Forums : Filosofija

 Comment
Dusa ego um
Adonis
2014-09-21 07:06 PM
Šta je to dusa?
Šta je ego?
Šta je Um?
Da jednom rascistimo sa tim. Naravno vasa objašnjenja ne trebaju biti negacije (ne treba pisati o tome šta nisu) već samo afirmativne istine.
Neka svako da svoju definiciju ove tri stvari, pa ćemo se bolje razumeti.
Wakan
(Doors)
2014-09-21 07:21 PM
adonis imaš filosofski recnik pa procitaj. Šta ima mi da definisemo. U Budizmu, Hrišćanstvu, Filosofiji su ti termini definisani i treba ih se samo drzati, pod uslovom da su nam definicije poznate, a ako neko drugi iz nekog njemu razloga želi te definicije da promeni i izjednacava dusu i sopstvo treba da to i najavi i zašto je za njega to isto. problem je sto vecina vas nema Filosofsko obrazovanje. Niste upoznati sa filosofijom na pravi način a onda procitate neke knjige kao „razgovori sa bogom” i već vidite sebe na drvetu znanja kako se sladite njegovim plodovima. sa takvim ljudima se ne može izaci na kraj i zato i postoji još iz anticke grcke „cuvaj se coveka koji je procitao jednu knjigu”. Zašto? Pa zato što sve sa cime dodje u dodir, sve sto cuje, on tumaci kroz tu knjigu, njegov um postaje zatvoren, dogmatican, i samim tim nesposoban da vidi stvari kakve jesu. zaista ne mogu da verujem da smo dosli dovde da „definisemo” dusu sopstvo, ego.
Adonis
2014-09-21 07:35 PM
Koji filozofski recnik?
Nema nigde ništa o tome. Barem ja nisam nigde video definiciju ova tri pojma.
A ti ako imaš napisi, pa ćemo videti ko se sa cime slaze.
SnezanaStojanovBelow viewing treshold. Show

SnezanaStojanov
2014-09-21 07:37 PM
I will not reconfigure my hard drive for this kind of nonsense.
Thank you.
SnezanaStojanovBelow viewing treshold. Show

SnezanaStojanov
2014-09-21 07:40 PM
Data loss is an error condition in information systems in which information is destroyed by failures or neglect in storage, transmission, or processing. Information systems implement backup and disaster recovery equipment and processes to prevent data loss or restore lost data.
SnezanaStojanovBelow viewing treshold. Show

SnezanaStojanov
2014-09-21 07:47 PM
Ne brinite, sistem je dobio udarac...

No, gde smo ono stali? Obnovite mi memoriju!
Wakan
(Doors)
2014-09-21 08:06 PM
Ne mogu da verujem. Adonis ja nisam ovde da bi nekog nešto ucio već da bi diskutovao o filosofiji, duhovnosti. ovo sto trazis od mene je kao da trazis da se vratimo na bukvar i definisemo kako se piše slovo A.

evo ti definicije uma iz filozofskog recnika koji možeš da nadjes na internet ostalo me sramota da kopiram ovde. Koga interesuje neka trazi sam.

„ um- (lat. intellectus), moć neposrednog uviđanja, duhovna sposobnost koja se ne nalazi u nekom tjelesnom organu, nego se služi samo dušom (anima) kao svojim oruđem. Svoje predmete, za razliku odosjetila, dohvaća na opći (univerzalni) ili apstraktan način, tj. on dohvaća bit stvari, bile one duhovne ili materijalne. Tri su elementarne radnje uma: pojam, sud i zaključak. Aristotel u našem duhu razlikuje dvije moći: jednu pasivnu,trpni um, koji je u mogućnosti za aktualnu spoznaju, i drugu aktivnu moć,djelatni um, kojemu je uloga da trpni um aktualizira. Kod Aristotela se ne nalazi naziv ”djelatni um„(intellectus agens), nego taj izraz potječe od njegova komentatora Aleksandra Afrodizijskog, a potom je ušao i u skolastičku filozofiju. Za razliku od razuma, um je intuitivna moć.”
Adonis
2014-09-21 08:28 PM
Dobro, recimo da je um sposobnost coveka da opaza pamti i donosi zakljucke.
A možda neko misli drugacije`?
A šta su ego i dusa?
Posebno me dusa zanima jer se tu lome mnoga koplja.
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-21 09:11 PM
Reči nisu bitne nego razumevanje i dobre namere.

Um = Ja (u nefizickom/metafizickom) smislu, tj 'vozač' forme ('vozila').
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-21 09:21 PM
nego bi mogli da rascistimo i s tim da Snezana nije zenska osoba (sto je i mournblade lepo primetio na onoj diskusiji), niti nov diskutant.
SnezanaStojanovBelow viewing treshold. Show

SnezanaStojanov
2014-09-21 09:53 PM
hahaahahahah

Pustite Adonisa na miru, bio je spreman da se potpuno blamira I
postavi temu koja zvuci:

„Ko sam Ja?” I da potpies soptstvenim nikom. Jel bi onda bio dovoljno
pametan za sve nas?
Adonis
2014-09-21 11:19 PM
?
radio-aktivna-kifla
2014-09-22 07:22 AM
go look into the mirror

what do you see ?

feeling the Soul through your eyes ?

if not

go look into a dog`s eyes

what do you see ?

:)
Dovla1
2014-09-22 08:57 AM
Ova tema je nepotrebna,ja i dadayaya smo dole na temi poceli o egu,umu,dusi da polemisemo.Mogli smo tamo i nastaviti.

dadayaya
(mind over matter)

Nisi ni ti novi diskutant,nisi nam rekao kako si se pre zvao.Možda si onaj cather,ili kecer,tako nekako.
Nemoj samo mournblade tj haker da nas uci ko je ko ovde,on ko Ciga menja imena i lažno se predstavlja.I Adonis nije novi,još njegov drveni advokat mournblade hoće da me ubedi da Adonis nije taj koji jeste.
Ako ćemo pravo,jedino ja ne menjam ime od početka.
Snezana možda nije nova ali zadnjih par godina sigurno nije ovde pisala,jer da jeste ja bih je po stilu prepoznao.Možda je pisala pre desetak godina.Snezana je svakako zensko,vidim to po nacinu pisanja.
Jeste,ona je arogantna,bezobrazna i još svasta nešto, ali zar treba sad da je spalimo kao vesticu.Ovde ste joj dali i po pet minusa za jedan post,to znači da joj je pet ucesnika dalo minus,a nas ovde jedva da ima pet sve sa njom i sa mnom.Ja mislim da je svih pet minusa dobila od jedne osobe,eventualno od vas dvoje.Ja joj nisam dao a ne verujem ni da je toplap neumorni,pa ni mournblade.
Dovla1
2014-09-22 09:23 AM
Ja sam na prosloj temi delimicno i odgovorio u vezi uma,duse i ega.
Ego je vise tema psihologije,dusa tema religije a umom se bavi uglavnom filozofija.
Mene cudi nešto kod vas vajnih budista,cudi me da niste razumeli šta sam pisao jer ono sto sam dole o umu,egu,cistoj svesti,pisao,uglavnom je indijska filozofija,tacnije hindu ili vedska.Neko ko se bavi budizmom valjda bi trebao to da zna uz budizam.
Izgleda da ste vi budizam ucili od jehovinih svedoka.
Ne može um biti potpuno metafizicki,on samo deluje da jeste,ali deluje prividno to i dusa te ego.
Um,ego i dusa su sve produkti mozga,procesi mozga,a mozak je jel organ kao i svi drugi,deo tela a samim tim nije pasolutno.Ako telo i mozak nisu apsolut,a oni,jasno je,su tvorci uma i ega,te duse,kako ovo trojstvo može da bude metafizicko i apsolutno?
Vratimo se opet ne Kanta,to što je napisao da tvorac nečega apsolutnog,sto nije pojava,može biti samo nešto sto takođe nije pojava i nije u matriksu.Ponavljam opet primer dok smo u snu,tad nema uma,nema ega,nema duse.Kako onda oni mogu biti apsolutni? Naravno da ne mogu.
Jeste da se ovo kosi sa hrišćanskom dogmom,ali ja ne verujem slepo u sve ono sto ta religija naucava.
Jedan od temelja budizma je da je sva patnja u nama,da nisu drugi krivi,nije izvan nas kako misli Wakan.
Uz pomoć uma mi se oslobadjamo neznanja,ali nije on apsolut.
Početnici u filozofiji i drugim duhovnim radnjama,uglavnom nasednu na obmanu i misle da se sve vrti oko uma,da je on taj apsolut,neupitna istina.
Dusa je uglavnom emotivna strana uma,tako je vecina vidi.Dok je ego po nekima meterijalna strana.
Mnogi se neće sloziti,ali ego i um su jedno te isto,oboje nas varaju i oni i stvaraju vreme,prostor i sve obmane u njima.
Mi kažemo spoljasnji i unutrasni svet,kažemo svet pojava i metafizika,kažemo biće i nebice,lepo i ruzno,ali te razlike,ti dualiteti su opet u vremenu i prostoru,produkti su našeg ega i uma,a oni zapravo ne postoje.
mournblade
(life)
2014-09-22 09:54 AM
Dovla,

