Diskusije : Religija

 Komentar
Васкрсење - чињеница или фикција? Патрицк Зукеран
Popaj
21. april 2023. u 02.20
Васкрсење - чињеница или фикција?
Патрицк Зукеран

О аутору
Патрицк Зукеран је помоћни говорник за Пробе Министриес. Аутор је, водитељ радио емисија и домаћи и међународни говорник о апологетици, култовима, светским религијама, Библији, теологији и актуелним темама. Пре него што се придружио Сонди, Пат је служио дванаест година као помоћни пастор.
Најзначајнији догађај у историји је Васкрсење Исуса Христа. То је најјачи доказ да је Исус Син Божији. Овај догађај даје мушкарцима и женама сигурну наду у вечни живот – наду која не само да нам даје радост док гледамо у будућност, већ нам пружа и снажне разлоге да живимо данас.

Током векова, међутим, постојали су научници који су покушавали да порекну извештај о васкрсењу. Наше школе су пуне историјских уџбеника који дају алтернативна објашњења за Васкрсење или у неким случајевима чак и не помињу овај јединствени догађај.

У овом есеју ћемо погледати доказе за Васкрсење и видети да ли је овај догађај историјска чињеница или фикција. Али, прво, морамо утврдити чињеницу да је Исус Христ био историјска личност, а не легенда.

Постоји неколико веома тачних историјских докумената који сведоче о Исусу. Прво, погледајмо сама четири јеванђеља. Аутори Матеј, Марко, Лука и Јован забележили су врло специфичне чињенице о догађајима око Исусовог живота, а археологија је потврдила тачност Новог завета. Потврђене су стотине чињеница попут имена званичника, географских локација, финансијских валута и времена догађаја. Сер Вилијам Ремзи, један од највећих географа 19. века, постао је чврсто уверен у тачност Новог завета као резултат огромних доказа које је открио током свог истраживања. Као резултат тога, потпуно је преокренуо свој антагонизам против хришћанства.

Текстуални докази одлучно показују да су Јеванђеља била писана и распрострањена током живота оних који су били сведоци догађаја. Пошто се помиње толико конкретних имена и места, очевици су могли лако да дискредитују списе. Нови завет никада не би преживео да су чињенице нетачне. Ове чињенице указују на то да су јеванђеља историјски поуздана и показују да је Исус историјска личност.

Још један документ који подржава историчност Исуса је дело Јосифа Флавија, потенцијално непријатељског јеврејског историчара. За Римљане је снимио Старине, историју Јевреја. Написао је: „У то време је постојао Исус, мудар човек, ако је дозвољено звати га човеком.” [1] Јосиф Флавије наводи друге специфичне детаље о Исусовом животу и смрти који одговарају Новом завету. . Римски историчари као што су Светоније, Тацит и Плиније Млађи такође говоре о Исусу као о историјски стварној особи.

Скептици често изазивају хришћане да научно докажу Васкрсење. Морамо разумети, научни метод се заснива на показивању да је нешто чињеница кроз поновљена посматрања објекта или догађаја. Стога је метода ограничена на поновљиве догађаје или објекте који се могу посматрати. Историјски догађаји се не могу поновити. На пример, можемо ли више пута да посматрамо стварање нашег Сунчевог система? Очигледан одговор је не, али то не значи да се стварање Сунчевог система није догодило.

У доказивању историјског догађаја као што је Васкрсење, морамо погледати историјске доказе. До сада смо у нашој расправи показали да је вера у историјског Исуса Новог завета свакако разумна и да се научни метод не може применити на доказивање историјског догађаја. За подсећање на овај есеј, испитаћемо историјске чињенице о Васкрсењу и видети шта докази откривају.
...
https://www.bethinking.org/did-jesus-rise-from-the-dead/the-resurrection-fact-or-fiction
Bazorilo
25. april 2023. u 17.15
Najaci dokaz za istinitost vaskrsenja su njegovi ucenici.Oni su poneseni tim slavnim dogadjajem,krenuli tako silovito kroz tadasnji svet,da je Evandjelje za jednu generaciju preplavilo celu civilizaciju.
Rimska vlast nije mogla naći rešenje za tu pojavu,pa su uveli sistem kaznjavanja na najokrutniji način svih onih koji bi prihvatili novu veru.Ali teror nad savescu nije urodio zeljenim plodom,čak na protiv.Tamo gde je svoj plemeniti zivot zavsrsavao jedan Hristov sledbenik,osokoljeni i zadivljeni njihovim primerom polazilo deset puta vise novih svedoka za istinu Bozju.
Bazorilo
27. april 2023. u 18.23
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for PomPom Keychains?
.