Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Opet o mmr
Milica83
(mama 24/7)
2011-02-02 04:43 AM
Prelistavla sam i starije teme o ovoj vakcini. Zanima me samo da li su vasa deca imala reakcije, koje i kog dana od primanja vakcine. Hvala unapred!
Paris2009
(ekonomista)
2011-02-02 06:41 AM
Ako smem da se nadovezem na Milicino pitanje - da li neko zna da li roditelji mogu da se potpisom odluce i NE vakcinisu dete ovom vakcinom u Srbiji ?

Kada treba da se primi ova vakcina ? Nama je receno da se tolerise do 18 meseca ...

Dana07
2011-02-02 08:32 AM
Nas sin nije imao nikakvu reakciju(hvala Bogu,mada sam i ja bila zabrinuta,jer su mnogi pricali o visokim temperaturama,natecenim zlezdama,osipu...),a nisu ni deca naših prijatelja.Receno nam je da reakcija može da se javi između 7-14 dana.
Inače,u Srbiji može da se detetu ne da ova vakcina(uz vas potpis).
Pozdrav
Gala06
2011-02-02 08:35 AM
Paris ko ti je rekao da se tolerise do 18 meseca. Ima puno majki u Srbiji koje decu nisu vakcinisale do 2-3 godine.

Inače, moja nije imala reakciju, sem sto joj se posle 7 dana pojavio osip po kozi, bez temperature i bilo kojeg drugog simptoma.
jelr
(student)
2011-02-02 09:29 AM
moje dete sutra puni 19 meseci a još nije primila tu vakcinu, krenula u vrtic i nikako da sastavi neki duzi period zdrava.
Stascha
2011-02-02 10:44 AM
Evo i moja beba je primila tu famoznu mmr vakcinu od koje mi se dizala kosa na glavi čim pomislim na nju.Otisla sam sa njom a u glavi sve i svasta od citanog po internetu.Dr.je bio divan prvo smo pricali kakve reakcije mogu biti uglavnom ništa strasno.On kaže da vrlo mali procenat beba ima reakciju.Meni je rekao da je obično 5-7 dana od vakcine, posto je to koktel živih virusa i toliko treba da se raspodeli u organizmu.Može imati visoku temperaturu,osip.Moja nije imala ništa,tako da sam se plasila bezveze.
fleki
2011-02-02 10:57 AM
moj sin je primio mmr sa 13 mj. takođe nije imao nikakve reakcije...
sad ja imam jedno pitanje...nismo uspjeli uraditi revakcinaciju, jer je bio bolestan 2 puta u ova 3 mjeseca...koliko dugo može da se ceka do sledeće vakcine tj. revakcinacije i dali je neko imao istu situaciju kao kod nas?...negdje na google sam citala da druga vakcina mora da se primi do 6 godine?????
blondinka
(avanturista)
2011-02-02 11:22 AM
MOj stariji sin je primio MMR sa dve godine, kada je 2001. godine trebao da krene u obdaniste morao je da ima uredan karton vakcinacije i tada je i primio MMR.
Mladji sin je primio jesenas sa tri godine. Isto su mu tražili uredan karton vakcinacije za upis u vrtic. U prvom slučaju je reč o vrticu Skadarlija u Palmoticevoj, a u drugom o vrticu Radosno detinjstvo na Banovom brdu. Koliko se secam, Venerina deca idu u vrtic u Bg i još nisu primila MMR.

Revakcinacija je u 1. razredu osnovne skole i sprovodi se u okviru skolskog dispanzera kome pripada dete na osnovu skole u koju ide.

Oba deteta apsolutno nisu imala nikakvu reakciju na vakcinu.

Između poslednje primljene /druge/ vakcine i MMR-a je u prvom slučaju bilo 6 meseci a drugom godinu i po dana.
Isidora_C
2011-02-02 11:30 AM
Primljena s1 13 mjeseci. Reakcija nije bilo. Sljedece doza čini mi se sa 5 godina.
Milica83
(mama 24/7)
2011-02-02 11:47 AM
Meni je dr rekla da se prima sedam dana nakon prvog rođendana tako su nam i zakazali, mislim mogu ja da ga ne odvedem, ali pre ili kasnije ću morati. Mislim da je revakcinacija u predskolskom sa sest godina. Hvala vam svima na odgovorima
blondinka
(avanturista)
2011-02-02 12:36 PM
Milice, oni svima kažu da je vreme oko prvog rođendana za MMR, u I.Sarajevu se čak i zove „rođendanska vakcina”,zamisli. Međutim, niko te ne tera da ga dovedes tada, uvek možeš nazvati telefonom i reći da je prehladjen, curi mu nos i niko ti neće reći da ga dovedes.

Nema potrebe da mu dajes vakcinu do 2.rođendana, kad ti to kaže veliki podbronik davanja vakcina, onda znaj da možeš i do 3.rođendana da se provucete:)

Inače, mi smo cekali do 3.rođendana jer su kod mog mladjeg mislili od alergije da je rubeola /dijagnoza postavljena u Sarajevu/ pa smo cekali da dodjemo u Bg i uradimo titar antitela i ispostavilo se da nije imao rubeolu pa je onda primio MMR naknadno. Inače, to sa alergijom je bilo oko 2.rođendana, bas kad je trebao da primi MMR, odnosno kad sam planirala da ga vodim.

