Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Treba mi stomatolog koji hoće da popravlja zube
Betty-Boop
(Ginekolog)
04. maj 2019. u 17.02
Molim ako neko zna u Beogradu stomatologa koji hoće da popravlja, plombira i leci zube tj. koren zuba da mi ga preporuci. Ovde u Beogradu je problem sto kod koga god privatnog stomatologa odes on samo predlaze da ti vadi zube i da ti stavlja navlake i protetiku. Niko neće da leci zube. Danas pricam sa kokeginicom ona sirota svake nedelje ide od jednog do drugog zubara i svaki samo fantazira kako treba izvaditi zube pa lepo će joj oni napraviti vestacke. Sad zadnje nedelje joj je jedan izracunao da joj za te njegove navlake i mostove treba 2.000 evra. Sad u utorak ima zakazano kod novog stomatologa, kaže uhvatio je strah da će i on tako nešto da joj predlaze, a kaže taj jedan zub koji je malo boli može da se leci ali ovi nasi zubari neće sa tim da se bakcu.

Ja sam sad u sličnoj situaciji, imam zubara ciji je otac lecio celu moju porodicu, međutim sad otac prepustio ordinaciju sinu koji isto tako samo gleda da vam izvadi zube, pa onda gleda gde može da postavi mostove, navlake, proteze. Imala sam kod njega zakazano pre mesec dana, sedim u cekaonici a tamo kod njega u ordinaciji jedan stariji covek i ja čujem on njemu nabraja - ovaj zub ćemo da izvadimo, i ovaj, i ovaj pa ćemo mostom da povezemo ova dva...itd. Kad je doktor zavrsio svoj predlog covek se pokupi i ode. Verovatno će i on da ide da trazi druge zubare, ali nasetace se sigurno dok se neki ne smiluje da mu izleci i izplombira taj njegov zub.

I zato molim sve one koji mogu da mi preporuce nekog postenog stomatologa koji gleda da spase ljudima svaki zub i koji ne gleda kako da zaradi velike sume na toj protetici. Mene boli jedan zub i moram i ja da krenem kod zubara, ne znam da li da idem kod ovog našeg kod koga smo svi iz moje porodice isli do sada ili da odmah krenem kod jednog pa drugog. Imam za sada dvoje preporucenih od strane kolega ali kako se ti zubari sada ponasaju bojim se da će mi trebati veci broj zubara dok ne naidjem kod onoga koji hoće da popravlja zube.
Branko-123
15. jul 2019. u 02.08
Pa dobro Beti, kažeš da si lekar. Pa valjda onda znaš kako moraju da rade te private zdravstvene ordinacije. A stomatoloska ordinacija je zdravstvena ordinacija. Kada pacijent dodje u privatnu zdravstvenu ordinaciju, kaže šta mu je problem, lekar izvrsi pregled i napise isvestaj. Tako isto i u stomatoloskoj ordinaciji. Doktor saslusa pacijenta šta mu je problem, izvrsi pregled, ako treba snimi mu zub ili čak celu vilicu, ako nema svoj rentgen posalje ga u ordinaciju za snimanje zuba (ima ih na svakom cosku) i napise izvestaj šta je ustanovio - da treba da se zub plombira, leci ili izvadi. Ukoliko kaže da zub treba izvaditi jer ne može da se leci i plombira neka napise pacijentu taj svoj nalaz a vi uzmete taj nalaz,odete kod drugog doktora pa neka vam i on napise svoj nalaz pa ćete tako biti sigurni šta treba da se radi sa vasim zubom.

Nema tu da doktor stomatolog odbije da uradi lecenje zuba ako je to potrebno, jer on ima registrovanu zdravstvenu stomatolosku ordinaciju i mora da postupa po protokolu i da pruza zdravstvene usluge gradjanima. Ako to odbije zna se - zdravstvena inspekcija pa neka oni utvrde zasta sluzi ta stomatoloska ordinaciju, da li da leci gradjanima zube ili da obavlja proteticke usluge. Ako taj doktor navodi ljude samo na vadjenje zuba i na izradu proteza, „mostova”, navlaka onda on ne ispunjava uslove da bude registrovan kao zdravstvena organizacija, onda mu se oduzme lucenca i neka otvori firmu za izradu i prodaju proteza.

Mi smo što se tiče pruzanja stomatoloskih usluga dosli dotle da kada odes kod stomatologa kao da si otisao na pijacu da kupujes kupus. Svaki stomatolog može dobro da zaradi i pruzanjem redovnih stomatoloskih usluga, lecenjem zuba, plombiranjem, vadjenjem samo ako je to zaista potrebno ali nasi stomatoloskih su postali toliko alavi da su struku potpuno zanemarili. Pa 80-tih godina najcesci posao naših stomatologa je bilo lecenje zuba, zubnog korena, nastojali su da ljudima sacuvaju svaki zub a ovo sada je jedna najobičnije buvlja pijaca kad odes kod stomatologa.

I još nešto sto sam primetio kod naših danasnjih stomatologa. Ne drže uopste do čistoće, ne peru ruke, nedavno mi jedan stomatolog plombirao zub, ja onako sedim na onoj njegovoj polulezecoj stolici, neko mu zazvoni na interfon i on onom rukom koju mi uvlaci u usta pritisnu onaj prekidac za otvaranje vrata i sa tom rukom nastavi da mi brlja po ustima. Ne pada mu na pamet da opere posle toga ruke a verujte obratite paznju uopste ne peru ruke između dva pacijenta.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.