Forums : Nemačka

 Comment
Freelancer u Nemackoj
marijamhlc
2014-03-07 06:41 AM
Cao svima, intereseje me da li neko sa foruma zna nekog, ili radi, kao prijavljeni freelancer u Nemackoj? Kako ide proces i sa kojim problemima se susretao?

Hvala

Jaga
(1Q84)
2014-03-07 08:25 AM
Zdravo

U mom okruzenju do pre par godina je bilo dosta freelancera.

Frellancer zaradjuje vise, zato što niko ne zaradjuje nad njim. Ne treba mu poslovni prostor, jer obično radi kod onoga za koga nešto obavlja.

Firmama koji zaposljavaju freelancera, u sustini je svejedno. Ništa manje njemu ne placaju nego nekome ko dolazi preko treceg poslodavca da to isto radi. Ali zato imaju manje sigurnosti, jer taj jedan freelancer može da se razboli i šta onda?

Jedan kolega koji dosta godina radio kao freelancer, se pre par godina zaposlio u nekoj firmi, tada je imao oko 55 godina, jer „treba razmišljati i o penziji”.

Freelanceri, kao i svi ostali privatnici, nisu obavezni da uplacauju zadravstveno osiguranje, kao ni penzijsko osiguranje. Tako da mnogo njih doceka stare dane bez zdravstvene zastite ili bez penzije.

Neko mi se čini da je vecini freelacnera oko mene, prevagnule te negativne stvari, pa su batalili samostalnost.

A da se zaradjuje nešto više, zaradjuje se.

Pozdrav,
Jaga

sirchulle
(CAD Designer)
2014-03-07 03:19 PM
Od pre neki dan postadoh i ja freelancer. Sve sto Jaga kaže u sustini je tačno sa jednom razlikom da je Nemacka socijalna država pa tako uplacivao ili ne uplacivao u kojekakve fondove u penziji ti sleduje penzija i socijalno kao i zdravstveno. Da ne dužim dalje to je ujedno i problem socijalnih uredjenja kakvo je nemacko drustvo. Zaposle se kao freelanceri ništa ne uplacuju a kada odu u penziju (koju inače nemaju) dobijaju socijalu koja je nicim zaslužena, naravno. Zbog toga je Nemacka ove godine poostrila neke regulative, tacnije strogo se pridržava već postavljenih regulativa. Da bi se smatrao freelancerom ne smes da za jednog klijenta radis vise od sest meseci nego ih moras imati vise. Socijalno i zdravstveno naravno ne moras placati kao i do sada. To sam i ja osetio na svojoj kozi pa su mi izmakli neki projekti u trajanju od jedne ili vise godina. Velike firme za koje su nekada moje kolege (freelanceri) nekada radili (BMW, Audi, VW) više ne zaposljavaju freelancere bas iz ovih razloga pa njih zaposljavaju neke firme posrednici sto stvari opet dovodi na isto. U autoinudstriji postoji pritisak na mnoge da se stalno zaposle ali to neće tako lako ići. Ne zna se ko će duže izdrzati, industrija ili država. Sve u svemu, sve može i sve ne može a kao sto vidim sistem će se sam od sebe urusiti..
marijamhlc
2014-03-08 04:37 AM
Hvala, znaci u Nemackoj je razlicito od ostatka sveta za freelancere. Ja sam radila kao freelancer u Srbiji, ali ne za Srpsko trziste, nego za strance - Amerikance, Kineze, Arape i t.d, i radila sam po projektu, u trajanju od mesec do dva dana. Za cenu se sam dogovaras, naravno od zavisnosti tezine projekta varira od 200€ do 10.000€, tj ti nemas mesecnu platu, nego se dogovaras za cenu po projektu.

E sad, moja situacija je malo specificna. Planiramo da otvorimo u sledećih par meseci firmu u Americi ( Evropa je horor za firme, što se tiče zakona, poreza i t.d), i ja bih sebe vrlo rado da prijavim kao freelancer za nasu firmu, i to na neku tupavu poziciju, kao neki research marketing, na nekih 20h mesecno najviše, sto znaci sat-dva dnevno. Firma neće imati predstavnistvo u Evropi, da kažemo-nikad, znaci ja bih radila za Americku firmu.
Sad se vi pitate zašto sebi komplikujem zivot, evo odgovora. Ja sam dosla kao supruznik, i sami znate da oni imaju lude zahteve za supruznike, e sad da bi ja to sve lepo izbegla, a mogu da izvadim radnu dozvolu preko supruga jer ima blue card.