S ozbirom da dete prima mnogo vakcina u prvih 18 meseci zivota, ja bih sacekala sa MMR-om do 2. godine, da sam na tvom mestu. Sa 18 meseci mora da primi revakcinu polio-di-te-per ili Pentaxim, pa mu daj posle toga fore par meseci da se telo malo oporavi od borbe za sticanje imuniteta.
tweety_m
(?)
2011-02-02 12:48 PM
Moji su primili obojica sa 15 mjeseci otprilike, nije bilo nekih reakcija, osim sto je stariji imao jače izrazene zlijezde na preponama i meni je dr rekao da je to od vakcina, povukle su se za 2 nedelje.Mladji je super podnio, ja sam frkisala kdo tih vakcina, i hvalim te boze zavrsili smo prvu rundu.Sad idemo dalje
:)
bubasandra
(student)
2011-02-02 01:12 PM
Tri sina primila u dvije doze, sa 12 i 18 mjeseci u Kanadi. Nikakvih reakcija nije bilo.
Milica83
(mama 24/7)
2011-02-02 02:48 PM
Ovo će da zvuci totalno glupo, dobio je temp, pretpostavljam od zubica, ali sutra zovem dispanzera i sa ponosom ću da odlozim vakcinu.
basso
2011-02-02 03:18 PM
Stariji sin nije imao reakciju,a mladji je nedavno primio sa 14.5 meseci i tačno se posle 2 nedelje ceo osuo.Zvali me iz vrtica ,nisu znali da li se radi o alergiji ili boginjama.Osip se sutradan povukao a posle 3 dana na ledja su mu se mestimicno pojavili crveni pecati i to se brzo povuklo.Da se radi o reakciji doktorka mi je rekla da se proverava tako što pritisnes kozu gde je osip i treba da pobeli,ako ostane crveno onda nije vakcina.
tweety_m
(?)
2011-02-02 09:35 PM
Odlozi ti to slobodno i sacekaj ljeto pa je onda daj, sad je pola grada bolesno, virusi haraju, ja sad ne bi davala.Eto taman imaš opravdanje.
detlic1
(profesor)
2011-02-03 02:09 AM
Milice, nama je doktorka sama odlozila. Moja mala je rođena u januaru, a MMR je morala da primi pre nego je navrsila godinu i po. Mi smo to bukvalno dan pre toga primili, da doktorki ne bi pravili problem. Tako da, najbolje da odlozis do leta. Još nešto. Problem reakcija kod svih vakcina izgleda da nisu same vakcine, nego ono sto sluzi kao konzervans ili pomoćno sredstvo. Kažu da u MMR vakcini ima žive (Mercury) kao konzervansa i da je to problem. Ovde u Srbiji ne možeš da kupis MMR vakcinu kao sto možeš Pentaxim, tako da nismo mogli da proverimo sastav, nije bilo nikakvih reakcija. Znaci, ako možeš proveri da u njoj nema žive, sve ostalo je u redu.
Dana07
2011-02-03 04:46 AM
Ima „zamena” i za mmr vakcinu,zove se Priorix(mislim da je isti proizvodjac kao i za Pentaxim).Kažu da je bolja.Mi smo kasno saznali za nju(od pedijatra kod kog privatno vodimo sina),tako da smo primili ovu redovnu u DZ.
agapinea
2011-02-03 05:32 AM
Dana07, da li lično poznajes nekoga u Srbiji ko se odlucio za zamenu? Ja nisam ni znala da postoji ta mogućnost dok nisam procitala tvoj post. Da li neko od mamica na forumu ima iskustva sa ovom zamenom za MMR koju je spomenula Dana?
BEHEPA
2011-02-03 06:51 AM
Paris, može da se potpise u zdravstvenom kartonu dece da ne želiš da deca prime MMR ili da želiš da je odlozis. Doduse, moguće je da će ti pripretiti Sanitarnom inspekcijom, moguće je da će te pozvati iz DZ. Moj stariji sin je djak prvak i on je dobio samo jednu dozu u Americi sa 14 meseci. Tad nisam bas bila upoznata sa tematikom i problematikom preteranog vakcinisanja pa sam postupila po rasporedu. Sa mladjim sam bila obazrivija. On je u decembru napunio 4 godine i još uvek nije primio MMR. Živimo u Beogradu. Nije bio problem ni za upis u skolu ovog starijeg (koji nije primio revakcinu pred polazak), ni za upis u vrtic ovog mladjeg. Mi smo imali sreću da budemo kod pedijatrice koja je umela i htela da me saslusa i koja nije pravila pitanje oko vakcinacije.

Polaskom u skolu, stariji sin je presao automatski kod druge dr. koja me je zvala nedavno da „konstatuje” da nije primljena druga doza. Mi smo već ranije pricale o slabom imunitetu mog starijeg sina (ujed zarazenog krpelja, prilično postoperativno krvarenje nakon vadjenja krajnika). Rekla je da ništa ne želi nikoga da primorava ali da bi zelela mišljenje imunologa pa mi je dala uput za Institut. To ću svakako uraditi, mišljenje i mene zanima, ali ću biti cvrsta u stavu da mi sin još uvek ne primi drugu dozu (ako ikad).

