Diskusije : Religija

 Komentar
Kada bi se danas dogodilo
Bazorilo
09. april 2022. u 12.07
Ako zamislimo da je danas vreme za prvi Hristov dolazak,šta mislite,kako bi ga svet docekao?Neko je rekao kao odgovor na ovo pitanje:Hrišćani bi ga glatko odbacili,jer bi ostro ukorio njihovu pohlepu za svetskim stvarima i slavom sveta(ucesce u politici bez pokusaja promene njene sustine).-Muslimani bi ga odbacili,jer bi ukorio njihove zakone,po kojima muskarac ima sva prava a žena nikakva.Takodjer i njihovo obrezanje tela bez obrezanja srca.-Jevreji bi ga odbacili iz istog razloga kao i njihovi praoci pre 2000 god.On bi ukorio njihovu zelju za pohvalom svoje nacije i vere,i mrznje prema neistomišljenicima.I sto je najgore,on bi njihovu apsolutisticku filozofiju koja može iskljuciti čak i Boga iz fokusa duhovnog zivota ako se to kosi sa njihovom tradicijom.-Hindusi bi ga odbacili jer ne bi podrzao njihov fanatizam u praznoverju.-Ateisti bi ga odbacili jer ne nudi materijalizam.I tako redom,možemo doći do zakljucka,da bi svet isto postupio prema Hristu kao i pre dva milenijuma.
Psalmista se pita:Zašto se bune narodi i plemena pomišljaju zaludne stvari,ludo pomišljaju na Boga i na Jedinorodnog Sina njegovog.
Vladari zemaljski se dogovaraju međusobno i govore:Izbacimo sve Bozje zapovesti i odbacimo njegov legitimitet sa zemlje.Gospod im se smeje sa neba i cudi se bezumlju njihovom.Psalam 1:2-4

El-fettah
(Ebank)
13. april 2022. u 04.40
Većina bi ga nažalost odbacila ili ne bi ga prepoznala. Ale, pán Boh je to kázal v Novom Testamentu da taj čas príde. Važno je da mi budemo spremni za njegov dolazak a to može biti još dok sme još živi ili posle.
Bazorilo
15. april 2022. u 17.39
Nazalost,i onda a i danas,uceni teolozi i strucnaci(za bogatune ovoga sveta i da ne govorimo)ne podnose autoritet koji želi da narodu kao celini bude dobro,a to je Bog nebeski koji nikada ne povlascuje jednu grupaciju na racun druge,a pogutovu ne manjinu na racun vecine.
___TYR___
(***)
18. april 2022. u 06.42
Дуго ме није било овде у Кафани али, видим, ништа се ново и спектакуларно није дешавало. Базорило и даље замишља и измишља…

Каже Базорило:

>>> „Psalmista se pita:Zašto se bune narodi i plemena pomišljaju zaludne stvari,ludo pomišljaju na Boga i na Jedinorodnog Sina njegovog… Psalam 1:2-4”

*** Као прво, цитат није из првог Псалма него из другог, 1-4.

„…1. Зашто се буне народи и племена помишљају залудне ствари? 2. Устају цареви земаљски, и кнезови се скупљају на Господа и на помазаника његова. 3. ”Раскинимо свезе њихове и збацимо са себе јарам њихов.„ 4. Онај што живи на небесима, смије се, Господ им се подсмијева…” (Псалм 2:1-4)

Као друго, нити у једном преводу на српски као и нити у било којем преводу на било који, мени познати, језик не постоји „Јединородни Син његов”. У оригиналу стоји „месија” или у преводу „помазаник”. У овом случају је помазаник Давид, аутор псалма.

Други помазаник, мудри Соломун, каже: „…5. Све су речи Божије чисте; Он је штит онима који се уздају у Њ. 6. Ништа не додај к речима Његовим, да те не укори и не нађеш се лажа…” (Приче Соломунове, 30:5-6)

Размисли Базорило пре него што кренеш брљати по Божијим речима…

А сада на тему…

Тек након смрти сиротог рабија Јешуе, Савле из Тарза користи рабијеву смрт за креирање митолошког бића „Исуса Христа” и властите секте – „хришћанства”. Дакле, у време тог наводног „првог доласка” „хришћани” још увек не постоје.

А онда још једна занимљива тврдња, ако замислимо да „хришћани” ипак постоје пре „Христа”:

>>> Bazorilo: „…Hrišćani bi ga glatko odbacili,jer bi ostro ukorio njihovu pohlepu za svetskim stvarima i slavom sveta…”

*** „Хришћани” су похлепни за светским стварима и славом света? Па како сад то? Да ли се неко може звати „хришћанином” ако је похлепан?

Муслимани, јевреји, хиндуси, будисти и припадници других религија би га одбацили из истог разлога из којег ти, и твоја браћа по вери, одбацујете, или тачније не прихватате, Шиву, Кришну, Зеуса, Јупитера, Тора…

Bazorilo
20. april 2022. u 19.15
Pozdrav i postovanje gospodine Tire.
Moja malenkost ne drzi do sebe da je neki veliki strucnjak za Stari Zavet i Bibliju uopste.Kao običan covek,pratim ono sto je napisano i na osnovu toga donosim zakljecke.Ti kažeš da se 2 psalam iskljucivo odnosi na Boga Oca i Davida kao njegovog sina.Pogledajmo 6 stih.Ti si sin moj,ja te sad rodih.Ajde pronadji mi taj tekst gde Gospod kaže Davidu,ja te sad rodih.David je vise puta bio pomazivan.
Zatim Bog poziva svog Sina da trazi sve krajeve zemaljske i narode u njima,i dace mu se kao posed.Povezi to sa Davidom,pa ćemo da nastavimo u dobrom raspoloženju i bratskoj ljubavi.

„Ja sam pomazao cara svog na Sionu, na svetoj gori svojoj.”
Kazacu naredbu Gospodnju; On rece meni: „Ti si sin moj, ja te sad rodih.
Išti u mene, i dacu ti narode u nasledstvo, i krajeve zemaljske tebi u državu.
Udariceš ih gvozdenom palicom; razbiceš ih kao loncarski sud.”
Sad, carevi, orazumite se; naucite se sudije zemaljske!
Služite Gospodu sa strahom, i radujte se s trepetom.
Poštujte sina, da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom; jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Blago svima koji se u Nj uzdaju!

Psalmi Davidovi 2:6-12
___TYR___
(***)
23. april 2022. u 06.58
>>> Bazorilo: «Moja malenkost ne drzi do sebe da je neki veliki strucnjak za Stari Zavet i Bibliju uopste.Kao običan covek,pratim ono sto je napisano i na osnovu toga donosim zakljecke…»

*** Ти си променио оригинални текст, и на основу тог фалсификата доносиш закључак. У другом стиху стоји „НА ПОМАЗАНИКА ЊЕГОВА”, а не „na Jedinorodnog Sina njegovog” како си ти то, намерно или случајно, „превео”.

>>> Bazorilo: «…Ti kažeš da se 2 psalam iskljucivo odnosi na Boga Oca i Davida kao njegovog sina…»

*** Ја само понављам оно што Давид каже. А он каже:

„…7. Казаћу наредбу Господњу; Он рече мени: ”Ти си син мој, ја те сад родих…„ (Псалм 2:7)

Све је јасно.

Наравно да ви ”хришћани„ кад год у Танаху видите реч ”СИН„ одмах то повезујете са вашим тј. Савловим ”божијим сином„ и видите га чак и тамо где га нема. Као на пример и у овом 2. Псалму стиху 12. Цитирам те тј. твој превод:

”…Služite Gospodu sa strahom, i radujte se s trepetom.
Poštujte sina, da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom; jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Blago svima koji se u Nj uzdaju!„

У стиху 12. не постоји син: ”…11. Служите Господу са страхом и радујте се с дрхтањем. 12. Наоружајте се чистотом, да се Он не разгневи и да не погинете на путу, јер ће се за тренутак распламсати гнев Његов. Срећни су сви којима је Он уточиште…„ (Псалм 2:11-12)

Погрешни, уштимани, натегнути преводи Танаха, измишљена и уштимана пророчанства, уз наравно Савлове небулозне визије, су ”стена„ на којој почива ”хришћанство„.

Bazorilo
23. april 2022. u 19.10
Evo možda je ovaj bolji.

IZABERI
Biblijska knjiga

Psalmi
Poglavlje
2
Psalmi
2:1-12

KRATAK PREGLED
2 Zašto se narodi bune i razmišljaju o ispraznim stvarima?+
2 Kraljevi zemlje se dižu
i vladari se udružuju*+
protiv Jehove i protiv njegovog pomazanika*.+
3 Oni govore: „Raskinimo njihove okove
i zbacimo sa sebe njihovu užad!”
4 Onaj čiji je presto na nebu smejaće im se,
Jehova će im se rugati.
5 Tada će im se obratiti u svom gnevu,
uplašiće ih žestinom svoje srdžbe,
6 govoreći: „Ja sam postavio svog kralja+
na Sionu,+ na svojoj svetoj gori.”
7 Objaviću Jehovinu odredbu.
On mi je rekao: „Ti si moj sin,+
danas sam ti postao otac.+
8 Traži od mene i daću ti narode kao nasledstvo,
daću ti sve krajeve zemlje u posed.+
9 Razbićeš ih gvozdenim skiptrom,+
smrvićeš ih kao grnčarsku posudu.”+
10 Zato, kraljevi, postupite razborito!
Prihvatite ukor*, sudije zemaljske!
11 Služite Jehovi sa strahom,
s dubokim poštovanjem i radošću.
12 Iskažite poštovanje sinu*,+ da se Bog* ne razgnevi
i da ne izginete na svom putu,+
jer bi njegov gnev mogao brzo planuti.
Srećni su svi koji kod njega traže utočište.
___TYR___
(***)
24. april 2022. u 03.59
У 12. стиху 2. Псалма не постоји „син”. Као што ни у 2. стиху не постоји „Јединородни Син”.

2. стих каже: „… на помазаника његова”, а не „na Jedinorodnog Sina njegovog”.
12. стих каже: „…Наоружајте се чистотом”, а не „Poštujte sina” или „Iskažite poštovanje sinu”.

Убацивањем „сина” или „Сина”, и тамо где га нема у Танаху, и тумачењем тих „синова” као некакве предслике Савловог „божијег сина”, „хришћански” теолози и преводиоци су од самог настанка „хришћанства” на тај начин, бесмисленим повезивањем Савловог „новог завета” и Танаха, покушавали дати некакав пророчански и божански предзнак том Савловом „божијем сину”.

О таквим прљавим работама, већ почетком 3. века, сведочи и Ориген, ранохришћански писац и теолог, у свом писму Сексту Јулију Африканусу, коментаришући разлике у тексту у различитим преводима каже: „...И тако, када приметимо такве ствари, одмах ћемо одбацити, као лажне, копије које се користе у нашим црквама, и наредити братству да уклони свете књиге које су међу њима, и да наговоре јевреје, и убеде их да нам дају копије које ће бити неизмењене и без фалсификата...” (A Letter from Origen to Africanus, Ante-Nicene Fathers, Volume 4)

Изгледа да се лажне копије и дан данас користе и да братство није уклонило те „свете књиге” које су међу њима…

Bazorilo
24. april 2022. u 18.36
Origen je bio veliki apologeta,ali je zastranio u grcku filozofiju koja ga je odvela daleko od sustine vere u Boga.Sjajan početak u nauci Hrišćanske vere,zamaglilo je Platonovsko ucenje koje je prakticno izbrisalo granicu između svetog i nesvetog,kao i između duhovnog filozofskog pravca.Neki Hrišćanski mislioci su kazali,da je on u stvari izgubio osecaj za granicni prelaz iz jednog u drugi svet.Neosetno je iz Hrisvcanstva skliznuo u prostranstva fiozofije,gde vise nije mogao naći put za natrag.Tuzna istorija jednog sjajnog uma,koga je Jeronim u početku nazivao naslednikom apostola Hristovih.-To je ono sto rece mudri Solomun:Jer nema kraja sastavljanju mnogih knjiga,glavno je svemu sto si čuo,Boga se boj i zapovesti njegove drzi,jer je to sve(najvaznije) coveku.
Što se tiče drugog Psalma,ispada po tvome,da uopste ne spominje Sina Bozjega,već samo Pomazanika.Dobro,a koji bi to pomazanik mogao biti za koga Bog kaže svim narodima da ga postuju,jer bi njegov gnev mogao biti fatalan za njih?Cisto onako da realno sagledamo stvari.
___TYR___
(***)
25. april 2022. u 12.24
>>> Bazorilo: „Origen je bio veliki apologeta,ali je zastranio u grcku filozofiju koja ga je odvela daleko od sustine vere u Boga….»

*** Ориген застранио у грчку филозофију и онда није важно што примећује како се у ”хришћанским„ црквама, већ у то доба, користе лажне копије Танаха… :-D

>>> Bazorilo: ”To je ono sto rece mudri Solomun:Jer nema kraja sastavljanju mnogih knjiga,glavno je svemu sto si čuo,Boga se boj i zapovesti njegove drzi,jer je to sve(najvaznije) coveku.„

*** Не само да су ”хришћани„ саставили многе књиге, књиге тзв. ”Новог завета„, него су и оригиналну божију реч Танаха прекројили и унаказили. Па су успут и одбацили речи мудрог Соломона: ”13 Закључак свега што си чуо јесте ово: БОЈ СЕ БОГА И ДРЖИ СЕ ЊЕГОВИХ ЗАПОВЕСТИ. ЈЕР ТО ЈЕ СВА ДУЖНОСТ ЧОВЕКУ.„, и прихватили Савлове богохулне идеје као нпр.: ”20. А кад чиним оно што нећу, већ ја то не чиним него грех који живи у мени. 21. Налазим, дакле закон, кад хоћу добро да чиним, да ме на зло нагони...„ (Римљанима 7:20-21)
или још горе: ”…а кад дође заповест, онда грех оживе,…„ (Римљанима 7:9)… Као да су божије заповести узрок греха…

>>> Bazorilo: ”Što se tiče drugog Psalma,ispada po tvome,da uopste ne spominje Sina Bozjega,već samo Pomazanika.„

*** Не по моме него по Танаху. Нити се спомиње некакав ”Син Божији„ нити ”Јединородни Син његов„ нити ”Помазаник„. Помиње се само помазаник. Малим словом, сасвим обичан помазаник. И сам си приложио превод у којем лепо пише ”помазаник„. Дакле, понављам, није по моме него по Танаху.

>>> Bazorilo: ”Dobro,a koji bi to pomazanik mogao biti za koga Bog kaže svim narodima da ga postuju,jer bi njegov gnev mogao biti fatalan za njih?Cisto onako da realno sagledamo stvari.„

*** Горе ти већ рекох да у 12. стиху не постоји ”син„. Понављам, 12. стих каже: ”…Наоружајте се чистотом„, а не ”Poštujte sina„ или ”Iskažite poštovanje sinu„. И самим тим Бог не каже народима да ”поштују сина„ како ти то представљаш. Сам Давид је то лепо објаснио:

”…7. Казаћу наредбу Господњу; Он рече мени: „Ти си син мој, ја те сад родих. 8. Ишти у мене, и даћу ти народе у наследство, и крајеве земаљске теби у државу. 9. Ударићеш их гвозденом палицом; разбићеш их као лончарски суд...” (Псалм 2:7-9)

Помазаник је Давид, више него очигледно. Даље, Давид, ако жели, а понуђено му је, може да заиска и Бог ће му дати „народе у наследство и крајеве земаљске њему у државу”. Обрати пажњу: „ИШТИ У МЕНЕ”!!! Да је Давид заиста то и заискао вероватно би добио….
Поред ваших, „хришћанских”, накарадних превода наравно да не можете да покопчате о чему се ради.

