Humus

Date: Feb 8, 2013. | Category: Appetizers | Cuisine: Jewish


http://izmojekuhinjice.blogspot.com (posetilac)

Zooom
Lenten

Skill Level

easy

Easy

Total Time

1 hour

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Postoje na desetine različitih spelovanja imena ovoga umaka i nekoličina njih su: hamos, homos, houmous, hommos, hommus, hummos or hummous. U suštini svi nazivi su varijacija Arapske reči za leblebiju, što je i glavni sastojak u ovom jelu. Leblebija (Chickpea, Ceci, Garbanzo) je vrsta mahune potekla sa Bliskog Istoka, koja je takođe jedna od najranije kultivisanih, jestivih biljki poznate ljudskom rodu. Zbog velike količine belančevina i ugljenih hidrata ova mahuna i danas predstavlja najbitniji sastojak u kuhinjama Istočnog Mediterana, Indije i Pakistana, koji su ujedno i najveći proizvođači. Leblebija takođe sadrži i zavidnu količinu minerala poput: fosfora, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, a takođe je bogata i folnim kiselinama i jestivim vlaknima, zbog čega mnogi naučnici i doktori smatraju da je odlična u snižavanju holesterola u krvi. Ostali sastojci u humusu su: tahini, limunov sok, beli luk, maslinovo ulje i so. Tahini je pasta spravljena od susama, koja je izuzetno popularna kako u kuhinjama Bliskog Istoka, tako i u Istočno Azijskim zemljama poput Kine i Japana. Ona predstavlja jedan od sastojaka u halvi, u Turskoj se meša sa pekmezom i služi za doručak, na Kipru i Egiptu se služi kao umak, u Kini se služi uz određena jela od testenine, a u Iraku se meša sa sirupom od urmi i jede kao desert.


Ingredients

200 gsuvih leblebija
1srednji luk
1lovorov list
so
biber
3 čenabelog luka
2limuna
50 gtahini paste
1 kašikaekstra devičanskog maslinovog ulja
paprika
ekstra devičansko maslinovo ulje
lepinja

Method

1

Potpiti leblebije u litar vode i odložiti u frižideru preko noći.

2

Izuzetno je bitno odložiti potopljene mahune u frižider ne bi li sprečili da se iste ukvase. Sutradan procediti, pa kuvati u dosta posoljene vode sa lukom i lovorovim listom na srednjoj teperaturi oko 45 min. ili dok mahuna ne omekša.

3

Procediti, otkloniti luk, lovorov list i sačuvati oko 150 ml tečnosti u kojoj se leblebija kuvala. Na kraju bi trebalo dobiti oko 600 g kuvane leblebije.

4

Beli luk sitno naseckati, a limun iscediti. U blenderu sjediniti leblebiju, 100 ml sačuvane tečnosti, sok od limuna, beli luk, tahini, maslinovo ulje, malo soli i biber, pa izmutiti do dobijemo glatki umak.

5

Po potrebi dodati ostatak tečnosti u slučaju da je umak previše gust.

6

Okusiti, posoliti po potrebi.

7

Umak posuti s malo ljute papričice, preliti maslinovim uljem i služiti uz toplu lepinju.


People who like this recipe

  • kondor2
  • zemunka
  • Mirka85
  • Kaya
  • mike62
  • Komunikativna

Comments

niagara_usa - Jul 5, 2010.
samo da dam jedan prijedlog:

umjesto potapanje, cuvanju u frizideru preko noćii koristenja tek sutradan, radije kupite skuvanu, konzervisanu leblebiju. i nastavite sa receptom. to i Arapi/Indijci/Kinezi danas rade :)))

poz

sladjasam - Jul 5, 2010.
i ja kupim gotovo kuvanu leblebiju, desilo se da sam morala da je još malo prokuvam dok skroz omekne. inače humus može biti gotov za 15 minuta.

Staromodna_mama - Jul 6, 2010.
Ja se vise slazem sa postavljacem recepta, ne volim da koristim konzervirane (kao ni pasulj ni grasak) jer u njima bude daleko visi nivo soli a posto ja lično vise volim da sama kontrolisem koliko ću soli da stavim (a i koje ću ostale sastojke da stavim) izbegavam bilo kakve konzerve. Ali, ako vam je tako zgodnije možda ne bi bilo loše da dobro isperete leblebije kada ih izvadite iz konzerve, na taj način bar ćete malo smanjiti kolicinu soli.

Ilkka - Jul 6, 2010.
Pravi humus je daleko komplikovaniji nego ovo. Btw, humus nije samo jevrejski, nego ga ima i u libanskoj i svim drugim kuhinjama Bliskog Istoka. Libanski je daleko bolji.

gax - Sep 18, 2010.
hvala na receptu...ali ipak je jednostavnije otici u prodavnicu i kupiti gotov hummus- חומוס




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…