Inače, ne bih vakcinisala decu u zimskom periodu kada im je imunitet inače slabiji i kad je unos zdrave hrane verovatno siromasniji nego tokom leta.
Milica83
(mama 24/7)
2011-02-03 07:01 AM
Ja sam pitala dr u vezi Priorix vakcine još pre par meseci, rekla mi je da ne moze da je primi jer nije odobrena od strane nemam pojma koga i nije na nekoj listi kao sto je recimo Pentaxim koji može da se primi umesto dtp.
Stascha
2011-02-03 07:22 AM
Moja beba je primila mmr sa godinom plus 2 nedelje a revakcinaciju prima krajem Maja dakle sa nepunih 17 meseci i posle pred polazak u skolu.(Ovako je gde ja živim).Kao sto sam pisala citala sam svakakve komentare i bila sam u nedoumici.Ali citajuci pojedine komentare i savete pitam se dali smo mi Doktori koji smo ucili skole da savetujemo odlaganje vakcine,ja ipak mislim da treba slusati strucno lice.Treba da sednete Sa Dr.i da vas on posavetuje.Pomislite kakve smo mi sve koktele dobijali pre 30+ god.i evo nas zdravi i pravi.
BEHEPA
2011-02-03 07:43 AM
Stascha,
jel' možeš, molim te, da kažeš gde si? Zanima me poredjenje sistema. Tri puta vakcinisanje MMR-om više ne postoji ni u Srbiji, a i SZO savetuje dve doze. Popricaj sa doktorom. Uopste ne moras da uzimas zdravo za gotovo ovo sto mi pišemo ovde na forumu. Proveri šta kažu zvanicni stavovi, sajt Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO), uporedi rasporede vakcinacije sa drugim naprednim državama (SAD, UK itd), procitaj glasove za i protiv. Moje lično mišljenje je da je tri puta davanje MMR previse i nepotrebno.

A što se nas tiče, mi smo od koktela primali samo DTP. Danas je i ta zastarela, postoji bolja vakcina DTaP. MMR nismo primali, do '80-ih, a verovatno i kasnije, primala se protiv morbila samo. Zauske smo mahom svi prelezavali. Itd.
blondinka
(avanturista)
2011-02-03 08:05 AM
U Srbiji je samo jedna doza za malu decu i revakcinacija sa sedam godina.
Zašto se daju dve doze tako maloj deci? Gde živis?

MMR nije postojao kad smo mi bili mali nego su te vakcine bile razdvojene. Kao sto rece Benepa, mi smo se vakcinisali protiv morbila /generacija rođena sedamdesetih/, neke je zakacila i vakcina protiv zausnjaka /ja sam vakcinisana, uvedena sredinom osamdesetih i rođenih osamdesetih su vakcinisani protiv zausnjaka/ a neke i protiv rubeole /uvedena krajem osamdesetih, u Srbiji tek sa MMR-om početkom devedesetih/. Ja sam ih sve primila pojedinacno jer sam imala priliku da se vakcinisem mimo zvanicnog programa za nas rođene sedamdesetih ali vecina ostale dece je primila samo vakcinu protiv morbila.

K-vitamin, HipB i ostalo su uvedene u poslednje vreme.

Kalendar vakcinacije, kako je najavljeno, ove godine bi trebao da se promeni u Srbiji. Sigurno se neće smanjiti nego povecati broj vakcina sto je opsti trend u svetskom zdravstvu.

Milice, ako ti je dete uopsteno dobrog zdravstvenog stanja i nema posebnih problema, sacekaj do leta bar i onda se konsultuj sa nekim od pedijatara koji rade npr. privatno i nisu zaduzeni od strane DZ da te proganjaju da bi ispunili administrativnu obavezu. Treba imati na umu da niti jedna od te tri bolesti nije iskorenjena i da su često javljaju u R.Srpskoj ali to smo apsolvirali ovde već milion puta:)

Na kraju, koliko god se slagala u pojedinim segmentima sa Venerom, mislim da treba da vakcinises dete, pogotovo sto je tvoj malisa, koliko znam, zdrav i bez ikakvih problema. Isto tako, ako hoćeš tu zamensku vakcinu da das detetu, možeš da je das kod privatnog lekara i onda ti DZ to samo, uz njegovu potvrdu, upise u karton. Npr. ja sam Tibora, koji uopste nije imao donedavno zdravstveno osiguranje u Srbiji, vakcinisala u Bg kod privatnih lekara /Pentaxim/ i na kraju mi je pedijatar u DZ sve to uredno upisao u kalendar vakcinacije. Samo je MMR primio u DZ.
Stascha
2011-02-03 08:13 AM
Venera,
Ja živim u Savajcarskoj i njihova organizacija EKIF saradjuje sa WHO organizacijom tako da su 2010-2011 napravljeni novi planovi vakcinisanja.Kao sto neke mamice kažu mogla sam potpisati da neću da moja beba primi vakcinu ali za nedaj Boze da se nešto desi šta onda.Sad gledam u njenu knjizicu i ona je dosada primila:
2-4-6 meseci:hep.B,Polio-IPV,Hib,DTPa i uz to plus Pneumokoken.
12 1/2 meseci:mmr plus Pneumokokken
Sledeća je mmr i eventualno sve ostale sto je primila dosada ili možemo da odlozimo da ih primi tek sa 2 godine.
mydream
2011-02-03 08:41 AM
Moj djecak primio par dana poslije 1. rođendana i nije imao nikakvu reakciju. Inače, slozila bih se s prethodnim komentarom - nismo doktori.