Adonis je Djavo66 to svi osim tebe ovde znaju.

Mir Boziji s tobom.
SnezanaStojanov
2014-09-22 10:01 AM
Um I Dusa nije isto.
Ego je apetit.
Vreme I proctor postoje.

Hvala.
SnezanaStojanov
2014-09-22 10:11 AM
Adonise:Da li je istina sto je mb odao? yes or no please.
Adonis
2014-09-22 10:19 AM
Tema je opravdano postavljena jer se ocigledno ne slazete po tom pitanju šta je šta...zato vasi razgovori i diskusije izgledaju na igru pokvarenih telefona. Svako prica svoje i sve vam je pogresno pa diskusija nikuda ne vodi. Kad svako bude dao svoju definiciju ove tri stvari, možda se uspostavi na kraju da se slazete sa puno toga.
SnezanaStojanov
2014-09-22 11:51 AM
Adonise:da ili ne?
Wakan
(Doors)
2014-09-22 12:21 PM
„ cudi me da niste razumeli šta sam pisao jer ono sto sam dole o umu,egu,cistoj svesti,pisao,uglavnom je indijska filozofija,tacnije hindu ili vedska.Neko ko se bavi budizmom valjda bi trebao to da zna uz budizam.”

„ Ponavljam opet primer dok smo u snu,tad nema uma,nema ega,nema duse.Kako onda oni mogu biti apsolutni?

Zao mi je Dovlaa ali si tezak moron. Pa sam si do juče ovde pisao da su ti budizam I indijska misao nepoznati I već sad se predstavljas kao poznavalac te misli. Jel se I tebi kao Mojsiju pojavio Buda I sve objasnio, to resava dilemu tvog preko noćiprosvetljenja?

I sto kaže haker mir bozji s tobom jer jedino bog može da ti pomogne, jer ti ocigledno nisi u stanju da samom sebi pomognes. Tvoj pogresan pristup filosofiji te je upropastio. Povredio si se filosofijom kao što se malo dete povredi igrajuci se nozem.
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-22 03:15 PM
dovla, ti ne registrujes ni da li neko piše ekavicom ili jekavicom, pa zato neko ko nije zensko može lakse i da te ubedi da to jeste.
balansero011
(.)
2014-09-22 03:28 PM
Da, Kant je lepo rekao da je filozofski pogled na svet onaj sa druge strane ovog pojavnog sveta.

Danas mnogi „filozofi” uglavnom gledaju kroz nauku, koja im je i najnovija religija, a obrazovanje im je izgleda zlatni kljuch za carstvo nebesko, i gomila drugih nebuloza. Ne ide to tako.
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-22 03:46 PM
u vezi ovog sto je Dovla rekao
„ Ne može um biti potpuno metafizicki,on samo deluje da jeste,ali deluje prividno to i dusa te ego.
Um,ego i dusa su sve produkti mozga,procesi mozga,”

ovo je ateizam, ovo nema veze ni sa hrišćanstvom, koje smatra da je dusa metafizicka, i da nikako nije samo 'produkt mozga'.
Adonis
2014-09-22 04:27 PM
Da li covek bez mozga još uvek ima dusu?
Shvatili smo da se može bez svih ostalih organa,srce, pluca,bubrezi... ali recimo u nekoj bliskoj ili daljnoj buducnosti, kad budu uspeli da naprave i sinteticki mozak, da li će se osoba sa ovakvim mozgom smatrati za osobu sa dusom ili ne?
Dovla1
2014-09-22 04:51 PM
dadayaya, ti to bas imaš strog kriterijum o ateizmu.Ne znam koje si vere,ali svaka vera je neki autoritet i trazi poslusnost.Ako takomerimo kao ti,onda smo svi ateisti jer skoro niko da ne postuje sve norme dogme religije kojoj pripadamo.Nije dovoljno samo ispostovati hrišćanski pogled po pitanju duse.
Ja ne tvrdim da je sve tako kako ja pišemu vezi duse,ega i uma,ali meni najubedljivije deluje ova teorija koju sam gore izneo,bez obzira što se možda kosi sa hrišćanstvom.Ne mora bas da bude suprotna od hrišćanstva,ono sto je dusa ja zovem to drugacije,ne kažem da je covek samo telo,da je sve telo,ali ono sto nije materijalno,ja ga samo zovem drugacije,cista svest.I verovatno ona nije individualna već je opsta,da je sve jedno.Možda to malo lici na Spinozu.
Zašto zivotinje imaju slabije razvijen um,dusu,i ostalo? Valjda jer im je mozak slabije razvijen.
Meni ne deluje ubedljivo ideja da je bog izabrao jedan narod,Jevreje,ali mi nije ni ubedljivo da je bog izabrao bas coveka i samo coveka kao najvisu vrednost.
Na zalost nauka ide brzo i daleko u pogledu manipulacija sa mozgom.Sve smo blizi stvaranju vestacke inteligencije,ona je valjda već i napravljena u nekoj blazoj verziji.Doci će vreme i da se na daljinu može upravljati našim mislima,odlukama.Bićemo roboti,već smo na polaputa od toga.Nešto malo o tome Biblija možda prorice.Onda bi valjda trebao bog da stupi na scenu i da zastiti pravedne.
Što se tiče hrišćanstva,i da dusa nije samo produkt mozga,onda se pretpostavlja da je produkt boga,koga inače nego boga.Ali ako tako gledamo,pa i nasa tela su produkt boga,pa i taj nas mozak,zar nas bog nije stvorio kao i sve na svetu.
Ako se dusa razlikuje od tela,a oboje je bog stvorio,to znači da nije sve vecno sto bog stvori jer telo propada smrcu,a to mi deluje opet ateisticki.
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-23 01:36 AM
Dovla, postoji prilicna razlika između religioznosti i spiritualnosti.
Ne moras biti nikakve vere (pripadati ijednoj religiji) a biti 'duhovan', i prihvatiti cinjenicu da je (moja/naša/svačija/životna) sustina duhovne prirode, a ne fizicke. Na zalost ti to izgleda ne prihvatas, već si materijalista sveden na fizicko...

A eto ti i taj Kant (koji nema veze ni sa kakvom verom ni religijom) čiji koncept 'transcendentalnog' predstavlja tačno iskorak u - NEfizicko (tj metafizicko, zapravo - duhovno).

