Posna kavurma

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Predjela | Kuhinja: Srpska


kopiR

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Sastojci

700 gšampinjona
300 gpraziluka
300 gtunjevine (iz konzerve)
150 gsojinih ljuspica
100 gpirinča
2šargarepe
100 gkuvanog graška
2 kašikeiseckanog peršuna
1 kašičicaaleve paprike
so
biber
Ostalo:
½ lpiva
7 kašikagustina
4 kašikeulja
50 mlvode

Priprema

1

Šampinjone oljuštiti, iseckati i izdinstati na 2 kašike ulja uz dodatak vode. Praziluk sitno iseckati, rukama malo izgnječiti i malo propržiti na 2 kašike ulja. Sojine ljuspice preliti toplom vodom 15 min i ostaviti da odstoje, a zatim procediti tj. odstraniti tečnost.

2

Šampinjonima dodati praziluk, pirinač, sojine ljuspice, iseckanu tunjevinu (bez ulja) peršun, grašak, oljušćenu i na kockice iseckanu šargarepu, alevu papriku, so i biber. Sve dobro promešati i izručiti u uljem podmazan pleh (36x27 cm).

3

Gustin razmutiti s pivom, preliti preko, rukom malo utapkati i staviti da se peče – zapeče. Peći na 220°C (rerna s ventilatorom) oko 20-25 min.

4

Ostaviti da se ohladi (najbolje 6 h), a zatim seći i služiti kao predjelo.


Članovi kojima se dopada recept

  • yugirl777
  • bakica
  • Kaya

Komentari

DZEKSON - 19. dec. 2009.
Ovo je danas na mojoj slavskoj trpezi.Hvala,Kopir.

Bata_Originalni - 19. dec. 2009.
I ja kao nekadsnji komunista znam da alkohol nije dopusten u posnim jelima ili uz posna jela a Vi to ne znate? Zacudjujete me!

Obrisite prefiks „posna” a, kavurma je je kavurma. Ne može da bude dugacija no sto jeste. Dodjemu kao ono „bela vencanica ili roze, gde gde belo”.

minikuper - 19. dec. 2009.
Stvarno bi bilo čudo da Bata nije svakoj čorbi mirođija! Daj čoveče zar ne vidiš da si naporan?

kopiR - 19. dec. 2009.
Šta ste Vi „gospodine genijalcu” kao komunista znali i radili to me ne zanima.

Takođe me ne zanimaju vasi predlozi i dopune. Posno ostaje jer je posno. Iskreno se nadam, da Vam je ovo zagnja greška upucena meni i to na danasnji dan.

Bravo! Pa Vi ste dragi „gospodine” stvarno „ genijalac” ali zasta???

kopiR - 19. dec. 2009.
Za gospodina „genijalca”

Potrudi se i obnovi malo gradivo:

„Dakle, Sveti Nikola pada u vrijeme velikog Božićnog posta. Dakle ova je slava uvijek posna. Dan uoči slave posvećen je spremanju posnih jela i miješenju slavskog kolača. To je kultni hljeb od pšeničnog brašna, s ukrasima od tijesta od kojih je najvažnija ”kitka„ - cvijet na sredini. Običaj je da kolač domaćica zamijesi osvećenom vodicom (stvarno nemam pojma da li se ovaj običaj danas striktno poštuje). Slavski kolač je okruglog oblika. Uoči slave kuva se i žito (pšenica, koljivo) sa simboličnim značenjem kulta plodnosti.

Na sam dan slave, prije 12 časova, obavlja se ritualno sječenje slavskog kolača. Rano ujutru kolač se nosi u crkvu, a u kući se on stavlja na istočnu stranu stola pored čaše vina i čašice rakije. Njegov okrugli oblik, istočna strana i okretanje s lijeva nadesno simbolišu sunce. Prije sječenja slavskog kolača pali se svijeća, potom se tri puta kadi kolač i svi prisutni. Domaćin kuće predaje kolač svom rođaku, prijatelju ili komšiji. Ovaj se prekrsti, primi kolač u lijevu ruku, ponovo se prekrsti, desnom rukom, uzima noži njime prekrsti kolač. Siječe se samo njegov donji dio, na koji se sipa crveno vino - simbol Isusove krvi - tri puta, naravno.