E sad, pitala bih nešto al da me neko ne shvati pogresno, nije to prekor, nego vise tema za razmišljanje... pogotovo za mame djevojcica...

Moja komsinica dobila je rubeolu u prvom trimestru trudnoće i rodila djecaka bez desne ruke i lijeve noge. Jasno joj je stavljeno do znanja da je to zbog rubeole.
Mame, jeste li zaista spremne da potpisete da na takav način rizikujete buducnost svojih kceri? Jer, ko vam garantuje (ne daj boze, zaista) da se sutra njima u nekom kljucnom dijelu zivota neće desiti neka slična zaraza?

Dok sam ja bila trudna izbila je epidemija rubeole i porodicni ljekar odmah me zvao da dodjem na razgovor i pregled. I sve druge trudnice sa njegovog spiska... Prvo je pitanje bilo jesmo li vakcinisane. One koje nisu bile uhvatila je panika kad je dr poceo pricati o mogućem scenariju...
Nije se s tim saliti
tweety_m
(?)
2011-02-03 10:07 AM
Ja sam tu vakcinu protiv rubeole primila prije 3 god u bolnici kad mi se stariji sin rodio.Kad sam vadila krv u prvoj trudnoći pronasli su da nemam antitijela.Rodio se djecak prav, zdrav, poslije toga primim vakcinu i eto sve ok.
Barilli
(jane_of_all_trades)
2011-02-03 11:32 AM
Cao svima,

Milice, moj sin je imao reakciju, (osip i temp) ali je primio koktel MMR-V (sa 15 mes.)i sto duže razmišljam sve vise krivim varicelu za te probleme. Posle toga je „prestao” sa normalnim razvojem govora po meni. Sve se desavalo u nekom haoticnom trenutku za nasu porodicu, kretali smo na put u Sr. i ja sam smatrala da je bolje da ga vakcinisem da se ne razboli tamo.

Stascha, ta druga doza sa 17 mes. je samo da se potvrdi da se ona prva primila. Zaista je preveliko opterecenje za imuni sistem. I još jedna pred skolu, bas mnogo

BEHEPA, ako ti prave probleme za Stefana i revakc. proveri mu antitela na morbille pa možeš bar to da im pokazes ako ti nešto traže
Milica83
(mama 24/7)
2011-02-03 12:30 PM
Moja dobra drugarica je dobila boginje u periodu kad je ostala trudna, a i njen suprug i to u periodu pravljenja bebe, dr joj je preporucio da abortira sto je i uradila. Danas sam zvala dz ali nije radila nasa dr, pa moram opet u ponedeljak, bas ću da vidim koliko dugo mogu da odugovlacim sa vakcinom. Nisam uspela da nađemmoj karton vakcinacije, ali mi mama kaže da nas nisu tako često vakcinisali kao sad. A sestra koja je rođena sedamdesetih je prelezala zauske tako da tad se nije davao mmr.
blondinka
(avanturista)
2011-02-03 12:37 PM
Ovo sto je napisala mydream je bila i moja poenta na sličnoj temi pre pre mesec-dva kada smo o ovome pisali. Npr. možeš da nikada ne dobijes rubeolu u zivotu ali isto tako može se desiti da je zakacis bas u trudnoći. Isto vazi i za decake - zausnjaci su ok do puberteta ali ko garantuje da će ih dobiti do puberteta i da neće u pubertetu ostati sterilan? Naravno, ovo su najgori mogući scenariji ali sve je moguće dok se te bolesti svako malo pojavljuju kod nas.

BEHEPA
2011-02-03 06:46 PM
Barilli, to sam i ja mislila - i tako pred tu konsultaciju sa imunologom treba da uradimo analizu krvi. Mislila sam da o istom trosku proverimo titar antitela na morbille.
mia55
2011-02-03 11:23 PM
A zašto to dijete ne može da se vakcinise kad malo poraste, pa neće praviti djecu u osnovnoj skoli? Moja djeca će uvijek znati da nisu primila MMR i primice ih kad za to bude vrijeme! Nikako ne sa godinu dana, jer sam jako puno puta na poslu vidjala posljedice ove vakcine. To su male bebe, zašto tako rano bombardovati njihov imuni sistem? Bliznakinje moje kume prije mjesec dana primile ovu vakcinu i još nikako da dodju sebi; poslije nje vristanje po noći povracanje( receno im je da je trovanje hranom), upale usiju, pa upala pluca...Neke bebe je podnesu bez problema, njihov imuni sistem ocigledno nije...Samo da ne bude ništa ozbiljnije. Kuma inače neka vrsta farmaceuta, priznaje da se ni malo nije informisala o vakcinama i da vjeruje sve sto doktor kaže ( čak ju je ubjedio prošle godine da primi H1N1 vakcinu poslije čega je 10 dana bila bolesna a tek se porodila...)...
blondinka
(avanturista)
2011-02-04 09:56 AM
Pa ne bih se bas slozila da se vakcine mogu odloziti do odraslog doba. Ti verovatno, mia, imaš zensku decu pa razmišljas u tom smeru - do njihovog plodnog razdoblja ne treba im vakcina ni protiv zausnjaka ni protiv rubeole. Iako je istina da su morbili ili male boginje prilično agresivna bolest koja dugo traje i pracena je visokom temperaturom od preko 40 stepeni i može izazvati upalu mozga, srcanog misica pa i smrt, neću ovaj put da toliko davim o njima. To sto je retko ima takođe ne znači da je uopste nema.

