Štrudla sa kruškama i brusnicom

Datum objavljivanja: 31. mar. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Univerzalna


IzMojeKuhinjice (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Kruška ili Pyrus je rod drvenastih biljaka iz porodice Rosaceae, kojoj takođe pripadaju i jabuka i dinja. Poreklo ovoga voća se vezuje za Evropu, Aziju i severni deo Afrike. Prvi zapisi u kojima se spominje kultivacija kruške za ishranu datira iz vremena 2000. pre Hrista, a po nekim spisima i istraživanjima veruje se da je ovo voće bilo prisutno i konzumirano od strane čoveka i u Kamenom dobu. Većina sorti Evropske kruške, poznata kao Pyrus communis su prepoznatljive po svom ´zvonastom´ obliku, dok sorte poznate kao ´Azijska kruška´ uglavnom poseduju okrugli, ´jabucasti´ oblik. Druga zanimljiva stavka je da sve sorte poseduju karakteristicnu ´peskovitu/zrnastu´ teksturu i specificnu aromu po cemu je kruška prepoznatljiva. Kad u potpunosti zrele, Evropske sorte kruške poseduju sočno, mekano meso, dok Azijske sorte takođe poseduju sočno, al´ hrskavo meso. Najinteresantija stavka kad je rec o nama poznatoj Evropskoj kruški je to da je istu poželjno ubrati kada se plod u potpunosti formira i pre nego sto sazrevanje počne; berba nakon sazrevanje započne ili se u potpunosti završi rezultira u tome da se prirodni šećer u kruški pretvari u skrob, sto dalje razbija celije i jezgro ovoga voća i daje los ukus i kasastu teksturu. Voće najbolje zri nekoliko dana na temperaturi između 18-20°C i veoma je osetljivo na ugljen-dioksid, zbog cega je nepoželjno odlagati ga u zatvorenoj plastičnoj kesi. Kruška zri ´naopacke´ tj. od srzi ka kori i pored sorte Williams (viljamovka) malo koja promeni boju, zbog ceka nije lako proceniti zrelost. Najbolji način da proverimo da li je kruška zrela je lagano pritisnuti vrat oko stabljike. Ako je meka na pritisak prsta onda je zrela. Kad je rec o Azijskim sortama gore navedene stavke o zrenju ne vaze. Sto se tiče hranljivih vrednosti kruška je izuzetno bogata dijetalnim/jestivim vlaknima, Vitaminom C, B i A, kalcijumom, gvozđem, magnezijumom, a poseduje neznatnu količinu masti i vrlo malo kalorija (oko 60 kcal za 100 g). Pojedina naucna istrazivanja ukazuju da konzumačija kruške ima povoljne efekte na lecenje zdravstvenih problema kao sto su: artritis, zapaljenje služokoze, problemi sa zucnom kesom, povecani holesterol i visok krvni pritisak. Sa kulinarskog aspekta kruška je slatko voće pogodno i za slane aplikacije, pogotovo u kombinaciji sa sirevima kao sto su: buđavi, feta, mascarpone, koziji, parmešan, brie, pecorino i ricotta. Sto se tiče afiniteta ka drugim ukusima kruška se izuzetno slaze sa: orasima, bademima, lešnicima, puterom, karamelom, mileramom, kestenjem, jabukom, čokoladom, cimetom, karanfilicem, Indijskim oraščićem, javorovim sirupom, mentom, ruzmarinom, limunom, brusnicama, pomorandžom, malinama, smokvama, đumbirom, medom, svinjetinom, patkom i srnetinom. U zavisnosti od sorte kruška je pogodna za skoro sve tehnike kuvanja od pečenja u rerni, preko grilovanja, do posiranja, pa čak i prženja u dubokom ulju.


Sastojci

Kora:
440 gbrašna (50 % oštrog, 50 % mekog)
2 gsoli
4 gšećera
40 gulja
1jaje
190 gvode
3 gsirćeta
Nadev:
100 gsuvih brusnica
70 ganis rakije kao sto su Intalijanska Sambuca, ili Grcki Ouzo
1 kgBosc ili d'Anjou krusaka, oguljene, jezgro uklonjeno i svaka polovina isečena na četvrtine.
400 gsvežih brusnica (u slučaju da koristite zamrznutu varijantu, ne odmrzavati pre upotrebe)
naribana korica 1 pomorandže
150 gšećera
60 gbademovog brašna
30 gsuve prezle
120 gputera, otopljenog
žuti šećer za posipanje

