Forums : Nemačka

 Comment
Skola jezika, pitanje
marijamhlc
2014-08-15 12:34 PM
Na kom sajtu mogu da pogledam iz kojih skola jezika u Nemackoj, Nemacka država priznaje sertifikate o polozenim ispitima? Da li neko zna odgovor na moje sumanuto pitanje? :)

Nasla sam skolu, casovi se pohadjaju on line, pravi casovi sa licenciranim profesorima, sa još 5 studenata, rade se vezbe, znaci sve je kao da idete na casove negde u neku skolu, samo sto ovde sami birate termine kada će se održavati cas i fond casova je mnogo veci, mislim da je minimum 70h mesecno.

Oni takođe održavaju polaganje ispita, izdaju sertifikat o polozenom ispitu, i danas sam dobila od njih odgovor da se sertifikat kod njih priznaje kao od bilo koje druge skole stranih jezika. U sustini ne vidim zašto i ne bi priznavali kada se sve belezi i funkcionise kao prava skola. Ako može MBA da se pohadja on line i da vazi, zašto i ovo ne bi moglo...

Skola je Nemacka, iz Berlina...

kriska
(*)
2014-08-15 06:34 PM
Nekoliko internet kurseva Nemackog jezika je priznato i po zakonu se tretiraju kao da si išla na časove, s`tim sto na polaganje mora da se izadje pred komisiju, t.j. ne može da se pismeni i usmeni polazu preko interneta, već moras lično da se pojavis na testu.
Trazi u uredu za strance spisak priznatih online skola, ja sad ne znam da ti tačno kažem koje skole imaju taj kredibilitet.

Ja sam takođe razmišljala o ucenju Nemackog preko interneta, ali sam ipak odlucila da idem na casove u skolu u kojoj sam ujedno mogla i da polazem test, jer nije moguće da se ispit polaze online.
Hobbit
2014-08-16 02:04 AM
Niko vam ne trazi pohadjanje casova, traže samo sertifikat o polozenom ispitu, a polaganje ispita može biti samo u odobrenoj ustanovi. Pohadjajte casove preko interneta, onda se za ispit prijavite najlakse u VHS, ima je u svakom gradu, ispite održavaju često i sertifikat o polozenom ispitu je priznat. Ispit je oko 150 Eura. Arbeitsamt ne interesuje nikakav sertifikat ispod B1, tako da je polaganje A1 i A2 bacanje para i gnjavaza. Pri polaganju B1 postoji sistem rangiranja, pa ako niste za B1 po broju bodova će vam dodeliti A2 ili A1
marijamhlc
2014-08-16 11:22 AM
Hvala puno na odgovorima. Kriska upisujem on line skolu, jer nekoliko puta mesecno imam cas 1-1 sa profesorom i mnogo mi je lakse iskreno da sama odaberem termin po nekom rasporedu, a skola je ok, jer ako ja ako ranije prođem nastavu, moj suprug može da iskoristi ostatak meseci i da on krene da uci. Jeste skuplja varijanta, ali ima nas samo 5-ro na casu i većinom se uce situacije koje će ti zivotno trebati, a gledam ponekad ove knjige sto imamo, pa ima nekoliko lekcija o udaji, sportu, karnevalima, sve je to lepo, ali drljati lekciju o udaji 2-3 casa sa još 20-ro ljudi, da umres, a svako od nas ima razlicit tempo ucenja, neko će da savlada to za sat vremena, drugom nekom treba upravo tih 2-3 casa, to i jeste problem sa većim grupama.

Ja sam imala u Beogradu privatne casove, i mi smo od prilike u Schritte international, kako sada idu lekcije, mi smo jednu lekciju prelazili za jedan i po cas, i meni je to super tempo. Tako sam ja vrlo brzo prošla kurs A1 u Beogradu, i dobrim delom A2 za manje od 6msc

Hoću zbog sebe najviše da prođem te kurseve, zbog jezika, da sto vise pricam na Nemackom, pokupim sto veci fond reci, a onda kada mi bude trebalo ću da polazem B1 zbog stalnog boravka, ali do tog trenutka imam još par godina fore :)