Inače,ne znam koliko imate uvida u vase zdravstvene kartone ali mi se čini da ste prilično neupuceni što se malih boginja tiče - rubeola je bila česta bolest u nasem detinjstvu jer je vakcina kasno uvedena a male boginje, uzrok velike stope smrtnosti u siromasnim zemljama sveta, bile su retke jer je vakcina uvedena za generaciju rođenu sedamdesetih. Upravo sam pogledala u nekim starim knjigama, vakcina protiv malih boginja kod nas je obavezna od 1968. godine tako da te price da ste svi preboleli male boginje bas i nisu potuno tacne.

No, vratimo se zausnjacima i rubeoli.
Kako bi ti, mia, bas me interesuje, rasporedila primanje MMR-a ako su npr. zausnjaci ili mumphs najopasniji u pubertetskom dobu za decake a rubeola u materinskom dobu za devojcice odnosno žene. Sistem vakcinacije ne može da se sprovodi pojedinacno i po vlastitom nahodjenju nego mora biti sveobuhvatna i temeljna.
Ne kapiram kako bi izgledao tvoj kalendar vakcinacije. Da li bi prvo malo vakcinisala decake, pa onda odrasle žene, pa ove, pa one...pa problem je sto to ne može tako jer unosi zbrku i nered. Zato je prihvacen ovaj opsti kalendar vakcinacije koji je vrlo sličan svuda u svetu.

Znate koji je ovde problem, na svakoj ovakvoj temi o sprovodjenu imunizacije u stvarnom zivotu - problem je u percepciji posledica. Jer, svi vide, cuju, nacuju iil znaju ili još gore, prave se da znaju, za nekoga ko je imao posledice od vakcinisanja. Deca koja su rođena sa malforacijama jer im majke nisu bile vakcinisane protiv malih boginja, sterilni muskarci u zrelom dobu ili pobacaji uzrokovani malim boginjama ili smrt nekog deteta usled istog, odjednom kao da se ne racunaju. Kako se to može zanemariti?

Što se tvoje kume tiče,mia, moram da ti kažem da ova vakcina nema amba bas nikakve veze sa povracanjem niti može da izazove upalu pluca niti upalu usiju i ako je to neko povezao sa ovom vakcinom, onda su te bebe prvi slučaj u vise desetina godina dugoj istoriji davanja ove vakcine. Posle ove vakcine može se javiti temperatura, prolazni osip, mogu izazvati retko i oteklinu podusnih zlezda, mesto uboda može da otekne itd ali ovo sto si ti rekla, vise lici na tok bolesti usled neke bakterije /uho pa pluca/. Ona kao neka vrsta farmaceuta, kako si je sama opisala, ipak bi trebala vise da zna o nastanku bolesti i reakciji na vakcine od ovoga sto si ti napisala.
Gala06
2011-02-04 11:17 AM
Pa ne bih se bas slozila da su zauske bas bezopasne. Najcesce jesu i prođe se bez komplikacija. Ali u mojoj porodici nije bilo tako, imamo slučaj kada je zensko dete dobilo zauske u 3 godini zivota i kao posledica toga teško ostecenje oba slusna nerva.
Barilli
(jane_of_all_trades)
2011-02-04 11:40 AM
E sad da vas pitam, koliko traje prosecan imunitet od MMR vakcine? 5 god, 10 godina? Da li se taj imunitet postepeno gubi? Kako to ide?Meni je dr. rekla da dete treba da primi revakcinu do 13 god. čini mi se (to je ova sto sam odlozila da ne dobije sa 5 god)
blondinka
(avanturista)
2011-02-04 01:11 PM
Barili, što se MMR-a tiče, kada se primi u dve doze /vakcinacija i revakcinacija/ imunitet je dozivotan.
Kada se primi u jednoj dozi, imunitet je otprilike 5-6 godina,mada kod neke dece je i samo jedna doza dovoljna za dozivotni imunitet. To sve zavisi od „odgovora organizma” na vakcinu.
Ista stvar je i sa bolestima - neko reaguje na bolest burno, neko je preboli bez imalo problema. Npr. moj stariji sin je imao svega 5-6 ovcijih boginja a mladji bar 50 po celom telu, kosa mu je bila puna varicela.