Nakon toga, sačeka se jedna kap vina sa kolača u čašu iz koje je sipano i kaže se : ”Nek su puni ambari i bačve„. Kolač se lomi ”na gore„, ljube ga domaćin i rođak ili komšija, koji je primio pomenuti kolač, tri puta. Nakon toga, taj rođak kaže:”Hristos po među nas„, a domaćin odgovara : ”Jes da bude„. To se tri puta ponavlja. Važno je kome će od njih dvojice, domaćinu ili ovom drugom pripasti ”kitka„, cvijet na sredini kolača. Zatim se dve polovine kolača podijele još na pola, poređaju se jedna preko druge unakrsno i kaže se:”Da se krste krstine„ (tj. da se rodi žito). Krstine su snopovi žita poredani jedan preko drugog unakrsno. Zatim rođak ili komšija, koji je sjekao kolač, uzima čašu (iz koje kasnije svi malo popiju vina) uz zdravicu. ”

a obrati posebnu paznju na:

„sipa crveno vino - simbol Isusove krvi - tri puta, naravno

kao i na:

uzima čašu (iz koje kasnije svi malo popiju vina) uz zdravicu. ”

srbacanka - 19. dec. 2009.
Kopir malo pre sam pokusala ali mi ne uspede da odgovorim Bati da ode u crkvu pa da vidi sa cime se u crkvi u ime bozije pricescuje jer ne kaže se uzalud, jedite ovaj hleba jer to je telo moje i pijte ovo vino jer to je krv moja,Kopir hvala za lep recept i svi koji danas kao ja slave Sv.Nikolu sretna im slava.

muerte - 19. dec. 2009.
e moj kumunisto,ne mas ti pojma o Postu,Pivo nije zabranjeno i može da se konzumira u toku posta naravno ne i da sad neko napije zbog toga,samo Vino u toku ovog posta je dozvoljeno Subotom i Nedeljom

a kad se pada neki praznik u toku Nedelje i Vino je Dozvoljeno,nije ovo Strog Post kao Uskrsnji.Da ne dužim Poseti stranicu Svetosavlje.org pa se malo informisi o Pravili Posta

a ovaj recept ću i ja da probam,ja pravim Postan Burek od Sampinjona i odličan je,a tek Kavurma,mmmmm...

milieva - 19. dec. 2009.
Svima čestitam slavu SV. Nikolu i da još dugo-dugo godina slavite a recept je super.

Bata_Originalni - 20. dec. 2009.
Vama koje se u religiju i ispovedanje religije razumete tako kako ste napisale(kopirano sa sajta Srpske Pravoslavne Crkve):

NAČIN POSTA

Pod postom se podrazumeva uzdržavanje od izvesne hrane, pretežno mrsne, i pića na izvesno vreme. Postoje nekoliko stepena posta:

1. kada jedan put u toku dana uzimamo hranu bez ulja i vina, i to pretežno ne kuvanu, suvu - tzv. suhojedenje,

2. kada uzimamo hranu, takođe bez ulja i vina, više puta na dan ali kuvanu u vodom - tzv. post na vodi,

3. kada uzimamo hranu koja je spremana sa uljem, više puta u toku dana. Kod ovakvog načina posta možemo koristiti vino i alkoholna pića, u određenim količinama, rakove, lignje, školjke i ostale reptilije - ovo je tzv. post na ulju i vinu, i

4. kada uzimamo hranu koja je spremana sa ribom, takođe više puta u toku dana - tzv. post na ribi;

Znači za vreme posta se uzdržavamo od upotrebe mesa i mesnih prerađevina, mleka i proizvoda od mleka i jaja, na za to određeno vreme.

E, sad, imate i jedan interesantan posto koji ste izgleda zaobisle u citanju a koji Vam može posluziti kao ogledalo „Vaseg verovanja”.

To sto ja ne znam ili povrsno poznaje religije je jedno, ali, to što Vi niste odgojene ni po ulicnoj religiji je, prosto receno - strasno i tuzno!

kopiR - 20. dec. 2009.
Gospodine „ genijalcu” bilo bi lepo, da se s mojih postova za navek udaljis.Preseli se tamo, gde ti aplaudiraju za svaku izrecenu glupost, a ti mislis stvarno te obozavaju.

Unapred puno hvala!

Bata_Originalni - 20. dec. 2009.
Kod onih koji garazu zovu „letnja kujna” je sasvim uobicajeno da se i nešto što se zove belo, po njihovom naziva crno.

Tvoji postovi su Tvoji i samo Tvoji dok ih ne postiras. Posle toga, oni su javni i podlozni su svim pohvalama i svim (umesnim) kritikama.

Kokoske, vrane, ovce možeš da teras uz uslov da Ti je dozvoljeno. Mene - ne!

kopiR - 20. dec. 2009.
„genijalcu” super si ovo slozio! Obzirom, da religiju POZNAJES trebao bi da znaš i:

„ za vreme posta se ne vredja, ne govore ruzne reci itd”

ti i dalje ides i vredjas, vredjas i ponovo vredjas. Zaboravljas, da si i ti do nedavno koristio garazu u svrhe koje navodis...