И као што рече мудри Соломун, маните се састављених Савлових књига, те се Бога бојте и заповести Његове држите… И онда ће вам се све само каз'ти…

Bazorilo
25. april 2022. u 17.06
Kako da se naoruzaju cistotom,bilo oni onda bilo mi danas?Znamo da bez Duha Bozjega ni jedno ljudsko biće nema snage da drzi zakon Bozji.Posle pada coveka u greh,nema ni jednoga coveka koji bi mogao da ispuni Bozju pravdu.Zato im prorok kaže:može li ris promeniti sare svoje,ili vi ciniti dobro,naucivsi se ciniti zlo.Znači da mi nismo u stanju da se ponasamo savrseno po zakonu,jer je Sotona u Edemu pokvario ljudski gen klicom greha.zato im Bog(Adamu i Evi)daje obecanje da će im poslati izbavljenje kroz seme zenino.To se savrseno uklapa sa izvestajem u početku novoga Zaveta gde govori o dolasku Emanuila preko žene na nas svet.To upravo Pavle genijalno objašnjava,kad kaže da naše(ljudsko)nastojanje da održimo zakon,je borba s vetrenjacama.Treba nam veca,tj,Bozja sila koja delujuci kroz nas osposobljava nas za taj velicanstveni cin,usaglasavanja sa voljom Bozjom.To je Gospod isus uspeo da odrzi i proslavi svoga Oca.Kada njegove zasluge,iskustvo i sila kroz njegovog Duha dodje u nas,onda divan zakon Bozji nama postaje dostupan za ispunjenje.
Ono za Davida mi nije verodostojno objašnjenje.Krajevi zemaljski nisu obecani ni jednom kralju zemaljskom.Bog Otac ovde ima obracanje svome nebeskome Sinu(Pomazaniku,ili pomazaniku kako ti kažeš da stoji u Tanahu),koji će se predstaviti narodima kao gospodar svih krajeva zemaljskih.Znaci samo on može biti nad svom zemljom a ne bilo koji covek.
revizor
(pilot)
26. april 2022. u 06.11

https://tinyurl.com/2pt87rrm

&&&

https://tinyurl.com/4yek4wkn

&&&

https://tinyurl.com/2p8m4u7z

&&&

Therefore the wicked will not survive judgment, nor will sinners, in the assembly of the
righteous.
For the LORD cherishes the way of the righteous,
but the way of the wicked is doomed.

---

Why do nations assemble,
and peoples plot• vain things;
kings of the earth take their stand,
and regents intrigue together
against the LoRD and against His anointed? „Let us break the cords of their yoke,
shake off their ropes from us!”
He who is enthroned in heaven laughs;
the Lord mocks at them.
Then He speaks to them in anger,
terrifying them in His rage, „But I have installed My king on Zion, My holy mountain!”
Let me tell of the decree:
the LORD said to me,
b·„You are My son,
I have fathered you this day:b

---

2:1 Why do the heathen rage, and the people imagine a vain thing?

2:2 The kings of the earth set themselves, and the rulers take counsel together, against the LORD, and against his anointed, saying,

2:3 Let us break their bands asunder, and cast away their cords from us.

2:4 He that sitteth in the heavens shall laugh: the LORD shall have them in derision.

2:5 Then shall he speak unto them in his wrath, and vex them in his sore displeasure.

2:6 Yet have I set my king upon my holy hill of Zion.

2:7 I will declare the decree: the LORD hath said unto me, Thou art my Son; this day have I begotten thee.

2:8 Ask of me, and I shall give thee the heathen for thine inheritance, and the uttermost parts of the earth for thy possession.

2:9 Thou shalt break them with a rod of iron; thou shalt dash them in pieces like a potter's vessel.

2:10 Be wise now therefore, O ye kings: be instructed, ye judges of the earth.

2:11 Serve the LORD with fear, and rejoice with trembling.

2:12 Arm yourselves with purity lest He become angry and you perish in the way, for in a moment His wrath will be kindled; the praises of all who take refuge in Him.

https://tinyurl.com/4d3d4t8z

Book of Tehillim (Psalms): Chapter 2

&&&

53:9 And he made his grave with the wicked, and with the rich in his death; BECAUSE HE HAD DONE NO VIOLENCE, NEITHER WAS ANY DECEIT IN HIS MOUTH.

https://tinyurl.com/2p8b98fe

The Book of Yeshayahu (Isaiah): Chapter 53”
___TYR___
(***)
26. april 2022. u 13.54
>>> Bazorilo: „Kako da se naoruzaju cistotom,bilo oni onda bilo mi danas?»

*** Врло лако:
”...Нећеш ли бити мио, кад добро чиниш? А кад не чиниш добро, грех је на вратима. А воља је његова под твојом влашћу, и ти си му старији...„ (1.Мојсијева 4:7)

Чини добро и наоружао си се чистотом. А како ти је Бог дао слободну вољу можеш да бираш да ли да чиниш добро или зло. А знаш шта је добро шта је зло јер: ”...22. И рече Господ Бог: Ето, човек поста као један од нас знајући шта је добро шта ли зло;...„ (1.Мојсијева 3:22)

>>> Bazorilo: ”Znamo da bez Duha Bozjega ni jedno ljudsko biće nema snage da drzi zakon Bozji.„

*** Знамо?! Ви ”хришћани„ само мислите да ”знате„. Бог тврди сасвим супротно:

”...11. Јер заповест коју ти ја заповедам данас нити је високо ни далеко од тебе.
12. Није на небу, да кажеш: Ко ће нам се попети на небо да нам је скине и каже нам је да бисмо је творили? 13. Нити је преко мора, да кажеш ко ће нам отићи преко мора, да нам је донесе и каже нам је, да бисмо је творили? 14. Него ти је врло близу ова реч, у устима твојим и у срцу твом, да би је творио...„ (5.Мојсијева 30:11-14)

Овако јасне божије речи нема потребе објашњавати и појашњавати.

”...5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...„ (3.Мојсијева 18:5)

Ако Бог каже да се његове заповести, закони и уредбе могу држати, и то врло лако, онда ту богохулни Савле нема шта да измишља, објашњава или коментарише.

>>> Bazorilo: ”Posle pada coveka u greh,nema ni jednoga coveka koji bi mogao da ispuni Bozju pravdu.Zato im prorok kaže:može li ris promeniti sare svoje,ili vi ciniti dobro,naucivsi se ciniti zlo.„

*** Човек није пао у грех, него кад човек не чини добро онда је грех пред вратима.

”…23. Може ли Етиопљанин променити кожу своју или рис шаре своје? Можете ли ви чинити добро научивши се чинити зло?...„ (Јеремија 13:23)

Пре овога, у стиху 12, видимо да народ ”ходи по мислима срца свог„. Дакле, народ је, користећи слободну вољу, изабрао зло, уместо доброг, и спрема се казна. Питање је да ли неко ко је навикао да чини (бира зло) зло може да се преобрати и чини добро?
Овде се не говори о некаквом урођеном или наследном греху на којег ти циљаш.

Али Бог је милостив па и таквима, који свесно бирају зло, нуди решење:

”…21. Ако ли би се безбожник обратио од свих греха својих које учини, и држао би све уредбе моје и творио суд и правду, доиста ће живети, неће погинути. 22. Безакоња његова што их је год учинио неће му се више спомињати, у правди својој коју чини живеће...„ (Језекиљ 18:21-22)

Дакле опет властитим избором, користећи слободну вољу, без ичије помоћи (а нарочито без помоћи Савла из Тарза и његовог ”Божијег сина„) свако може да се врати на прави пут.

>>> Bazorilo: ”Znači da mi nismo u stanju da se ponasamo savrseno po zakonu,jer je Sotona u Edemu pokvario ljudski gen klicom greha.zato im Bog(Adamu i Evi)daje obecanje da će im poslati izbavljenje kroz seme zenino.To se savrseno uklapa sa izvestajem u početku novoga Zaveta gde govori o dolasku Emanuila preko žene na nas svet.„

*** Баш напротив. Бог каже: ”…14. Него ти је врло близу ова реч, у устима твојим и у срцу твом, да би је творио...„ (5.Мојсијева 30:11-14)

Да ли ико нормалан може веровати да богохулни Савле својим измишљотинама може поништити ове јасне божије речи?

”Клица греха„ не постоји. Него, ако не чиниш добро, грех је на вратима. Целу ту причу некаквом ”урођеном греху„ је смислио ”генијални„ бизнисмен Савле – прво измисли болест (оригинални грех) а онда измисли и лек (”Исус Христ„). Кад се обогатио, отпутује за Рим где добије личну стражу, отвори кафану и живи лагодно, о свом трошку, и проповеда своје небулозе. И гле чуда, ”нико му не брањаше„!!! (Дела 28:31)

>>> Bazorilo: ”Ono za Davida mi nije verodostojno objašnjenje.Krajevi zemaljski nisu obecani ni jednom kralju zemaljskom.„

*** Па где пише да је било коме шта обећано? Бог само каже ”Ишти у мене„ и оставља Давиду избор…

>>> Bazorilo: ”.Bog Otac ovde ima obracanje svome nebeskome Sinu(Pomazaniku,ili pomazaniku kako ti kažeš da stoji u Tanahu),koji će se predstaviti narodima kao gospodar svih krajeva zemaljskih.Znaci samo on može biti nad svom zemljom a ne bilo koji covek.„

*** Бог се овде обраћа Давиду што и сам Давид потврђује: ”…7. Казаћу наредбу Господњу; ОН РЕЧЕ МЕНИ:„. Бог се обраћа Давиду који је на земљи а не у небесима.

Помазаник стоји у оригиналу. Можеш и сам проверити, ево линк:

http://www.htmlbible.com/sacrednamebiblecom/kjvstrongs/B19C002.htm#V2

Strong's Number 4899 – mashiyach – anointed, што ће рећи ”помазаник„. Никакав ”небески Син„, ”јединородни син„, ”божији син„ и сличне измишљотине…

Тај Савлов измишљени ”небески Син„ није успео да загосподари ни прашњавом Јудејом, па како би онда господарио светом?

Bazorilo
26. april 2022. u 18.46
Da pocnem od ove tvoje zadnje konstatacije.
Sam Gospod isus Hristos koji je bio -S´nama Bog,kaže da njegovo carstvo nije od ovoga sveta.Sto znači da će on zagospodariti celim svetom kada bude doslo vreme za njegov drugi dolazak.
A u zemaljskom zivotu isus je zgazio na glavu zmiji koja ga je za petu ujela(smrtno je stradao,ali treci dan Otac ga je vaskrnuo u zivot.Taj zivot je zalog pobede za ceo svet,tj one koji hoće i žele njegovu pravdu.Tom danu se prorocki radovao i otac vere veliki patrijarh Avram.
Na osnovu tih zasluga koje će Njegov Jedinorodni Sin poloziti za covecanstvo,Bog je davao silu i Starozavetnom svome narodu za sveti zivot.Oni koji su to razumeli i prihvatili,ostvarili su taj ideal u svome zivotu.Oni koji su odbili taj dar,smatrajuci se dovoljni sami sebi,padali su u legalizam,iz koga su jedino mogli na drugu stranu,tj,u sve vece i vece grehe.Tako na mnogo mesta susrecemo proroke Gospodnje koji se bore sa takvim grupama,grupacijama i pojedincima na vlasti i u samom Bozjem hramu,u nastojanju da ih dovedu do saznanja da bez Boga u srcu,oni ne mogu da učine ništa dobro,jer je srce ljudsko pokvareno i zlo,ko će ga poznati?To je veoma slično sadasnjem stanju u Hrišćanskim crkvama,ciji se sluzbenici vise brinu za primat crkve nego za Bozju pravdu.Da su i oni onda,a Hrišćani danas razumeli Hristove i Pavlove reci(naravno i reci ostalih Apostola)svet bi i tada i ovaj sada bio sasvim drugaciji.-
Kažeš:ljudi nisu pali u greh.Pa zašto ih onda Bog istera iz Edemskog vrta?
I još ovo;A ti Vitlejeme Efrato,ako i jesi najmanji među tisucama Judinim,iz tebe će mi izaci koji će biti Gospodar u Izrailju,kojemu su izlasci od početka,od vremena vecnih.Mihej 5:2.
Zar ovde treba tumacenje?
___TYR___
(***)
27. april 2022. u 15.02
>>> Bazorilo: „…Sam Gospod isus Hristos koji je bio -S´nama Bog…”

*** Маријин ванбрачни син се звао „Јешуа” („Јахве спашава”), и нема никакве везе са „Емануилом” (Бог је са нама) из Исаијиног пророчанства које није никакво месијанско пророчанство него пророчанство које се испунило још за живота Исаијиног.

Емануило је Исаијин син и спомиње се већ у следећој глави: „...8. И навалиће преко Јуде, плавиће и разливаће се и доћи до грла, и крила ће јој се раширити преко свеколике земље твоје, Емануило!...” (Исаија 8:8)

Када се Исаија 7 прочита од првог до последњег стиха све је јасно.

У Исаији 7:14 уз ALMAH стоји одређени члан HA, тј. HА' ALMAH. Исаија говори о одређеној жени, девојци која је позната и њему и краљу Ахазу. Та млада жена је већ трудна (HARAH), са дететом – садашње време - у часу када Исаија пророкује. И самим тим не може бити девица.

Радња се дешава у време краља Ахаза када армије двају краљева (Ресин и Факеј) опседају Јерусалим.

Дете се рађа за живота тих двају краљева што се јасно види из следећих стихова у Исаији 7:15-16: „...15. Масло и мед јешће, док не научи одбацити зло а изабрати добро. 16. Јер пре него научи дете одбацити зло а изабрати добро, оставиће земљу, на коју се гадиш, два цара њена...”
Два цара су убрзо заиста „оставили земљу”:

„...29. У време Фекаја, цара Израиљевог дође Теглат-Феласар цар асирски, и узе Ијон и Авел-Ветмаху и Јанох и Кедес и Асор и Галад и Галилеју, сву земљу Нефталимову, и пресели народ оданде у Асирију. 30. Тада се побуни Осија, син Илин на Фекаја, сина Ремалијиног и уби га и погуби га, и зацари се на његово место двадесете године Јотама, сина Озијиног...” (2.Царевима 15:29-30)

„...9. И послуша га цар асирски, и дође на Дамаск и узе га, и пресели народ оданде у Кир, а Ресина погуби...” (2.Царевима 16:9)

Два цара су „оставила земљу” док је наша беба јела масло и мед, и пророчанство је испуњено, 700-тињак година пре „Матеја”.

>>> Bazorilo: „…Sto znači da će on zagospodariti celim svetom kada bude doslo vreme za njegov drugi dolazak…”

*** У порорчанствима Танаха најављен је Помазаник (Месија)који ће бити потомак Давидовог сина Соломуна, који ће бити духовни и војни вођа јеврејског народа, који ће подићи Храм, који ће донети мир и напредак свом народу, кога ће поштовати и други народи, који ће оставити потомство и на крају умрети као обичан човек. И то је све.
Други долазак и владање целим светом Савловог „месије” су Савлове небулозне фантазије.

>>> Bazorilo: „…Na osnovu tih zasluga koje će Njegov Jedinorodni Sin poloziti za covecanstvo,Bog je davao silu i Starozavetnom svome narodu za sveti zivot.Oni koji su to razumeli i prihvatili,ostvarili su taj ideal u svome zivotu…”

*** Ово су божије речи, а не моје: „…5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...” (3.Мојсијева 18:5)
Кратко и јасно. Никаквог „Његовог Јединородног Сина” Бог не спомиње. „…6. Овако говори Господ Цар Израиљев и Избавитељ његов, Господ над војскама: ја сам први и ја сам последњи, и осим мене нема Бога…” (Исаија 44:6)
Први нема предака, а последњи нема потомака. Дакле ни сина…

>>> Bazorilo: „…oni ne mogu da učine ništa dobro,jer je srce ljudsko pokvareno i zlo,ko će ga poznati?...”

*** Људско срце није покварено и зло. „...21 Господ је осетио угодан мирис. Зато је Господ рекао у свом срцу: ”Никад више нећу проклети земљу због човека, ЈЕР ЈЕ ЧОВЕКОВО СРЦЕ СКЛОНО ЗЛУ ОД ЊЕГОВЕ МЛАДОСТИ; и никад више нећу уништити све живо као што сам то сада учинио...„ (1.Мојсијева 8:21)

Када дете сазревајући схвати да поседује слободну вољу и да може да бира између добра и зла, деси се некада некоме да изабере зло, да му срце постане склоно злу.