Sve tri bolesti nisu nimalo naivne, da jesu, ne bi bilo vakcinacije protiv njih.
mia55
2011-02-04 08:09 PM
Kako bi ti, mia, bas me interesuje, rasporedila primanje MMR-a ako su npr. zausnjaci ili mumphs najopasniji u pubertetskom dobu za decake a rubeola u materinskom dobu za devojcice odnosno žene. Sistem vakcinacije ne može da se sprovodi pojedinacno i po vlastitom nahodjenju nego mora biti sveobuhvatna i temeljna.
Ne kapiram kako bi izgledao tvoj kalendar vakcinacije. Da li bi prvo malo vakcinisala decake, pa onda odrasle žene, pa ove, pa one...pa problem je sto to ne može tako jer unosi zbrku i nered. Zato je prihvacen ovaj opsti kalendar vakcinacije koji je vrlo sličan svuda u svetu.
...
Blondika, nisam ja doktor niti neko odgovoran za rasporedjivanje MMR vakcine za cjelokupno covjecanstvo. Meni je zdravlje moje djece bitno I ja sam ta koja sam kao roditelj odlucila da ovu kontraverznu vakcinu djeci dam kasnije I da je raspodjelim, jer posebne vakcine postoje. Odlucila da ne želim sve tri vakcine odjednom da dajem mojoj djeci, jer je po meni rizik prevelik.

Znate koji je ovde problem, na svakoj ovakvoj temi o sprovodjenu imunizacije u stvarnom zivotu - problem je u percepciji posledica. Jer, svi vide, cuju, nacuju iil znaju ili još gore, prave se da znaju, za nekoga ko je imao posledice od vakcinisanja. Deca koja su rođena sa malforacijama jer im majke nisu bile vakcinisane protiv malih boginja, sterilni muskarci u zrelom dobu ili pobacaji uzrokovani malim boginjama ili smrt nekog deteta usled istog, odjednom kao da se ne racunaju. Kako se to može zanemariti?
...
JA nisam čula, nacula I ne pravim se da znam, nego radim sa djecom ( trenutno sam na porodiljskom)i imala sam jako puno primjera oko sebe koji su me natjerali da se malo dublje informisem o ovoj temi...
Nisam se ja jednog jutra probudila i odlucila da ne dajem djeci dok su bebe MMR ili druge vakcine, nego sam se dooooobro informisala o navedenoj temi( ostavljala sam par puta nazive knjiga i ostale izvore informacija ovde pa ne bi da se ponavljam).

Što se tvoje kume tiče,mia, moram da ti kažem da ova vakcina nema ama bas nikakve veze sa povracanjem niti može da izazove upalu pluca niti upalu usiju i ako je to neko povezao sa ovom vakcinom, onda su te bebe prvi slučaj u vise desetina godina dugoj istoriji davanja ove vakcine. Posle ove vakcine može se javiti temperatura, prolazni osip, mogu izazvati retko i oteklinu podusnih zlezda, mesto uboda može da otekne itd ali ovo sto si ti rekla, vise lici na tok bolesti usled neke bakterije /uho pa pluca/.
...
Draga Blondika, možeš li mi molim te dati izvor informacija odakle iznosis ovo sto tvrdis, a evo ja ću tebi dati dva izvora informacija gdje ćeš vidjeti da nisi upravu. Što se tiče posljedica, nisu samo osip i to što si navela, evo samo ukratko, nemam vremana za prevod šta Dr Sear ( „The VAccine Book ”)kaže o mogućim posljedicama ove vakcine:
„Measles infection ( caused by the occational inadequately weakened virus in the vaccine), flu like symtoms, inflammation of the blood vassels, inflaed pancreas, diabetes, bleeding disorder and bruising throughout the body, rubella infection, allergic reactions, joint and muscle soreness, Life threatening rush ( Stevens Johson syndrome), mumps infection, including mumps like swelling of the saliva glands in the cheeks, inflamed testicles and meningitis, rear death”.
„Since some of the side effects of this vaccine involve the immune system, some families with a very strong history of autoimmune disorders( such as rheumatoid arthritis, lupus, and multiple sclerosis) worry that their babies may be more prone to autoimmune reactions to this vaccine.
Ta kniiga I ” Vaccinations- A Thoughtful Parent's Guide...„od Aviva Jill Romm u Kanadi ima svaki Chapters/Indigo( najvece knjizare ovde).
Evo šta se navodi u ovoj drugoj kao posljedice MMR” (opet izvinite sto je na engleskom): Fatigue, sore throat, runny nose, headache, dizzinness, fever, rash, nausea, vomiting or diarrhea and sore lymph glands„ Jedan proizvodjac vakcina( Merck and Company) navodi sledeće kao posljedice MMR:” panniculitis, atypical measles, fever, loss of conscuousness, headache, dizziness, malaise, vasculitis, diarrhea, vomiting, parotitis, diabetesmellitus, thrombocytopenia, lymphadenopathy, leukocytosis, anaphylaxis, arhtritis, arthragia, encephalitis, encephalopathy, subacute sclerosing panencephalitis, Gullina Barre syndrome, convulsions, ataxia, parethesia, rash, hives, cough, rhinitis, nerve deafness, orchitis, death ( preskocila sam par naziva jer nemam vremnea da pišem).
Kad sam otisla kod doktorice I kad je moje dijete trebalo da dobije prve vakcine, pitala sam je koji su sastojci istih, a evo šta se nalazi u MMR vakcini:
1. The three viruses
2. Saline solution, sugars and gelatin
3. Human albumin ( blood proteins)
4. Residual cow fetus serum
5. Neomycin( an antibiotic)
6. Traces of Chick embryo proteins ( može biti problem kod djece koja su alergicna na jaje( mada i ne mora)ali i kod onih koji nisu)
7. Other buffer and media ingredients ( details are not listed in the product insert)

O autizmu neću ni da pišem jer sam to nekoliko puta ovde pisala pa me mrzi da se ponavljam.