Inače ako bi neke komike radi dušu zaista posmatrali 'fizicki', zar ne bi logicnije bilo vezivati je za srce ili grudni kos (recimo zbog neke asocijacije na 'treperenje zivota') a ne za mozak i njegove procese... Samo naravno, ni dusa ni um nisu fizicki, i nikad se fizicki neće moći ni izmeriti ni opisati (kao sto ni avatar kao forma iz Secondlife-a nema osnova da opise korisnika koji koristi taj avatar kao svoje 'vozilo', niti uopste svet u kome se korisnik nalazi i iz koga je Secondlife programski potekao)

Dovla1
2014-09-23 01:48 AM
Izgleda da teško podnosis drugacije mišljenje,mada čak moj stav u
sustini i nije razlicit od tvog,samo me ne razumes.
Mi se razlikujemo samo u jednom pojmu,ono sto ti zoves dusa ja
zovem drugacije.Ako je neko antimaterijalista onda sam to ja.
Kao da pokazujes onu tamniju stranu religioznosti.Cesto verski
fundamentalisti lepe tako etikete kao ti sad meni.
Sto bih ja ovde toliko pisao ako sve vidim materijalno,isao bih na
neke naučne forume i tamo tupio o planetama,zvezdama,Ajnstajnu...
Odakle ta dusa ili cista svest kako je ja zovem,odakle u nama?
Neće biti da smo je mi stvorili,mora da je od boga,od univerzuma.
Po svemu sudeci bez nje mi ne bi živeli,jer koliko sam razumeo Bibliju,i zivotinje
imaju dusu.Biblija kaže da nam je bog udahnuo dusu kroz nos.
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-23 01:54 AM
niti je naravno moguće fizicki uhvatiti/zarobiti dusu...

u vezi robota, ili eventualno nekih silicon-based (life) forms, umesto carbon-based, ja ne pravim bitnu razliku između vestacko vs prirodno u tom smislu. Ako neki 'metafizicki vozac' izabere (na nekim način) tu formu (bez obzira što ne bila carbon-based), ta forma (svejedno sto je mi možda smatrali robotom zbog njene 'biologije') zapravo je podjednako 'ziva' kao i neko 'ljudsko biće' (u 'klasicnom smislu')... Zapravo smo i mi samo donekle - (orgnanski) roboti.
Ali pitanje slobodne volje (autonomije/suvereniteta) je već drugo pitanje, i posredno i to pitanje 'budjenja' (budistima, gnosticima i raznim misticima od kljucnog značaja)...
: )
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-23 02:14 AM
„ čista svest”?
Zašto bi svest bila cista ili prljava, ne razumem bas.
Ali nadam se da onda barem pod njom podrazumevas nešto nefizicko (metafizicko), a ne fizicko...

A postoji neka hijerarhija u 'holarhijskom' smislu (celina ukljucuje sve svoje delove, tj nije 'nad' delovima).
I Svest (tj manifestovan Um, kako ja svest tumacim) na nivou celine (tj visem, sveobuhvatnijem) je 'sinergija' fragmenata (umova na nizem)...
i zapravo - svaka celija (a eventualno i do nivoa organskih jedinjenja, tj ('zivotno-nosecih') molekula) je vozena/vodjena nekim umom/vozacem (na najprimitivnijem nivou), ma kako to nekom cudno zvucalo, koji na neki elementaran način procesira informaciju, uz neku elementarnu 'slobodu' (i time se primitivno manifestuje u najprostije oblike svesti). Sinergijom celije daju tkiva, a ona organe, pa organizme, pa cela drustva, i holo-sinergija svega je ovaj nas (Nad)Um - Demiurge, koji manifestuje ovu nasu MEST-kreaciju (fizicki univerzum koji dozivljavamo kao 'realnost').
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-23 02:25 AM
ispravka, ne manifestuje Demiurge MEST, nego u svojom (samo)manifestaciji kreira MEST kao kreaciju...
toplap
(Neumorni)
2014-09-23 04:22 AM

Pored tolikog broja postova, ne čini li vam se da ste zaboravili na podstvest?

Ona je od velike vaznosti da bude veza između sveta koji nas ukruzuje i regulator impresija-utisaka-dozivljaja koje koncepiramo do naše svesti?

Podsvest je regulator i inicijator svega - od trenutka spavanja do budjenja do sledeće potreba za tracak sna?

Ah, da, vreme i prostor...?
Pa Matrix...
Pa druge dimenzije...

Uzmi ostar noz i preseci bilo koji kaziprst i u istom trenutku prebaci se u matrix dimenzije da vidis da li ti je ostao prst ostao čitav!

Iz kakvog prakticnog iskustva govorite sve to misleci da je matrix nekakva realnost - ili obozavate da živite u iluziji?

Neka neko opise iz vlastitog iskustva ili naucnog aspekta za nešto sto nema sa filosofijom...

Ima veze za fikcijom? Da!
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-23 06:46 AM
pa šta je to podsvest zapravo? To je vise psiholoski pojam, pod kojim se zapravo podrazumevaju određeni podaci bilo iz sopstvenog Akashic Recorda, ili iz nečijeg (akashic records se inače ticu ljudske vrste, tj odredjene strukture mozga koja nas odvaja od ostalih primata i nizih vrsta). A posto su akashic records podskup svih morfnih polja (baza podataka zivog sveta), ljudska vrsta može ('podsvesno') da se linkuje (sem na svasta iz sopstvene proslosti ili proslosti cele ljudske vrste) takođe i na morfna polja svakojakih drugih (zivotinjskih) vrsta (koje imaju mozak, znaci nanize sve do nivoa insekta, koji imaju najprimitivniji, ali ne i nize).

Dakle 'podsvest' nije Vozac (niti Vozilo), već Prtljag (a morfna polja u tom kontekstu sam recimo pomenuo na diskusiji o Budizmu, 5 nize, u jednom postu od 31. jula gde sam Um/vozaca odvojio i od hardware-a i od software-a, u koji recimo spadaju morfna polja)...

A Svest jeste osobina vozaca, (Um koji se manifestuje uz informaciju), dakle Svest spada u domen Apsolutnog.
Imamo da i hardware (recimo sve kvantne forme) i software (recimo morfna polja - 'prtljag', i orgonska chi energija - 'gorivo') su sve informacija, samo drugacije kodirana...
Informacija (a koju Svest nije 'prisvojila' kao neku svoju 'trajn(ij)u osobinu') je ipak u domenu Relativnog (jer ceo fizicki svet je zapravo neki programski kod).
Wakan
(Doors)
2014-09-23 06:12 PM
Citajuci šta pišes ovde, jasno vidim zašto su stari grci rekli „cuvaj se coveka koji je procitao jednu knjigu”. Tebi su ocigledno nepoznati Isusovo ucenje, Budizam, Filosofija. procitao si jednu knjigu, jedan opis istine, naucio ga napamet i recitujes ga gde god stignes diveci se, pritom samom sebi: Jao sto sam pametan. Sve ovo sto ti opisujes, u sustini, je odavno u filosofiji opisano. Iako si ti ubeđen da pišes nešto novo i samo tebi poznato, moram te razocarati da si zakasnio najmanje 2000g. problem sto ti to ne vidis je u tome sto si filosofski nepismen. Zbog te nepismenosti i baratas rečima i pojmovima na tako traljav način. Ovde je bio jedan, mislim da se zvao Gajtan, koji je kao ti bio odusevljen keim profesorom sa UCLa koji je opisao sve patnje covekove i razlog. sustina naše patnje u proizvodjenju vise nego sto nam je potrebno, objašnjava nama gajtan. Kada sam mu rekao da to nije ništa novo i da je još Diogen u razgovoru sa Aristotelisom rekao to, (tacnije da su problemi coveka nastali onog momenta kada je pronasao motiku) on je poceo da me napada i slično. Problem sa vama nju ejdz filozofima je vasa filosofska nepismenost, koje su razni profesori itekao svesni i spremni da zloupotrebe tako što će izvuci neku ideju iz naftalina, prezvakati je i plasirati na trziste u novo pakovanje. Sve ovo sto pišes ovde je nju ejdz palamudjenje i zbog toga nisi ni u stanju da vidis tudje mišljenje. Jer sve sa cime dodjes u dodir ti tumacis kroz tu knjigu o morfnim poljima.

