Kiflice od badema i kokosa

Datum objavljivanja: 19. dec. 2012. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Univerzalna


Ljiljana1953

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Vreme pripreme

30 minuta

Ukupno vreme

2 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Ovo su prvi od 10 do 15 raznih vrsta božićnih kolačića, koje počinjem da pravim krajem novembra (mogu najduže da se održe).


Sastojci

2jajeta
250 gputera
130 gšećera
1prašak za pecivo
1 kesicavanili šećera
400 gbrašna
250 gmlevenih belih badema (bez ljuske)

Priprema

1

Dobro umutiti jaja, puter i šećer, pomešati brašno i prašak za pecivo. Naizmenično dodavati brašno i bademe i testo dobro izjednačiti.

2

Testo podeliti na 2 dela, oblikovati kao lepinju i zamotati u providnu foliju i ostaviti oko 1 sat u frižideru. Praviti kiflice i stavljati na pleh obložen masnim papirom. Kiflice peći na 160°C oko 25 min. Kiflice dobro ohladiti i krajeve umakati u rastopljenu čokoladu.

3

Za kiflice sa kokosom dodati umesto badema 250 g kokosovog brašna, inače postupak je isti. Nakon pečenja kiflice uvaljati u šećer.


Članovi kojima se dopada recept

  • elektra4-
  • kojipas
  • MajaBojo
  • marija-24
  • NimoFish
  • dany_zeljko2012
  • ginica
  • bakica
  • Asja
  • draga
  • rebeldeway

Komentari

opera - 10. dec. 2009.
Odlično!!

maja3s - 10. dec. 2009.
super su kiflice ...ma šta super odlične...ali na zalost nisu posne..pa ne možemo sad da ih pravimo

posavka - 10. dec. 2009.
Ne bih rekla da tako dugo mogu da stoje jer sadrže jaja! Mogu u zamrzivacu.. Inače, dobri receti! Hvala.

ecolid19 - 10. dec. 2009.
Ja sam svake godine pravila te vanilice (kiflice) sa bademom ili lesnikom, da mogu da stoje mesec dana u spajzu na hladnom, pri temperaturi oko 10C. Problem sto danas malo ko ima spajz, može u frizideru, ne treba sve zamrzavati.

ljiljana1953 - 10. dec. 2009.
Kao prvo zahvaljujem se na lepim komplimentima. Zaboravila sam da napisem da se ove kiflice najbolje održe u limenim kutijama sa poklopcem na hladnom mestu. Naravno da im rok trajanja nije beskonacan. Zbog moje snahe Svajcarke i unucica pravim razne vrste sitnih kolacica za njihov Bozic i do tada se i pojedu, jedan dio odvojim i za prijatelje, a za nas Srpski Bozic i Novu godinu pravim torte i kolace.

senjak - 10. dec. 2009.
Za one koji poste, od sličnih sastojaka je testo za vanilice.

Izbacite jaja i umesto putera, stavite margarin. Voila!

veck - 10. dec. 2009.
nisam iskusan u kuvanju, tako da je ovo možda trebalo odamh shvatiti iz datog recepta - jel` treba puter prvo istopiti pa sipati u jaja i secer, pa onda miksati, ili ga jednsotavno otpakovati i mesati?

jel` kokosovo brasno isto sto i naribani kokos?

brasno i badem/kokos, ne idu u secer,puter i jaja odjednom nego postepeno dodavati?

hvala.

ljiljana1953 - 11. dec. 2009.
Putar se izvadi i isece na komadice u posudu za mucenje i ostavi oko 1/2 sata na sobnoj temperaturi da omeksa a onda se doda secer i jaja i zajedno muti. Prijatno.

Ljiljana1953 - 11. dec. 2009.
Kokosovo brasno je mljeveni kokos.

Jaja, putar, secer i vanilin-secer se mute zajedno, a onda se dodaje amasa(zajedno pomesano brasno, kokosovo brasno i prasak za pecivo).

veck - 11. dec. 2009.
vanilinog secera nema u receptu, koliko se stavlja vanilinog na 130g običnog secera?

posavka - 12. dec. 2009.
veck (ko srlja, nadrlja), ne stoji u receptu, vjerovatno je autorka zaboravila da napise, ali dok ti se ona ne javi reci ću ti da bih ja stavila 1 kesicu vanilin secera. Za moj ukus dovoljno, ne bih vise da ne preovlada njegov miris i ukus, a Ljilja neka me ispravi ako je u njenom receptu potrebno vise.

