Diskusije : Švajcarska

 Komentar
Moj je život Švicarska
Mesecev_sin
06. maj 2013. u 18.25
Sećam se mog prvog susreta sa „Švicarskom”. BIlo je to 74 ili 75. Ja klinac od 4-5 godina ali me sećanje dobro služi. Putovali smo vozom iz Beograda preko Zagreba, Jasenice, nekih mesta po Austriji i onda dođe Buchs(SG). Tu nekoga izvuku iz voza da bi ga dobro preslišali. I dok čekamo da nastavimo put, kroz poluotvoren prozor udišem vazduh u kome se oseća čistoća koja mami svojim mirisom. Na peronima sve čisto kao da je oluja prošla i odnela sve, Oseća se miris peciva. Prepoznatljiv miris koji me pratio još mnogo godina kasnije. Voz u neko doba krenu ka Cirihu. Kada se danas, posle toliko godina prošetam ciriškom železničkom stanicom, u meni je više negativnih i ružnih sećanja od onih lepih. A i mnogo godina me deli od tih prvih susreta pa se više ružnih stvari nagomilalo da su pretrpale one lepe. U to vreme moji roditelji još su bili zajedno i stanovali su u Mettalistrasse u Zugu, u jednoj montažnoj zgradi preko puta koje se nalazio neki italijanski restoran. U toj zgradi na dva sprata, stanovali su uglavnom Jugosloveni, kako smo se tada svi skupa zvali. Bilo je Srba, Hrvata, Bosanaca... Bosance sam nekako najviše zapamtio i zapazio zbog njihovog specifičnog naglaska. Baš u to vreme u avionskoj nesreći je poginuo tadašnji Predsednik predsedništva SFRJ Džemal Bjedić, inače Bosanac. To je za Bosance naravno bio šok a meni je u podsvesti ostao razgovor dvojice Bosanaca koji sam kao dete uhvatio u letu:
- Dje s ba ša ima?
- Evo ništa jarane, a kod tebe?
- A ništa bolan, eto samo kuća, poso. Nego ješ čuo da nam pogibe Džemal?
- E, pogibe nam Džemal Bjedić.

PO tom razgovoru sam zapamtio i ine tog Džemala iako se u politiku nikad nisam ni mešao ni razumeo. Valjda mi je deda kad sam polazio od kuće u tako dalek svet, svesno urezao u mozak da se pazim, jer tamo u bekom svetu ima raznih nacija. Kasnije kada sam već napunio 17 godinu , pokojni deda bi uz taj svoj savet dodao još i da „držim due uz zid”, jer je on čuo da ima tamo u „belom svetu” nekih nastranih muškaraca koji hoće da „kidišu” na muškinje. Kad bi moj deda sad bio živ, šta bi rekao na sve ovo što se oko nas dešava, koji bi mi savet sada dao? Dok ne ostariš, ne shvatiš šta znače sve one reči koje su nam stariji govorili. A kad ostariš, bude ti krivo što ih nisi poslušao, i što se mlađi kojima sad ti deliš savete, ne pridržavaju toga i još te ismevaju kao da si najveća budala na svetu. Ali sve ima svoje vreme i cenu. Sede su počele da prekrivaju bradu pa se zato brijam svakog dana. Kad budu počele po kosi, šišam se na čelavo. Ajd u zdravlje.
Honore-de-Balzak
09. maj 2013. u 15.56
mesecev sinko,

ne iznenadjuje me nimalo sto te mladje generacije ismevaju!! ti pišes kao da ti je 140 godina a ne 40 i koja...

ova prica sa polupismenim dedom, koji ocigledno ni kitom nije mrdnuo iz svoje zabiti a koji velikodusno deli mudre savete mladjanom narastaju o drzanju guze uza zid na trulom zapadu, je vise nego apsurdna...

tvoja tragedija lezi u tome da si naseo na dekine zablude...umesto da kroz licna iskustva upoznas svet oko sebe, ti se držiš glupih, homofobnih izjava upokojenog dekutanera...

pokusaj da modernizujes svoje stavove, jer ćeš u protivnom uvek biti u konfliktu sa stvarnoscu i mladjim generacijama...

Mesecev_sin
09. maj 2013. u 16.49
Honore, pokušaću da ti odgovorim u kratkim crtama iako sam stekao utisak da tebi treba duži tretman. Ovo je priča, doduše iz mog života, ali samo jedna priča. Nisam naseo ni načije savete, proživeo i preživeo sam svašta. Pošto mog dedu nisi imao prilike da upoznaš mislim da je krajnje bahato i glupo što jednog pokojnog čoveka nazivaš polupismenim ali to je tvoja kultura i tvoj obraz sinovac. Nisi morao uopšte da se javljaš jer ponekad je bolje ćutati. ponekad ćutanjem možeš mnogo više reći. Moj Honore-de-Balzak.
Honore-de-Balzak
09. maj 2013. u 17.20
bas me nešto guza zabole za tvog dedu...

majstore, poenta ti se svodi na to da si stigao u svicu, osetio miris kiflica upoznao neke nebitne bosanske likove u getu gde su ti keva i cale zivotarili, popio dekine negativne sugestije o toboznjim nastranim likovima i to je to...

prijatelju, tvoja čitava prica je krajnje banalna i dosadna...

Mesecev_sin
09. maj 2013. u 17.30
Pa ti nemoj da čitaš bre prijatelju, ko te primorava. Sad mi je jasnije zastobsu diskusije Svajcarska zamrle. Dolaze sami namrgodjeni tipovi kojima se ništa ne dopada i samo bi da jadikuju i na bilo koji način privlace paznju na sebe. E jadomire, idi leci se, ne moras moju temu da koristis u te svrhe.
Mesecev_sin
10. maj 2013. u 12.22
И да, умало да заборавим да ти кажем још једну ствар. Деду да ми оставиш на миру, јер је био швалер свог времена. Питај своју бабу. :-)
CH
25. jun 2013. u 10.44
Bas super prica, bilo tako nekad a danas je još gore!
Bar se nešto dogadjalo - danas i nema vise voza, putnika.
Danas i ne možeš dalje do B. Luke, Brckog, Sida, Subotice da ides...!
Tek od 28 juna obecali su: da navalite narode u EU...
Samo da ne nabasamo na G. Pricipa...Kuku lele nekem, tamo!
Zikka
11. septembar 2013. u 14.33
Pozdrav Iz Ziriha, Dzo Moler
Mesecev_sin
20. septembar 2013. u 07.59
Jebote Dzo do Ciriha si stigao a nisi svratio. Jesi to kod Borivoja bio? Pizdravljam vas sve skupa, živi zdravi i veseli bili.
 Komentar Zapamti ovu temu!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.