Meni je problem gramatika, tu su mi odmah svi profesori rekli da nema sanse da je savladam, jer u trenutku kada smo ucili u skoli gramatiku, ja sam ucila strani jezik zemlje u kojoj sam živela tada, da bih uopste mogla da pratim nastavu u skoli. Tako da i kada budem polagala B1 moram da savladam jezik dobro, tj gramaticki napamet. Ja ok pricam Nemacki, gramaticki ne uvek pravilno, ali svi Nemci me razumeju, i to mi je za sada najbitnije, što se ne sporazumemo, tu je google translate :)

kriska
(*)
2014-08-18 07:34 PM
Hobbit, meni su za dobijanje Nemackog boravka, pored sertifikata o polozenom ispitu, tražili i potvrdu da sam odslusala predvidjen broj casova.
Nedavno sam srela jednog coveka koji je bio sa mnom na kursu i koji je polozio B1 test, prica mi da mu je sluzbenica u uredu za strance proveravala znanje Nemackog jezika i procenila da nije dovoljno savladao, pa je morao ponovo da odslusa nekoliko casova i da ponovo polaze ispit.
Inače, i mene izluđuje Nemacka administracija! Ma oni su 100x gori od nas! Uverila sam se da uopste nije tacna konstatacija da su Nemci odgovorni i precizni.
Imam utisak da sve zavisi na koga naidjes u kancelariji, ako si mu simpatican možeš da prođes, a ako naidjes na nekog baksuza može da te zeza koliko hoće.
Dzabe mu podnosis zakon pod nos, ne interesuje ga, resavaj problem preko advokata.
Hobbit
2014-08-19 05:48 PM
Uf, nisam čula za takve slučajeve . To da sluzbenica proverava znanje Nemackog je blago receno drsko. Ja u Nemackoj nisam starosedelac, dali postoji neka organizacija koja stiti prava stranaca? U Italiji je od velike pomoći Caritas i sindikati; oni jedva cekaju da naprave haos i pravna pomoć „protiv” poslodavca je besplatna.
kriska
(*)
2014-08-19 06:37 PM
E Hobit, to ti je pametno pitanje. moguće da u Nemackoj postoji neka organizacija za zastitu stranaca, bas ću da se raspitam, a i vi ako cujete za tako nešto javite.
Meni za sada ne treba, ali zali mi se jedna poznanica da je vise izludela, neće da joj produže boravak ukoliko ne nastavi kurs Nemackog jezika. Žena ima dvoje male dece, muž joj je zbog posla po nekoliko dana odsutan od kuce. Nema kome da ostavi decu da bi isla na casove.
Ja sam pristalica toga da se nauci jezik zemlje u kojoj živis, ali gde to ima da zbog neznanja jezika ne možeš da živis sa svojim muzem, u zemlji u kojoj on legalno živi i radi!?
Rumuni, Poljaci, Bugari, Hrvati... i ostale zemlje clanice EU ne moraju da idu na kurseve jezika. Znaci oni su automatski integrisani iako ne znaju da beknu Nemacki!?
Po meni je to cista diskriminacija i nepostovanje ljudskih prava!
marijamhlc
2014-08-20 06:39 AM
Ja sam iskreno dozivela to što Kriska prica, mene je salterusa htela da ispita koliko ja znam dobro Nemacki. I nisu hteli da mi daju boravisnu vizu jer mi nisu verovali da imam zdravstvenih problema, iako su tri lekara potvrdili da zbog povrede ne mogu da prisustvujem casovima. Mi smo im rekli da želimo da uzmemo provatne casove, na šta su oni nama reklli ok, ali ta uciteljica mora da bude autorizovana sa naše strane, da dobijete odobrenje od nas da ona može da vam predaje, i ona mora da podnosi izvestaj o mom napredovanju po pitanju jezika u ured za strance. Doslo mi je da ih oteram u p.m, em sto ja placam te casove, em šta njih briga kako ja napredujem, ja ucim zbog sebe da naucim, a ne da dobijem tamo neki sertifikat B1 za koji me blago bas briga. Ništa ne tražim od njih, ništa mi ne placaju, a još se bahato ponasaju...