Pozdrav i hvala još jednom Ljilji za recept.

Alpha1 - 12. dec. 2009.
Danas sam isprobala ovaj recept za „kiflice”.Kao iskusna kuvarica(domaćica) pokusavala sam na sve nacine da savijem kiflice ali nema sanse posto je testo masno-rastresito.Na kraju sam uzela modlice za sape napunila i ispekla.Ukus je odličan i odusevlejna sam.Stavila sam 1 kesicu vanil secera i umesto lesnika stavila sam orahe koje sam pre toga malo zapekla u rerni.Recept je za svaku pohvalu.

Enigma oko kiflica je rešena onog momenta kada sam pogledala slike pored recepta i videla da je testo savijeno kao potkovica.Znaci ne uvija se kao kiflice.

Pozdrav preporuka za recept..vredi isprobati.

Ljiljana1953 - 13. dec. 2009.
Draga Alpha1, kada se testo izvadi iz frizidera, mora brzo da se obradjuje, ne sme dugo da se zadržava u rukama, nego brzo oblikovati kiflice ili potkovice, ko šta voli. Ja imam jedan mali trik, vazem kuglice od po 14 g na vagu sa gramima, onda je 2 - 3 puta onako okruglu preradim iz jedne sake u drugu, zatim još u saci napravim valjuske duzine ca. 10 cm, spustim na dasku, oba kraja kiflice stegnem rukama i istovremeno oblikujem i brzo savijam, zato izadju tako jednake i lepe. Za nekog ovo sve zvuci komplikovano, ali veruj mi ide veoma brzo. I meni prva kiflica nije izgledala bas nojbolje, ali svaka sledeća je bila bolja i bolja, zato vredi pokusati.

Posavka kao iskusna kuharica je dobro primetila da se radi o 1 kesici vanilina.

Alpha1 - 13. dec. 2009.
Postovana Ljiljo, kao prvo hvala za recept.Znate ja sam staromodna kuvarica za mene je kiflica ona koja se uvija ( urola) pa savije.Tek kada sam slike pogledala uvidela sam da se radi o valjuscima savijenim u obliku kiflice.Nije problem i moje sape su ispale odlično :)).Napravila sam i nekoliko komada modlom za perece...ito super ispalo.Mislim da je ukus najvazniji.

Taconeslejanos - 13. dec. 2009.
I ja se zahvaljujem na receptu, obozavam takve starinske kolace :)

Veceras sam ih pravila, pa da napisem par utisaka cisto kao sugestija ostalima, da ne naprave moje greške...

Prvo, potkovice sam oblikovala tako što sam ih dlanom rolala po stolu, a onda još malo doterivala krajeve i slagala u pleh.

Ako malo ne stisnete masu koju oblikujete, odnosno, ne nacinite je kompaktnom (cime je doduse malo i ugrejete i omeksate), onda će vam popucati prilikom pecenja, ali ne tako da se raspadaju.

Mislim da je 25' predugo vreme za pecenje, mada priznajem da nisam merila vreme, ali da kažem da mi se prva tura pekla, tacnije, „susila” na 160 stepeni oko 20 minuta i porumenela je i gore i dole, sto mislim da ne bi trebalo, već bi trebalo da ostane belkasto, jedva malo rumenkasto, a drugu turu sam čini mi se pekla krace, i porumenele su samo dole, gore su ostale bele.

Iznervirala sam se sto mi je ostalo testa i za treću turu, ali svega 6 potkovica (!), pa sam i njih ispekla, zao mi bilo da bacim testo :P

moguće da je moja rerna jača, pa mi je 25' na 160C bilo bas previse, pa zato pitam postavljacicu recepta, a kao prilično neiskusna kad je ovakva vrsta testa u pitanju (uvek mi je ranije testo tog tipa, slatko ili slano bilo zilavo kad se ispece, zato duuuugo nisam ni pravila ovakav tip kolaca), da li treba da porumene bas bas, ili jedva da porumene a da bi bile „savrsene” po vasem ukusu?

POzdrav i zahvaljujem unapred :)

ecolid19 - 16. dec. 2009.
Tek da dobiju boju, ne treba da porumene.

Uzima se testo velicine oraha i na stolu ili u rukama napravi valjuska supfnudla i onda savije i oblikuje u malu potkovicu. ja pravim danas.

ecolid19 - 17. dec. 2009.
Da se ispravim pola kasicice je dovoljno za jednu kiflicu.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…