Diskusije : Ženski kutak

 Komentar
Kuhanja, kuhanje i namirnice
obicno
(.)
27. oktobar 2017. u 07.33
Nedavno sam tražila neke recepte u kojima se upotrabljava safran: interesuje me kako se koristi u kao zacin u jelima, a interesuje me i proizvodnja sama (rado bih ga proizvodila), jar sam posjetila jednu farmu nedaleko od Beca gdje ga jedan covjke proizvodi. On ga prodaje € 15 po gramu a u prodavnicama bio hrane cijena mu se kreće oko € 39 po gramu.
Eto ideje za one Srbiji/Bosni koji ne znaju kako doći do para.

Tako trazeci recepte čitam raznorazne recepte koje žene i muskarci pišu (čak i ovdje na SC) i komentare onih koji su oprobali taj isti. Ne mogu se cudu nacuditi: od običnog recepta nekog klsaicnog jala napravi neki buckuris koji nema nikakvu sličnost sa prvobitnom osnovom toga jela i onda se drugi tome još dive i hvale do besvijesti. Čini mi se da vise od polovine tih jela: niti su ukusna, niti lijepo izgledaju niti su zdrava.
Mislim (isprobano) da su najbolja jela u sustini najjednostavnija. Jedini faktori koji, po meni, imaju stvaran uticaj je
-izbor namirnica: kolicina i smjesa (ovo drugo je najcesce pogubno za dobar ukus) kvalitet, porijeklo, zatrovanost i
-sama termicka obrada: sto manje to bolje, jedino kod mesa ne bih bas ostavljala sirovo (izuzetak jela koja bas to jesu i ko ih bas voli kao biftek tartar)

Iako mi je kuhinja jedan važan faktor, ja jako malo vremena provodim u njoj: gotovo sva moja jala ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu (mort ću i ja početi pisati recepte). Dok ja posklonjam i operem sve sto sam koristila za pripremu i jelo je gotovo. Volim da mi je na tanjiru lijepo slozeno, svi sastojci odvojeni jedni od drugih i onda uzivam dok jedem.

Koliko je vama znaci kuhinja?
Gojko
27. oktobar 2017. u 07.46
Nije valjda da je taj Safran toliko skup.
Ako je tako kako velis neće on doći ni u jedno moje jelo.
obicno
(.)
27. oktobar 2017. u 08.07
Pa jest u pravu si, i do sad si živio bez njega, može i dalje tako.
Ali ima nas i radoznalih, koji volimo da eksperimentisemo i vidimo šta je to što se toliko cijeni.
Moja svekrva čitav zivot skupljala vrganje i prodavala, a nikada ih nije pripremila (to oni kaže ne jedu), kad sam ih ja pripremila i ona kod mene jela (nisam joj odmah ni rekla da su vrganji) ona se bas iznenadila kako je to dobro.
La_Gioconda
27. oktobar 2017. u 08.40
obično:„Ne mogu se cudu nacuditi: od običnog recepta nekog klsaicnog jala napravi neki buckuris koji nema nikakvu sličnost sa prvobitnom osnovom toga jela i onda se drugi tome još dive i hvale do besvijesti. Čini mi se da vise od polovine tih jela: niti su ukusna, niti lijepo izgledaju niti su zdrava”

Jel možeš da day neki primer obično? Koje je to na primer klasicno jelo I šta podrazumeva a pod klasicnim jelom I kako je od toga napravljen buckuris.
Interesuje me I kako se sve to nadovezuje na pricu o safranu, tako ako možeš objasni malo konkretnije.
escada
(ɐpɐɔsǝ)
27. oktobar 2017. u 09.05
Safran ili kako kod nas kažu šafran je skup jer je za 1 kg. potrebno 400.000 cvetova. U prodaji je i šafran u prahu i znatno je jeftiniji. U Arapskoj kihinji je maltene obavezan, a koriste ga i u Indiji i Španiji, uglavnom u zemljama sa toplom klimom gde može da se gaji.
Ima narandžastu boju, ali kada se doda u jelo postaje žut. Ne sme da stavlja na jaku vatru jer gubi svojstva, već kada je jelo skoro gotovo. Najčešće se upotrebljava kod pripreme pirinča (rižoto), za razne sosove kojima se preliva meso, kao i začin za morske plodove.
obicno
(.)
27. oktobar 2017. u 09.10
Safran je samo bio povod sto sam tražila recepte, ali ruku na srce nasla sam ih jako malo koji su meni prihvatljivi.
A konktretne recepte ne bih navodila jer bih morala da i kopiram i ovdje navodim, ne bih da nekoga konkretnoga pogodim.

Ali evo jednog jednostavnog primjera gdje sam se bas cudila: pohvale za recept jedna za drugom i sve su kao oprobale ili će oprobati i niko ama bas niko ne rece ni jednu negativnu riječ za recept (prste da polizes). Eto procijenite sami, otprilike ovako:
skuha se krompir pa se ondo oguli, isijece na listove, poreda u tepsiju i onda se poreda isijecena slanina pa opet krompir i tako redom i na kraju se prekrije sirom kackavaljem, pa u rernu ...možda sam nešto propustila.
Je li ovo po vama recept vrijedan tolikih lovorika? Zdrav? Ekonomicen (kuhanje, pecenje bez granica)?
La_Gioconda
27. oktobar 2017. u 09.14
Isto jedan cvet Ima tri visuljka koji se rucno beru I suse, tako da zamislite koliko cvetova treba za 100 go I koliko rada. Nije cudo sto je skup.
Volim ga u pirincu. Volim I kukurmu u pirincu isto. Sve su to zacini koje moja mama I Baka nikada nisu koristile ali Sam ih ja kroz druzenje sa ljudima iz razno raznih delove sveta zavolela. Uvek volim da probam novu hranu I da je pripremim.
obicno
(.)
27. oktobar 2017. u 09.23
Ja sam ga kupila u vlaknima, direktno od proizvodjaca (berba pocela posetkom oktobra).
Safren me interesuje i za uzgoj, imam zemlju, a sem toga voljela bih neke mom rodnom kraju zainteresovati za to (možda im se posreci).
Ne kupujem gotove zacine, zato kurkumu kupim u indijskim prodavnicama u korijenu, kad je nadje, pa je sama rendam i susim.
Ali moj muž nije neki ljubitelj toga okusa pa je samo sebi dodam na jelo (npr. rizu) bez termicke obrade
JV
(☆)
27. oktobar 2017. u 20.11
Eto ideje za one Srbiji/Bosni koji ne znaju kako doći do para.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

U Bosni gaje smilje...:)
JV
(☆)
27. oktobar 2017. u 20.17
Nisam mnogo kuvala sa njim mada volim kad ga neko stavi u hranu, a da je skup - skup je, čini mi se po gramu je skuplji od zlata.
Gojko
28. oktobar 2017. u 04.43
Kada bi to bilo tako jednostavno ne bi ljudi gajili konoplju ilegalno
već taj Safran legalno gde se može vise zaradjivati,mislis da to nikome nije palo na um.
JV
(☆)
28. oktobar 2017. u 08.54
Nije toliko isplatljivo po m2..
Osim toga, oni koji uzgajaju konoplju su delimično i thrill seeker

Obožavam boju sušenog safrona...;)
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.