Koji je prakticni deo toga sto pišes? Od momenta kada ti zazvoni sat ujutru gde se uklapa ovo sto pišes? Koja je prakticna vrednost svega ovoga sto pišes? Dali možeš da razumes šta te pitam, jer ovo sto ovde pišes je fantazija, spekulacija nicim dokazana, lepa za „voznju” ali u prakticnom zivotu je neupotrebljiva.
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-23 08:09 PM
nisam uopste „ubeđen da pišem nešto novo i samo meni poznato”. To si ti potpuno pogresno zakljucio. A morfna polja su pomenuta manje-vise uzgred, i nisu mi uopste jedina referenca, a ni ona sama nisu ogranicane na samo jednu („tu knjigu”).

U vezi prakticnosti, zapitaj se da li ti sam pišes ista sto je drugima iole prakticno. Jer ja zaista ne vidim kakve vajde iko ima recimo od tvojih pisanija, često vrlo agresivnih i neuracunljivih.
Wakan
(Doors)
2014-09-23 08:58 PM
„nisam uopste ”ubeđen da pišem nešto novo i samo meni poznato„. To si ti potpuno pogresno zakljucio.”

„...je vozena/vodjena nekim umom/vozacem (na najprimitivnijem nivou), MA KAKO TO NEKOM CUDNO ZVUCALO”

Ti dadayaya, kao i vecina ovde, nemas osecaj za fine stvari pa zato često upadate u protivrecnosti kojih niste svesni ni kada vam se pokazu. Svaki pokusaj da vam se pokaze na neznanje inicira pojavljivanje neuroze kroz prenos koji projektujete na mene, pa su vam zato moji tekstovi „agresivni” i „neuracunljivi”. Vi ustvari na mene projektujete svoju agresiju i neuracunljivost kao i gordost, koju si na lep način projektovao u blizoj proslosti.

„U vezi prakticnosti, zapitaj se da li ti sam pišes ista sto je drugima iole prakticno.”

Naravno da pišem. mene, kao sto sam vise puta rekao, interesuje prakticni deo filosofije, deo koji coveku pomaze na njegovom putu samospoznaje a ne dogmaticni, teorijski deo i o tome pišem ovde godinama. Ne pišem o apstraktnim idejama već o onome sto svako može da vidi sam za sebe, pod uslovom da ima mastu, sposobnost vizuelizacije. Bez toga si slab filosof.

„Jer ja zaista ne vidim kakve vajde iko ima recimo od tvojih pisanija,”

http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg pa ja znam da ne vidis, o tome ti i pišem, to uopste nisi morao da mi kažeš

Sad bi mogao da mi, napokon kažeš, koji je prakticni deo ovoga sto pišes? Gde se uklapa ovo sto pišes od momenta kada ti ujutru zazvoni sat?
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-23 11:52 PM
Pošto ti navodno imaš osecaj za 'fine stvari', reci onda 'gde' se pa tvoje pisanje uklapa u tvoj 'sat' koji ti ujutru zvoni (?)...
Wakan
(Doors)
2014-09-24 01:41 PM
Kako gde? Pa u moj zivot. Od momenta kad zazvoni sat pocinje moja meditacija i traje dok ne odem na spavanje. Sledeći osmostruki plemeniti put razvijam sabranost paznje zasnovanu na 4temelja, telo, osecanja, um I objekti uma. Postajem svestan svega što se pojavi u polju iskustva I svesti I nacina na koji reagujem na to. Postajem svestan misli, ideja, stavova I njihovog porekla I ispravnosti, motiva I namera sa kojim donosim odluke, nastanak I nestanak osecanja I emocija, njihovu prolaznost, ne vezujuci se za njih I pustajuci ih da nastave svojim putem. Sve mi to omogućava da svesno kanalisem energiju u akciju I izbegnem nesvesne reakcije zbog kojih bi se kasnije kajao, zalio, patio. Svesnost verbalnog I telesnog izrazavanja vodi svesnom zivotu u kome ima sve manje nesvesnih reakcija. Čitav ovaj proces vodi samospozji; samospoznaji kroz samoposmatranje stizemo do „upoznati sebe” sto nam filosofija govori vekovima. U nepoznavanju sebe leze I svi covekovi problemi I patoloske odbrane od njih cineci ga neuroticnim, histericnim, I tako nesposobnim za zdrav zivot u drustvu. Nepoznavanjem nesvesnog covek projektuje na ljude iz sadasnjosti odnose sa objektima iz svoje proslosti, živeci na taj način nesvestan zivot pun untrasnjih sukoba; unutrasnjh sukoba koje kasnije projektuje spolja stvarajuci tako probleme I sebi I drugima. Cineci nesvesno svesnim covek resava unutrasnje sukobe I postize unutrasnji mir; njegov um postaje svestan, stabilan I uravnotezen a sa njim covekovo razumevanje, namera, govor, delovanje, zivljenje, napor, svesnost I koncentracija postaju ispravni.
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-24 02:24 PM
„Od momenta kad zazvoni sat pocinje moja meditacija i traje dok ne odem na spavanje”

Ok, lepo... Slazem se da treba bas dobro upoznati (same/og) sebe ako se ne poznajem(o), nije dobro biti stranac i nerazumljiv samom sebi.
: )

„U nepoznavanju sebe leze I svi covekovi problemi I patoloske odbrane od njih cineci ga neuroticnim, histericnim...”

Pa nadam se da si na dobrom putu, i da se ipak tvoji neuroticni i histericni napadi malo po malo smanjuju... jer ipak su i dalje vidljivi svima ovde na forumu... Ali - samo napred!
Dovla1
2014-09-24 03:08 PM
dadayaya
(mind over matter

Molim te da ga ne ometas i ne prekidas,pusti ga neka se iskaze:)))
radio-aktivna-kifla
2014-09-24 03:12 PM
EXPLICIT !

Bravo Wakan!

:D
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-24 03:54 PM
chatbot koji po defaultu linkuje na bebavideo, nije bas najbolja heuristika, ali šta je tu je...
Wakan
(Doors)
2014-09-24 05:29 PM
http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg nisam dadayaya ni ocekivao da ćeš napisati nešto pametno. mislim da je i tebi sada jasno na kojoj si dubini odnosno plitkoci; na kom se nivou nalazi tvoja sposobnost diskutovanja. cinjenica da mi ne želiš odgovoriti na pitanje samo pokazuje velicinu tvoje sujete i egoizma. Cinjenica da ne smes priznati da „tvoja” filozofijia nema prakticnu primenu pokazuje tvoju gordost, strah da ne ispadnes glup, ponizen itd. a sve su to odlike sujete i egoizma. ti kao i vecina ovde dolazite da biste povratili, preko dana, poljuljano samopostovanje „pametnim” pisanjem. samopostovanje koje su vam preko dana poljuljali žena, gazda, sef, poslovodja, sluzbenik na salteru itd. pokusavate da povratite ovde pišuci šta je rekao neki drustveno priznat autoritet. Bas kao sto su vam i facebook profili puni raznih misli tih autoriteta, čijih sadrzina se ni ne secate; nakon par dana od postavljanja tih citata vi zaboravljate njihovu sadrzinu a o razumevanju istih ne vredi ni pricati. Važno je da su oni tu da ih drugi vide, jer na taj način stvaramo jedno virtuelno ego koje je intelektualno i sve ono sto nam u realnom zivotu hvali. Tebe ocigledno ne dovodi ljubav prema filosofiji ovde već zelja za samoreklamiranjem. primetio sam da i na religiji pišes isto a i način pisanja ti je identican kao ovde, sto samo pokazuje tvoju krutost, nefleksiblinost a sto je rezultat procitane jedne knjige. na osnovu tvog pisanja bi rekao da nisi stariji od 25g. m? da li sam u pravu?
mournblade
(life)
2014-09-24 06:48 PM
Cista projekcija.
Dovla1
2014-09-25 12:40 AM
Zadnje vreme doslo,kad ja moram priznati da je mournblade u pravu.
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-25 01:12 AM
wakan, nisi u pravu... ali tako je to sa 'finim stvarima', nekad su varljive, čak i kad su svarljive, to znaš i sam...
dadayaya
(mind over matter)
2014-09-25 01:38 AM
a posto si iz nekog razloga izdvojio ono sto sam gore pomenuo da svaka ćelija je vodjena isto (primitivnom, ali barem donekle autonomnom) dusom/umom, evo ti 2 linka na tu temu:
http://tucson.com/news/local/learning-to-read-the-mind-of-a-cell/article_640ee6cc-e8ca-522b-9e7d-a7f759e4a1... l

