Diskusije : Obrazovanje

 Komentar
Osnovne skole u americi
aurorawallmart
(Professor)
19. decembar 2009. u 16.05
Ovo je pitanje za one koji žive u Americi i mogućnosti im dozvoljavaju da skoluju svoju decu u državnim skolama, jer za privatne nemaju pare. Kakva su vasa iskustva sa americkim skolskim sistemom na nivou osnovne skole?
mostarskaliska
(Radioloski Tehnicar)
19. decembar 2009. u 16.59


Americki skolski sistem je dosta sirok pojam jer svaki State određuje duzinu skolske godine kao i skolski plan i program. Moj sin ide u prvi razred u državnu skolu 2 milje od kuce i ja sam zadovoljna ( mi smo na Floridi ) . Uciteljica korektna i na raspolaganju putem sastanaka, e-maila i telefona. U razredu ima 19-oro djece a misim zakon kaže da može 21. Ocjene i sve što se tiče njegovog boravka u skolu ( racun za rucak, knjige koje duguje biblioteci, zadaca, uciteljicine opaske ) su mi na raspolaganju online 24 sata dnevno. Skola je bezbjedna i dobro opremljena rekvizitima ( 6 kompjutera u svakoj ucionici i smartboard tako da nema potrebe za tablom i kredom). Nema zajednickih roditeljskih sastanaka sa ostalim roditeljima. Po mom mišljenju nema dovoljno zadace pa mu moram dodatno da mu ja dajem zadatke na kojima je slab ( drugi roditelji se zale da im je i to previse). Roditelji se puno ohrabruju da ucestvuju u PTO ( parent teacher organization) i volontiraju u skoli.
Ono sto mi se ne svidja je da je raspust 10 sedmica u toku ljeta, i po dvije sedmice preko bozica i za uskrs. Lično mislim da je to predugo jer djeca dosta izgube od znanja u toku ljeta i treba im dosta da to nadoknade kad krene skolska godina. Skola traje od 8-2 a produzeni boravak do 6PM je na raspolaganju za 50$ sedmicno.

Što se tiče programa, vrlo slično onome se uci kod nas u prvom razredu ( ukratko akcenat je na citanju i razumjevanju procitanog, osnovi gramatike, matematika sabiranje i oduzimanje do 100, sabloni, skupovi, geometrijska tijela, prepoznavanje novca itd. Za sada, dobija ocjene samo iz tri predmeta a ostalo je opisno ocjenjivanje Nema strani jezik sto je steta, ali eto imaju 15-ak drugih vanskolskih aktivnosti ( hor, ekologija, atletika itd. )
Skoro svaki petak ima test iz razumjevanja kratkog teksta a koji je u stvari drill za veliki test (FCAT) koji pocinje u trecem razredu a koji moraju da poloze svake godine da bi presli u sljedeci razred.

Za sada sam zadovoljna, a kako će biti poslije to ćemo da vidimo.

Akiko
27. decembar 2009. u 15.49
Ima dobrih državnih skola a ima i onih gde bolje da ne saljes dete. Sve zavisi od kraja u kome živis, raspitaj se o skolama tu gde si i vidi da li ima sanse da se preselis u kraj gde je dobra skola.

Čula sam (ali ti proveri posto zaista nisam sigurna) da postoji program koji je kompatibilan sa evropskim skolskim sistemom, sad da li toga ima u osnovnim ili samo srednjim skolama ne znam. Ali tu uce mnogo vise! ako ikako možeš i ako toga ima ubaci tamo dete.

Alex-64K
(bio jednom inzinjer)
30. decembar 2009. u 16.59
Ako je u Kaliforniji onda da proba u Science Magnet, ili skola za nadarenu decu i decu ciji su roditelji emigranti, teško je uci ali vredi cekati, mi smo cekali 3 godine, prijavili dete kada je bila u uzrastu obdanista.
Tamo je ucila u prvom ono sto sam ja ucio u 4 razredu, i dan danas koristi znanje koje je stekla tamo iz poznavanje prirode a već je pre par godina napustila osnovnu skolu.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Tassel Earrings?
.