Ovo su sve razlozi zbog kojih ja djeci neću još davati ovu vakcinu, a i kad budem davala neće dobiti koktel nego šta kome treba.
Blondika I ti si jednom pomenula da odlazes ovu vakcinu, a bas me interesuje zbog čega kad se cudis meni sto to isto radim I pitas me kako bi ja odredila raspored vakcinisanja... Pa ljudi kad kupuju kola se vjerovatno vise interesuju za detalje kavi su dijelovi, u kakvom je stanju auto I sl., tako da ne znam zašto nekog iznenadjuje što se neki ljudi informisu, šta ima u tim vakcinama, koji su sastojci, od čega se prave, koje su posljedice...

blondinka
(avanturista)
2011-02-05 07:51 AM
Mia, izvrces moje reci.

Prvo, ti si sama napisala da bi se vakcine trebale davati u odrasloj dobi a ne odlagati, dakle kažeš jednu stvar a onda je posle preimenujes u odlaganje. Citiram: „A zašto to dijete ne može da se vakcinise kad malo poraste, pa neće praviti djecu u osnovnoj skoli? ”. Po ovoj recenici ja sam, a verujem i svi ostali, zakljucila da si za to da se vakcina daje posle osnovne skole. Ja sam ti navela razloge zašto je to prakticno nemoguće - ovo su tri razlicite bolesti koje sve imaju svoj tezak tok i koje je bolje sprečiti nego leciti, da se poslužim narodnom umotvorinom. I ja sam svakako za to da se ove vakcine razdvoje i sama sam to pokusala ali nisam uspela. Ne znam zašto mi se obracas kao da nemam blage veze o vakcinama nego kao da mi je seoski lekar naredio da ih dam detetu i ja od toga ne odustajem. Nije ti, možda ali samo možda, palo na pamet da se i ja isto tako mogu informisati kao i ti jer osim sto sam pismena, ocigledno znam da koristim i internet a i da logicki povezujem informacije.

Drugo, nisam detaljno citala koje su sve kontraindikacije nabrojane ali mi se čini da nigde nisam videla upalu pluca ali dobro, moguće je da sam je previdela. Inače, moj prevashodni izvor informacija je moj otac koji se bavio vakcinsanjem dece skoro pola veka. Između ostalog, ja nisam ni rekla da vakcine nemaju nuspojave, naravno da ih imaju, samo sam rekla da svi ignorisete opasnosti od ovih bolesti pod parolom „pa neće valjda bas moje dete da se razboli” ili „svi smo to preboleli” mada niti jedna od ove dve konstatacije nije tacna ni odrziva. Ovde je reč o bolestima sa takođe mogućim vrlo teskim posledicama a prica se samo o stetnosti vakcina. Istina je da vakcine nisu aposlutno bezbedne ali ako ih uporedis sa opasnostima kojima izlazes dete ako ga ne vakcinises, onda je i to bar vredno razmišljanja.

Treće, da bih govorila o tome kada treba da se daje koja vakcina moras prvo da znaš cemu one služe i od čega stite. U svetu još uvek milioni dece umiru od tetanusa netom po rođenju u Africi. Znaš li kolika je stopa smrtnosti od velikog kaslja? Šta uopsteno znaš o morbilima ili o rubeoli? Zahvaljujuci tome sto smo ti i ja vakcinisane, mogućnost da se moje i tvoje dete sretne sa poliom je ravna nuli. Da nismo bile vakcinisane, još bi vise bolesne dece sretala na tom svom poslu. Što ne pogledas podatke o tome kako je izgledao svet pre 50 godina? Možda je dovoljan podatak koliko se stanovnistvo uvecalo za 50 godina vakcinisanja i koja je sada stopa smrtnosti dece do 5 godina a koja je bila 1951.godine, primera radi?

Nigde nisam napisala da TI treba da vakcinises MMRom dete od 12 meseci niti bilo ko drugi, napisala sam da se vakcina može odlagati i kako i zašto sam je ja odlagala. Što se tebe lično tiče, samo me interesovala ta teorija da se vakcine mogu davati u odraslom dobu i na koji si to način zamislila. Isto tako, možda ti imaš priliku da razdvojis vakcine ali mi ovde nemamo tu priliku.

Uostalom, zašto je tvoj savet da neko ne vakcinise dete ili da odlozi vakcinisanje do zrelog doba validniji od mog saveta da svako dete treba da se vakcinise MMR vakicnom do otprilike polaska u osnovnu skolu? Zato sto ti imaš neki clanak sa interneta kojim mases mislis da bolje poznajes materiju nego ja i prozivas me da postiram svoj izvor? Ti mislis da si u pravu pa sam ja automatski u krivu?

