Diskusije : Zdravlje

 Komentar
Osteoarthritis
pozitivac
(hemicar)
21. decembar 2015. u 10.48
Molio bih one koji su upuceni u problem kostanih obolenja da mi
pomognu savetom I sl. Ne mogu pregibati desno koleno, naročito kad idem
niz stepenice.Diagnoza od Dr-a osteoarthritis. Da li se ovo resava
ugradnjom vestackog kolena ili reumatolog odredjenim terapijama.
Hvala.
OPIS-50
(OPISIVAC)
27. decembar 2015. u 06.12


Ciljevi liječenja su osigurati olakšanje od bolova, povećanje opsega kretnji i pojačati snagu. Postoji nekoliko vrsta liječenja:

Lijekovi. Mnogi lijekovi bez recepta, uključujući acetilsalicilnu kiselinu (npr. Andol) ili ibuprofen (česti protuupalni lijekovi), mogu biti korišteni za učinkovitu kontrolu boli i upale kod artritisa. Lijekovi na recept (npr. diklofenak) za liječenje osteoartritisa su također dostupni. Liječnik odabire lijek uzimajući u obzir tip artritisa, njegovu jačinu i općenito fizičko zdravlje pacijenta. Pacijenti s vrijedom želuca ili dvanaesterca, astmom, bolestima bubrega ili jetre ne bi smjeli uzimati protuupalne lijekove. Injekcije tekućeg kortizona direktno u zglob mogu privremeno olakšati bol ili oticanje. Važno je znati, međutim, da često ponavljanje injekcija u isti zglob nije preporučljivo jer može oštetiti zglob i imati neželjene nuspojave.
Zaštita zgloba. Štapovi, štake, hodalice ili učvršćenja mogu pomoći olakšanju od stresa i napetosti artritičnih zglobova. Metode učenja obavljanja dnevnih aktivnosti koje su manje stresne i bolne za zglobove također mogu biti od pomoći. Određene vježbe i fizikalne terapije mogu i trebaju se koristiti da bi se smanjila ukočenost, i da bi se ojačali mišići oko zglobova.
Operacija. Općenito, ortoped će se za operaciju odlučiti kada druge metode nekirurškog liječenja nisu uspjele. Liječnik i pacijent će odabrati tip operacije prema tipu artritisa, njegovoj ozbiljnosti i pacijentovom fizičkom stanju. Kirurške procedure uključuju:
artroskopsku toaletu zahvaćenog zgloba
kirurško ispravljanje angularnih (kutnih) deformiteta zglobova
ugrađivanje totalne endoproteze zgloba (tzv. „umjetni zglobovi”)
spajanje krajeva kostiju u zglobu, kako bi se spriječilo kretanje zgloba, i na taj način olakšala bol u zglobu
pozitivac
(hemicar)
27. decembar 2015. u 12.55
Hvala na sadrzajnom i dobrom odgovoru.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.