Slana pita sa tri fila

Date: Jan 20, 2011. | Category: Appetizers | Cuisine: Serbian


kopiR

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

Ingredients

Za koru:
250 gbrašna
1jaje
2 kašikemaslinovog ulja
1 kašikasirćeta
so (na vrh noža)
9 kašikahladne vode (pune)
Fil od španaća:
300 gšpanaća (blanširanog)
100 gsira
1jaje
2-3 češnjabelog luka
1/2 glavicecrnog luka
so, biber (po ukusu)
Fil od mesa:
250 gmlevenog mesa (mešanog)
1 kriškastarog hleba
2 češnjabelog luka
1/2 glavicecrnog luka
1jaje
1kuvano jaje
3 kašikeprezli
1 kašikaiseckanih lešnika
1 kašikaperšunovog lista (iseckan)
1 kašikanane (iseckana)
1 kašičicaaleve paprike
so, biber (po ukusu)
Fil od sira:
250 gmladog sira (kravljeg)
1 kašikakisele pavlake
1jaje
so, biber (po ukusu)
Ostali materijal:
ulje
žumance

Method

1

Prosejanom brašnu dodati so, umućeno jaje, ulje, sirće, vodu i 15 minuta mesiti testo. Podeliti testo na onoliko delova koliko se kora želi, svaki deo premesiti, staviti na dasku posutu brašnom, premazati sa malo ulja i ostaviti na sobnoj temperaturi da stoji 20 minuta. Svaki deo razviti u tanku koru željene veličine i ostaviti sa strane. Četiri kore, jednu preko druge, naređati (između premazati sa malo ulja) i preći oklagijom preko. Ostale dve kore sastavitii i uraditi na isti način (ostaviti sa strane).

2

Sastavljene 4 kore u jednu, oblikovati u pravougaonik, poprskati uljem i nanositi fil. Sa strane (nije važno koje), ostaviti oko 5-6 cm, pa naneti fil, prebaciti deo kore (tih 5-6 cm) i spustiti na koru – deo kore. Malo pritisnuti rukom duž cele kore (da se fil zalepi) pa preko tako pripremljenog prvog fila, prebaciti ostatak kore (kao kada okrenemo polovinu sala naopako), tj. taj deo leži na već pripremljenom – smotanom prvom filu.

3

Naneti drugi fil, pritisnuti deo kore, vratiti – okrenuti koru na svoj prvobitni položaj (ona se sastavi sa ostalim delom kore) i malo rukom sve pritisnuti.

4

Između prekrivenih filova ostane prazan prostor (prazne kore) oko 3-4 cm. Pritisnuti rukom i naneti fil tri. Tako pripremljenu koru prebaciti na 1/2 druge kore (ova sa dve skupljene), poklopiti drugom polovinom, premazati umućenim žumancetom, pomešanim sa 3-4 kapi mlake vode, izbosti na nekoliko mesta viljuškom i staviti da se peče.

5

Peći na 200°C stepeni 15 minuta, smanjiti temperaturu na 180°C stepeni i nastaviti sa pečenjem još 15-20 minuta u zavisnosti do šporeta. Pečenu pitu izvaditi iz rerne, poprskati sa malo hladne vode, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo prohladi. Služiti kao predjelo ili uz kiselo mleko.

6

Fil sa španaćem: španać oprati, blanširati, sitno iseckati i sa iseckanim belim, a samlevenim crnim lukom, kratko propržiti. Dodati začine, promešati i ostaviti da se prohladi. Masi dodati umućeno jaje i sir, promešati i naneti na deo kore.

7

Fil sa mesom: mlevenom mesu dodati začine, umućeno jaje, ispresovan beli i crni luk, parče hleba (prethodno potopljeno u mleko i isceđeno, iseckan peršun i nanu, sitno iseckano kuvano jaje, prezle pomešane sa iseckanim lešnicima i mesnu masu dobro izmešati. Ovako pripremljeno meso oblikovati u duži valjak (koliko je kora dugačka) i naneti na deo kore.

8

Fil od sira: sir pomešati sa jajetom, kiselom pavlakom, začinima i naneti na deo kore tj. mesto koje je ostavljeno između dva umotana fila.


People who like this recipe


Comments

No comments posted yet.



Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…