>>> Bazorilo: ”…Da su i oni onda,a Hrišćani danas razumeli Hristove i Pavlove reci(naravno i reci ostalih Apostola)svet bi i tada i ovaj sada bio sasvim drugaciji…„

*** Да Савле и екипа нису брљали по божијим речима и да Савле није смислио болест- грех и лек-”Исус Христ„, свет би заиста био другачији. Одбацивши јасне божије упуте за живот, богохулни Савле је измислио нову религију која је савршено одговарала и сиромашнима, којима је обећао бољи живот на ”оном свету„ за разлику од патњи на овом, а и властима и владарима који су оберучке прихватили Савлове измишљотине да је свака власт од Бога дата и да тим ”слугама Божијим„ треба да се даје порез. Па зар је онда чудно да су римски цареви на силу гурали ”хришћанство„ и забрањивали све остале религије?

>>> Bazorilo: ”…Kažeš:ljudi nisu pali u greh.Pa zašto ih onda Bog istera iz Edemskog vrta?...„

*** Нису људи пали у грех, него су Адам и Ева погрешили и због тога кажњени. Грех није наследан.

>>> Bazorilo: ”…I još ovo;A ti Vitlejeme Efrato,ako i jesi najmanji među tisucama Judinim,iz tebe će mi izaci koji će biti Gospodar u Izrailju,kojemu su izlasci od početka,od vremena vecnih.Mihej 5:2.
Zar ovde treba tumacenje?„

*** Наравно да треба. Како већ рекох Ориген је већ у 3. веку упозоравао на фалсификате и лажне преводе Танаха и саветовао да се од јевреја траже оригинали. Али кога то занима кад бизнис иде све боље и бољe…

И шта каже Михеј?

”... А ти, Бет-Лехеме из Ефрате, који би требао бити најмањи међу клановима Јудиним, из тебе ће ми изаћи онај који ће бити владар Израела; његово је порекло од старине, од давнина...„ (Михеј 5:2)

Као и Давид, Месија ће доћи из куће Лехемове (beit-lehem), клана Лехемовог чије је пребивалиште у Ефрати (Бетлехему) и чије је порекло (клана) од давнина (а не од почетка или вечних времена). Нагласак је на клану (Лехемовом) а не на месту тј. граду.
Дакле, Месија може бити рођен у Ефрати а и не мора, али мора бити из клана Лехемовог... Кад се роди...

Ти уштимани преводи преведних превода које користите ви ”хришћани„ и тумачења истих, а да би некако потврдили Савлове измишљотине, су пре свега богохулни а потом и бесконачно смешни.

revizor
(pilot)
29. april 2022. u 20.11


22. poglavlje 1. knjige Mojsijeve, stihovi od 1 do 13.

„Posle toga htede BOG okušati Avrama, pa mu reče: Avrame! A on odgovori: Evo me. I reče mu BOG: UZMI SADA SINA SVOG, JEDINCA SVOG MILOG, Isaka, pa idi u zemlju Moriju, i spali ga na žrtvu tamo na brdu gde ću ti kazati.

I sutradan rano ustavši Avram osamari magarca svog, i uze sa sobom dva momka i Isaka sina svog; i nacepavši drva za žrtvu podiže se i pođe na mesto koje mu kaza Bog. Treći dan podigavši oči svoje Avram ugleda mesto iz daleka.

I reče Avram momcima svojim: Ostanite vi ovde s magarcem, a ja i dete idemo onamo, pa kad se pomolimo Bogu, vratićemo se k vama. I uzevši Avram drva za žrtvu naprti Isaku sinu svom, a sam uze u svoje ruke ognja i nož; pa otidoše obojica zajedno.



Tada reče Isak Avramu ocu svom: OČE! A on reče: Šta je, sine! I reče ISAK: ETO OGNJA I DRVA, A GDE JE JAGNJE ZA ŽRTVU?

A AVRAM ODGOVORI: BOG ĆE SE, SINKO, POSTARATI ZA JAGNJE SEBI NA ŽRTVU. I iđahu obojica zajedno.

https://tinyurl.com/2p9dfkum
A kad dođoše na mesto koje mu Bog kaza, Avram načini onde žrtvenik, i metnu drva na nj, i svezavši Isaka sina svog metnu ga na žrtvenik vrh drva; I izmahnu Avram rukom svojom i uze nož da zakolje sina svog. Ali anđeo Gospodnji viknu ga s neba, i reče: Avrame! Avrame! A on reče: Evo me. A ANĐEO REČE: NE DIŽI RUKU SVOJU NA DETE, I NE ČINI MU NIŠTA; JER SADA POZNAH DA SE BOJIŠ BOGA, KAD NISI POŽALIO SINA SVOG, JEDINCA SVOG, MENE RADI. I Avram podigavši oči svoje pogleda; i gle, ovan iza njega zapleo se u česti rogovima; i otišavši AVRAM UZE OVNA I SPALI GA NA ŽRTVU MESTO SINA SVOG.”

https://tinyurl.com/2b7sbrnk

&&&

https://tinyurl.com/53hjb7fy

&&&

https://tinyurl.com/bdf8bmmb

&&&

https://tinyurl.com/fyc6c5pa
Ljubav bratinska da ostane među vama.
Gostoljubivosti ne zaboravljajte; jer neki ne znajući iz gostoljubivosti primiše anđele na konak.
Opominjite se sužanja kao da ste s njima svezani, onijeh kojima se nepravda čini kao da ste i sami u tijelu.
Ženidbu da drže svi u časti, i postelja ženidbena da bude čista; a kurvarima i preljubočincima sudiće Bog.
Ne budite srebroljupci; budite zadovoljni onijem što imate. Jer on reče: neću te ostaviti, niti ću od tebe otstupiti;

Tako da smijemo govoriti: GOSPOD JE MOJ POMOĆNIK, I NEĆU SE BOJATI; ŠTA ĆE MI UČINITI ČOVJEK?

Opominjite se svojijeh učitelja koji vam kazivaše riječ Božiju; gledajte na svršetak njihova življenja, i ugledajte se na vjeru njihovu.

ISUS HRISTOS JUČE JE I DANAS ONAJ ISTI I VAVIJEK.

U nauke tuđe i različne ne pristajte; jer je dobro blagodaću utvrđivati srca, a ne jelima, od kojijeh ne imaše koristi oni koji življeše u njima.
Imamo pak oltar od kojega oni ne smiju jesti koji služe skiniji.

JER KOJIJEH ŽIVOTINJA KRV UNOSI POGLAVAR SVEŠTENIČKI U SVETINJU ZA GRIJEHE, ONIJEH SE TJELESA SPALJUJU IZVAN OKOLA.
ZATO ISUS, DA OSVETI NAROD KRVLJU SVOJOM, IZVAN GRADA POSTRADA.

Zato dakle da izlazimo k njemu izvan okola, noseći njegovu sramotu.
Jer ovdje nemamo grada koji će ostati, nego tražimo onaj koji će doći.
Kroz njega dakle da svagda prinosimo Bogu žrtvu hvale, to jest, plod usana koje priznaju ime njegovo.
A dobro činiti i davati milostinju ne zaboravljajte; jer se takovijem žrtvama ugađa Bogu.
Slušajte učitelje svoje i pokoravajte im se, jer se oni staraju za duše vaše, kao koji će dati odgovor, da to s radošću čine, a ne uzdišući; jer vam ovo ne pomaže.
Molite se Bogu za nas. Jer se nadamo da imamo dobru savjest, starajući se u svemu dobro da živimo.
A odviše molim činite ovo, da bih se prije vratio k vama.

A BOG MIRA, KOJI IZVEDE IZ MRTVIJEH VELIKOGA PASTIRA OVCAMA, KRVLJU ZAVJETA VJEČNOGA, GOSPODA NAŠEGA ISUSA HRISTA,

Da vas savrši u svakome djelu dobrom, da učinite volju njegovu, čineći u vama što je ugodno pred njim, KROZ ISUSA HRISTA, KOJEMU SLAVA VA VIJEK VIJEKA. AMIN.

Molim vas pak, braćo, primite riječ poučenja; jer ukratko napisah i poslah vam.
Znajte da je otišao naš brat Timotije, s kojijem, ako skoro dođe, vidjeću vas.
Pozdravite sve učitelje svoje i sve svete. Pozdravljaju vas braća, koja su iz Talijanske.
Blagodat sa svima vama. Amin.

Poslanica Jevrejima - 13. poglavlje
Bazorilo
01. maj 2022. u 17.47
Znaci,jednostavno tvoje tumacenje je apsolutna negacija svega sto Hrišćanstvo propoveda.Onda je svaka diskusija besmislena,jer se radi o potpuno suprotnim gledistima.Jedino sto je logicno u svemu ovome,jeste,cekanje da se dogadjaji razviju i odigraju,onda će se pokazati ko je u pravu a ko nije.Ja lično mislim da je ogromna vecina Hrišćana na pogresnom putu,ali isto tako i sve ostale religije su u vecini na pogresnoj strani,tj,suprotno od Boga.Samo mala skupina će priznati Boga i biti spremna za susret sa njime.
___TYR___
(***)
02. maj 2022. u 13.31
„Хришћанство”, онако како га је Савле смислио, само себе негира позивајући се на Танах.
Ако се прихвати да је Танах („Стари завет”) божија реч, а да је Бог свемогућ и свезнајући, како се онда може прихватити да је Савле „открио” да је Бог погрешио дајући наредбе, заповести и законе који се не могу држати и онда оне који их не држе кажњава?! Да ли тај савршени Бог може направити, свесно или несвесно, такву грешку коју онда Савле исправља? Може ли један обичан човек прозвати тог савршеног Бога тврдећи да је дао Закон који није савршен и онда смислити своју „савршену” причу која исправља наводне божије грешке?

Цео „Нови Завет” је заправо у суштој супротности са поставкама Танаха и једноставне божије речи и упутства за живот беспотребно компликује. „Нови завет” заправо погодује и даје наду онима који, на основу властите слободне воље, између добра и зла бирају зло. И онда се тај избор зла оправдава измишљеном „човековом грешном природом”, а грешнику се нуди да се прихватањем некаквог „божијег сина”, који је умро за све грехе света, „спаси” – Савлова бизнис-формула: измислим болест и онда понудим лек.

Раби Јешуа, како и сам каже, а према јеванђељима, је дошао само изгубљеним овцама дома израиљева. Такви путујући проповедници су уобичајена појава у то време (читај Флавијева дела). Он је нешто причао и нико га није дирао док он и друштванце нису купили мачеве. Римљанима се то није свидело, ухапсили су га , осудили и погубили. Његови ученици настављају да држе обичаје отачке и приносе жртве у Храму. И онда се појављује Савле са својом причом која се, како већ горе рекох, свидела и сиромашнима и грешнима а нарочито богатима. И тако започиње „хришћанство” о којем ни сироти раби ни његови ученици нису апсолутно размишљали…

Ко је на погрешном а ко на правом путу не знамо ни ти ни ја ни Савле.
„...10. Ја Господ испитујем срца и искушавам бубреге, да бих дао свакоме према путевима његовим и по плоду дела његових...” (Јеремија 17:10)

А како изабрати прави пут? Једноставно, „...Нећеш ли бити мио, кад добро чиниш? А кад не чиниш добро, грех је на вратима. А воља је његова под твојом влашћу, и ти си му старији...” (1.Мојсијева 4:7)

Чини добро, а знаш шта је добро захваљујући Адаму: „…22. И рече Господ Бог: Ето, човек поста као један од нас знајући шта је добро шта ли зло;…” (1.Мосијева 3:22)

И савет:„...5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...” (3.Мојсијева 18:5)

А да уредбе и законе није тешко држати потврђује и сам Бог:

„...11. Јер заповест коју ти ја заповедам данас нити је високо ни далеко од тебе.
12. Није на небу, да кажеш: Ко ће нам се попети на небо да нам је скине и каже нам је да бисмо је творили?
13. Нити је преко мора, да кажеш ко ће нам отићи преко мора, да нам је донесе и каже нам је, да бисмо је творили?
14. Него ти је врло близу ова реч, у устима твојим и у срцу твом, да би је творио...” (5.Мојсијева 30:11-14)

Лаже ли Бог или лаже Савле?

Bazorilo
04. maj 2022. u 12.49
Ako je to sve tako iluzorno i lako,tj da coveku ne treba Bozja pomoć u drzanju zakona već da to sve ide spontano,zašto je Izrailski narod toliko puta dolazio do ivice propasti?Secamo se trenutaka u kojima Bog hoće da zbrise taj narod sa lica zemlje zbog grdnih greha koje pocinise i pored tolikih otkrivenja Gospodnjih.A onda Mojsije vapi i moli da Bog promeni svoj plan i postedi Izrailja.Po velikoj milosti svojoj Bog je poslusao svoga slugu,ali opet su mnogi morali platiti glavom svoje teško otpadnistvo.Imamo takvih primera još,a poenta je u tome,da je do toga svega dolazilo jer se narod nije oslanjao na Bozju pomoć,već pokusavao da zakon drzi svojom silom,upravo kao sto ti tvrdis da treba.Znamo i za bozju pretnju,da će taj narod rasturiti među druge narode,da bi se u ropstvu naucili traziti Boga i njegovu podrsku u izgradnji karaktera.
To tačno govori da oslanjanje na ljudsku mudrost i snagu u praktikovanju Bozjih principa,jeste poduhvat koji vodi u propast.Zato je moje mišljenje da sa Pavlovim rečima kao i sa celokupnim Novim Zavetom,treba pokazati veliki oprez,kako se ne bismo preracunali i bez pozitivne duhovne percepcije nasli na klizavom putu.
___TYR___
(***)
05. maj 2022. u 13.20
„…14. Него ти је врло близу ова реч, у устима твојим и у срцу твом, да би је творио...” (5.Мојсијева 30:14)
Ово су јасне божије речи, а не моје. Бог јасно даје на знање да су његове речи, речи заповести, већ у нама (знамо шта је добро а шта зло), и треба их само држати – бирати добро.
Савле је ову јасну објаву, наравно, унаказио:

„8. Али шта говори писмо? Близу ти је реч у устима твојим и у срцу твом, то јест реч вере коју проповедамо...” (Римљанима 10:8)

Божије речи да „треба творити”, односно лако држати, заповести богохулно замењује изјавом да се та реч односи на оно што он проповеда!?!?

Понављам опет: какав је то Бог који даје заповести, законе и уредбе које је, по вама „хришћанима” немогуће држати, и тражи да их се држи, чак каже лако, а онда кажњава оне који не могу држати те немогуће заповести, законе и уредбе?

Та Савлова („хришћанска”) слика таквог садистичког Бога је апсолутно бесмислена.

Прича о Израиљу који греши и бива кажњен је управо у складу са коришћењем слободне воље тј. бирањем зла у овом случају. Па када Мојсије моли Бога да њега избрише из Књиге живота због греха народа, Бог му одговара: „…Ко ми је згрешио, оног ћу избрисати из књиге своје.” (2.Мојсијева 32:33)
Дакле Бог само надгледа шта се дешава и тек после избора (добра или зла) реагује. Бог не нуди никакву помоћ и не учествује у одлукама јер то онда укида слободну вољу: „...10. Ја JHVH испитујем срца и искушавам бубреге, ДА БИХ ДАО СВАКОМЕ ПРЕМА ПУТЕВИМА ЊЕГОВИМ И ПО ПЛОДУ ДЕЛА ЊЕГОВИХ...” (Јеремија 17:10).

Онако како не учествује у доношењу одлука и избору добра или зла, тако не учествује ни у очишћењу или преображењу него опет оставља на вољу ономе који је грешио да ли ће или неће изабрати прави пут: „...21. Ако ли би се безбожник обратио од свих греха својих које учини, и држао би све уредбе моје и творио суд и правду, доиста ће живети, неће погинути. 22. Безакоња његова што их је год учинио неће му се више спомињати, у правди својој коју чини живеће...” (Језекиљ 18:21-22)

>>> Bazorilo: «…To tačno govori da oslanjanje na ljudsku mudrost i snagu u praktikovanju Bozjih principa,jeste poduhvat koji vodi u propast.»