U povberenju: garaza mi sluzi samo za auta i ništa vise.

Bata_Originalni - 20. dec. 2009.
Ako procitate ponovo sve moje postove, ni u jednom necete naći pogrdnu, ruznu, uvredljivu reč. Normalno je da postoje osobe kojima se tako nešto prividja kao sto je normalno da postoje i osobe „koje bi i dusu dale” da mi se tako nešto omakne.

E, sad, sto mi se po koji put jave bolovi zbog tudjih nepristojnosti, to je priroda tako odredila.

Garazu nikada nisam imao. Pa valjda me poznajes?! Seti se onoga „videla sam vas tri puta ali nisam smela ....”.

Ajd, neka Ti je prijatan dan i ne skaci ko da te je neko uboo iglom bez ikakvog razlog. Pokusaj da sebe nateras da prihvatas i drugacija mišljenja o nečemu cime si se Ti odusevila. U ovom slučaju, nikakvih primedbi na recept nisam ima. Čak mi „zvuci” interesantno ali, na ime (.... kavurma) i na posno ali sa malo alkohola (neće Gospod Bog da primeti a i šta znaju o posnoj hrani ovi novokomponovani Vernici) - DA! Da je pod znacima navoda napisano kavurma, i da je vino ili bilo koja tecnost bez alkohola bilo umesto piva prošla bi bez svega ovoga. Ovako - opusti se i razmišljaj.

PS. Svidja mi se što se otvaraju novi nikovi a i koriste oni rezervni kako bi se caskalo sa mnom.

Torbica - 20. dec. 2009.
Draga KopiR,

mnogo ti hvala za ovaj fenomenalan recept. Bas se radujem i isprobacu ga ovih dana. Mnogo lepih recepata sam naucila od tebe i na tome ti hvala.

A djavo nikad ne miruje nego pokusava da nas smuti, glupostima najcesce, preko pojedinih likova. Ne treba obracati paznju. Važno da smo mi proslaviti Svetog našeg Oca Nikolaja onako kako mu dolikuje. Naravno uz zdravicu, i sve ostalo po redu, onako kako je Sveta nasa Crkva blagoslovila. Sto kaže spasitelj, da ste od sveta - svet bi svoje voleo, a posto niste... ali setite se da je svet prvo mene omrzao, tako će i Vas goniti... da ne dužim. Ko ima usi da cuje, neka cuje.

Svako dobro draga nasa, veliki pozdrav

Franka - 20. dec. 2009.
Bato, podrška.

Rekao si nešto da se pametan čovek upita.

A tvoj stil - pa ne može se menjati u tim tvojim godinama.

Žao mi je da naši ljudi kad im je slava ili neki crkveni praznik (a tek ako su još i vernici) odvežu jezičinu... bez milosti...

Bata_Originalni - 20. dec. 2009.
Torbice (lekaru jedan),

Valjalo bi praviti razliku između „Svetog oca Nikolaja Velimirovica” i Slave u pomen Svetome Nikoli! Ko zna - zna, ko ne zna - neka nauci.

Valjalo bi praviti i razliku između „posnog jela” i upraznjavanju posta! Ko zna - zna - ko ne zna - neka uci!

Valjalo bi znati da ne znati nije sramota a da je ne pitati već umisliti da se zna - sramota.

Valjalo bi znati da se june u plast sena zalece a da se covek kome je reč brza od pameti - izvinjava.

Valjalo bi ... dosta toga ali, nekada je i zalud.

Da je Tebi prijatan dan,

Bata

raketa - 20. dec. 2009.
Madam Franka kada si tako pametna zašto ti odveza jezicinu?

Torbica - 20. dec. 2009.
Na svakoj ikoni S.Nikole piše S. O. Nikolaj i to nema nikakve veze sa S. N.Velimirovicem. A oba su Sveti, da izvinete...

Pozdrav

Bubamara71 - 20. dec. 2009.
Uvazeni gosn Bato da li vi jedete jaja ,ja mislim da ne jedete ,posto trazite dlaku u jajetu ,e pa treba da znate da kokske imaju perje pa dlaku necete naći.Zašto vi takav genije od rođenja ne postavite neki VAS recept koji volite i pravite.Ne tražim kavgu niti izazivam,samo vas molim da ne solite svima recepte ..

PRIJATAN VAM DAN BIO.

punica-carica - 20. dec. 2009.
„Šampinjone oljuštiti, iseckati i izdinstati na 2 kašike ulja uz dodatak vode”

------------------------------

mala skola kuvanja SAMPINJONI SE NE GULE NITI SE PERU .....

osnovno

a tek ovaj recept„ izdinstati na 2k ulja uz dodatak vode ”

pa to je blato ,pecurke same po sebi pustaju vodu .zašto dodatak vode?