Priprema

1

U odgovarajucoj činiji sjediniti brašno, so i šećer, pa kratko promešati. Ulje, jaje, vodu i šećer promešati tek da se sjedini, pa dodati u brašno i zamesiti testo. Na pobrašnjenoj radnoj površini mesiti testo oko 30 min. ili' dok ne dobijemo glatko i elastično testo. Ovim postupkom mi izazivamo razvoj glutena koji testu daje elasticnost, sto će omoguciti razvijanje istoga. Navedeni celokupni postupak se najlakše i najbrze može odraditi u mikseru, najbolje u jakim mašinama tipa KitchenAid. Nakon sto smo dobili glatko testo, isto podici i lupiti o radnu površinu i to ponoviti bar 100 puta (ovaj postupak će takođe podstaci razvoj glutena i bolju elasticnost). Testo premazati uljem, uviti u plastičnu foliju i ostaviti da odstoji bar 2 sata.

2

Pregrejati rernu na 220°C. U manjoj šerpi sjediniti suve brusnice i rakiju pa dovesti do vrenja. Otkloniti sa šporeta i ostaviti sa strane ne bi li brusnice upile tečnost. Pripremiti ostatak sastojaka za nadev ali ih nemojte sjediniti.

3

Na velikoj ravnoj površini (tipa trpezarijski sto) postaviti čisto, veliko platno ili stoljnjak, pa isti dobro pobrašniti ne bi li sprečili da se testo zalepi prilikom razvlacenja. Testo u vazduhu rukama lagano razvuci, pa postaviti na sredinu stola. Testo premazati puterom, pa pocevsi od sredine dlanom ruke lagano razvlaciti isto ka sebi. Ici u krug ne bi li ravnomerno razvukli sve strane. Finalni proizvod bi trebalo da bude tanko testo kroz koje se mogu citati novine. U slučaju da vam testo ponegde pukne, ne brinite se, sve će se prekriti tokom savijanja. Ja sam moje testo razvio u kvadrat veličine moga stola 1.4 m x 1.4 m. Zadebljale krajeve strana ukloniti oštrim kuhinjskim nožem, pa testo poprskati polovinom otopljenog putera. Ostaviti da odstoji 10 ak min.

4

Za to vreme pripremiti nadev. Sjediniti sve sastojke i lagano izmešati.

5

Na kraćoj strani testa, u obliku rolata, horizontalno naneti nadev pri tom ostavivse oko 15 cm prostora na horizontalnoj strani i oko 3 cm na vertikalnim stranama. Podici platno pa 15 cm prostora preklopiti preko nadeva. Istim postupkom pažljivo urolati strudlu. Krajeve strana zapecatiti, pa ukloniti visak testa.

6

Strudlu adekvatno postaviti na podmazan pleh, pa ostatak otopljenog putera ravnomerno rasporediti celom površinom strudle i po želji posuti žutim šećerom. Postaviti pleh u centralni deo rerne, smanjiti temperaturu na 180°C, pa peći oko 45 min. rotirajući pleh nakon 20 min. Strudla je gotova kada su kruške meke i kuvane a testo rumeno i hrskavo. Ukloniti i prohladiti, pa naseći. Poslužiti toplo uz ulupanu slatku pavlaku, il' sladoled od vanile.


Članovi kojima se dopada recept


Komentari

- 31. mar. 2011.
Draga posetljko. Vecina narod traze dobre i brze recepte . Ovaj recept izgleda SAVRSEN. predavanje porekla voca uopste nije potrebno za uspeh ovog kolaca. kome treba takva nauka sam ce da pronadje na internetu. Izvini nemislim biti disrespekful prema tebi, ali sam dosada videla dosta takvih objasnjnja koji uopste nije potrebno za jedan recept. Opet izvini na ovakav komentar, ali nisam mogla da izdrzim da nekazem sto mislim

asdfghjkl - 1. apr. 2011.
Kruska u dinja ne pripadaju istoj familiji. Kruska je iz familije ruza Rosaceae a dinja iz familije tikvi Cucurbitaceae.

IzMojeKuhinjice - 5. apr. 2011.
Pravopisna greska. Nije se mislilo na dinju (koja je tikva), vec na DUNJU koja kao i kruska pripada porodici Rosaceae. Nadam se da ce urednisto ispraviti gresku. Izvinjavam se svima zbog nesporazuma.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…