*** У пропаст води погрешно коришћење слободне воље. Ти знаш шта је добро а шта зло и ако свесно одабереш зло наравно да тај избор води у пропаст. Бог се не меша у твој избор него санкционише резултат тог избора. Али је дао јасна упутства: „... 4. Него моје законе вршите и моје уредбе држите живећи по њима. Ја сам Господ Бог ваш. 5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...” (3.Мојсијева 18:4-5)

Овако једноставна упутства за живот су тотално непрофитабилна, а то се никако није свидело Савлу из Тарза. Зато је он смислио потпуно нову религију, на темељу измењених поставки Танаха, удробивши мало грчке филозофије и митраизма, која се одлично примила у владајућим структурама, а временом се показала и као најуспешнији бизнис-подухват у историји света.

>>> Bazorilo: «…Zato je moje mišljenje da sa Pavlovim rečima kao i sa celokupnim Novim Zavetom,treba pokazati veliki oprez,kako se ne bismo preracunali i bez pozitivne duhovne percepcije nasli na klizavom putu.„

*** Наравно да треба показати велики опрез. Савлова писанија као и целокупни ”Нови завет„ препуни су искривљених, погрешно тумачених и нетачно преведених божијих речи. У Савлово време нити је ко имао времена, нити знања, нити воље да проверава његове измишљотине. Сиромашнима се свидело што им је Савле обећао бољи живот тамо негде ”горе„, после смрти. Богатима и властима се свидело што су, према Савлу, они од ”Бога дати„ и што им се треба плаћати порез. И свима добро, а најбоље бизнисмену Савлу који се скрасио у Риму… Кога брига шта Бог заправо каже… А Он каже врло јасно и једноставно:

”…5. ДРЖИТЕ УРЕДБЕ МОЈЕ И ЗАКОНЕ МОЈЕ; КО ИХ ВРШИ, ЖИВ ЋЕ БИТИ КРОЗ ЊИХ. ЈА САМ ГОСПОД...„ (3.Мојсијева 18:5).

revizor
(pilot)
06. maj 2022. u 20.26


Dopusti Božjoj ljubavi da uđe u tvoje srce

„Jedan poglavar ga je upitao: Učitelju dobri, ŠTA MORAM DA RADIM DA NASLIJEDIM VJEČNI ŽIVOT?” Luka 18:18

Ovo je najvažnije od svih pitanja za KOJE TREBA DA POTRAŽIMO ODGOVOR U BOŽJOJ RIJEČI.

„Ako hoćeš da uđeš u život, drži uputstva.” „Koja?” upita ga čovjek. A Isus reče: „Ne počini zločin ubistva, Ne učini preljubu, Ne ukradi, Ne svedoči lažno, Poštuj oca i majku, i Voli bližnjega kao samoga sebe.”

„Svega toga sam se držao od mladosti svoje”, reče mladić. „ŠTA MI JOŠ NEDOSTAJE?” Matej 19:17-20

„Hrista je privlačio ovaj mladić. On je znao da je bio iskren kad je kazao: ‘Svega toga sam se držao od mladosti svoje.’”

On je bio dobar i poslušan mladić. Nije počinio ubistvo ili preljubu, nije krao ni lagao. Ali je imao problem!

„Njegova predstava o zakonu je bila površna i spoljna. Mjereno ljudskim mjerilima, on je sačuvao svoj karakter bez nedostataka. U velikoj mjeri njegov spoljašnji život je bio bez krivice; on je smatrao da je njegova poslušnost bez mane. Ipak, imao je potajni strah da nije sve u redu između njegove duše i Boga. To ga je pokrenulo da zapita: ‘ŠTA MI JOŠ NEDOSTAJE?’”

„Hristos je čitao srce ovog poglavara. Nedostajalo mu je samo jedno. To je bilo načelo od životne važnosti. U DUŠI MU JE BILA POTREBNA BOŽJA LJUBAV. Ova potreba, ako joj se ne udovolji, pokazaće se sudbonosnom po njega.”

https://tinyurl.com/2nrdz2c2
Bazorilo
07. maj 2022. u 06.26
TYR:
*** У пропаст води погрешно коришћење слободне воље. Ти знаш шта је добро а шта зло и ако свесно одабереш зло наравно да тај избор води у пропаст. Бог се не меша у твој избор него санкционише резултат тог избора. Али је дао јасна упутства: „... 4. Него моје законе вршите и моје уредбе држите живећи по њима. Ја сам Господ Бог ваш. 5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...” (3.Мојсијева 18:4-5)

I šta se dogodilo u praksi?Skoro 1000 god.kasnije evo rezultata.Prorok Danilo moli Boga za pomilovanje nad narodom,jer kako kaže:U nas je sram,i u ucitelja naših,i u knezova naših ´,a ti si jedini svet i savrsen.
Sve je tačno sto si napisao,samo uz jedan nedostatak.A to je Duh Bozji koji jedini kroz nas može da ispuni zakon.Tako je bilo i onda(Stari Zavet)tako je i danas,s tim sto je kroz Hrista to prikazano uzivo pred celim svetom i andjelima.Samo tako možemo živi biti kroz zakone Bozje.
-Ne silom ni kreposcu,već Duhom mojim veli Gospod nad vojskama.
___TYR___
(***)
09. maj 2022. u 13.51
>>> Bazorilo: „I šta se dogodilo u praksi?Skoro 1000 god.kasnije evo rezultata.Prorok Danilo moli Boga za pomilovanje nad narodom,jer kako kaže:U nas je sram,i u ucitelja naših,i u knezova naših ´,a ti si jedini svet i savrsen.”

*** И шта се догодило у пракси? Људи користе слободну вољу, бирају зло, не чине добро и грех је на вратима. И шта каже Данило?

„…8. Господе, у нас је срам на лицу, у царева наших, у кнезова наших и у отаца наших, јер Ти згрешисмо…” (Данило 9:8)

Нетачно цитираш, случајно или намерно, а Данило наставља:
„…9. У Господа је Бога нашег милост и праштање, јер се одметнусмо од Њега,
10. И не слушасмо глас Господа Бога свог да ходимо по законима Његовим, које нам је дао преко слуга својих пророка.
11. И сав Израиљ преступи закон Твој, и одступи да не слуша глас Твој; ЗАТО СЕ ИЗЛИ НА НАС ПРОКЛЕТСТВО И ЗАКЛЕТВА НАПИСАНА У ЗАКОНУ МОЈСИЈА, СЛУГЕ БОЖИЈЕГ, ЈЕР МУ ЗГРЕШИСМО.
12. И Он потврди речи своје које је говорио за нас и за судије наше, које су нам судиле, пустивши на нас зло велико, да тако не би под свим небом како би у Јерусалиму.
13. Како је писано у закону Мојсијевом, све то зло дође на нас, и опет се не молисмо Господу Богу свом да бисмо се вратили од безакоња свог и пазили на истину Твоју…”

Они који греше могу очекивати казну. Може Данило да моли колико хоће, као и Мојсије, али Бог је био јасан: „…Ко ми је згрешио, оног ћу избрисати из књиге своје.” (2.Мојсијева 32:33)

Ништа ту није нејасно.

>>> Bazorilo: „Sve je tačno sto si napisao,samo uz jedan nedostatak.A to je Duh Bozji koji jedini kroz nas može da ispuni zakon.”

*** Закон се не може испунити. Закони, заповести и уредбе могу се само држати. Бесмислено је рећи да је закон испуњен. Ако данас ниси никога убио не значи да си „испунио” Закон. Ти си данас држао Закон или си се трудио да држиш Закон. Али сутра, када се пробудиш, Закон је опет ту и опет ћеш га држати, односно трудити се да га држиш и да не убијеш некога. И тако сваки дан.
Убацивањем некаквог „Духа божијег” у доношење твојих одлука, односно у твој избор између добра и зла, укида се слободна воља. Бог каже „Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих.” И тачка. Нигде у Танаху се не спомиње да ће Бог некоме помоћи да држи Закон, да ће послати некаквог свог сина да решава ситуације и сл. Све је до нас самих. Али Савлу бизнисмену је држање Закона изгледа било претешко и онда измишља нову религију, „Нови Завет” и самом себи и својим следбеницима, преко имагинарног „божијег сина”, „решава” проблем имагинарног наследног греха и држања „немогућег” Закона…

>>> Bazorilo: „Samo tako možemo živi biti kroz zakone Bozje.
-Ne silom ni kreposcu,već Duhom mojim veli Gospod nad vojskama.”

*** Oпет монтираш цитате и тумачења. Захарија не прича о држању Закона.

„…4. И проговорих анђелу који говораше са мном, и рекох: Шта је то, господару мој?
5. А анђео који говораше са мном одговори и рече ми: Зар не знаш шта је то? И рекох: Не, господару мој.
6. А он одговори и рече ми говорећи: То је реч Господња Зоровавељу: не силом ни крепошћу него Духом мојим, вели Господ над војскама…” (Захарија 4:4-6)

Овде се прича о изградњи Храма. Бог ће ставити свој Дух на Дарија који ће се побринути да се Храм изгради:

„…6. Зато Татнају управитељу с оне стране реке, Сетар-Воснају с друговима својим Афарсашанима који сте с оне стране реке, уклоните се одатле.
7. Оставите нека се гради тај дом Божји, управитељ јудејски и старешине њихове нека зидају тај дом Божји на месту његовом.
8. Још заповедам шта ћете чинити старешинама јудејским да би се сазидао тај дом Божји; од блага царског, од доходака с оне стране реке, да се даје без оклевања трошак оним људима да се не заустављају.
9. И шта треба, било јунаца или овнова или јагањаца за жртве паљенице Богу небеском, или пшенице, соли, вина и уља, како кажу свештеници јерусалимски, да им се даје сваки дан без одгађања,
10. Да приносе мирисне жртве Богу небеском и да се моле за живот царев и синова његових.
11. Још заповедам: Ко би учинио другачије, из његове куће да се узме брвно и пободе, и он на њему да се погуби, и његова кућа да буде буњиште за то.
12. И Бог који је онде настанио име своје, да обори сваког цара и сваки народ који би дигао руку да промени ово и раскопа тај дом Божји у Јерусалиму. Ја Дарије заповедам ово, одмах да се изврши…” (Јездра 6:6-12)

У Танаху је све повезано и лако разумљиво. Извлачење речи и реченица из контекста и погрешно тумачење (а да би с потврдила Савлова прича) је јалов посао. „Нови завет” и Савлове приче немају никакве везе са Танахом. И не само да немају никакве везе него су у суштој супротности.

Bazorilo
14. maj 2022. u 12.08
Ništa pogresno nisam citirao,već nije doslovno,jer sam prepricao,znajuci da ti je to poznato.Smisao je isti,moje mišljenje je da covek bez Bozje pomoći nije u stanju da se bori protiv greha./mozete li vi ciniti dobro,naucivsi se ciniti zlo/kaže Gospod proroku.To je problem covecanstva,a ne samo jednog naroda.Opegt kaže Biblija„Propao si Izrailju,ali ti je pomoć u meni”.Tu je sustina vere u Boga,za svakog coveka na zemlji,za sve narode.
Pomenuo si 7 zapovest-Ne ubi,i naveo primer,da se svakog dana moramo boriti sa sobom,da nekog ne ubijemo.A Apostol Pvle,skrece paznju na sustinu vere u Boga,stavljajuci u nas fokus Bozju ljubav,koja je ustvari istinsko ispunjenje Zakona Bozjeg,jer nam daje nebeski dar svoga Duha,cijim dolaskom u naše srce,pocinje i carstvo Bozje u nama.Znaci,globalni proces vracanja coveka u Bozji sistem vladanja,pocinje onda kada covek prihvati Bozje pokroviteljstvo.To su cinili Patrijarsi,Proroci i svi drugi sveti Bozji ljudi,i ostavili nam sveti primer poslusnosti i prihvatanja svega sto dolazi sa njegovog prestola.Isus sin Josedekov je bio cist pred Bogom,tek onda kada je Gospod dao nalog svojim Andjelima,da stave na njega novu haljinu.Tu vidimo da je on dobio Bozje zasluge koje ga jedino mogu uvrstiti u red svetih bica.
___TYR___
(***)
18. maj 2022. u 11.53
>>> Bazorilo: „…Smisao je isti,moje mišljenje je da covek bez Bozje pomoći nije u stanju da se bori protiv greha./mozete li vi ciniti dobro,naucivsi se ciniti zlo/kaže Gospod proroku.To je problem covecanstva,a ne samo jednog naroda…”

*** Човек не треба да се бори против греха. Него када не чини добро грех је пред вратима. Човек зна шта је добро а шта зло, има слободну вољу да изабере свој пут а Бог све то надгледа и не меша се у наш избор. И на основу нашег избора (којим ћемо путем кренути) бивамо благословљени или кажњени.
О овом божијем обраћању пророку смо већ причали. Ту се не говори о некаквом наследном или урођеном греху него о него преображењу – да ли су они који су згрешили способни да се врате на прави пут. Они који су грешили биће кажњени, али исто тако:
„…21. Ако ли би се безбожник обратио од свих греха својих које учини, и држао би све уредбе моје и творио суд и правду, доиста ће живети, неће погинути. 22. Безакоња његова што их је год учинио неће му се више спомињати, у правди својој коју чини живеће...” (Језекиљ 18:21-22)

Чупање речи, реченица и стихова из контекста, а да би се потврдила и оправдала Савлова прича, је апсолутно бесмислено. Савлова теологија нема, нити може имати, упориште у Танаху јер се ту ради о два потпуно супротна учења.

>>> Bazorilo: „…Opegt kaže Biblija”Propao si Izrailju,ali ti je pomoć u meni„

*** Наравно да је помоћ у Богу али не на начин како ви ”хришћани„ то замишљате. Бог се неће уселити у тебе и помоћи да изабереш прави пут. Бог је своју помоћ понудио тако што је дао законе, заповести и упутства и на тај начин нам олакшао избор између добра и зла - ”... 4. Него моје законе вршите и моје уредбе држите живећи по њима. Ја сам Господ Бог ваш. 5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...„ (3.Мојсијева 18:4-5)

Опет питам, ако је Бог љубав, како је могуће, према ”хришћанском„ учењу, да нам такав Бог понуди законе, заповести и упутства која је немогуће држати па нас онда, због тога што их не држимо, кажњава?!?!

Аналогно томе, ако би ти, на пример, твом петогодишњем детету дао у задатак да однесе фрижидер из приземља на први спрат (што је наравно немогуће) и он то не учини да ли би га због тога казнио?

>>> Bazorilo: ”…Pomenuo si 7 zapovest-Ne ubi,i naveo primer,da se svakog dana moramo boriti sa sobom,da nekog ne ubijemo.A Apostol Pvle,skrece paznju na sustinu vere u Boga,stavljajuci u nas fokus Bozju ljubav,koja je ustvari istinsko ispunjenje Zakona Bozjeg,jer nam daje nebeski dar svoga Duha,cijim dolaskom u naše srce,pocinje i carstvo Bozje u nama…„

*** Нема ту никакве борбе. Знамо шта је добро а шта зло, знамо дакле да убити некога није добро (а то нам каже и заповест) и без размишљања данас не убијемо никога. Једноставно и лако…
То што Савле прича нема никакве везе са Богом. Нити се Закон може испунити. Закон се може само држати. Оно што је божији дар су закони, заповести и уредбе. Ко их држи биће жив. Једноставно. Већ је Јаков Савлу покушао објаснити да је цела та његова прича о вери бесмислена: ”...19. Ти верујеш да је један Бог; добро чиниш; и ђаволи верују, и дрхћу.
20. Али хоћеш ли разумети, о човече сујетни! Да је вера без дела мртва?...„ (Јаков 2:19-20)

Дрхћу ли ђаволи због своје вере или због својих (не)дела? Можеш ти веровати колико хоћеш али по делима ти се суди:
”...19. И расејах их по народима, и разасуше се по земљама; по путевима њиховим и по делима њиховим судих им...„ (Језекиљ 36:19)

”...6. Али речи моје и уредбе моје које заповедах слугама својим пророцима не стигоше ли оце ваше? Те се они обратише и рекоше: Како Господ над војскама беше намислио учинити нам према путевима нашим и по делима нашим, тако нам учини...„ (Захарија 1:6)

”...12. Ако ли кажеш: Гле, нисмо знали за то; неће ли разумети Онај који испитује срца, и који чува душу твоју неће ли дознати и платити свакоме по делима његовим?...„ (Приче Соломунове 24:12)

”...10. Ја Господ испитујем срца и искушавам бубреге, да бих дао свакоме према путевима његовим и по плоду дела његових...„ (Јеремија 17:10)

Итд…Итд…

Више је него јасно да ти и ја одговарамо за наш изабрани пут, учињена дела и недела. Бог се не меша у наш избор него нас надгледа и оцењује…

>>> Bazorilo: ”…Isus sin Josedekov je bio cist pred Bogom,tek onda kada je Gospod dao nalog svojim Andjelima,da stave na njega novu haljinu.Tu vidimo da je on dobio Bozje zasluge koje ga jedino mogu uvrstiti u red svetih bica.„

*** Опет једном реченицом истргнутом из контекста и њеним погрешним тумачењем покушава се објаснити Савлова богохулна прича.