Milion puta sam već ovo ponovila - što se mene tiče, uopste ne morate da vakcinisete svoju decu jer to na mene lično nema uticaja. Moja deca su vakcinisana i ja sam vakcinisana i nemamo nikakvih posledica i samim time ja lično sa tim nemam nikakve veze pa ni ne razumem sto mislis da te lično proizvam da li hoćeš ili nećeš da vakcinises dete.

Ali svako ko je u nedoumici treba da zna i jednu i drugu stvar a ne samo da mu se postiraju neki clanci sa interneta i uporno tvrdi kako MMR izaziva autizam i tacka a da se pri tome ne informises kakve su posledice neprimanja vakcine.

I još nešto, lepo je sto si nabrojala sve rizike koje sa sobom nosi vakcina MMR. Nadam se da isto cinis kada pijes antibiotik, antibebi pilule, kada sedas u auto ili avion, kada kupujes hranu, obucu, odecu...jer bar 50% rizika koje nosi vakcinisanje dece nosi i primanje penicilina, tetanusa, pijenje bilo kog leka, trovanje hranom, saobracajna nesreca...svet je pun opasnosti a na nama je da odvazemo šta je mogući rizik a šta stvarna korist.
mia55
2011-02-06 11:32 AM
ti si sama napisala da bi se vakcine trebale davati u odrasloj dobi a ne odlagati, dakle kažeš jednu stvar a onda je posle preimenujes u odlaganje.

...
procitaj malo bolje, i ovo moje sto sam napisala znaci odlaganje vakcine, samo na malo duže :)I nisam pisala o svim vakcinama nego samo o ovoj o kojoj je postavljena tema. Ovde gdje živim možemo odlagati do kad hoćemo, i postoje posebne vakcine, tako da može da se napravi selekcija.
Nemam vremena da se dublje unosim u ovu diskusiju sa tobom, posto moram da zabavljam moje male klince ( a i posto smo o tome diskutovali par puta i nas dvije se nikad nećemo sloziti kad je ova tema u pitanju. A inače si mi jako draga na diskusijama i jako volim da čitam o svemu sto pišes jedino se ne mogu sloziti sa tvojim mišljenjem o vakcinama :)
Sve u svemu, ja nisam nikog nagovarala da se ne vakcinise MMR ili bilo kojom drugom vakcinom( nikad to ne radim, i ne volim da pricam o ovoj temi ni sa prijateljima, jer tema je kontraverzna), i u mom odgovoru sam se koncentrisla da odgovorim na pitanje koje je postavljacica teme navela i malo sam opsirnije odgovorila tebi kad si mi rekla da lupam gluposti i da povracanje i ostalo nema veze sa MMR...I nisam mlatila nikakvim clankom sa interneta ( ne vjerujem ni da ovo može da se nadje negdje na internetu), nego sam citirala dva doktora i jednog proizvodjaca vakcina, iz knjiga koje imam kod kuce i koje su dostupne nama u Kanadi ( imaju ih najvece knjizare ovde).
Naravno da znam sve o MMR, i koje su posljedice ako se dobije jedna od ove bolesti, ali po meni ( i samo po meni!) ,rizici same vakcine su mnogo veci, pogotovo ako se daje bebama od godinu dana. I tvoj prijedlog da se odlozi do 4-5 godina je mnogo bolji nego da se daje tako malim bebama ( ja ću je odloziti na malo duže jer sam u prilici), ali problem je u tome sto vecina ljudi ( barem ljudi koje ja znam) ne zna ništa o samim bolestima i vakicni, a kad ih pitas koje su vakcine djeca primila kažu„ pa one sto su po rasporedu”, jedva znaju i da kažu ime vakcine, a kamoli šta drugo...

Pozdrav za tebe Blondika i tvoje preslatke djecake!
blondinka
(avanturista)
2011-02-06 01:34 PM
Mia, ma ova je tema izdiskutovana „mali milion” puta ali ja moram da vezem svoje svaki taj put jer sam u manjini ili bolje receno jedina koja diskutuje na suprotnoj strani. Ostali, indiferentni ili indolentni što se teme tiče, obično se ne javljaju:)
Nisam kritikovala tebe nego tvoju prijateljicu jer stvarno nigde nisam naisla na podatak da MMR može da izazove upalu pluca.
Ok, verovatno sam pogresno shvatila to odlaganje, ovaj raspored vakcinisanja kakav znamo jeste gust i pomalo zbrzan i nelogican ali boljeg za sada nema i verovatno je bio jedini način da se vakcinisanje dovede u red jer je prosto nemoguće da svako izabere vreme koje je njemu najlogicnije da vakcinise dete.
Takođe, opste je poznato da se imunitet najlakse stice u decijem dobu i da su tzv. decije bolesti vrlo opasne čak i kada covek odraste.

No,kao sto rekoh, samo sam htela da se cuje i druga strana, da se zna da su decije bolesti takođe i vrlo opasne i da vakcine nisu izmišljene samo zbog hira ili zaradjivanja para jer su nastale davno davno pre tzv. farmaceutske mafije.

Inače, imenjakinje, pozdravljam te i hvala za kompliment za decu.

Diskusije su diskusije a na FB se drugacije pazimo i razumemo:)
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.