Imate li nekih pametnih predloga, saveta?

Pošto smo ovde samo godinu dana, naravno Nemacki ne znamo tako dobro da bi mogli da procitamo neke zakone i da ih u potpunosti razumemo...
Hobbit
2014-03-10 04:35 AM
Ako si ti freelance za firmu osnovanu u USA, onda to znači da je tebe ta firma „dovela” da radis u Nemackoj, tamo gde je USA firma sklopila ugovor. Na taj način recimo u Nemackoj rade mnogo Rumuni koji su EU, imaju one man firmu osnovanu u Rumuniji i u Nemackoj ih neka druga firma angazuje kao firmu iz Rumunije (znaci EU, pa nema nikakvih problema). Ovim ljudima ne trebaju nikakva dokumenta u Nemackoj, oni se i ne regustruju u Nemackoj jer su u teoriji tretirani kao da su na sluzbenom putu na koji ih je firma A (rumunska) poslala da radi za firmu B (nemacku). Oni placaju porez tamo gde im je registrovana firma, a to je u Rumuniji, u ovom slučaju. Jako bitno, jer je tamo porez drasticno manji nego u Nemackoj i firma podleze rumuskim zakonima.
Cesto kao posrednik između firme A i firme B bude još neko da bi se korektno sve odradilo, Heys recimo često regulise ove ugovore i uzima procenat od zarade. Ono sto sam ja videla u ovim slučajevima je uglavnom placanje na sat, gde Rumuska firma sklopi ugovor sa Heys, a Heys sa Nemackom firmom. Rumunsku firmu place Heys, a ona naplacuje od Nemacke firme. Ono sto sigurno znam je i da u tom slučaju jedna osoba može raditi vise od 6 meseci na jednom mestu i može imati samo tog jednog klijenta.
Kako se to odrazava na one koji nemaju državljanstvo EU a pritom imaju razne radne ili porodicne vize (kao npr. Plava Karta), ne znam ti reci. Dali je tebi kao nosiocu nemackih porodicnih papira na osnovu Plave Karte supruga tako nešto dozvoljeno, nemam pojma. Nemoj se osloniti samo na ono sto bi ti sluzbenice u Landratsamt-u rekle, ovo je komplikovan slučaj. Meni su svojevremeno recimo sve totalno pogresno rekle, na granici da bude cisto lupetanje. Otisla sam kod sefa odeljenja, koji je izvadio pravilnik, citao i tumacio, onda zvao u Berlin i tek posle nedelju dana sam imala siguran odgovor.
Možda za početak ne bi bilo loše kontaktirati Hays, ako su imali takav slučaj znace kako se to radi. U svakom slučaju, još jednog klijenta od koga bi uzeli novac neće da odbiju.
marijamhlc
2014-03-10 07:18 AM
Hvala ti puno, provericu sa advokatom Nemackim za nas slučaj, jer oni su najbolje upoznati sa zakonima.

Ja samo da pitam da li neko radi ovde za strance, posto čak i kada otvorimo firmu, za nas će raditi samo freelanceri, koji će biti placeni po satu, ne za platu, jer je u pitanju specifican posao, koji opet kažem, u Evropi još uvek nije prepoznata delatnost naše firme, ustvari jeste, ali je za 99% zemalja je još uvek tabu tema u Evropi.

Hvala vam svima, ako se slučajno neko nadje iz Nemacke ko radi za Amerikance po satu, neka se javi!:)

Hobbit
2014-03-10 07:32 AM
Mislim da cenu rada ne određuje dali je u pitanju USA kompanija, nego vise uslovi na lokalnom trzistu. Neka uobicajena cena za freelance u Nemackoj je 60€±10€ po satu (podaci su mi doduse samo iz IT branse)
marijamhlc
2014-03-10 08:46 AM
he he he, ma kakav IT sektor, ovo naše je cista administracija jednog web sajta, kliknes, pogledas da li je sve ok, odgovoris na pitanja, zatvoris administrativni panel, i opet se za sat/dva/tri ukljucis!:) opet kažem, radi se ukupno 2-3h dnevno, tj ja bih tako radila, ostali bi radili drugacije, ali oni nisu iz EU tako da to nema veze sa Nemackom.