Зашто Исус има ”прљаве хаљине„?

Јездра, глава 10:
”2. Тада проговори Сеханија, син Јехилов од синова Еламових и рече Јездри: Ми смо сагрешили Богу свом што узесмо жене туђинке из народа земаљских; али још има надања Израиљу за то.
3. Да учинимо завет Богу свом, да отпустимо све жене и пород њихов по вољи Господњој и оних који се боје заповести Бога нашег, и по закону нека буде…

10. Тада уставши Јездра свештеник рече им: Ви сагрешисте што се оженисте туђинкама, те умножисте кривицу Израиљеву.
11. Зато сада исповедите се Господу Богу отаца својих, и учините вољу Његову, и одвојте се од народа земаљских и жена туђинака…

18. А нађоше се између синова свештеничких ожењени туђинкама између синова Исуса, сина Јоседековог и браће његове: Масија и Елијезер и Јарив и Гедалија;
19. И дадоше руке да ће пустити жене своје; и који беху згрешили принесоше по једног овна за кривицу своју;…„

”Прљаве хаљине„ – Ми смо сагрешили Богу свом што узесмо жене туђинке из народа земаљских.
”Скините с њега те прљаве хаљине.„ - Да учинимо завет Богу свом, да отпустимо све жене и пород њихов по вољи Господњој.
”Чисте хаљине„ - И дадоше руке да ће пустити жене своје; и који беху згрешили принесоше по једног овна за кривицу своју.

Како већ рекох горе, цитирам: ”У Танаху је све повезано и лако разумљиво. Извлачење речи и реченица из контекста и погрешно тумачење (а да би с потврдила Савлова прича) је јалов посао. „Нови завет” и Савлове приче немају никакве везе са Танахом. И не само да немају никакве везе него су у суштој супротности.„

Bazorilo
18. maj 2022. u 18.02
Lepo da si upravo priznao nauku Novoga Zaveta koja se savrseno uklapa u koncept Staroga zaveta.Ti si to verovatno učinio nesvesno,ali sustina je to,da covek mora da se obrati Bogu da bi mogao da ide njegovim putem.
Takodjer,vrlo lep primer koji si dao o decaku i njegovoj nemogućnosti da uradi ono sto otac može,takodjer potvrdjuje čitav Biblijski koncept o spasenju koje nam Bog nudi i omogućava ako mu dozvolimo da udje u nas zivot.Da se nadovezem na tu poucnu pricu o detetu i njegovom Ocu.Ako bi oni kojim slučajem krenuli preko neke neravnine i neuredjene povrsine,i otac kaže,drzi se dobro za moju ruku,dete se drzi svom snagom neko vreme a onda popusti i padne.Jasno je šta otac mora učiniti da bi dete zajedno sa sobom izveo iz tog okruzenja.To u nasem duhovnom zivotu upravo čini Bog sa nama.Čak i samo obracenje nije u nasoj vlasti,već u Bogu.Jeremija kaže:Obrati nas Gospode,da bismo se obratili.Nema ovde nikakvog trganja iz konteksta,već savrseno uklapanje Staroga i Novoga Zaveta u jednu celinu.To nije izmislio ni Apostol Pavle ni moja malemkost,već to kaže sam Bog i njegovi sveti Patrijarsi i proroci.
___TYR___
(***)
20. maj 2022. u 12.07
>>> Bazorilo: „Lepo da si upravo priznao nauku Novoga Zaveta koja se savrseno uklapa u koncept Staroga zaveta.Ti si to verovatno učinio nesvesno,ali sustina je to,da covek mora da se obrati Bogu da bi mogao da ide njegovim putem…”

*** Тзв. „Нови Завет” се никако не може уклопити у учење Танаха. Танах даје упутства за живот, Савле и његов „Нови Завет” величају смрт.
„Јер је мени живот Христос, а смрт добитак...” (Филибљанима 1:21) лупета Савле. Па настваља:
„...3. Или не знате да сви који се крстисмо у Исуса Христа, у смрт Његову крстисмо се?...” (Римљанима 6:3)

„...7. Јер који умре опрости се од греха...” (Римљанима 6:7)

Итд.

Исаија је лепо предвидео Савлову секту:

„...15. Што рекосте: Ухватисмо веру са смрћу, и уговорисмо с гробом; кад зађе бич као поводањ, неће нас дохватити, јер од лажи начинисмо себи уточиште, и за превару заклонисмо се;...” (Исаија 28:15)

Танах и „Нови Завет” су потпуно супротни. Чак и сам назив „Нови Завет” је, на основу Јеремије 31:31-33, погрешно наденут према погрешном преводу и тумачењу:

„…31. Ево, иду дани, говори Господ, кад ћу учинити с домом Израиљевим и с домом Јудиним нов завет,
32. Не као онај завет, који учиних с оцима њиховим, кад их узех за руку да их изведем из земље мисирске, јер онај завет мој они покварише, а ја им бејах муж, говори Господ.
33. Него ово је завет што ћу учинити с домом Израиљевим после ових дана, говори Господ: метнућу Закон (Тору) свој у њих, и на срцу њиховом написаћу га, и бићу им Бог и они ће ми бити народ…”

Овде се јасно види да је тај нови завет заправо уписивање Торе у срца, а не слање некаквог „божијег сина”, који нас спасава од питај-бога-чега, којега је смислио Савле из Тарза.

>>> Bazorilo: „…Takodjer,vrlo lep primer koji si dao o decaku i njegovoj nemogućnosti da uradi ono sto otac može,takodjer potvrdjuje čitav Biblijski koncept o spasenju koje nam Bog nudi i omogućava ako mu dozvolimo da udje u nas zivot...”

*** Пример који сам дао је леп пример како ви „хришћани” бесмислено и богохулно тумачите божије речи Танаха. Ниједан нормалан отац не би детету дао немогућ задатак па га онда кажњавао ако тај задатак не обави. Исто тако, Бог не би дао Законе, заповести и уредбе које су немогуће за држање па нас онда због не држања истих кажњавао. И то је цела поента примера који сам навео.
То што Савле тврди да је немогуће држати Законе, заповести и уредбе је и богохулно и бесмислено и будаласто. Па сам Бог каже, и његови пророци, више пута да је лако држати Законе, заповести и уредбе и онај који их држи биће жив. И ако то каже сам Бог за своје Законе, заповести и уредбе онда Савле ту нема шта да тражи.

>>> Bazorilo: „…Da se nadovezem na tu poucnu pricu o detetu i njegovom Ocu.Ako bi oni kojim slučajem krenuli preko neke neravnine i neuredjene povrsine,i otac kaže,drzi se dobro za moju ruku,dete se drzi svom snagom neko vreme a onda popusti i padne.Jasno je šta otac mora učiniti da bi dete zajedno sa sobom izveo iz tog okruzenja.To u nasem duhovnom zivotu upravo čini Bog sa nama…”

*** А шта чини Бог са нама?

„...11. Јер заповест коју ти ја заповедам данас нити је високо ни далеко од тебе.
12. Није на небу, да кажеш: Ко ће нам се попети на небо да нам је скине и каже нам је да бисмо је творили?
13. Нити је преко мора, да кажеш ко ће нам отићи преко мора, да нам је донесе и каже нам је, да бисмо је творили?
14. Него ти је врло близу ова реч, у устима твојим и у срцу твом, да би је творио...” (5.Мојсијева 30:11-14)

„...5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...” (3.Мојсијева 18:5)

Где ћеш лепше од овога!!!

И онда се појави Савле и каже да је све то што Бог прича без везе и да он нуди „спасење”… Будаласто до бесвести…

>>> Bazorilo: „…Jeremija kaže:Obrati nas Gospode,da bismo se obratili.Nema ovde nikakvog trganja iz konteksta,već savrseno uklapanje Staroga i Novoga Zaveta u jednu celinu.To nije izmislio ni Apostol Pavle ni moja malemkost,već to kaže sam Bog i njegovi sveti Patrijarsi i proroci.”

*** Опет једна истргнута мисао и, наравно, бесмислен превод – „обрати ме, да се обратим,”. Пре тога се Јефрем жали: „Покарао си ме, те сам покаран као јуне неуко”. Кажњен је због својих преступа. И онда моли: „… О води ме назад, и ја ћу се вратити, јер си ти мој Јахве Елохим”.
Пре тога у стиху 8. и 9. Бог каже:
„…8. Ево, ја ћу их довести из земље северне, и сабраћу их с крајева земаљских, и слепог и хромог, и трудну и породиљу, све заједно, збор велики вратиће се овамо.
9. Ићи ће плачући, и с молитвама ћу их довести натраг; водићу их покрај потока правим путем, на коме се неће спотицати; јер сам Отац Израиљу, и Јефрем је првенац мој...” (Јеремија 31:8-9)

Текст у контекст и све је јасно.

Ни Бог, ни патријарси ни пророци нити једном не спомињу некакав „Нови Завет”, онакав каквог га је измислио Савле из Тарза. Према томе Танах и „Нови Завет” не само да се нимало не уклапају него, напротив, уче сасвим супротне ствари.

Bazorilo
21. maj 2022. u 17.28
Ništa suprotno,čak na protiv.Jedino ko namerno odvraca usi i oci da ne cuje i ne vidi šta kaže Biblija.Šta je Bog obecao u početku Starog Zaveta,kad je rekao da će se preko žene roditi izbavitelj koji će zgaziti na glavu zmiji,koja će ga za petu ujedadi?Ko je mogao da se suprotstavi i pobedi Sotonu,osim Jakoga sa neba?-Zašto Psalmista u 84 psalmu kaže,da je sila nasa u Bogu.-Ti kažeš,da coveku nije potrebno obracenje i da covekova priroda nije gresna,odkud onda tolika zla na ovome svetu?
Zameras Apostolu Pavlu sto kaže,da mu je smrt dobitak,a on tu govori o problemu greha,s kojim covek mora da se bori do kraja zivota.Na drugom mestu taj isti Apostol objašnjava i to da u Hristu imamo pomoć u toj strasnoj borbi,jer nam je njegov zivot koji je vodio na ovoj zemlji,garancija da i mi možemo pobediti osnazeni Darom Duha Bozjega kojeg imamo preko Isusa Hrista koji nam je ostavio sjajan i nicim pomuceni primer.Zatim kaže,ako imamo tu zajednicu sa Hristom i njegovim Ocem,možemo se radovati plodonosnom i blagoslovenom(u duhovnom smislu)zivotu još na ovoj zemlji.A kada dodje Gospod Isus po drugi put i uzme narod svoj u carstvo Oca svoga,nastupa vecna radost i veselje,o cemu govori i prorok Gospodnji Isaija.Meni je zao ljudi koji nemaju tu duhovnu percepciju,i u Bibliji ne vide ništa vise osim suve teorije koju izucavaju po tradicionalnom verskom nasledju.
___TYR___
(***)
23. maj 2022. u 15.27
>>> Bazorilo: „Ništa suprotno,čak na protiv.Jedino ko namerno odvraca usi i oci da ne cuje i ne vidi šta kaže Biblija…”

*** „Библија” је назив за неприродан спој Танаха и тзв. „Новог завета”. Савле и друштво су саставили своју причу, одредили догме и онда заграбили у Танах да „потврде” те своје приче и учења - чупањем речи, реченица и стихова из контекста, погрешним, тачније уштиманим, преводима и накарадним тумачењима. Дакле, намерно одвраћање ушију и очију да се не чују и не виде јасне божије објаве Танаха су карактеристика Савла, и његових следбеника.
Свако нормалан и непристрасан ко прочита и проучи прво Танах схвати да „Нови завет” учи сасвим супротно.

>>> Bazorilo: „…Šta je Bog obecao u početku Starog Zaveta,kad je rekao da će se preko žene roditi izbavitelj koji će zgaziti na glavu zmiji,koja će ga za petu ujedadi?...”

*** Где је Бог то обећао? Појам некаквог „избавитеља” човечанства је апсолутно непознат у Танаху. Па чак и Месија (Помазаник) из пророчанстава Танаха није некакав наднаравни „избавитељ” или „спасилац” него сасвим обичан човек, зачет и рођен природним путем, потомак Давидов, који ће донети мир и просперитет како Израиљу тако и свим народима, који ће оставити потомство и на крају умрети као и сваки обичан човек.
Стих у Постанку о борби између жене и змије нема никаквог пренесеног значења у смислу да се ту говори о „месији” или „сотони”. Ту се једноставно описује некаква општа идеја да ће људи имати одбојност према змијама, и да ће змије уједати људе…

>>> Bazorilo: „…Ko je mogao da se suprotstavi i pobedi Sotonu,osim Jakoga sa neba?...”

*** Сотона Танаха је потпуно другачији лик од Сотоне „Новог завета”. Реч „сотона” једноставно значи „противник” и нема никакве везе са „злом” које је прикачено Сотони „Новог завета”. Сатана Танаха је ништа друго него анђео који врши божију вољу. Ми га, наравно, видимо као „злог” јер нас доводи у искушење да поступамо супротно божјој вољи. Анђео нема аутономију – он је божје оруђе којим нас Бог тестира колико смо способни држати Његове законе, заповести и уредбе односно колико смо, користећи властиту слободну вољу, способни чинити добро…
Па чак и као прихватимо да је тај анђео (сотона) некакво зло, зар не каже Бог:
„…5. Ја сам Господ, и нема другог, осим мене нема бога; опасах те, премда ме не знаш,
6. Да би познали од истока сунчаног и од запада да нема другог осим мене; ја сам Господ и нема другог,
7. Који правим светлост и стварам мрак, градим мир и СТВАРАМ ЗЛО; ја Господ чиним све то…” (Исаија 45:5-7)?

Бог је створио, између осталог, и зло. Твоја је воља да ли ћеш изабрати добро или зло. Кад не изабереш добро, кад не чиниш добро, грех је на вратима. Иако нас Бог куша на разне начине, дао нам је и помоћ у виду Његових закона, заповести и уредби… Ко их држи биће жив!

„Сотона” какав је креиран у „Новом завету” је само лош изговор за властите промашаје и лоше изборе – као, нисам ја ништа крив него „Сотона”, он ме навео на грех… При томе се заборавља слободна воља и способност познања добра и зла. Типично Савлово, и уопште „хришћанско”, бескичмењаштво…

>>> Bazorilo: „…Zašto Psalmista u 84 psalmu kaže,da je sila nasa u Bogu…”

*** Читај Псалм 119. Закони, заповести и уредбе су та сила…

>>> Bazorilo: „…Ti kažeš,da coveku nije potrebno obracenje i da covekova priroda nije gresna,odkud onda tolika zla na ovome svetu?...”

*** Обраћење је потребно онима који забрљају:

„...21. Ако ли би се безбожник обратио од свих греха својих које учини, и држао би све уредбе моје и творио суд и правду, доиста ће живети, неће погинути. 22. Безакоња његова што их је год учинио неће му се више спомињати, у правди својој коју чини живеће...” (Језекиљ 18:21-22)

Човекова природа није грешна.. „…Никад више нећу проклети земљу због човека, јер је човеково срце склоно злу од његове младости…”, каже Бог. Дакле, не од почетка него од младости.