Kao i zelatina pola kilograma ...xxxx

zamena za zelatin u vreme posta se koristi agar-agar ...

Ali i tako iskusnim kuvaricama se podkrade osnovna greška .

pc:)

Bata_Originalni - 20. dec. 2009.
Gospodja Torbice,

Tacna je Vasa tvrdnja da su i „Sveti Nikola” i „Nikolaj Velimirovic”veti. No, tačno je i da ste Vi postirali ovak: „Važno da smo mi proslaviti Svetog našeg Oca Nikolaja onako kako mu dolikuje.”

Da je pisalo „Svetog našeg Oca Nikole”, verujte mi na reč, ne bih reagovao.

Prijatan dan vam želim,

Bata

Gospodja Frizerko,

Budite ljubazni i napisite kakav vas recept zanima? Za šta? Predjelo, jelo, sos, ovakav, onaka, samo nemojte za torte da ocekujete da postiram recept. Eventualno za „sitne kolace” - može. Inače, za Vasu informaciju, dosta recepata sam postirao na samoj diskusiji a, par pokusaja da objavim recpt su se zavrsili neuspesno tako da se vise i ne trudim oko toga.

A, što se jaja tiče, da. Držimo to još uvek a i koristimo. Nije da nije. I to na razne nacine. Usput, kako Vi sa doticnima stojite? Treba li kakav recept za pripremu? Ili za proveru kvaliteta? Nikada nisam bio specijalista za to ali, naucilo se po nešto, pa, ako je pomoć potrebna, ne ustrucavaljte se.

Prijatan dan vam želim,

Bata

Torbica - 20. dec. 2009.
Sveti Nikolaj jednako je Sveti Nikola! Nema tu razlike, osim ako ste alergicni na stari dobri crkvenoslovenski, za neupucene.. :)

kopiR - 20. dec. 2009.
„carice” pa gde si ti? Da znaš kako si mi nedostajala!!!

Usput da ti sapnem nešto na uvce i to dobro upamti:

pecurke se ljuste ili cetkicom ociste.

kopiR - 20. dec. 2009.
„carice” zaboravih da ti posaljem maramicu, da obrises nos pre nego krenes s daljim pisanjem.

bubamara71 - 20. dec. 2009.
„A, što se jaja tiče, da. Držimo to još uvek a i koristimo. Nije da nije. I to na razne nacine. Usput, kako Vi sa doticnima stojite? Treba li kakav recept za pripremu? Ili za proveru kvaliteta? Nikada nisam bio specijalista za to ali, naucilo se po nešto, pa, ako je pomoć potrebna, ne ustrucavaljte se. ”

Ja vam se izvinjavam,ovo nije odgovor na moje pitanje!Ja vas lepo pitala da li uvek trazite dlaku u jajetu,odnosno da li vam uvek sve smeta i nisam tražila da meni date neki recept već da ga postavite pa da mi koji po vama ne znamo ništa ili naucimo ili možda ako se usudimo da ga komentarisemo.I opet ponavljam ne želim da se svadjam.

I hvala na ponudjenoj pomoći, nadam se da mi neće zatrebati.

Draga Kopir recept vam je odličan a kome se ne svidjaju sastojci koji idu u njega nek ga ni ne probaju da naprave i neka ga ne komentarisu negativno.

punica-carica - 20. dec. 2009.
dobronamerne postove brisete

još uvek stojim iza toga da se gljive ne GULE I NE PERU

a sat je u tome pogresno pa da se izbrise komentar ???

a ovaj na primer stoji već od datumirano:

---------------------

ecolid19

13. decembar 2009. u 18.28ne treba biti FANATIK i preterivati, pravoslavni talibani.

--------------------------

i još toga na toj diskusiji niko se nije setio da to izbrise

i da povede racuna o tome ,to su uvrede ...

a ova kopiR je ona je slučaj za sebe na nju ne treba obracati paznju

niti je komentarisati,jer ne vredi posto ona mora negde da se pronadje ... dokaze ... i potrazi podrsku...

pc:)

mozete izbrisati poruku...

kopiR - 20. dec. 2009.
„carice” nije potrebno da ti kažem kada i sama znaš kolika ti je VREDNOST. Tornjaj na hrvatske sajtove i tamo deli svoju kokosiju pamet

punica-carica - 20. dec. 2009.
i ja tebe pozdravljam draga nasa kopiR

stvarno si originalna

pc:)

plemenita - 24. dec. 2009.
Može li mi neko reci šta su sojine ljuspice i kako se one kažu na engleski? Hvala unaprijed.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…