Iskreno da ti kažem Hobbit, ovo sve samo radim da bi skinula sa grbace ove iz offica za strance, da bi prijavila sebe da radim i da me ne diraju vise. naravno da sve ovo ne remeti naše planove za otvaranje firme, samo zašto ne olaksati sebi zivot u Nemackoj ako već mogu.

vrlo je specificna situacija, samo je pitanje da li Nemci prepoznaju pravi freelance za stranl trziste, ili ne...

Hobbit
2014-03-10 09:14 AM
Ako budes radila kao freelance za americku firmu, onda ćeš placati porez u americi i po Nemcima, ti za njih ne radis jer ovde ne placas porez. Plus je problematično kako ti je onda zdravstveno osiguranje pokriveno (bilo je problema i kada neko iz EU ode kod lekara i pokaze EU zdravstevenu karticu, a iz druge države). Tako da se dobro raspitas u šta se upustas, da ne upadnes u probleme.
marijamhlc
2014-03-10 10:50 AM
Ono sto je kod Nemaca specificno, i po vasim odgovorima koliko sam ja shvatila, kada radis kao Freelance u Nemackoj, ti si u stvari preduzetnik koji pruza svoje usluge drugim firmama, ali ne i individualcima tj fizickim licima

U celom svetu je freelance se vodi drugacije, nemas platu, radis za dogovorenu cenu po projektu i samo po projekt, i uglavnom freelance poslovi dolaze od individualaca a ne od kompanija. Porez placas (ili ne placas) u zemlji u kojoj primas novac. Ja već tako radim 5 godina kao arhitekta, radim za klijente sirom sveta projekte, i oni mi uplacuju novac u banku ili na PayPal, cene varijaju od tezine projekta i vremena za koje meni treba da odradim neki projekat, ali nikad nije vise od mesec i po dana.

Hvala još jednom, raspitacemo se kod advokata kada za to dodje vreme
sirchulle
(CAD Designer)
2014-03-10 02:12 PM
Nakon prijave i doseljenja u Nemacku porez se do sest meseci placa u maticnoj državi a nakon toga u Nemackoj bez obzira gde se usluge pruzaju, u Nemackoj ili negde drugo. Moje kolege, recimo Britanci, su to ozbiljno shvatili, otvorili firme u Nemackoj i tu placaju poreze dok su Rumuni to malo fleksibilnije shvatili. Oni se prijave u Nemacku, pruzaju usluge u Nemackoj a usluge naplacuju u Rumuniji. Tako rade i Spanci i slični preduzetnici ali tu postoji jedna zackoljica. To je verovatno moguće sa Srbijom ili nekom zemljom koja je van EU dok je sa Rumunima i ostalim iz EU skakljiva situacija jer je to sa stanovista Nemacke nelegalno. Ogroman broj radnika koji su pruzali usluge sličnog oblika godinama nisu placali doprinose za socijalno i sl. kasa je ostala prazna (logicno) i sada je Nemacka prilično ostra u tumacenju zakona...Mislim na nemacke samozaposlene radnike. Recimo ovako, to je nekada moglo. Dok je kasa bila puna gledalo se kroz prste ali vise se ne gleda. Da li je ovaj zakon bio i ranije? Naravno da jeste ali sada su oslucili da ga se pridržavaju. Isto se odnosi i na maksimalno vreme za koje se može raditi za jednog poslodavca...
slobodanpisac
2015-10-05 05:36 PM
može se raditi i u penziji

www.slobodanpisac.blogspot.com
slobodanpisac
2015-10-05 05:39 PM
može se raditi i u penziji

slobodanpisac.blogspot
dacami
2016-12-01 07:56 AM
Da malo osvezimo temu, kakva je sad situacija u Nemackoj što se tiče freelance poslova, da li kad dodjete u Nemacku i vodite se kao nezaposleno lice može te iz stana da radite freelance poslove, da li i dalje vazi da je maksimum 6 meseci da saradjujete sa jednom firmom, koliko se placaju porezi u Nemackoj?
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.