Зашто је толико зла на овом свету – не знам. Неко то одгоре прати све и свако ће платити према путевима својим и делима својим.

>>> Bazorilo: „…Zameras Apostolu Pavlu sto kaže,da mu je smrt dobitak,a on tu govori o problemu greha,s kojim covek mora da se bori do kraja zivota.Na drugom mestu taj isti Apostol objašnjava i to da u Hristu imamo pomoć u toj strasnoj borbi,…”

*** Самозвани „апостол” Савле нема шта да објашњава. Све је објашњено у Танаху. Савле богохулно искривљује, преправља и тумачи божије речи.

Не постоји проблем греха. „Кад не чиниш добро, грех је на вратима”, каже Бог. Кад чиниш добро греха нема..

Месија пророкован у Танаху није никакав помоћник или спаситељ. И неће се појављивати неколико пута.

>>> Bazorilo: „…Meni je zao ljudi koji nemaju tu duhovnu percepciju,i u Bibliji ne vide ništa vise osim suve teorije koju izucavaju po tradicionalnom verskom nasledju.”

*** Мени је жао људи који одбацују јасну божју реч Танаха и наседају на измишљене, богохулне, „новозаветне” приче бизнисмена из Тарза.

Духовност нема никакве везе са учењима Савла из Тарза и његовим „Новим заветом”. Савле је био бизнисмен који је добро уновчио своју причу, а његови следбеници су, смишљајући и изгласавајући разне догме на црквеним саборима, доградили ту причу и прилагодили је владајућим, како црквеним тако и световним, структурама, а све у циљу згртања материјалних богатстава.

Bazorilo
23. maj 2022. u 17.10
Predlazem da ovde rascistimo jednu dilemu.Pa ćemo kasnije ostale razlike jednu po jednu,da bi sve bilo valjano objašnjeno.
Kažeš,da Sotona o kome govori Novi zavet,po verovanju tvoje religije,ne postoji.Pitanje 1.Ko je bila licnost koja je kusala i prevarila Evu u Edemskom vrtu?Pitanje 2.Kada je car Saul tražio odgovor za svoje probleme koje je nagomilao neposlusnoscu prema Bogu,ko mu se javio preko vracare iz Endora?Ona ga je obavestila,da duhovi koji se pred njom pojavljuju dolaze iz podzemlja?Ko su po tebi ta bica?
___TYR___
(***)
24. maj 2022. u 13.41
1.Та „личност” је била змија.
2.Саулу се јавио Самуило. Та бића нису духови него анђели.
Bazorilo
24. maj 2022. u 16.16
1.Ako je to biće bilo zmija,na koju niko nije uticao spolja,ostaje pitanje kako je zivotinja progovorila?
2.U slučaju medija kojeg je kosristio Saul,kažeš da se to njemu javio Samuilo.To je rekla vracara,a mi znamo da mrtvi neznaju ništa,po Bibliji.Onda kažeš,da su bica koja su se pokazala vracari izlazeci iz podzemlja,bili andjeli.Pojasni samo na koje andjele mislis:one koji su pali sa neba zajedno sa Sotonom kad su izgubili rat sa Bogom,ili možda na Bozje andjele?
___TYR___
(***)
25. maj 2022. u 17.31
1.У самом тексту јасно пише „змија” - [naHASH]. Зашто и како је Бог створио змију која говори и хода није објашњено.

Како год, змија је змија а не „сотона”.

Поента целе приче је да Ева и Адам нису послушали Бога и због тога су кажњени.

2.У стиху 15 Самуило каже: „Зашто си ме узнемирио и изазвао?”. Нема сумње да је то био Самуило. Уосталом „…6. Господ убија, и оживљује; спушта у гроб, и извлачи….” (1.Самуилова 2:6)

Шта је видела врачара?

„…А жена рече Саулу: Богове сам видела где излазе из земље….” (1.Самуилова 28:13)

Нити су богови нити духови, како си ти навео. У оригиналу стоји [elohiym]. У овом случају се може превести само као анђели.
Сви анђели су божији, немају слободну вољу и све што раде раде према божјим упутствима:
„…20. Благосиљајте Господа анђели Његови, који сте силни крепошћу извршујете реч Његову слушајући глас речи Његове.
21. Благосиљајте Господа све војске Његове, слуге Његове, које творите вољу Његову…” (Псалм 103:20-21)

У Књизи о Јову се лепо види да је Сотона само један од анђела и да ради само оно што му Бог каже.
Никакав рат анђели нису водили против Бога. Не постоје „пали анђели”.

Bazorilo
26. maj 2022. u 18.29
1.A ko je dao moc govora Valamovoj magarici?Nije li to bio andjeo Gospodnji?Po tom istom rezonu,nije li i zmija dobila tu moc od nekog nadprirodnog bica?
2.Nemoguće je poverovati,da andjeli Bozji izlaze iz podzemlja.Takodjer je nelogicno,da je Samuilo izasao iz groba na vracarin poziv.To verovanje stavlja pod znak pitanaja čitavu verodostojnost Biblije.Neupuceni tim putem mogu skliznuti na stranputicu totalnog neverja,jer im se jedan lazan i ignorantan način obracanja duhovnom svetu,predstavlja kao Biblijski validan.A to bi donelo vise stete Bozjoj stvari,nego otvoreno negiranje vere.
revizor
(pilot)
27. maj 2022. u 06.50

https://tinyurl.com/79chyyjf
&&&

וַיְהִ֥י דְבַר־יְהֹוָ֖ה אֵלַ֥י לֵאמֹֽר׃

The word of the LORD came to me:
2
בֶּן־אָדָ֡ם אֱמֹר֩ לִנְגִ֨יד צֹ֜ר כֹּה־אָמַ֣ר ׀ אֲדֹנָ֣י יֱהֹוִ֗ה יַ֣עַן גָּבַ֤הּ לִבְּךָ֙ וַתֹּ֙אמֶר֙ אֵ֣ל אָ֔נִי מוֹשַׁ֧ב אֱלֹהִ֛ים יָשַׁ֖בְתִּי בְּלֵ֣ב יַמִּ֑ים וְאַתָּ֤ה אָדָם֙ וְֽלֹא־אֵ֔ל וַתִּתֵּ֥ן לִבְּךָ֖ כְּלֵ֥ב אֱלֹהִֽים׃

O mortal, say to the prince of Tyre: Thus said the Lord GOD:
Because you have been so haughty and have said, „I am a god; I sit enthroned like a god in the heart of the seas,” whereas you are not a god but a man, though you deemed your mind equal to a god’sa—
3
הִנֵּ֥ה חָכָ֛ם אַתָּ֖ה (מדנאל) [מִדָּֽנִיֵּ֑אל] כׇּל־סָת֖וּם לֹ֥א עֲמָמֽוּךָ׃

Yes, you are wiser than Daniel;
In no hidden matter can anyone
Compare to you.
4
בְּחׇכְמָֽתְךָ֙ וּבִתְבוּנָ֣תְךָ֔ עָשִׂ֥יתָ לְּךָ֖ חָ֑יִל וַתַּ֛עַשׂ זָהָ֥ב וָכֶ֖סֶף בְּאוֹצְרוֹתֶֽיךָ׃

By your shrewd understanding
You have gained riches,
And have amassed gold and silver
In your treasuries.
5
בְּרֹ֧ב חׇכְמָתְךָ֛ בִּרְכֻלָּתְךָ֖ הִרְבִּ֣יתָ חֵילֶ֑ךָ וַיִּגְבַּ֥הּ לְבָבְךָ֖ בְּחֵילֶֽךָ׃ {ס}   
     
By your great shrewdness in trade
You have increased your wealth,
And you have grown haughty
Because of your wealth.
6
לָכֵ֕ן כֹּ֥ה אָמַ֖ר אֲדֹנָ֣י יֱהֹוִ֑ה יַ֛עַן תִּתְּךָ֥ אֶת־לְבָבְךָ֖ כְּלֵ֥ב אֱלֹהִֽים׃

Assuredly, thus said the Lord GOD: Because you have deemed your mind equal to a god’s,
7
לָכֵ֗ן הִנְנִ֨י מֵבִ֤יא עָלֶ֙יךָ֙ זָרִ֔ים עָרִיצֵ֖י גּוֹיִ֑ם וְהֵרִ֤יקוּ חַרְבוֹתָם֙ עַל־יְפִ֣י חׇכְמָתֶ֔ךָ וְחִלְּל֖וּ יִפְעָתֶֽךָ׃

I swear I will bring against you
Strangers, the most ruthless of nations.
They shall unsheathe their swords
Against your prized shrewdness,
And they shall strike downb your splendor.
8
לַשַּׁ֖חַת יוֹרִד֑וּךָ וָמַ֛תָּה מְמוֹתֵ֥י חָלָ֖ל בְּלֵ֥ב יַמִּֽים׃

They shall bring you down to the Pit;
In the heart of the sea you shall die
The death of the slain.
9
הֶאָמֹ֤ר תֹּאמַר֙ אֱלֹהִ֣ים אָ֔נִי לִפְנֵ֖י הֹרְגֶ֑ךָ וְאַתָּ֥ה אָדָ֛ם וְלֹא־אֵ֖ל בְּיַ֥ד מְחַלְלֶֽיךָ׃

Will you still say, „I am a god”
Before your slayers,
When you are proved a man, not a god,
At the hands of those who strike you down?
10
מוֹתֵ֧י עֲרֵלִ֛ים תָּמ֖וּת בְּיַד־זָרִ֑ים כִּ֚י אֲנִ֣י דִבַּ֔רְתִּי נְאֻ֖ם אֲדֹנָ֥י יֱהֹוִֽה׃ {פ}

By the hands of strangers you shall die
The death of the uncircumcised;c
For I have spoken
—declares the Lord GOD.
11
וַיְהִ֥י דְבַר־יְהֹוָ֖ה אֵלַ֥י לֵאמֹֽר׃

The word of the LORD came to me:
12
בֶּן־אָדָ֕ם שָׂ֥א קִינָ֖ה עַל־מֶ֣לֶךְ צ֑וֹר וְאָמַ֣רְתָּ לּ֗וֹ כֹּ֤ה אָמַר֙ אֲדֹנָ֣י יֱהֹוִ֔ה אַתָּה֙ חוֹתֵ֣ם תׇּכְנִ֔ית מָלֵ֥א חׇכְמָ֖ה וּכְלִ֥יל יֹֽפִי׃

O mortal, intone a dirge over the king of Tyre and say to him: Thus said the Lord GOD:
You were the seal of perfection,
Full of wisdom and flawless in beauty.
13
בְּעֵ֨דֶן גַּן־אֱלֹהִ֜ים הָיִ֗יתָ כׇּל־אֶ֨בֶן יְקָרָ֤ה מְסֻכָתֶ֙ךָ֙ אֹ֣דֶם פִּטְדָ֞ה וְיָהֲלֹ֗ם תַּרְשִׁ֥ישׁ שֹׁ֙הַם֙ וְיָ֣שְׁפֵ֔ה סַפִּ֣יר נֹ֔פֶךְ וּבָרְקַ֖ת וְזָהָ֑ב מְלֶ֨אכֶת תֻּפֶּ֤יךָ וּנְקָבֶ֙יךָ֙ בָּ֔ךְ בְּי֥וֹם הִבָּרַאֲךָ֖ כּוֹנָֽנוּ׃

You were in Eden, the garden of God;
Every precious stone was your adornment:
Carnelian, chrysolite, and amethyst;
Beryl, lapis lazuli, and jasper;
Sapphire, turquoise, and emerald;
And gold dbeautifully wrought for you,
Mined for you, prepared the day you were created.-d
14
אַ֨תְּ־כְּר֔וּב מִמְשַׁ֖ח הַסּוֹכֵ֑ךְ וּנְתַתִּ֗יךָ בְּהַ֨ר קֹ֤דֶשׁ אֱלֹהִים֙ הָיִ֔יתָ בְּת֥וֹךְ אַבְנֵי־אֵ֖שׁ הִתְהַלָּֽכְתָּ׃

bI created you as a cherub
With outstretched shielding wings;-b
And you resided on God’s holy mountain;
You walked among stones of fire.
15
תָּמִ֤ים אַתָּה֙ בִּדְרָכֶ֔יךָ מִיּ֖וֹם הִבָּֽרְאָ֑ךְ עַד־נִמְצָ֥א עַוְלָ֖תָה בָּֽךְ׃

You were blameless in your ways,
From the day you were created
Until wrongdoing was found in you.
16
בְּרֹ֣ב רְכֻלָּתְךָ֗ מָל֧וּ תוֹכְךָ֛ חָמָ֖ס וַֽתֶּחֱטָ֑א וָאֲחַלֶּלְךָ֩ מֵהַ֨ר אֱלֹהִ֤ים וָֽאַבֶּדְךָ֙ כְּר֣וּב הַסֹּכֵ֔ךְ מִתּ֖וֹךְ אַבְנֵי־אֵֽשׁ׃

By your far-flung commerce
You were filled with lawlessness
And you sinned.
So I have struck you down
From the mountain of God,
And I have destroyed you, O shielding cherub,
From among the stones of fire.
17
גָּבַ֤הּ לִבְּךָ֙ בְּיׇפְיֶ֔ךָ שִׁחַ֥תָּ חׇכְמָתְךָ֖ עַל־יִפְעָתֶ֑ךָ עַל־אֶ֣רֶץ הִשְׁלַכְתִּ֗יךָ לִפְנֵ֧י מְלָכִ֛ים נְתַתִּ֖יךָ לְרַ֥אֲוָה בָֽךְ׃

You grew haughty because of your beauty,
You debased your wisdom for the sake of your splendor;
I have cast you to the ground,
I have made you an object for kings to stare at.
18
מֵרֹ֣ב עֲוֺנֶ֗יךָ בְּעֶ֙וֶל֙ רְכֻלָּ֣תְךָ֔ חִלַּ֖לְתָּ מִקְדָּשֶׁ֑יךָ וָאוֹצִא־אֵ֤שׁ מִתּֽוֹכְךָ֙ הִ֣יא אֲכָלַ֔תְךָ וָאֶתֶּנְךָ֤ לְאֵ֙פֶר֙ עַל־הָאָ֔רֶץ לְעֵינֵ֖י כׇּל־רֹאֶֽיךָ׃

By the greatness of your guilt,
Through the dishonesty of your trading,
You desecrated your sanctuaries.
So I made a fire issue from you,
And it has devoured you;
I have reduced you to ashes on the ground,
In the sight of all who behold you.

https://tinyurl.com/2p8zskwc
revizor
(pilot)
27. maj 2022. u 07.04

כִּ֤י אַתָּה֙ בָּ֣א אֶל־הָאָ֔רֶץ אֲשֶׁר־יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֶ֖יךָ נֹתֵ֣ן לָ֑ךְ לֹֽא־תִלְמַ֣ד לַעֲשׂ֔וֹת כְּתוֹעֲבֹ֖ת הַגּוֹיִ֥ם הָהֵֽם׃

When you enter the land that your God יהוה is giving you, you shall not learn to imitate the abhorrent practices of those nations.
10
לֹֽא־יִמָּצֵ֣א בְךָ֔ מַעֲבִ֥יר בְּנֽוֹ־וּבִתּ֖וֹ בָּאֵ֑שׁ קֹסֵ֣ם קְסָמִ֔ים מְעוֹנֵ֥ן וּמְנַחֵ֖שׁ וּמְכַשֵּֽׁף׃

Let no one be found among you who consigns a son or daughter to the fire, or who is an augur, a soothsayer, a diviner, a sorcerer,
11
וְחֹבֵ֖ר חָ֑בֶר וְשֹׁאֵ֥ל אוֹב֙ וְיִדְּעֹנִ֔י וְדֹרֵ֖שׁ אֶל־הַמֵּתִֽים׃

one who casts spells, or one who consults ghosts or familiar spirits, or one who inquires of the dead.
12
כִּֽי־תוֹעֲבַ֥ת יְהֹוָ֖ה כׇּל־עֹ֣שֵׂה אֵ֑לֶּה וּבִגְלַל֙ הַתּוֹעֵבֹ֣ת הָאֵ֔לֶּה יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ מוֹרִ֥ישׁ אוֹתָ֖ם מִפָּנֶֽיךָ׃

