Forums : Zona sumraka

 Comment
Izgubljen kontakt sa Rusima.
ComingUp
(Busac)
2012-02-05 04:27 PM


Ruski naučnici već izvesno vreme na Antarktiku istražuju jezero Vostok, koje je 20 miliona godina bilo pod ledom - bez kontakta sa zemaljskim oblicima života i zagađenjem ljudskog porekla, u uslovima sličnim onima koji vladaju u podzemnim jezerima na Saturnovim i Jupiterovim mesecima, a tečnim se održava zahvaljujući geotermalnoj toploti.



Sada su, međutim, bez kontakta sa spoljnim svetom ostali i sami naučnici, a njihov radio emituje samo sablasne zvuke nalik onima iz američkog horor filma „Stvar”. U uslovima koji spadaju u najsurovije na našoj planeti, ne temperaturi od oko -66 stepeni Celzijusa, istraživačka ekipa je nastojala da se bušilicama probije do jezera i izvadi uzorke za ispitivanja pre nego što se kratko polarno leto završi i temperature padnu i do -90, što se očekuje već od utorka.



Sve je išlo po planu do pre pet dana, kada je radio istraživača ućutao, i od tada nemaju kontakta sa spoljnim svetom. Javnost se zabrinula, ali njihove kolege, polarni istraživači, su optimisti.







Prema rečima Robin Bel, sa Univerziteta Kolumbija, koja je prošle godine i sama u sličnim uslovima posetila ovaj region, njene kolega verovatno samo pokušavaju da obave što više posla dok im vreme još ide na ruku i nemaju kad da se bave problemima sa komunikacijom.



Jezero Vostok je jedno od najvećih slatkovodnih jezera na planeti, po veličini uporedivo sa kandskim jezerom Ontario, a njegovo postojanje, koje se naslućivalo još u 19. veku, potvrđeno je tek devedesetih godina, uz pomoć sonara i satelitskih snimaka. Otada tamo postoji mala istraživačka stanica i kontinuirano se radi na tome da se dopre do ovog jedinog superčistog vodenog sistema velikih razmera na planeti, uz veliku verovatniću da u njegovim drevnim vodama budu otkriveni i neki dosad potopuno nepoznati oblici života.
Mexico1
(Trust_Nobody)
2012-02-06 08:54 PM
Ma ja...Vele kad smo sve zagadili da i to syebemo...
real
2012-02-07 03:31 PM
e svaka im cast , to im je pametno
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.