http://www.transpersonal.com.au/kundalini/body-mind-experience.htm

http://www.amazon.com/Mind-Cells-Willed-Mutat ion-Species/dp/0938710060
Wakan
(Doors)
2014-09-25 01:04 PM
Sa vama se dadayaya, svaka diskusija svodi na: ne, ne, nisi razumeo...

Ja nigde nisam napisao da je to što ti pišes bezvredno lupanje gluposti, već da nema prakticnu primenu. U ničemu ne pomaze coveku na njegovom putu samospoznaje, a sto ti ne želiš da priznas.

Što se tiče izdvojenog dela; izdvojio sam ga da bi ti pokazao tvoju umišljenost da ovde pišes nešto samo tebi poznato. Sto ti ne vidis I prebacujes mi da sam pogresno zakljucio. Zato sam deo, koji se odnosi na taj deo, napisao velikim slovima. Ali tvoja sujeta to nije mogla da vidi jer je zaokupljena odbranom „ svoje” filosofije. Tako da hvala za linkove ali I'm nije bilo mesto ovde.

Ti ćeš Dovlaa da se udružiš sa bilo kime samo da bi bio u vecini protiv mene. Na taj način, u grupi, se osecate sigurno ohrabrujuci jedan drugoga. Samo, neznanje vam je toliko veliko da ste I kao grupa slabi. Zato I ne pokusavate znanjem da mi kroz diskusiju, ukazete na zablude, već nekim izmišljotinama, lazima me napadate pokazujuci, na taj način, osecaj nemoci u svom punom obloku. Vi iz nemoci filosofsku diskusiju pretvarate u napade na licnoj snovi. To samo pkazuje velicinu vaseg neznanja a samim tim I nemoc koju osecate. Bas kao sto je I Tajson iz nemoci da pobedi Holifilda fer borbom, odgrizo mu uvo, tako I vi mene iz istog osecaja nemoci, grickate za ...a sve sa namerom da me povredite. Samo vi ne shvatate da to što radite meni prija. Na taj način mi dajete informacije o sebi, svom karakteru, sujeti.
mournblade
(life)
2014-09-25 06:45 PM
Razmisli malo gordi covece; ako si sam sebi dovoljan šta ćeš ovde?
Wakan
(Doors)
2014-09-26 08:05 PM
Pa da se nasmejem i opustim. reko sam ti to vise puta.

Nego, kad ćeš ti da se izvinis za svoje lažno predstavljanje kao psiholog? Zar nije licemerno da neko ko se godinama ne može izviniti zbog svog nemoralnog ponasanja, optuzuje druge za gordost?
Wakan
(Doors)
2014-09-27 05:31 PM
naucnici su napokon rekli svoj pravi razlog istrazivanja svemira i tako potvrdili sto sam pisao ovde u ne tako dalekoj proslosti.

http://scradar.com/vesti-iz-sveta/bilioni-dolara-leze-na-asteroidima/

Vidim hakeru, da još razmišljas šta ćeš odgovoriti. Dobro je to. Od onoga sto govorimo i radimo zavisi da li će nas ljudi smatrati pametnim ili glupim; od našeg verbalnog i telesnog ponasanja zavisi da li će nas smatrati mudrim ili budalama.
toplap
(Neumorni)
2014-09-28 07:24 AM
Svi koji tvrde da vreme i prostor ne postoje, da je nasa iluzija potvrdjuju da su i sami ilusija...

Setite se da od kuce do bioskopa, prodavaonice, knjizaru bilo gde da ste krenulio vi morate za određeno vreme proćiodređen prostor...

Ako je to nekakva iluzija - kako ovde postirate svoja mišljenja?
Dovla1
2014-09-28 08:41 AM
Neumorni,suvise je to za tebe slozeno,prosto ti to ne razumes.
Ja sam i priznao da ne postojim ,jer vreme i prostor ne postoje a ja sam
u njima.Ni ti ne postojis,ni svi mi.Naravno,prostom coveku to deluje
kao glupost,kao neko bolesno mišljenje.
Pominjao si onaj san sa leptirom,a da ne znaš ni šta to znaci.Taj san
upravo i jeste sumnja u naše postojanje.
mournblade
(life)
2014-09-28 09:33 AM
Wakan,

„Vidim hakeru, da još razmišljas šta ćeš odgovoriti. Dobro je to. Od onoga sto govorimo i radimo zavisi da li će nas ljudi smatrati pametnim ili glupim; od našeg verbalnog i telesnog ponasanja zavisi da li će nas smatrati mudrim ili budalama.”

*

Svesnom coveku nije važno šta će ljudi reci za njega; svestan covek je najveci kriticar samom sebi.
toplap
(Neumorni)
2014-09-28 10:01 AM
Pa, „prepametni-prebristi” Dovlaa - što ne odes do Fakulteta za filosofiju u tvom Beogradu i upitas profesore šta misle o snu coveka dok je sanjao leptir... Znam nećeš otici...

Prpa - da ti se nasmeju u trepavice...

S druge strane:

Ako ne postoji nit vreme nit prostor, radi tvoje duhovnosti i veru u Stvaraoca - ti negiras sve sto je po tvojoj volji samo zbog narcisa u tebi.

Idi tamo gde se proveruje znanje-neznanje...

Gde će ti reći da li živis u nekom r5ealnom ili vlastitom vremenu...

U tvom stanu imaš dovoljno prostora u nekoliko brzih korah svom snagom udaris glavom u zid.

Valjda ćeš onda shvatiti da li vreme i prostor postoje ili su izmišljeni?...

Posle toga sedni i napisi tvoje ubeđenje na nekoliko listova hartije, posalji ih sirom sveta (kao Ajnstajn) i onda dobijes ne samo Nobelovu nagradu već i blagoslov Crkve, Vatikana, Meke, bidista i njima sličnih...

Sa tobom i tvojim tvrdoglavim ubeđenima koje se menjaju iz godine u godinu zaista je zalosno voditi bilo kakvu diskusiju...
Dovla1
2014-09-28 11:32 AM
Ne idem po mišljenje kod nekih profesora jer oni su placeni da misle i pricaju kako im se naredi.Ja ne moram da mislim po tudjem naredjenju.
I ja bih voleo da ti imaš šta pametno da kažeš,bio bi tad razgovor sa tobom mnogo interesantniji i meni.
Ovako je tvoja misao na nivou srednjoskolca jer takvi su ti argumenti kao tvoj primer da proverim prostor tako što ću udariti glavom u zid.Takav argument jeste da nivou srednjoskolca,ali ne bilo kog,već nekog ispod proseka.
toplap
(Neumorni)
2014-09-28 11:37 AM
Jel ti govoris-pišes o sebi.

Dobro je sto priznajes...
Wakan
(Doors)
2014-09-28 12:33 PM
„ Svesnom coveku nije važno šta će ljudi reci za njega; svestan covek je najveci kriticar samom sebi.”