For anyone who does such things is abhorrent to יהוה, and it is because of these abhorrent things that your God יהוה is dispossessing them before you.
13
תָּמִ֣ים תִּֽהְיֶ֔ה עִ֖ם יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֶֽיךָ׃

You must be wholehearted with your God יהוה.
14
כִּ֣י ׀ הַגּוֹיִ֣ם הָאֵ֗לֶּה אֲשֶׁ֤ר אַתָּה֙ יוֹרֵ֣שׁ אוֹתָ֔ם אֶל־מְעֹנְנִ֥ים וְאֶל־קֹסְמִ֖ים יִשְׁמָ֑עוּ וְאַתָּ֕ה לֹ֣א כֵ֔ן נָ֥תַן לְךָ֖ יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֶֽיךָ׃

Those nations that you are about to dispossess do indeed resort to soothsayers and augurs; to you, however, your God יהוה has not assigned the like.
15
נָבִ֨יא מִקִּרְבְּךָ֤ מֵאַחֶ֙יךָ֙ כָּמֹ֔נִי יָקִ֥ים לְךָ֖ יְהֹוָ֣ה אֱלֹהֶ֑יךָ אֵלָ֖יו תִּשְׁמָעֽוּן׃

FROM AMONG YOUR OWN PEOPLE, YOUR GOD יהוה WILL RAISE UP FOR YOU A PROPHET LIKE MYSELF; THAT IS WHOM YOU SHALL HEED.

https://tinyurl.com/bdhynzsj
revizor
(pilot)
27. maj 2022. u 07.50

אֵ֛יךְ נָפַ֥לְתָּ מִשָּׁמַ֖יִם הֵילֵ֣ל בֶּן־שָׁ֑חַר נִגְדַּ֣עְתָּ לָאָ֔רֶץ חוֹלֵ֖שׁ עַל־גּוֹיִֽם׃

How are you fallen from heaven,
O Shining One, son of Dawn!d
How are you felled to earth,
O vanquisher of nations!
13
וְאַתָּ֞ה אָמַ֤רְתָּ בִֽלְבָבְךָ֙ הַשָּׁמַ֣יִם אֶעֱלֶ֔ה מִמַּ֥עַל לְכוֹכְבֵי־אֵ֖ל אָרִ֣ים כִּסְאִ֑י וְאֵשֵׁ֥ב בְּהַר־מוֹעֵ֖ד בְּיַרְכְּתֵ֥י צָפֽוֹן׃

Once you thought in your heart,
„I will climb to the sky;
Higher than the stars of God
I will set my throne.
I will sit in the mount of assembly,e
On the summit of Zaphon:f
14
אֶֽעֱלֶ֖ה עַל־בָּ֣מֳתֵי עָ֑ב אֶדַּמֶּ֖ה לְעֶלְיֽוֹן׃

I will mount the back of a cloud—
I will match the Most High.”
15
אַ֧ךְ אֶל־שְׁא֛וֹל תּוּרָ֖ד אֶל־יַרְכְּתֵי־בֽוֹר׃

Instead, you are brought down to Sheol,
To gthe bottom of the Pit.-g
16
רֹאֶ֙יךָ֙ אֵלֶ֣יךָ יַשְׁגִּ֔יחוּ אֵלֶ֖יךָ יִתְבּוֹנָ֑נוּ הֲזֶ֤ה הָאִישׁ֙ מַרְגִּ֣יז הָאָ֔רֶץ מַרְעִ֖ישׁ מַמְלָכֽוֹת׃

They who behold you stare;
They peer at you closely:
„Is this the man
Who shook the earth,
Who made realms tremble,
17
שָׂ֥ם תֵּבֵ֛ל כַּמִּדְבָּ֖ר וְעָרָ֣יו הָרָ֑ס אֲסִירָ֖יו לֹא־פָ֥תַח בָּֽיְתָה׃

Who made the world like a waste
And wrecked its towns,
hWho never released his prisoners to their homes?”
18
כׇּל־מַלְכֵ֥י גוֹיִ֖ם כֻּלָּ֑ם שָׁכְב֥וּ בְכָב֖וֹד אִ֥ישׁ בְּבֵיתֽוֹ׃

All the kings of nations
Were laid, every one, in honor-h
Each in his tomb;
19
וְאַתָּ֞ה הׇשְׁלַ֤כְתָּ מִֽקִּבְרְךָ֙ כְּנֵ֣צֶר נִתְעָ֔ב לְבֻ֥שׁ הֲרֻגִ֖ים מְטֹ֣עֲנֵי חָ֑רֶב יוֹרְדֵ֥י אֶל־אַבְנֵי־ב֖וֹר כְּפֶ֥גֶר מוּבָֽס׃

While you were left lying unburied,
Like loathsome carrion,i
Like a trampled corpse
[In] the clothing of slain gashed by the sword
Who sink to the very stones of the Pit.
20
לֹֽא־תֵחַ֤ד אִתָּם֙ בִּקְבוּרָ֔ה כִּי־אַרְצְךָ֥ שִׁחַ֖תָּ עַמְּךָ֣ הָרָ֑גְתָּ לֹא־יִקָּרֵ֥א לְעוֹלָ֖ם זֶ֥רַע מְרֵעִֽים׃

You shall not have a burial like them;
Because you destroyed jyour country,
Murdered your people.-j

Let the breed of evildoers
Nevermore be named!
21
הָכִ֧ינוּ לְבָנָ֛יו מַטְבֵּ֖חַ בַּעֲוֺ֣ן אֲבוֹתָ֑ם בַּל־יָקֻ֙מוּ֙ וְיָ֣רְשׁוּ אָ֔רֶץ וּמָלְא֥וּ פְנֵי־תֵבֵ֖ל עָרִֽים׃

Prepare a slaughtering block for his sons
Because of the guilt of their father.k
Let them not arise to possess the earth!
Then the world’s face shall be covered with towns.

https://tinyurl.com/2p8fm2va

&&&

https://tinyurl.com/vtuz6z37

&&&

https://tinyurl.com/3c64zyh7
___TYR___
(***)
28. maj 2022. u 10.37
1. „…28. Тада Господ [YHWH] отвори уста магарици, те она рече Валаму: Шта сам ти учинила, те ме бијеш већ трећи пут?...” (4.Мојсијева 22:28)

Моћ говора магарици је дао Бог а не анђео. Што се тиче змије, како већ рекох, није објашњено одакле јој моћ говора. И то на крају није ни битно. У јудаизму не постоје догме и овакве, у суштини небитне, ситнице могу бити предмет дискусије. Тако неки рабији тумаче да је змија једноставно створена са моћи говора, неки тумаче да је Бог у том тренутку отворио уста змији (као што је и магарици), неки тумаче да је змија заправо Евина [yetzer hara] тј. склоност ка чињењу зла, неки тумаче да је змија у ствари Сотона, анђео којега је Бог послао да искушава Еву (не „хришћански” Сотона који се „побунио” против Бога, него анђео Сотона који је само Божји гласник)…

Поента целе приче је, како већ рекох, да Ева и Адам нису послушали Бога и зато су кажњени. Што не значи, наравно, да су Адам и Ева „пали” у некакав грех. Бог је дао дефиницију греха: „…7. Нећеш ли бити мио, кад добро чиниш? А кад не чиниш добро, грех је на вратима…” (1.Мојсијева 4:7). Адам и Ева су стекли спознање добра и зла тек кад су јели са Дрвета од знања добра и зла. Дакле, у тренутку када су убрали и загризли плод још увек нису знали шта је добро а шта зло тако да им се то не рачуна као грех. Али због непослушности су кажњени. Само они али не и њихови потомци.

2. Можеш веровати или не да анђели излазе из земље али у тексту јасно стоји [elohiym] што у овом случају представља анђеле.

Што се тиче Самуила, после смрти физичко тело се враћа у прашину. Душа [ru'ah] је бесмртна и наставља да „путује”. Иако је те душе могуће позвати, Тора ипак забрањује такве контакте: „…10. Нека се не нађе у тебе који би водио сина свог или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата по звездама, ни који гата по птицама, ни урочник, 11. Ни бајач, ни који се договара са злим духовима, ни опсенар ни који пита мртве. 12. Јер је гад пред Господом ко год тако чини, и за такве гадове тера те народе Господ Бог твој испред тебе…” (5.Мојсијева 18:10-12).

Или

„…31. Не обраћајте се к врачарима и гатарима, нити их питајте, да се не скврните о њих. Ја сам Господ Бог ваш…” (3.Мојсијева 19:31)

Онај ко прати Божје речи не може бити неупућен. У Тори је јасно забрањен контакт и са мртвима и са онима који их подижу. Па ко жели нека проба – слободна вољa – али увек треба имати на уму: „…кад не чиниш добро, грех је на вратима…”

1. „…28. Тада Господ [YHWH] отвори уста магарици, те она рече Валаму: Шта сам ти учинила, те ме бијеш већ трећи пут?...” (4.Мојсијева 22:28)

Моћ говора магарици је дао Бог а не анђео. Што се тиче змије, како већ рекох, није објашњено одакле јој моћ говора. И то на крају није ни битно. У јудаизму не постоје догме и овакве, у суштини небитне, ситнице могу бити предмет дискусије. Тако неки рабији тумаче да је змија једноставно створена са моћи говора, неки тумаче да је Бог у том тренутку отворио уста змији (као што је и магарици), неки тумаче да је змија заправо Евина [yetzer hara] тј. склоност ка чињењу зла, неки тумаче да је змија у ствари Сотона, анђео којега је Бог послао да искушава Еву (не „хришћански” Сотона који се „побунио” против Бога, него анђео Сотона који је само Божји гласник)…
Поента целе приче је, како већ рекох, да Ева и Адам нису послушали Бога и зато су кажњени. Што не значи, наравно, да су Адам и Ева „пали” у некакав грех. Бог је дао дефиницију греха: „…7. Нећеш ли бити мио, кад добро чиниш? А кад не чиниш добро, грех је на вратима…” (1.Мојсијева 4:7). Адам и Ева су стекли спознање добра и зла тек кад су јели са Дрвета од знања добра и зла. Дакле, у тренутку када су убрали и загризли плод још увек нису знали шта је добро а шта зло тако да им се то не рачуна као грех. Али због непослушности су кажњени. Само они али не и њихови потомци.

2. Можеш веровати или не да анђели излазе из земље али у тексту јасно стоји [elohiym] што у овом случају представља анђеле.

Што се тиче Самуила, после смрти физичко тело се враћа у прашину. Душа [ru'ah] је бесмртна и наставља да „путује”. Иако је те душе могуће позвати, Тора ипак забрањује такве контакте: „…10. Нека се не нађе у тебе који би водио сина свог или кћер своју кроз огањ, ни врачар, ни који гата по звездама, ни који гата по птицама, ни урочник, 11. Ни бајач, ни који се договара са злим духовима, ни опсенар ни који пита мртве. 12. Јер је гад пред Господом ко год тако чини, и за такве гадове тера те народе Господ Бог твој испред тебе…” (5.Мојсијева 18:10-12).

Или

„…31. Не обраћајте се к врачарима и гатарима, нити их питајте, да се не скврните о њих. Ја сам Господ Бог ваш…” (3.Мојсијева 19:31)

Онај ко прати Божје речи не може бити неупућен. У Тори је јасно забрањен контакт и са мртвима и са онима који их подижу. Па ко жели нека проба – слободна вољa – али увек треба имати на уму: „…кад не чиниш добро, грех је на вратима…”

Са „хришћанске” тачке гледиште, где сви који су добри заврше на „небу” (шта год то значило), наравно да је нелогично и страшно кад неко или нешто излази из земље. Нема сумње да је пророк као Самуило био добар лик и као такав кандидат за „небо”. Ипак, занимљиво је да ни Саул ни жена не очекују Самуила „одгоре”! Саул каже „…Подигни [`alah] ми онога ког ти кажем…» (а не ”дозови„ [qara'] како је погрешно преведено). Жена затим пита ”Кога да ти подигнем?„… И на крају се из земље подиже Самуило…
Горе сам већ цитирао: ”…„…6. Господ убија, и оживљује; спушта у гроб, и извлачи….” (1.Самуилова 2:6). У овом случају најлогичније је, што и неки рабији сматрају, да је сам Бог подигао Самуила како би Саулу још једном потврдио да је „…Господ одадро царство Израиљево од тебе данас, и дао га ближњему твојему, који је бољи од тебе…” (1.Самуилова 15:28)

revizor
(pilot)
29. maj 2022. u 10.26


„A STVORI GOSPOD BOG ČOVJEKA OD PRAHA ZEMALJSKOGA, i dunu mu u nos DUH ŽIVOTNI; i posta čovjek DUŠA ŽIVA.”1Moj. 2,7

„Sa znojem lica svojega ješćeš hljeb, dokle se ne vratiš u zemlju od koje si uzet; JER SI PRAH, I U PRAH ĆEŠ SE VRATITI.”1MOJ.3,17

„Kad bi na nj okrenuo srce svoje, uzeo bi k sebi duh njegov i dihanje njegovo; Prop. 12, 7.
Izginulo bi svako tijelo, i čovjek bi se povratio u prah.” Jov 34,14,15

„I VRATI SE PRAH U ZEMLJU, kako je bio, a DUH SE VRATI K BOGU, koji ga je dao.”Knjiga propovednika 12,7

„NEMA ni rada ni razmišljanja ni mudrosti ni znanja u grobu u koji ideš” (Propovednik 9:10).

„Tako čovjek kad legne, NE USTAJE VIŠE; dokle je nebesa neće se probuditi niti će se prenuti oda sna svojega.”Jov 14,12

„Kad umre čovjek, hoće li oživjeti? Sve dane vremena koje mi je određeno čekaću dokle mi dođe promjena.” Jov 14,14,15

„Ako sinovi njegovi budu u časti, ON NE ZNA; ako li u sramoti, ON SE NE BRINE.”Jov 14,21

„Neće te mrtvi hvaliti, Gospode.” (Psalam 115,17)

„ZAZVAĆEŠ, I JA ĆU TI SE ODAZVATI; DJELO RUKU SVOJIH POŽELJEĆEŠ.” 1.Dnev. 4, 16. Jov 13, 22.

„I mnogo onijeh KOJI SPAVAJU U PRAHU ZEMALJSKOM PROBUDIĆE SE, JEDNI NA ŽIVOT VJEČNI A drugi na sramotu i prijekor vječni.”Danilo 12,2

„Jer ide dan kada će SVI KOJI SU U GROBOVIMA ČUTI GLAS SINA BOŽIJEG i izaći će koji su ČINILI DOBRO U VASKRSENJE ŽIVOTA, a koji su činili zlo u vaskrsenje suda” (Jovan 5:28).

„I tako POGIBE Saul za bezakonje svoje koje učini Gospodu ŠTO TRAŽI DA PITA DUH VRAČARSKI” (1. Dnevnika 10:13).

„Izgibe narod moj jer je bez znanja” (Osija 4:6).

https://www.svetlostistine.org/26-smrt-i-vaskrsenje/
cartensius
(pisac)
19. jun 2022. u 10.05
„У Књизи о Јову се лепо види да је Сотона само један од анђела и да ради само оно што му Бог каже.”
Hteo bih znati: Šta znači imenica Sotona? Etimološko značenje?

Da li Tyr očekuje dolazak Mesije i kraj greha? Pozdrav.
___TYR___
(***)
20. jun 2022. u 13.19
>>> cartensius: «Hteo bih znati: Šta znači imenica Sotona? Etimološko značenje?»