Ja se izvinjavam, ali kada traže od stranaca da znaju jezik, moraju da traže onda od svih podjednako, zašto je neki tako Amerikanac bolji od mene, a ja pricam tecno osim Srpskog jezika još dva jezika, plus Nemacki sto mogu da se sporazumem. A imamo u komleksu Amerikance, ni reč Nemackog ne znaju.

Ja se isto slazem da treba znati jezik u zemlji u kojoj živis, ali ne da i ucenjujes ljude da nećeš da im das boravisnu vizu, iako nemaju prava na to. Ma sa njima samo sve preko advokata

Moj prijatelj koji živi u Nemackoj 12 godina, ovde je zavrsavao studije, pritom decko je dosao is Rusije, nikad nije živeo u Crnoj Gori, vredan, top u svojoj generaciji na fakultetu bio, specijalizacija kardiohirurgija, njemu nisu hteli da daju stalni boravak, tipa rekli mu, nemamo mi potrebu za tvojim kadrom, i kada je direktor bolnice u Frankfurtu gde radi moj prijatelj, čuo za ovo, pozvao je ured za strance i rekao im, ili će te da mu date, ili ova vest ide u novine. U roku od 7 dana sve je bilo sređeno i predao je za stalne papire.

Kako oni prema tebi, tak ti i prema njima...

keramicar
(mrgud koji sedi)
2014-08-20 01:31 PM
sto da bude jednostavno kad može komplikovano...

temu si pocela trazenjem skole da bi sad stigla u magistrat...
za koju vizu apliciras? koja godina po redu?

kako znaš šta ti je tačno rekla sluzbenica na prijemnom odeljenju, ako ti je nemacki na početnom nivou?

meni se čini da si „malo” drukcije prestavila problem.

losa ti je ideja da se uporedis sa komsijom amerikancem. šta ako za njega važe drugi zakoni(međudržavni ugovori DE-USA), ili ima status koji mu ne zahteva diploma nemackog jezika.

pozdrav

kriska
(*)
2014-08-20 04:25 PM
„sto da bude jednostavno kad može komplikovano”
E to je slika i prilika Nemaca, bar ovih kancelarijskih sluzbenika sa kojima moram da imam posla.
Sve umeju da zakomplikuju do zla Boga!
Znam da se obracas Mariji, ali evo da budem mirodjija, jer ženu potpuno razumem.
Ona, kao i ja, samo želi da živi sa svojim muzem, koji legalno boravi i radi u Nemackoj i od Nemacke države ništa ne trazi, a oni joj to njeno osnovno porodicno pravo uskracuju.

Ne znam Keramicar koliko si ti dugo u Nemackoj i verovatno već odavno imaš neogranicen boravak iz perioda kad te nije zakacio zakon o kojekakvim kursevima i ostalim nebulozama.
Pitala bih te kad bi morao da ides na posao od ujutru do kasno popodne, pa sa posla pravo u skolu na casove koji traju 4 sata dnevno, ili kao sto sam gore navela primer ove žene koja ima dvoje male dece.
Plus svaki dan moras kod kuce da ucis i da uradis domaći zadatak za sledeći cas. Ako izostanes sa casa moras da doneses opravdanje od lekara.
Mator covek od 50-60 godina sedi u skolskoj klupi sa decurlijom od 20 godina! Glupo, smesno i ponizavajuce!
I zašto ja moram da idem na kurseve, koji i te kako kostaju, i da polazem ispite Nemackog jezika koji za nas strance nisu bas naivni i lagani, a Amerikanac, Slovenac, Madjar, Grk, Hrvat, Poljak, Bugarin... ne mora!?
Zar to nije diskriminacija!?
Zbog nedovoljnog znanja Nemackog jezika da mi neko zabrani da živim sa svojim muzem, pa to je krsenje osnovnih ljudskih porodicnih prava!,
još plus sad mi traže i nekakav orjentirung kurs (Nemacko državno uredjenje i politika), za koji me bas zabole!
Zeza se moj muž, kaže:
„Ja ću da odem u penziju, a ti ćeš još da ides u skolu” :)

Muka mi je bre vise od njihovih ucena i ultimatuma, majke mi, tuzicu državu Nemacku, jer mi uskracuju moje osnovno ljudsko i porodicno pravo da živim sa svojim muzem!