Tačno hakeru. Slazem se. Svestan covek je najveci kriticar samom sebi jer je svestan svojih verbalnih I telesnih akcija. Svestan covek se ne bi nikada lažno predstavljao kao psiholog jer je svesta nemoralnosti takvog postupka. Da li si ti svestan covek? Ocigledno nisi bio kada si se predstavljao kao psiholog. Da li si svestan danas? Ocigledno nisi kada ti je teško da se izvinis zbog svog nemoralnog predstavljanja kao psiholog. Dakle možemo zakljuciti da si ti ovu recenicu razumeo na intelektualnom nivou ali ne I na duhovnom ali ne I svim svojim bicem, u suprotnom bi živeo po njoj I ne bi ti bilo teško da se izvinis. Teško ti je da se izvinis jer još uvek nisi svestan covek, samim tim si nesposoban da budes kriticar samom sebi. Nesvestan covek kojim još uvek upravlja sujeta, gordost, ego itd.
Wakan
(Doors)
2014-09-28 01:08 PM
Dovlaa, mene te je iskreno zao covece. Nacisto si prolupao. Tvoje stanje se pogorsava Iz dana u dan. Nesposoban si za bilo kakvu diskusiju. Nisi odgovorio ni na jedno pitanje toplapa već se sve svodilo na neko ponizavanje. Nekog- ko -zna ko sa visine gleda na druge. Dovlaa moj ti je savet da st pre potrazis strucno mišljenje psihologa jer ti ocigledno imaš problema kojih nisi svestan. Tvoje nezadovoljstvo I razocaranje , bes I neuroza iz detinjstva stvaraju vizije „da sam bog sve bih ljude sprzio I u prah pretvorio” negiranju svog postojanja a ujedno opsesijom za velicinom itd. Tinocigledno nisi u stanju da vidis sebe objektivno. Ocigledno je da nemas izgradjenu licnost pa zato I mišljenje ti se menja u skladu sa oblast kroz koju trenutno prolazis.
Wakan
(Doors)
2014-09-28 01:08 PM
Dovlaa, mene te je iskreno zao covece. Nacisto si prolupao. Tvoje stanje se pogorsava Iz dana u dan. Nesposoban si za bilo kakvu diskusiju. Nisi odgovorio ni na jedno pitanje toplapa već se sve svodilo na neko ponizavanje. Nekog- ko -zna ko sa visine gleda na druge. Dovlaa moj ti je savet da st pre potrazis strucno mišljenje psihologa jer ti ocigledno imaš problema kojih nisi svestan. Tvoje nezadovoljstvo I razocaranje , bes I neuroza iz detinjstva stvaraju vizije „da sam bog sve bih ljude sprzio I u prah pretvorio” negiranju svog postojanja a ujedno opsesijom za velicinom itd. Tinocigledno nisi u stanju da vidis sebe objektivno. Ocigledno je da nemas izgradjenu licnost pa zato I mišljenje ti se menja u skladu sa oblast kroz koju trenutno prolazis.
Dovla1
2014-09-28 02:27 PM
Znam ja stosi ti tako nadrnadan ovih dana.Danas bila gej parade u
Beogradu,a ti nisi uspeo da dodjes.Ali sledeće godine neće da te promasi.
mournblade
(life)
2014-09-28 07:50 PM
Wakane,


Svestan covek se ne bi nikada lažno predstavljao kao psiholog jer je svesta nemoralnosti takvog postupka.”

*
Upravo tako.
Opet cista projekcija.
Citajuci tvoje postove ti se ovde predstavljas kao psiholog.
Wakan
(Doors)
2014-09-29 12:56 PM
Pa, hakeru kada u buduce budes zeleo da pricas o necijoj gordosti razmisli prvo o svojoj. Sa suzama u ocima, gledajuci sebe, pitaj se „da li si zbog ovoga sto vidim danas žrtvovao svoj zivot” pa onda gledaj druge. Filosofija nije samo pametovanje već I zivot po njoj, po onome sto pricamo. To su dobro znali I Sokratis I Isus I drugi koji su sledili filosofiju do kraja. Koliko je vas spremno zarad ovoga sto pišete ovde žrtvovati svoj zivot? To je I dobar pokazatelj vrednosti „vase” filosofije.
SnezanaStojanovBelow viewing treshold. Show

SnezanaStojanov
2014-09-29 10:35 PM
Dusa je ono ne materijalno koje Gospod stvorio za coveka I koje može vecno
da živi.
Ego je ono sto je covek izgradio za sebe da bi odbranio svoju volju.
Um je ono što se koristi da bi covek spoznao sebe u velikom planu bez reserve
zato je um samo jedan, kao I dusa, I ego, I telo, itd.

hvala.
Adonis
2014-09-30 10:22 AM
Ako je dusa ne materijalna i besmrtna onda je ona samo ideja.
U skladu sa tim ideja o tome da imamo nekakvu dusu, i koju nam je dao bog kojeg smo stvorili kroz ideju o njemu.
Dovla1
2014-09-30 12:14 PM
Nematerijalna, piše se kao jedna reč.
Ne znam šta hoćeš reći da je ideja u tom slučaju.Možda sto je dusa
nevidljiva,nemerljiva, apstraktna?
Ja to ne bih zvao idejom.
A um i ego su sigurno produkti mozga i nisu apsolutni.
Adonis
2014-09-30 02:55 PM
Ne znaš šta hoću da kažem, ali ti ne bi rekao tako.
:)
Dovla1
2014-09-30 03:22 PM
Ali znam šta je dusa,ideja,nematerijalno.Valjda je to dovoljno da
imam svoj stav da dusu ne zovem idejom.
Awake
(slikar)
2014-10-03 05:48 AM
Adonis
30. septembar 2014. u 10.22
Ako je dusa ne materijalna i besmrtna onda je ona samo ideja.
U skladu sa tim ideja o tome da imamo nekakvu dusu, i koju nam je dao bog kojeg smo stvorili kroz ideju o njemu.

.
.
.

Duša je inicijalna namjera Bića stvorena kao Ideja o mogućem Sebi, stvorena u Svijesti apsoluta, dakle u BOG-u.
Kao takva, duša je neuništiva, ali takođe, samorealizacijom, ona, kao takva nestaje iz postojanja. Šta to znači? To znači da jedna namjera, koja je u potpunosti realizovana prestaje da bude dio skupa (namjera), dakle nema razloga da se više projektuje kao nagon za samorealizacijom, dok na njeno mjesto, na mjesto te namjere, postavlja se ništa manje neuništiva namjera koja opet kao i prethodna teži samorealizaciji. Kada se sve mogućnosti jedne duše u potpunosti realizuju, Biće kroz tu dušu doživljava samoispunjenje i povratak Sebi-Bogu, te odatle, kao i uvijek, nastavlja da stvara nove Ideje o samorealizacji, novu dušu.

Ono što je nepromjenjivo u duši jeste njen Centar, ono inicijalno JA koje je je uvijek prisutno u bilo kojem iskustvu. To JA, svako JA, u BOGU je apsoutno, apsolut, dakle neuništivo je, besmrtno, a ujedno i sadržilac je čitavog Jastva u Sebi, BOG je dakle, a dušom ono postaje jedino kada se u Svijesti Boga (u apsolutnom duhu) stvori Ideja o LIČNOM iskustvu (a Ideja je uvijek postojeća). Duša je dakle, uvijek skup inicijalnog JA i izabranog JA. Inicijalno JA je dakle ono JA u kojemu se Biće-apsolut centrira i poistovjećuje sa njim, te kao takav u odnosima sa izabranim JA u projekciji duše kroz UM, postaje subjekat radnje. Izabrano Ja je njegov objekat u odnosu sa kojim kao subjekat stvara svoju subjektivnu predstavu o 'sebi' i 'svijetu'. Svaki objekat je ujedno i jedan subjekat po sebi i za sebe. Stoga, kada kažemo 'duša', to nikada nije jednosmijerna namjera za manifestacijom samo jednog Ja kao Centra iskustva, već je manifestacija uvijek dvosmijerna. Svako JA jeste subjekat u tom odnosu ali i objekat onome drugom. Svako JA stoga jeste Centar jedne duše i kroz manifestaciju jedne duše manifestuje se simultano i druga. Dakle, duša je uvijek par načinjen od dva JA koja Sebe doživljavaju kroz istu namjeru; iskustvo sebe kroz spoznaju onog drugog.

