kako bi dosao do rezultata). Koncentrisi se na to i bićeš ok.

Pozdrav.
djole_sp
20. avgust 2010. u 10.06
Beskrajno sam Vam zahvalan na odgovoru Girica.
Kao sto sam rekao, javite se ne mejl ako Vam ikada mogu pomoći u vezi bilo chega.

Pozdrav i sve najbolje.
JV
23. avgust 2010. u 15.21
Kad kažu metodologija, verovatno misle da navedes metode koje ćeš da koristis da bi sakupio podatke na osnovu kojih ćeš da napises rad.
JV
23. avgust 2010. u 15.25
Preliminary study plan bi valjda trebao da bude nešto kao proposal na osnovu kojeg će znati u kom pravcu ćeš da razvijas ceo rad.

Ovo je samo moja pretpostavka jer sam na faxu za zavrsni rad trebala da izaberem temu i da im u kratkim crtama dostavim sve sto želim da obuhvatim radom, kao i metodologiju kojom ću da se služim u prikupljanju podataka i sl.
nepismenko
(zemljoradnik)
06. septembar 2010. u 18.03
-girica- čestitam ti! znam da si kroz pakao prolazila sa svojim studijem.

super si, Sretno!
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.