Hobbit
2014-08-20 06:15 PM
Svaka država ima pravo da se uredjuje kako misli da treba; sigurno neće emigrante da pitaju šta da rade. Ono sto je meni loše u čitavoj toj prici je da ne postuju pravila koja su sami postavili i sto imigranti deluju kao obezglavljeni kada upadnu u probleme jer ne znaju gde da traže pomoć. Interesantno je da se drugacije ophode sa zaposlenima nego sa clanovima porodice koji ne rade.
marijamhlc
2014-08-21 07:43 AM
Keramicar, nisam ja na fakultetu, fakultet sam zavrsila pre 11 godina :)

Ne apliciram uopste za vizu, imam boravisnu vizu i ne pada mi na pamet da apliciram za stalni boravak. Živim i Nemackoj godinu i po dana. Kako sam znala šta mi sluzbenica trazi, hm, imala sam casove Nemackog u Beogradu i toliko sam je razumela šta hoće od nas, a imalo smo i agenta koji nam je pomagao oko sredjivanja dokumenata, tako da smo se sve sporazumeli.

Amerikanci naravno da imaju drugaciji status, zbog međunarodnih ugovora, ali opet dolazimo do toga, da taj neki Amerikanac NE MORA da ide na casove Nemackog i NE MORA da zna Nemacki da bi živeo u Nemackoj.
Kako onda ja, koja imam pasos iz Srbije, a živela sam samo 5 godina u svom zivotu u Srbiji i tecno govorim Engleski i Ruski, moram da idem na casove Nemackog, iako znam Engleski možda malo gore od tog istog Amerikanca. On se snalazi ovde na Engleskom isto kao i ja, s tim sto ja znam Nemacki, ne dobro, ali većinu razumem, a on ga ne zna, niti mu pada na pamet da uci.

Izvini molim te, u Canadi kada polazes za državljanstvo, bas njih briga da li ti znaš jezik, daju ti knjigu od 50 strana sa pitanjima i odgovorima, ti to naucis, odes na ispit i polazes, moj brat i snajka žive tamo, znam. Naravno, ne možeš da naucis pitanja ako ne znaš jezik, ali to je već tvoj problem ako ga ne znaš, ali niko te ne tera sa ga ucis.

Opet dolazimo samo do pitanja, zašto ja moram da POLAZEM za neki sertifikat, šta će to meni u zivotu pomoći? Bitno je odslusati skolu, ne moram ja da dokazujem nikome svoje znanje, pogotovu onaj deo gramaticki, to se uci godinama, a ne mesecima, posto da bi znao grmaticki da napises reecenicu na bilo kom jeziku, moras perfektno da ga znaš, a i to ti nije garant sa ćeš ispravno napisati sve. U slučaju nas stranaca, bitno je da se nauci sporazumevanje, reci, a ne da imaš pet lekcija o karnevalu, možda je to nekom bitno, ali meni nije.

Ono sto je još ponizavajuce je stavljati u takve grupe ljude sa razlicitom socijalizacijom i inteligencijom, naravno ne želim nikoga da vredjam. Ako ja kao visokoobrazovana osoba sa 15 godina radnog iskustva, treba sa ucim sa nekom tamo Turkinjom, koja ima zavrsenu samo osnovnu skolu, moji interesi i interesi te Turkinje nisu isti, ja ću u 99% slučajeva da savladam lekciju za jedan cas, dok će njoj možda trebati nekoliko casova.

Ja sam se ovde doselila zbog supruga, mene ako pitate, nikad ne bi odabrala Nemacku, ali ni u najludjim snovima. Osim poslovno, sa Nemackim jezikom nikad nisam imala dodira, šta vise, prvi put sam čula Nemacki jezik pre godinu i po dana, tacnije kada smo se doselili u Nemacku (ne racunam casove Nemackog u Srbiji)

Evo juče mi je suprug pricao, njegov kolega stranac, ima polozen B1 sertifikat od Goethe instituta, privatno covek uzimao casove, i bez obzira na to, kada je otisao da preda za stalni boravak, sluzbenica na salteru mu je rekla da on ipak ne zna dovoljno dobro jezik po njoj i da on ipak mora da ode na još par casova preko njih, eto, i da mi sada neko kaže zašto????????