Adonis
2014-10-03 04:14 PM
Awake...ti mi opisujes kakva je, ali ne kažeš šta je.
Tvoj opis kakva je je jedna mesavina svega i svačega (i um i ego i duh).
Pre svega treba ustanoviti šta je da bi znali da li postoji ili ne pa onda tek sve ostalo.
Dakle šta je dusa i koji je dokaz o njenom postojanju?
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-04 12:32 AM
dusa sam Ja, vozac vozila. Pošto ja postojim (jer elem, mislim, kao sto je Descartes lepo primetio), aksiomatski proizlazi dokaz za apsolutno postojanje Duse/Uma... easyPeasy.
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-04 12:34 AM
proizlazi=proizilazi
: )
Adonis
2014-10-04 12:06 PM
Dekart je lepo shvatio da se ničemu ne može verovati.
Kasnije je promenio svoj stav jer mu je crkva visila za vratom, i jer je cilj njegove filozofije bio da po svaku cenu dokaze da bog postoji. Tvoja čula ti govore da si ziv? Govore ti da imaš telo? A zapravo šta imaš, samo jednu informaciju koja je stigla do mozga, jedan elektricni impuls.nešto mislis da si dodirnuo, nešto mislis da si video...isto kao u snu.
Možda si u ovom trenutku bez tela, u jednom loncu i prikljucen zicama za veliki komjuter koji ti salje misli. Ti mislis da su tvoje jer dolaze spontano a u stvari nema nikakve spontanosti već samo misli (informacije) koje dobijas iz banke podataka metodom slučajnog izbora i periodicno.
Kad pacijent padne u komu pa mu se sve vitalne funkcije svedu na minimum
kao kad padnes u nesvest, nema snova nema misli, samo crna rupa.
Gde je tu tvoja dusa ona sto vozika tvoje telo?
Otisla na godisnji odmor?
Gde je svest, duh, ego...nema ničega od svega toga.
Nema svesti da postojis.
:)
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-04 01:31 PM
pa aspekt 'moja dusa' je skroz pogresan u startu.
Nije 'moja dusa', nego dusa (ja) kaže - 'moje telo'...
Dovla1
2014-10-04 03:33 PM
dadayaya, dobro si odgovorio,al mislim da dusa kao nestop pasolutno,može da
opstoji samo ako je univerzalno,ako je deo ukupne energijhe,ništa lično.
Znam da se to kosiu sa hrišćanstvom i mnogim religijama,ali ja tako mislim.
Adonis
2014-10-04 04:35 PM
Okreni, obrni, vas dvojca tvrdite nešto (pod uslovom da je to slučaj Haha!) za šta nema nikakvih dokaza. Samo jedna ideja o nečemu.
Nema nikakvih dokaza da pojedinacne duse postoje, a još manje za postojanje nekakve globalne duse.
Dakle vasa tvrdnja je vise neka vrsta verovanja, vere i religije...koja je na neki način već postojala u anticko vreme kada su se ljudi molili Geji majci zemlji za koju bi se moglo verovati da poseduje planetarnu svest.
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-04 09:35 PM
nema dokaza da sam ja = ja?!
odreci se imenice Ja kao centralne reference, ne vidim da vodi icemu.
Jer taj nivo ispiranja mozga ne verujem da iko razuman može da prihvati
ili smatra opravdanim.
Čak i ako smatram da sam jedno sa svim, a to 'sve' je subjekt koji je zaduzen za ove misli, taj subjekt će opet sebe smatrati za neko Ja (ili ja=mi), a ne neko 'niko' ili 'ništa'.
: )
SnezanaStojanovBelow viewing treshold. Show

SnezanaStojanov
2014-10-04 10:59 PM
Adonise, cekaj malo da ti objasnim:

Pretpostavljam da imaš auto.
E sad da li si ga dobio ili platio to bas ne mora biti logicno.
Znaci to je sada tvoja nekretnina.
Volis auto I auto radi za tebe.
Kad se auto pokvari, odneses ga kod automehanicara.
Kada ostari I vise neradi, raskomada se I zavrsi u odpad.

Da li bi ti stvarno zeleo da budes samo taj auto I dozivtno da te neko
drugi vozi I to bez dozvole manje vise?

Sad će Adonis bolje da razume, videcete, sigurna sam.

Hvala.
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-05 01:08 AM
Snezana, nisi ni sebi Jasna, a kamoli drugima (kojima si u najboljem slučaju Jasmina, ali bez lepog mirisa)...
Adonis
2014-10-05 07:50 AM
Pretpostavimo na trenutak da sam prodao auto i da vozim bicikl...da li to znači da je moja svest ista ili ne? Jer, pod pretpostavkom da je ista,a trebala bi da bude po vasoj teoriji, znači da sam ja isti u telu coveka i u telu krokodila.
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-05 09:42 AM
to menjanje vozila (avatara) može tako lako možda u nekom svetu SecondLife-a...
Ali ovom nasem (Demiurgovom 3-D) svetu, 'kupo-prodaja' (tj menjanje) nije bas moguća (da ne ulazimo sad u neke metamorf-trikove (uz odredjene rizike) ala carobnjak Merlin, ili neke 'soul made a deal with the devil' pa devil nagradio soul po zelji da transformise svoje vozilo).
Eventualno je moguće 'informaciono' sesti u neko drugo vozilo privremeno, bilo uz pomoć neke droge ili u nekom snu (uz neku 'tehniku', i odredjene 'uslove'), ali to je samo informaciono-virtuelno (kao sto informaciono gledaš recimo 3d film ili igras neku videoigru...čak i da sem čula vida i sluha su ukljucena i preostala 3)
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-05 10:15 AM
plus kola i bicikl su bitno razlicita vrsta vozila.

Kod kola osoba je U vozilu (skroz, fizicki), i to ne samo sto su kola malo vise od 'exoskeleton'-a, nego im je pogon i neko 'gorivo'.

A kod bicikla, em sto nisi (fizicki) U samom tom biciklu (nego NA njemu), em (ako nije recimo elektricni) pogon vozac mora sam da obezbedi/proizvede ulazuci sopstven fizicki napor.
: )
SnezanaStojanovBelow viewing treshold. Show

SnezanaStojanov
2014-10-05 11:06 AM
Adonise: Najbolja sadasnja varijanta za tebe je da se popnes na vrh
krova tvoje tako zvane 'tvrdjave' I urlas, „JA SAM KRIV, JA SAM KRIV,”
možda te neko cuje I spusti 'safely' dole pre nego sto umislis da si
dobio neka mehanicka krila koja nisu za let.

Dadayaya: There is a possibility that such information already exists
and that its being cycled through multiple filters to make it appear as
knew. Šta ti mislis, moguće ili ne?

Dusa dusi besedi, ko im usi neka cuje.
Wakan
(Doors)
2014-10-05 05:52 PM
„Eventualno je moguće 'informaciono' sesti u neko drugo vozilo privremeno, bilo uz pomoć neke droge ili u nekom snu (uz neku 'tehniku', i odredjene 'uslove')”

Da li ti to znaš iz iskustva?
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-05 10:16 PM
nije (mi) jasna svrha tog pitanja, sem ako tvrdis da nije moguće (informaciono sesti u neko drugo vozilo...)

