Pogača "Suncokret"

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Hleb i pecivo


SC kulinarstvo (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Recept koji sam dobila od svoje ujne, divna pogača, za babinje, veridbu... sve prilike.


Sastojci

3jajeta
2 dclmleka
šoljica(od kafe) zejtina
1i po kašičica soli
1 kašičicašećera
1 kockakvasca
1,5 kgbrašna (ja stavljam belo tip 400)
mlake vode, koliko da se zamesi srednje tvrdo testo
150 gmargarina (za mazanje kore)
susam
ulje
žumance

Priprema

1

Kvasac staviti u malo mlake vode sa malo šećera da naraste.

2

Sjediniti sve sastojke, dodati kvasac i mesiti dok se ne dobije glatka ujednačena masa. Pokriti krpom i čekati da naraste. Premesiti i čekati još jednom da naraste. Testo izvaditi na radnu površinu posutu brašnom i razvući koru debljine 1 cm, po mogućstvu pravougaonog oblika, ali nije neophodno.

3

Celu koru namazati margarinom tako da se ne vidi kora, potom zaviti u rolat. Rolat sada iseći na komade (8 komada). Tepsiju ili šerpu podmazati uljem i posuti brašnom pa ređati delove rolata, koji izgledaju kao pužići, (presečen deo se okreće i gore i dole). Jedan krug od rolata ide na sredinu tepsije, a svi ostali okolo, po zidu tepsije.

4

Premazati pogaču žumancetom, kome ste dodali kašičicu mlake vode, pa pospite susam. Na sredini pogače možete nabacati i suncokretovo seme (po želji).

5

Tako spakovanu pogaču pustite da se "odmori" 20 min. Peći na 220°C oko pola sata, zavisno od šporeta, smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 15-20 min, ponovo zavisno od šporeta, dok ne dobije lepu rumenu boju. Kad je pečena izvadite na žicu da se prohladi, samo pokrijte kuhinjskom krpom, ali ne zavijajte je, jer će odmeknuti, a inače nije tvrda nego lisnata.

6

Prijatno!


Članovi kojima se dopada recept

  • antonic
  • ZOKA10
  • abetarja
  • s481911p

Komentari

MerlinBasMonro - 10. nov. 2009.
Ima tu raznih varijanti.

Da bi pogača bila lisnata, prema recetptu kojeg se držim, potrebno je testo premazati margarinom, saviti kao što se radi za lisnato testo (sa sve 4 strane), razvući, ponovo premazati, opet saviti, opet premazati, ovaj put saviti kao rolat i dalje kako piše u receptu.

Na pogaču pre pečenja staviti listiće putera.

langehare - 10. nov. 2009.
Kad je pogaca pecena jel je potrebno izvaditi iz tepsije pa ostaviti pokrivenu krpom da se hladi ili je ostaviti u tepsiji da se ohladi? Hvala unapred na odgovoru

MerlinBasMonro - 10. nov. 2009.

Treba da se na kraju istišti na 50 stepeni u rerni (inače je pečem na nešto nižoj temperaturi) desetak minuta. Potom je ostavim koji minut napolju i onda vadim, pa na tacnu.

lina - 10. nov. 2009.
Možeš li da pojasnis redjanje

„pa ređati delove rolata, koji izgledaju kao pužići, (presečen deo se okreće i gore i dole). Jedan krug od rolata ide na sredinu tepsije, a svi ostali okolo, po zidu tepsije.”

Ovi sto kažeš da idu po zidu tepsije,znaci li da ih redjas vertikalno uz ivicu tepsije?

sandravranic - 11. nov. 2009.
ovu pogaču stalno pravim doduše mqalo drugačije, ide kilo brašna nema vode već samo mleko i to pola litre,ova pogača treba d abude lisnata kao što je neko gore primetio, dakle kada se prvi put razvuče i premaže margarinom savije se sa sve četiri strane prema sredini ponovo se malo oklagijom rastanji i opet premaže margarinom, i još jednom se postupak ponovi.Onda testo zarolate kao deblji rolat i reckavim oštrim nožem sečete (nemojte stiskati da se testo ne sabija) krupnije komade i ređate u okrugli pleh tako da su isečene strane okrenute na gore, jednostavno ređate parčad jedan do drugog i malo sabijete ostavite da se odmori jedno 20 tak minuta i pečete ja pečem na 200 jedno pola sata do 40 min uvijem u čistu krpu i to je to

DZEKSON - 11. nov. 2009.
Svidjaju mi se pogace ovog tipa.Ja bih dodala u testo i malo jogurta

i ne bih preklapala testo već bih ga delila na jufkice i njih premazivala.