Ja Nemce razumem, oni hoće ljude koji su izbegli iz svoje zemlje i dosli za Nemacku, da uteraju u njihov kalup, ali moras i da razgranicis neke pojmove i neke granice, ko je ko, i kako ćeš prema nekome da se ophodis.

Opet velim, ja ucim Nemacki zato što hoću, a ne zato što mi treba stalni boravak ili da bi nasla posao, posao ću ja da nađemi bez znanja Nemackog jezika, dovoljno sam strucna i sa ogromnim iskustvom da bi me svaki arh. biro rado zaposlio, moja licna odluka je da ne radim za Nemce, i bas me briga da li se to svidja Nemackoj vlasti ili ne.

I kao sto je i Kriska rekla kao i Hobbit, zašto je drugaciji odnos prema zaposleni, licu i prema njegovom supruzniku, vrlo prosto pitanje, zašto ja nešto MORAM, a moj suprug je slobodan da odluci da li želi...

Administracija im je grozna, apsolutno su neorganizovani, i neljubazni, salteruse su naucene na jedan kalup, kada im postavis logicno pitanje, gledaju te bledo i t.d...Uopste se ne tangiram, ako krenu da prave probleme, moći će samo sa advokatom da razgovaraju

Uh...mnogo smo skrenuli sa teme :)

keramicar
(mrgud koji sedi)
2014-08-21 07:59 AM
kriska
kao sto je posle tebe hobbit napisala, svaka država ima svoje zakone i doseljenici su u obavezi da ih postuju. EU tezi ka nekoj konfederaciji država i zato imaju razne benificije, dok nasa zemlja iz raznih razloga kasni u svemu tome, pa nam, eto, bude tezi put ka integraciji.
los je pristup tipa „poljak i slovak ne moraju, a zašto moram ja?”
umesto da paznju i energiju usredsredite na obaveze koje imate, tu paznju usmeravate na druge koji nisu u istoj kategoriji. ovo se odnosi na postavljacicu teme.
isto tako, pravo na spajanje porodice je bar za 1 nivo nize rangiran u odnosu na obaveze tih stranaca. svaki advokat će vam reći da ako ne radite na integraciji kako zakon nalaze, da mozete da se volite i u zemlji odakle ste dosli, jer ste vi aplicirali za boravak, a ne da su vas oni zvali.
postavljacica teme u jednom trenutku piše da ima još vremena za polaganje B1, dok kasnije piše da joj je sluzbenik tražio diplomu za polozeni B1 kurs nemackog, sto mi govori da nam je nešto precutala ili je sama tema laznjak.

što se birokratije tiče, ja sam isto imao par puta losa iskustva sa sluzbenicima.

još samo da pohvalim 1 od tvojih recepata koji sam nedavno spremio po tvom upustvu.

pozdrav
keramicar
(mrgud koji sedi)
2014-08-21 08:20 AM
marijamhlc
u poslednjem odgovoru si napisala niz nelogicnosti i neću vise pisati na ovoj temi. ne želim da budem na odeljku „nemacka” jedini konras. ima ovde jako pametnih ljudi, koji usput još i dobro poznaju nemacke zakone.
citacu šta će se pisati o tome da „ne treba boravisna viza” da bi živela pored muza.

pozdrav
kriska
(*)
2014-08-21 10:11 AM
Drago mi je Keramicar da ti se dopao moj recept.
Znaš šta, ne radi se ovde o tome da mi želimo da izbegnemo zakon, nego stvar je u tome što se sluzbenici u uredu za strance ne pridržavaju propisanog zakona.
npr. ja sam papire za boravak dobila direktno u Minhenu dok sam boravila turisticki kod mog muza (nisam ni tazila niti sam znala da je to moguće, nego sam otisla samo da se privremeno prijavim na muzevljevu adresu, i tada mi je jedna ljubazna sluzbenica rekla da ne moram da se vracam u Srbiju, dala mi je spisak skola koje mogu da pohadjam u Minhenu i odmah sam dobila boravak na godinu dana), dok su neke vracali u Srbiju da u Beogradu na Gete institutu polazu Nemacki jezik i da papire za spajanje porodice sređuju preko Nemacke ambasade. Ja u Nemacku ambasadu u Beogradu nikad nisam usla, niti je bilo potrebe.