...A pretpostavljam da ne tvrdis to.
Wakan
(Doors)
2014-10-06 05:48 PM
dadayaya, ti ovde govoris o konkretnim stvarima. Kažeš da je Eventualno moguće 'informaciono' sesti u neko drugo vozilo privremeno, bilo uz pomoć neke droge ili u nekom snu (uz neku 'tehniku', i odredjene 'uslove'). Ti kažeš da je moguće informaciono sesti u drugo vozilo pomoću droge, sna, neke tehnike i uslove. To su konkretne cinjenice o kojima pišes, pa me interesuje kako ti to znaš. Da li je to tvoje lično iskustvo ili si to procitao pa nam sada ovde prepricavas procitano? Kako znaš da je „moguće informaciono sesti u neko drugo vozilo uz pomoć droge, sna, tehnike i uslova”?
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-07 12:16 AM
Pobogu, svakome ko je čuo za shamanism (koji datira iz praistorije), čak i da nije citao Castanedu ili gledao recimo Altered States, ne treba posebno objašnjavati kako i otkud
Wakan
(Doors)
2014-10-07 01:42 PM
Dakle, na osnovu tvog odgovora može se zakljuciti da ti ne znaš iz licnog iskustva da li je moguće ili ne sesti u neko drugo informciono vozilo. To nam ovde tvrdis na osnovu procitane neke knjige dok ti nemas blage veze da li je to moguće ili ne. Po ovome se ti po nocemu ne razlikujes od običnog vernika naucnog ili religijskog, čije znanje se sastoji u tome da ponavljaju šta su procitali, dok oni sami nemaju pojma da li je to, sto prepricavaju, tačno ili ne. To nije filosofija. U filosofiji ono sto TI tvrdis moras biti u stanju da argumentovano I obrazlozis a ne da se pozivas na Kastanedu I druge. Generalno pišes o stvarima u ciju ispravnost I istinitost nemas licni uvid I to te čini smesnim.
Dovla1
2014-10-07 03:38 PM
http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?yyyy=2014&mm=10&dd=07&nav_id=908787
Ne volim ove novinske naslove,a još manje neku naučnu vest,ali ovo samo potvrdjuje moju tvrdju da je svest ono sto je apsolutno.
Ništa um,ništa ego i dusa,samo svest nastavlja dalje kako piše i u ovom clanku.
Wakan
(Doors)
2014-10-07 05:55 PM
Koliko ste naivni i glupi verujete u sve sto procitate bez ikakvog razmišljanja. Bio sam ubeđen da si procitao neku glupost.

„Naučnici s Univerziteta Sautempton pronašli su dokaze da se ljudska svest može nastaviti najmanje nekoliko minuta nakon kliničke smrti”

ovako pocinje tekst u cijem nastavku nema nikakvih daljih informacija o naucnicima, njihovom radu itd. Tekst je prazan i glup; bez ikakvih informacija na osnovu kojih bi mogli da nešto sa sigurnoscu zakljucimo. Da je u tekstu stajalo:„Naučnici s Univerziteta Sautempton pronašli su dokaze da je lecenje molitvom putem telefona moguće” ti bi dosao ovde i vikao kako su naucnici potvrdili tvoje tvrdnje da je tako nešto izvodljivo. Ništa ne razmišljas, kao ni onaj dadayaya.

Drugo. Ovaj tekst pokazuje koliki si licemer, jer naucnike pljujes i omalovazavas bez prestanka a sada se pozivas na njihov rad. Kao, mrski su ti ali buduci da si dosao do zakljucka da ti idu na ruku mogu da prodju, progledacemo im kroz prste.
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-07 07:42 PM
„na osnovu tvog odgovora može se zakljuciti da ti ne znaš iz licnog iskustva da li je moguće ili ne sesti u neko drugo informciono vozilo. ”
Ovo jednostavno nije tačno (logika ti nije bas jača strana). Ne može se ništa u vezi toga zakljuciti ovako ili onako. Ako se ja pozovem na neku dodatnu informaciju (koja recimo ima veću tezinu nego sto bi moja nekima imala) to ne znači da ja nemam neku informaciju iz prve ruke (koja meni lično ima neku tezinu, ali tebi možda ne bi imala). Jer ti tu informaciju ćeš podjednako citati (sa monitora), kao sto neku drugu informaciju isto čitaš (ili gledaš spakovanu u neku filmsku 'priču').
Wakan
(Doors)
2014-10-07 09:17 PM
http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg koji seronja.

Pa, sam si u odgovoru napisao da tvoje znanje dolazi iz druge ruke. Nisi rekao da je ono posledica nekih tvojih eksperimenata sa drogama itd. već da dolazi od kastanede i samanizma. U odgovoru nigde nisi spomenuo tvoja licna iskustva, već si se samo pozvao na iskustva drugih.

Koje je to tvoje iskustvo iz „prve ruke”? Ispusio si neki dzoint pa si informaciono usao u vozilo kengura i skakutao po sobi? http://www.youtube.com/watch?v=p5Nv5VQQpzg
dadayaya
(mind over matter)
2014-10-08 01:48 AM
ti kao chatbot nemas nikakve/nijedne ruke, ni prvu ni drugu, čak ni pola ruke, pa šta se tu onda bunis... da bar imaš neki 'phantom limb', ali nemas ni to...
: )

nego smo barem konstatovali da se slazemo da je informaciono nešto eventualno moguće...

dadayaya
(mind over matter)
2014-10-09 08:43 PM
ok, možda sam malo preterao...
moguće je (vrlo) da chatbot-ovi ipak imaju poneki phantom limb...
kifla
2014-10-10 04:34 AM
Droge su nasilne

one donose

nešto na silu

i prerano...

To je a no no thing to do.

Treba da se ide dužim putem,

kroz meditaciju.

Jer se kroz svesnost

razvijamo.
kifla
2014-10-10 04:43 AM
a sad,

imam jedno pitanje...

Ayahuasca ???

Droga ?

ili ne ?

dadayaya
(mind over matter)
2014-10-10 05:43 AM
C2C program od juče je u drugoj polovini imao dosta dobrog gosta koji je govorio o stvarima koje su manje-vise u kontekstu ove diskusije, pa koga zanima može da preslusa
evo youtube link, njegov deo pocinje u 1:17:30
http://www.youtube.com/watch?v=9uHSdYEzwfk&list=PL8PiVFwsoAwKJGH8vnzaW9s1dvdyayhfx
ili kao alternativa slusanju s youtube-u, mozete skinuti preko torrenta (4 mp3-a, a ovaj gost je 3. i 4. deo)
http://bayproxy.ch/torrent/11181804/Coast_To_Coast_AM_10-08-2014_-_Ebola_Outbreak_-_NDEs__amp__Consc

NDEs & Consciousness - Dr. Eben Alexander
„ In the latter half, neurosurgeon for the last 25 years, including 15 years teaching at Harvard Medical School, Eben Alexander, M.D., discussed his transcendental Near-Death Experience (NDE), and shared his work reconciling his experience with various religious traditions and current scientific research. ”As the brain shuts down at the time of bodily death, our conscious awareness actually expands and is far greater that it [normally] is,„ he said, adding that a new scientific view that's taking hold is that the brain is not the creator of consciousness but a reducing valve or filter that limits the perception of a pre-existing consciousness that supports the entire universe.

Heaven is not a place in the physical universe-- up in the clouds or in the sky-- ”it's right where we are...it's much more real than this world is-- an intense ultra-reality that so many near-death experiencers report,„ he offered. Referencing Plato, Alexander noted that ”all of our knowledge and uncovering and learning is just a remembering of what our souls know at some deep level,„ yet all of the consciousness in the universe is involved in a process of evolution and learning. It's been reported that between 15 and 25% of people who have been briefly clinically dead or near death, return with NDE-type memories, though Alexander believes the figure is actually much higher for people having profound experiences in these situations-- they may have just kept quiet about them, especially in the past.”
(recap sa http://www.coasttocoastam.com/show/2014/10/08)
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.