Diskusije : Religija

 Komentar
Шведска полиција дозвољава спаљивање Курана
Popaj
29. jun 2023. u 18.12
Шведска полиција дозвољава спаљивање Курана

Испред џамије у центру Стокхолма у среду је мушкарац спалио странице Курана, ставио сланину у књигу и обрисао ципеле страницама Курана. Ово је пренео емитер СВТ. Према извештају, митинг је у почетку био миран.

Шведска полиција им је дозволила на основу тога да безбедносни ризици не оправдавају забрану према важећем закону. Празник жртвовања прослављен је у исламском свету у среду.

Ердоган зове Шолца
Ова акција би могла додатно да одложи Турско одобрење за улазак Шведске у НАТО. У фебруару ове године, председник Реџеп Тајип Ердоган је рекао да „све док дозволите да се моја света књига, Куран, спали и поцепа”, Турска неће рећи „да” чланству у НАТО. Мало пре тога, десничарски екстремистички дански политичар спалио је Куран у Стокхолму.

У телефонском разговору са канцеларом Олафом Шолцом, Ердоган је у среду рекао, према турским информацијама, да је Шведска учинила корак у правом смеру новим антитерористичким законодавством. Међутим, за Турску је неприхватљиво да присталице ПКК могу наставити да демонстрирају у Шведској и прикупљају средства за терористичку организацију ПКК. У саопштењу из председничке канцеларије није откривено да ли је Ердоган поменуо и спаљивање Курана.

Турски министар спољних послова Хакан Фидан осудио је спаљивање Курана првог дана Исламског фестивала жртвовања. Било је неприхватљиво „допустити ове антиисламске акције под изговором слободе изражавања”, написао је министар на Твитеру. Он је оптужио Шведску да је постала „саучесник у таквим гнусним дјелима”.

Шведска безбедносна полиција Сапо поновила је у среду упозорење да би спаљивање Курана могло да доведе до напада. Иницијатор недавне акције је наводно ирачки држављанин. Полиција му је првобитно забранила, с обзиром на безбедносну ситуацију, да одржи демонстрације у којима је запаљен Куран.

Неколико судова је одбацило одлуку полиције. Према судовима, није постојала довољно јасна веза између безбедносних разлога и демонстрација.

https://tinyurl.com/2wuycasr
Bazorilo
04. jul 2023. u 18.34
Nikakav extremizam ne prilici narodu koji deklarativno zastupa postovanje ljudskih prava i verskih sloboda.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Unicorn Gifts?
.