Pekmez od kajsija 2013. g.

Date: Jul 22, 2013. | Category: Home Canning | Cuisine: Serbian


DZEKSON

Zooom
Lenten

Skill Level

moderate

Moderate

Prep Time

30 minutes

Total Time

1 hour and a half

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Recept već postoji medju mojim receptima ovde, ali je kratak i štur, a kajsije zaslužuju mnogo dužu i bolju priču. Po nekim mojim istraživanjima, najveći deo naše populacije voli ovaj pekmez, svima je favorit, pa je isto tako i u mojoj porodici. Već sam pisala o tome kako su moji baba i deda imali puno kajsija u selu, a najlepše je bilo kad sam se "pravila važna" na ulici pred decom sa pekmezom na hleba koji mi je majka mazala. Ama, bila sam tako mršava, da su me zvali Caca čačkalica, pa sam im sa tim pekmezom vraćala milo za drago .


Ingredients

Za pekmez od kajsija potrebne su nam zrele kajsije. Na 1 kg očišćenih kajsija možete stavljati šećer u rasponu od 500 g -750 g Ja sam ove godine pravila tri ture pekmeza, pola sa po 500 g šećera na 1 kg, a drugu polovinu sa 750 g.

Method

1

Kajsije očistiti i odstraniti sve eventualne tamnije delove i iseći na četvrtine ili još sitnije. Posuti šećerom, i možete ostaviti da malo puste vodu, a možete i odmah kuvati. U početku kuvati na jačoj vatri i skidati penu, a kasnije smanjiti temperaturu i neprekidno mešati. Pekmez se kuva 30-45 min. zavisno od vrste kajsija i količine.

2

Da bi pekmez imao lepu boju, najbolje je kuvati po 1 kg voća, a ako imate šerpu sa širokim i debelim dnom može i 2 kg, ali ne više od toga.

3

Pekmez od 1 kg kajsija kuvala sam oko 30 min. a od 2 kg oko 45 min.

4

Pred kraj kuvanja, staviti tegle u rernu na 100° i u vruće tegle sipati pekmez, pa vratiti u rernu na još pola sata da uhvate koricu i tada je kompletan posao završen. Ja sam ostavila tegle u rerni i po iskjljucivanju, dok se nisu ohladile u njoj.

5

Posto sam pravila tri ture pekmeza, u jednoj turi sam koristila džemfix 2 :1, ali sam kuvala duže, sve dok se kajsije nisu raskaskale i tek onda stavila džemfix. Tegle nisam okretala naopako, nego sam ih isto zapekla u rerni. Nemam nista protiv korišćenja džemfixa, ako procitate sastav videcete da nema stetnih sastojaka, ali smatram da ipak voće treba kuvati duže nego sto pise na kesici.

6

I tako, završili smo sa kajsijama, uzivajte !


People who like this recipe

  • srem54
  • lilijan53
  • banjalucanka
  • milenicas
  • Vesna-N
  • laki
  • gordanaap

Comments

laf_u_srcu - Jul 21, 2013.
nema potrebe sa dzemfix, dobar je i bez tog dodatka

Vesna-N - Jul 22, 2013.
Iako radim baš na taj način kako si opisala, prelepo si opisala postupak i jednostavno moram lajkati. Ovo je prelepi recept i svaka čast DZEKSON. Pozdrav!

DZEKSON - Jul 22, 2013.
Hvala, Vesna <3

banjalucanka - Aug 8, 2013.
Omiljeni :) Baš ti je uspio, a boja je prekrasna!

beogradjanka - Jul 4, 2014.
svidja mi se nacin kuvanja i lepo objasnjenje,




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…