pr2: Moja poznanica je polozila A1 na Gete institutu u Beogradu, jer to je uslov za pridruzenje bracnom partneru koji je u Nemackoj, ali kad je dosla nisu joj priznali taj sertifikat iz Srbije, već je morala ponovo da polaze test u Minhenu, navodno zbog sumnje da je kupila diplomu.

pr3: Ove godine je trebalo da mi izdaju stalnu boravisnu dozvolu, jer sam ispunila sve zakonske uslove, ali su mi produzili na 2 godine uz uslov da odslusam i polozim orjentirung kurs.
Znam nekoliko njih koji su dobili stalni boravak i bez tog orjentirung kursa, to je potrebno samo onima koji apliciraju za državljanstvo, ali eto meni i to sad traže iako mi Nemacko državljanstvo ne treba.

Imam još xxx primera, ne bi stalo na 3 strane.

Znaci, ne pridržavaju se strogo propisanog zakona, nego ga tumace po svom licnom nahodjenju.
Znaju oni vrlo dobro da mi zbog nedovoljnog znanja jezika ne možemo da se raspravljamo sa njima, pa nas brzo otkace.

Marija, meni takođe nije jasno zašto te teraju na kurs, ako već imaš boravasnu dozvolu?

marijamhlc
2014-08-21 10:48 AM
Kriska, nemam stalni boravak, imam privremeni na dve godine, sledeće godine bi trebalo da produzavamo boravak...

Ali da, u pravu si, svako od njih tumaci zakone kako hoće...

Mojim prijateljicama naprimer u Minhenu koje su pitale za te kurseve jezika, su rekli vi nemate pravo na te kurseve, ako hocete da pohadjate kurseve jezika platite sami, eto i takvih slučajeva ima

Hobbit
2014-08-21 01:06 PM
Kako god okrenes, minimum B1 moras da polozis. Loše tretiraju nezaposlene jer ne doprinose sistemu a državni sluzbenici žive od našeg poreza. Kad pomislim da sam u Italiji isla još skoro 3 godine na faks i radila ponovo diplomski na italijanskom, ovo je zafrkancija. Zapamtite, kao imigranti, sistem se nikada neće prilagoditi vama, vi morate da se prilagodite sistemu.
kriska
(*)
2014-08-21 03:13 PM
„Mojim prijateljicama naprimer u Minhenu koje su pitale za te kurseve jezika, su rekli vi nemate pravo na te kurseve, ako hocete da pohadjate kurseve jezika platite sami, eto i takvih slučajeva ima”

Pa nemaju pravo na besplatne kurseve, jer verovatno imaju dobar prosek porodicnih finansijskih primanja.
Svi smo mi platili, besplatno je bilo samo za one koji su na socijali ili sa vrlo malim prosekom plate.
marijamhlc
2014-08-23 05:01 AM
Kriska, jel možeš da mi napises koje si ti skole on line nasla? Goethe znam da ima on line program, ali oni ti tutnu materijal pa ti sam uci, ako imaš pitanja, možeš da kontaktiras profesora, to mi se nije svidelo, jer ipak treba neko da ti objasni sve.

Ja sam nasla ovu skolu, imaju probni cas besplatno, www.lingoda.com
kriska
(*)
2014-08-23 07:43 AM
Vrlo rado Marija, ali meni je taj spisak skola u Minhenu a ja sam trenutno u Srbiji i vracam se tek u oktobru.
Uglavnom sve te skole imaju mogućnost i on line programa, e sad ne znam da li je princip isti kao i sa Goethe on line, ili postoji mogućnost i casova sa nastavnikom.
Ja sam odlucila da idem na casove, tako da se nisam puno zanimala za internet skolu.
Ovaj link sto si ostavila čini mi se o.k., samo za svaki slučaj pitaj da li priznaju njihove casove i sertifikate.
Možda je najbolje da se pismeno obratis birou za strance, da imaš dokazni odgovor, u slučaju da se prave ludi posle kad odes za produzenje boravka.
Takođe, možeš da odes do biroa za strance i da trazis da ti daju spisak priznatih skola.
Tu ne mogu da te prevare, jer je na tom spisku njihov pecat, koji je garancija priznanja i legitimnosti tih navedenih kurseva.