*** Сатан – противник, супарник.

„…Али Бог се разгневио јер је отишао (Валам), па се један од анђела Господњих поставио на његов пут као противник [satan]; сада је јахао на својој магарици и имао je са собом два млада пратиоца…» (4.Мојсијева 22:22)

”…Тада му анђео Господњи рече: „Зашто си ударио своју магарицу ова три пута? Видиш, ја сам изашао као противник [satan] јер си пожурио на пут против мене…” (4.Мојсијева 22:32)

„…Али филистејски официри се разбеснеше на њега, и рекоше му филистејски официри: ”Врати човека, и нека се врати на своје место где си га одредио, и нека не иде с нама у бој, да нам не постане противник [satan] у борби…„ (1.Самуилова 29:4)

”…А Давид рече: „Шта је између мене и вас, Серујиних синова, да сте ми данас постали противници [satan] ? Да ли ће ико бити погубљен данас? Зар ја не знам да сам данас краљ Израела?” (2.Самуилова 19:22)

„…А сада Господ Бог мој дао ми је мир од свуда, немам ни једног непријатеља [satan] ни злу сметњу…” (1.Царевима 5:4)

„…И подиже Господ противника [satan] Соломуну, Адада Идумејца, који беше од царског рода у Идумеји…” (1.Царевима 11:14)

„…Подиже му Бог још једног противника [satan], Резона сина Елијадиног, који беше побегао од господара свог Адад-Езера, цара совског… 25. И беше противник [satan] Израиљев свега века Соломуновог, и то осим зла које чињаше Адад; и мржаше на Израиља царујући у Сирији…” (1.Царевима 11:23,25)

И једна занимљивост:

„…1. Али уста сотона на Израиља и наврати Давида да изброји Израиља…” (1.Дневника 21:1)

Ко је „сотона” - противник који „наврати Давида да изброји Израиља”?

Одговор:

„…1. А Господ се опет разгневи на Израиља, и надражи Давида на њих говорећи: Хајде изброј Израиља и Јуду…” (2.Самуилова 24:1)

И сам Господ може бити „сотона” – противник.

„Сотона” „Новог Завета”, како га је Савле замислио и измислио, не постоји у Танаху. Сотона Танаха (Јов и Захарија) је само један од анђела. Анђели, па самим тим и Сотона, немају слободну вољу и врше само оно што им Бог заповеда. Они су једноставно, како им и само име каже [malach], Божији гласници.

Коначно, сам Бог каже: „…6. Да би познали од истока сунчаног и од запада да нема другог осим мене; ја сам Господ и нема другог, 7. Који правим светлост и стварам мрак, градим мир и стварам зло; ја Господ чиним све то…” (Исаија 45:6-7)

Бог ствара зло а не Сотона… Савле лупа глупости…

>>> cartensius: „Da li Tyr očekuje dolazak Mesije i kraj greha?”

*** Месија из пророчанстава Танаха није некакав супер херој (спаситељ) који спашава некога од нечега. Тај владар из Давидове лозе, уколико се једном појави, би требао бити пример свима како се држе Божији закони, уредбе и заповести. И таквим понашањем и примером би требао привући како јевреје тако и остале народе да се обрате Богу. Појава Месије не значи аутоматски и крај греха. Бог је врло јасно дефинисао грех:

„…7. Нећеш ли бити мио, кад добро чиниш? А кад не чиниш добро, грех је на вратима…” (1.Мојсијева 4:7)

Чак и када (и ако) се појави Месија, греха неће нестати. Људи ће и даље имати слободну вољу и бирати између чињења добра и зла. Али би Месија можда могао својим примером позитивно утицати на човечанство да се више окрене чињењу добра и одврати од чињења зла.

Нема потребе провести живот у чекању некога или нечега да би себи или другима нешто показали или доказали. Имамо слободну вољу, знамо шта је добро а шта зло, имамо Божије законе, уредбе и заповести и једино што нам преостаје је чинити добро… А онда је грех далеко… Једноставно…

cartensius
(pisac)
23. jun 2022. u 03.11
Kada budem završio neke svoje obaveze, biću opširniji u komentarima a sada kratko: „satana”, protivnik, opadač ili neki od atributa, možda oponent, može biti Valamu ali nikako Bogu. Zlo sve više kulminira, zlo je benzin, sam će po sebi da se zapali i uništi. Bog će očistiti Zemlju od greha i ponovo će je dovesti u prvobitno stanje.
revizor
(pilot)
23. jun 2022. u 07.44

Tada Isusa odvede Duh u pustinju da ga đavo kuša. 1.Car. 18, 12. Jezek. 3, 14. Mar. 1, 12. Luka 4, 1. Dela. 8, 39. Jevr. 4, 15.

I postivši se dana četrdeset i noći četrdeset, napošljetku ogladnje. 2.Moj. 34, 28.

I pristupi k njemu kušač i reče: ako si sin Božij, reći da kamenje ovo hljebovi postanu. ČV

A ON ODGOVORI I REČE: PISANO JE: NE ŽIVI ČOVJEK O SAMOM HLJEBU, NO O SVAKOJ RIJEČI KOJA IZLAZI IZ USTA BOŽIJIH. 5.Moj. 8, 3. Ef. 6, 17. ČV

Tada odvede ga đavo u sveti grad i postavi ga navrh crkve; Nem. 11, 1.

Pa mu reče: ako si sin Božij, skoči dolje, jer u pismu stoji da će anđelima svojijem zapovjediti za tebe, i uzeće te na ruke, da gdje ne zapneš za kamen nogom svojom. Psal. 91, 11.

A ISUS REČE NJEMU: ALI I TO STOJI NAPISANO: NEMOJ KUŠATI GOSPODA BOGA SVOJEGA. 5.Moj. 6, 16. Isa. 7, 12.

Opet uze ga đavo i odvede na goru vrlo visoku, i pokaza mu sva carstva ovoga svijeta i slavu njihovu;

I reče mu: sve ovo daću tebi ako padneš i pokloniš mi se.

Tada REČE NJEMU ISUS: IDI OD MENE, SOTONO; JER STOJI NAPISANO: GOSPODU BOGU SVOJEMU POKLANJAJ SE I NJEMU JEDINOME SLUŽI.5.Moj. 6, 13.

Tada ostavi ga đavo, i gle, anđeli pristupiše i služahu mu. Jevr. 1, 14.

Jev po Mateju 4 glava
Bazorilo
29. jun 2022. u 18.08
Svet(onaj deo koji trazi Boga i njegovu vladavinu)ne može spasiti nikakav covek Mesija.Jedina nada covecanstva ima oslonac i potpunu sigurnost u Mesiji koji je sisao sa neba direktno sa Bozjeg prestola,poslat od svoga Oca - Bogaa koga niko nikada nije video,jer je on izvor zivota svega vidljivog i nevodljivog.Rođen od Boga Oca preko žene-Marije,on jedini može spojiti palo covecanstvo sa vecnim Bogom,jer svojom krvlju je u stanju oprati grehe onih koji se kaju i žele biti Bozja deca.Ako je bilo moguće bez prolivanja krvi ocistiti gresnika,zašto su onda vekovima izrailjci prinasali krvne žrtve u hramu?
revizor
(pilot)
01. jul 2022. u 21.57

כו רְאֵה, אָנֹכִי נֹתֵן לִפְנֵיכֶם--הַיּוֹם: בְּרָכָה, וּקְלָלָה. 26 Behold, I set before you this day a BLESSING AND A CURSE:
כז אֶת-הַבְּרָכָה--אֲשֶׁר תִּשְׁמְעוּ, אֶל-מִצְו�ת יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם, הַיּוֹם. 27 the blessing, if ye shall hearken unto the commandments of the LORD your God, which I command you this day;
כח וְהַקְּלָלָה, אִם-לֹא תִשְׁמְעוּ אֶל-מִצְו�ת יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם, וְסַרְתֶּם מִן-הַדֶּרֶךְ, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם הַיּוֹם: לָלֶכֶת, אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים--אֲשֶׁר לֹא-יְדַעְתֶּם. {ס} 28 and the curse, if ye shall not hearken unto the commandments of the LORD your God, but turn aside out of the way which I command you this day, to go after other gods, which ye have not known. {S}
כט וְהָיָה, כִּי יְבִיאֲךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, אֶל-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר-אַתָּה בָא-שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ--וְנָתַתָּה

http://tinyurl.com/y4hd5dpu

&&&

http://tinyurl.com/4n2r94hv

&&&

http://tinyurl.com/4hxhj73w
___TYR___
(***)
04. jul 2022. u 14.04
>>> cartensius: „…Bog će očistiti Zemlju od greha i ponovo će je dovesti u prvobitno stanje.”

*** Бог нам је дао слободну вољу, а захваљујући Адаму и Еви стекли смо познање добра и зла. Све је, дакле, до нас самих – кад не чинимо добро грех је пред вратима. Бог се не меша (осим што нам је дао законе, заповести и уредбе да нам олакша избор између добра и зла) него само надгледа и суди нам према делима:

„...12. Ако ли кажеш: Гле, нисмо знали за то; неће ли разумети Онај који испитује срца, и који чува душу твоју неће ли дознати и платити свакоме по делима његовим?...” (Приче Соломунове 24:12)

„...10. Ја Господ испитујем срца и искушавам бубреге, да бих дао свакоме према путевима његовим и по плоду дела његових...” (Јеремија 17:10)

Ако мислиш да ће Бог да исправља наше грешке онда си у заблуди. Ти се сам мораш побринути да не грешиш, а према твојим делима ће ти бити суђено. Не постоји никакав „Божји син” који је умро за твоје грехе. Свако за свој грех гине…

„…21. Ако ли би се безбожник обратио од свих греха својих које учини, и држао би све уредбе моје и творио суд и правду, доиста ће живети, неће погинути. 22. Безакоња његова што их је год учинио неће му се више спомињати, у правди својој коју чини живеће...” (Језекиљ 18:21-22)

И више него јасно упутство како очистити Земљу од греха:

„... 4. Него моје законе вршите и моје уредбе држите живећи по њима. Ја сам Господ Бог ваш. 5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...” (3.Мојсијева 18:4-5)

Савлове небулозе и његов „син човечији у којега нема помоћи” воде у погрешном смеру…

>>> Bazorilo: „Svet(onaj deo koji trazi Boga i njegovu vladavinu)ne može spasiti nikakav covek Mesija...”

*** Према пророчанствима Танаха Месија је сасвим обичан човек. И према истим пророчанствима Месијина мисија и није да некога или нешто спашава.

>>> Bazorilo: „Jedina nada covecanstva ima oslonac i potpunu sigurnost u Mesiji koji je sisao sa neba direktno sa Bozjeg prestola,poslat od svoga Oca - Bogaa koga niko nikada nije video,jer je on izvor zivota svega vidljivog i nevodljivog.”

*** Бог нема деце. Тај „Месија” који се појављује у Савловим причама је измишљен лик и нема никакве везе са Богом. Једина нада човечанства је окренути се Богу који је дао јасно упутство:

„... 4. Него моје законе вршите и моје уредбе држите живећи по њима. Ја сам Господ Бог ваш. 5. Држите уредбе моје и законе моје; ко их врши, жив ће бити кроз њих. Ја сам Господ...” (3.Мојсијева 18:4-5)

>>> Bazorilo: „Rođen od Boga Oca preko žene-Marije,on jedini može spojiti palo covecanstvo sa vecnim Bogom,jer svojom krvlju je u stanju oprati grehe onih koji se kaju i žele biti Bozja deca.”

*** „...16. Нека не гину очеви за синове ни синови за очеве; сваки за свој грех нека гине...” (5.Мојсијева 24:16)
и
„...29. У те дане неће се више говорити: Оци једоше кисело грожђе, а синовима трну зуби. 30. Него ће сваки за своје грехе погинути; ко год једе кисело грожђе, томе ће зуби трнути...” (Јеремија 31:29-30)

Твоје грехе нико не може преузети на себе па нити некакав Савлов измишљени „спаситељ”, наводни Божји син. Ти си сам одговоран за твоја дела или недела и једино ти можеш то исправити:

„...21. Ако ли би се безбожник обратио од свих греха својих које учини, и држао би све уредбе моје и творио суд и правду, доиста ће живети, неће погинути. 22. Безакоња његова што их је год учинио неће му се више спомињати, у правди својој коју чини живеће...” (Језекиљ 18:21-22)

Одбаци Савла и прихвати Бога и проблем решен.

>>> Bazorilo: „Ako je bilo moguće bez prolivanja krvi ocistiti gresnika,zašto su onda vekovima izrailjci prinasali krvne žrtve u hramu?”

*** Наравно да је могуће:

„... 13. Ако затворим небо да не буде дажда, или ако заповедим скакавцима да попасу земљу, или ако пустим помор на народ свој, 14. И понизи се народ мој, на који је призвано име моје, и помоле се, и потраже лице моје, и поврате се од злих путева својих, и ја ћу тада услишити с неба и опростићу им грех њихов, и исцелићу земљу њихову...” (2.Дневника 7:13-14)

„... 6. Жртве и дарове нећеш; Ти си ми уши отворио; жртву паљеницу и која се за грех приноси не тражиш...” (Псалам 40:6)

„... 16. Јер жртву нећеш: ја бих је принео; за жртве паљенице не мариш. 17. Жртва је Богу дух скрушен, срце скрушено и поништено не одбацујеш, Боже...” (Псалам 51:16-17)

„... 13. Ко крије преступе своје, неће бити срећан; а ко признаје и оставља, добиће милост...” (Приче Соломунове 28:13)

„... 6. Милошћу и истином очишћа се безакоње, и страхом Господњим уклања се човек ода зла...” (Приче Соломунове 16:6)

„... 3. Да се чини правда и суд, милије је Господу него жртва...” (Приче Соломунове 21:3)

„...6. Јер је мени милост мила а не жртва, и познавање Бога већма него жртва паљеница...” (Осија 6:6)

„... 2. Узмите са собом речи, и обратите се ка Господу; реците Му: Опрости све безакоње, и прими добро; и даћемо жртве усана својих..:” (Осија 14:2)

Искрено кајање, молитве, праведна дела су пут ка опросту грехова - без жртава...

Сви ми имамо слободну вољу па су неки замислили да крвним жртвама могу одобровољити Бога…

cartensius
(pisac)
04. jul 2022. u 16.28

„Ако мислиш да ће Бог да исправља наше грешке онда си у заблуди.”
Ne, ne mislim tako.
Mislim i čvrsto verujem da je Bog moj Otac nebeski i da mi prašta sve moje grehe. Koliko sam primetio, mi se u mnogo čemu slažemo, što je i normalno,jer imamo zajedničkog Oca nebeskog. Zbog takvog saznanja brate Tyre, kao deca Cara svemira mi smo srećni ljudi. Pozdrav.
Bazorilo
07. jul 2022. u 18.31
TYR:
Искрено кајање, молитве, праведна дела су пут ка опросту грехова - без жртава...

Сви ми имамо слободну вољу па су неки замислили да крвним жртвама могу одобровољити Бога…

-------------------------
Pa to sam i pitao:Zašto su ljudi u starom zavetu prinasali žrtve u Satoru od sastanka,kasnije u Solomunovom hramu?
revizor
(pilot)
22. jul 2022. u 07.57

He was oppressed and He was afflicted
yet He did not open His mouth.
Like a lamb led to the slaughter,
like a sheep before its shearers is silent,
so He did not open His mouth.

https://tinyurl.com/2p83k4rb

&&&

https://tinyurl.com/4uz8f8pt
Bazorilo
01. decembar 2022. u 17.31
Brate Revizor,ako može malo ukratko,da ga nebi setao preko Googla.
kainos
06. decembar 2022. u 07.50
Mi se trebamo pripremati za drugi Kristov dolazak. Pitanje je, kako bismo se sada trebali ponašati.
kainos
06. decembar 2022. u 07.57
Primjetio sam da sve manje ljudi piše na forumima, i zato stvaraju grupe na facebook. Problem je što je na Face sve nevidljiov, teme se izgube. Zato sam ja ostao još uvijek zaljubljenik u forume. Ovim putem vas pozivam da se pridružite na novom kršćanskom forumu. Svi ste dobrodošli

https://krscanskiforum.com/index.php
Bazorilo
17. april 2023. u 16.44
Blagotvorni uticaj muzike,ali pazite na frekcencije,tj,visinu zvuka.

https://youtu.be/LKdE7J_bgdg
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.