U svakom slučaju volim lisnate pogace.

raaaaaaaaaaaaaaa - 11. nov. 2009.
Meni slaganje pogace vise djeluje da se sa strne naprave kiflice,ili se polazu rolati ali veoma tanki.Volila bih znati pravi nacn slaganja

iowa - 11. nov. 2009.
najlaksi način da se napravi ova pogaca, kao sto je vjerujem Dzekson spomenula, je da se podijeli na listove... ja je pravim tako što podijelim tijesto na 4 loptice, jednu ostavim sa strane, a druge tri razvucem velicine tepsije u kojoj ću peci pogacu... svaki razvuceni dio premazem puterom i onda složim jedan na drugi.. poslije toga ih isjecem na trokutove kao za kiflice.. onda svaki trokut od spica savijam prema sirokom dijelu, to stavim u tepsiju a u sredinu stavim „lopticu” sto sam ostavila sa strane na početku.. meni je tako najlakse.. kada se ispece onda se bas lijepo razlista i izgleda veoma dekorativno...

iowa - 11. nov. 2009.
pardon, htjela sam da kažem da preklopim svaki trokut od najuzeg (spica) do sirokog dijela.. nadam se da ovo ima smisla! :)

Smaragdna - 11. nov. 2009.
Za fotografiju koja je postavljena se može kazati da pripada pogači zvanoj „Sunce”. Međutim opis rada ne odgovara istoj jer rolovana kora izrezana na valjčiće i postavljena po opisu ne nosi naziv koji je dat. Pogača „Sunce” se radi na drugi način. Pod pretpostavkom da je urađeno tijesto po datom receptu, podijeli se u određeni dio loptica, što više, to bolje, pogača će biti lisnatija - na primjer 7-9. Jedna loptica se ostavi po strani da bi se na kraju stavila u sredinu. Ostale se jedna po jedna razvuku oklagijom u krug prema veličini pleha i svaka pojedinačno namaže margarinom. Tako namazanu jednu po jednu složiti u pleh i sve skupa lagano nožem od sredine rezati u isječke kao kada se sječe torta. Zatim sa sredine gdje su vrhovi trokutova podizati prvi sloj namazanih kora i savijati ih ka rubu pleha (prema širem dijelu isječka) i sve tako u krug dok se ne podignu svi i sredina pleha ostane prazna. U tu prazninu se spušta loptica koja je izdvojena i po želji premaže i ukrasi ili pospe željenim zrnevljem.

Ostalo odraditi po receptu koji je postavljen.

Prijatno!

odimidodjimi - 12. nov. 2009.
da li se to smatra slanim ili slatkim jelom? Uporno sam radila po ovim receptima iz kuvara i svi mi kažu da fali soli? Da li to treba da je slano ili slatko? Jelo samo za sebe ili zamena za leb=?

odimidodjimi - 12. nov. 2009.
i što 1,5 kg brasna? Kakve su to familije da im treba tolika pogaca? Ja pravim od 1/2 kg ionako se osuši za 1 dan.

sandravranic - 12. nov. 2009.
odimidodjimi, pogača može da bude i slana i slatka, slobodno natrpaj soli probaj testo, za pogaču treba dosta soli da bi se osetilo nakon pečenja, ako ćeš da bude slatka ti stavi šećera i jedan vanilin da zamiriše,u ovu slanu varijantu pored soli ide i kašičica šećera

Bata_Originalni - 15. nov. 2009.
Prvo bi trebalo objasniti kako se „tetka zvala” i postirati net adresu iste (Minjina Kuhinjinica: http://www.blogoye.org/kuhinjica/62755/Poga%E8a+%22cvet%22.html) i tamo će te među Junskim receptima (nedelje) naći vrlo pazljivo uradjeno uputstvo za mesenje ovakve pogace koja se originalno zove „Pogaca cvet”.

Gospodja Minja ju je (izgleda) pravila aprila meseca 2009-te.

Posle toga bi moderatori a naročito Lektorka morali da povedu racuna o tome šta rade kako ne bi SC izgubio i posetioce a i pare.

Prijatno vece vam želim,

Bata




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…