marijamhlc
2014-08-23 02:47 PM
Nadam se da uzivas u našim lepim krajevima, i da se suncas, posto je ovde hladno :)

Da, obavezno ću da se raspitam u uredu za strance koje skole sve priznaju. Sa ovom skolom sam već stupila u kontakt, oni su mi rekli da je njihova skola priznata kao i svaka druga skola jezika u Nemackoj, ali kao sto smo utvrdili, kod njih je sve rekla-kazala, dok nemas napismeno, ništa im covek ne može verovati :)

Ali meni je i najbitnije da krenem da ucim dalje jezik, nije mi teško da odem do Goethe instituta i da polazem opet za sertifikat, ili do neke druge skole, kada naravno za to dodje vreme.

Hvala ti puno i uzivaj do oktobra :)
kriska
(*)
2014-08-23 03:19 PM
Hvala Marija! Uzivam, ovde je toplo, ali nas komarci pojedoše!

Sad mi je nešto palo napamet, da pitas u birou za strance da li će ti priznati samo sertifikat, a da ucis samostalno kako tebi odgovara.
Meni su tražili i potvrdu iz skole da sam odslusala predvidjen broj casova, ali tebi možda neće da traže tu potvrdu.
Opet kažem, sve zavisi na koga naidješ tamo.
Ja imam puno materijala za učenje (skenirane knjige, vežbe, testove) ali sve mi je to u komjuteru u Minhenu.
Mogu ti poslati početkom oktobra, kad se vratim u DE.

marijamhlc
2014-08-24 04:50 AM
he he he, rekose mi da ima puno komaraca, nisu prskali u Aprilu kada su trebali, a onda dosle poplave...

Hvala ti, pitacu ih sve sto si mi rekla. Veruj mi lakse mi je ovako uz on line skolu. posto treba neko da ti objasni ipak neka pravila. Ucim ja sa sajta Babbel samostalno, i bas sam juče dobila pohvalu od jedne Nemice, da vrlo dobro pricam Nemacki u odnosu na to da sam ovde samo godinu i po dana. Mada sam ja od onih likova koja će i da prica, bez obzira da li gramaticki sve tačno kažem, bitno je samo da se nešto prica :)

Uzivaj :)
kriska
(*)
2014-08-24 09:41 AM
Ma ti ćeš to brzo da savladas! Bitno je da razumes i da se sporazumes na Nemackom jeziku.
Mi smo na casovima ucili gomilu bespotrebnih stvari. Ja sam vise naucila radeci kod kuce sama i uz pomoć svog muza, koji kako sam za sebe kaže da prica seljacki Nemacki :)
samouk, onako kako je čuo od naroda. Nema ni on puno kontakta sa Nemcima, ne radi u Nemackoj firmi i na poslu mu je sluzbeni jezik Engleski i Portugalski.
Ja sam kod kuce najviše ucila iz dobrog starog Asimil-a, koji ima i uporedni prevod i objašnjenje na Srpskom, a one skolske knjige koje smo morali da kupimo za casove su, blago receno, za debile.
Vrlo malo iz tih knjiga može da se nauci i apsolutno se ne podudaraju sa testovima.

Na B1 je bilo 80% gramatike, svi smo se uprpili pred ispit, međutim, na testu gotovo da nije ni bilo gramatike.
Prvi deo pismenog je bilo slusanje - konverzacija dvoje-troje ljudi, pa imaš ponudjene odgovore da pod a,b,c, ili d oznacis o cemu razgovaraju.
Drugi deo pismenog bilo je razumevanje teksta (nekoliko onako bas dugackih tekstova) i iz procitanog da oznacis o cemu se radi.
E, tu je bilo toliko dvosmislenih ponudjenih odgovora, da uopste nije pitanje razumevanja, već cist bezobrazluk, da te zbune i oduzmu poene.
Tu su čak i nastavnici gresili, kad smo imali probne testove u skoli, jer recimo tačan i logican odgovor može da bude i pod a i pod c, a moras da oznacis samo jedan.
Zatim su bili neki tekstualni oglasi, pa da odredis koji odgovor odgovara ponudjenom oglasu.
i na kraju pismo, koje je veoma bitno i vuce najveci broj poena.
Dobijes dve teme pa izaberes na koju ceš temu da pišeš.
Ako promašiš temu, celo pismo se poništava, kao da ništa nisi ni pisala, pa taman da ti je svaka recenica gramaticki ispravna!
U pismu je najbitnije da imaš što vise raznovrsnih reči i rečenica, znači da se ne ponavljaju.
Ja sam kod kuce, nekoliko dana pred ispit, svaki dan pisala bar po jedno pismo na neku izmišljenu temu i nikako preko kompa i tastature, već papir i olovka.,
ali koji sam baksuz bila, da su mi na ispitu zapale neke glupe teme, da ni na Srpskom ne znam šta bih o tome pisala :(
Sutradan je bio usmeni ispit - dva nastavnika u komisiji i po dva ucenika kandidata.
Tu je bitno da sto vise pricas i komuniciras, da postavljas pitanja i da odgovaras na zadata pitanja, da iniciras i proširujes razgovor, ali takođe imaš zadatu temu u vezi koje treba da se razgovara.
Tu komisija obično malo progleda kroz prste, nije im toliko bitno pravilno gramaticko izrazavanje, koliko je važna komunikacija i fond reci.
S`obzirom da ja vrlo malo imam kontakta sa Nemcima, skoro nikako, meni je ta komunikacija na casovima mnogo znacila i to je ono najvrednije sto sam u skoli naucila, jer smo mnogo mnogo pričali.

Marija, ja baš odužih, ali u cilju da što više pomognem.
Ako ti bilo šta zatreba od knjiga, testova i uopste sve u vezi kurseva Nemačkog jezika, slobodno se javi.
krle76
(pravnik)
2014-08-24 06:41 PM
Kod mene opet drugacije, pre dve godine me oslobodio kursa i naglasio ako se za viziranje padnem kod nekog drugo da to naglasim jer dobro razumem nemacki, međutim sada u junu sam loše prošla produzila mi bas zbog tog B1 na dve godine i nagalasila da moram da zavrsim.
Ja sam startovala sada od 19 avgusta placa se jako jeftino 22 e i knjiga 23 e ide se do bozica njihovog svakog utorka 2 sata s tim sto opet u oktobru imamo pauzu feria pausu, i rekla mi je nemam nikakvo polaganje nakog odslusanog kursa dobijam sertifikat, bitno je kaže da smo 7 u grupi i gra pokriva troskove.
kriska
(*)
2014-08-26 05:38 AM
Krle, možeš li da mi kažeš koja je to skola, gde bez polaganja izdaju sertifikat?
Hobbit
2014-08-26 12:28 PM
Ja se unapred izvinjavam ako se neko uvredi, ali veliku nauku napraviste od relativno niskog nivoa znanja B1. Sve ima da se kupi od materijala za polaganje, mante se filozofije, navalite na ucenje. Ko je u Nemackoj par godina i sastavi par sati ucenja 2-3 nedelje ne vidim kako može da padne.
_bezGranica
2014-09-20 02:30 PM
Država je ustanovljena bi stitila interese svojih gradjana.

Narodi koje si nabrojila su pripadnici zajednice država kojoj pripada i Njemacka. Kao državljani te zajednice uzivaju prava i imaju obaveze koja državljani trećih država nemaju.

---------------------------------------------------------------------
I zašto ja moram da idem na kurseve, koji i te kako kostaju, i da polazem ispite Nemackog jezika koji za nas strance nisu bas naivni i lagani, a Amerikanac, Slovenac, Madjar, Grk, Hrvat, Poljak, Bugarin... ne mora!?
Zar to nije diskriminacija!
 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.