Forums : Politika

 Comment
Genezaa pljcke EPS-a
Tehnicar
(Tehnicar)
2024-05-14 09:05 AM
Pljacka i rasparcavanje sistema EPS-a je zapocela sa DS i G17 podilazenjem zahtijevima EU, a nastavljena do dan danas.

Kako se pljacka narod kroz poskupljenje struje i TV pretplatu, da bi podmirivali gubitke nastale nepotrebnim uvozom el. energije.
Uvozimo ugalj kojeg imamo, stopiramo 10 puta jeftiniju proizvodnju iz hidrocentrala, i na kraju placamo racune koji su visi od prosjeka u EU.

Prof Jovan Mandic takodjer raskrinkava sporazum sa Makronom i svu tragediju dovodjenja norvezana na celo EPSA-a.
Danas nam stranci grade hodrocentrale pored naših vrhunskih strucnjaka i firmi koje su gradile Djerdap i mnoge ogromne projekte u svijetu.

https://www.youtube.com/watch?v=eL80HH9NUFA
Starac_Foco
(--)
2024-05-15 08:32 AM
Prica ovog cice uglavnom pije vodu, ali on pomalo živi u proslosti i u principu kuka kako je bilo dobro u bivšem sistemu kod Joze...

Deregulacija velikih elektroprivreda se desila u vecini „demokratskih” zemalja pod politickim pritiskom. A mi smo glasali da i bivša YU postane demokratija, zar ne? Ne znam za tebe, ali ja jesam. Pri cemu tada nisam znao šta znaci „demokratija”.

Ja ne negiram da je stvarni cilj deregulacije državnih elektroprivreda sirom svijeta bio da se stvore uslovi da se one velikoj mjeri privatizuju na ovaj ili onaj način, na velika ili mala vrata, kako dje može, i kako koga presvuku... Ali tako je kako je.

Duga bi to bila prica da opisujem detalje i pravim poredjenja, ali po cicinim kriterijumima moglo bi se nazvati kriminalom i to što npr ovde u Ontariju, gdje ima na hiljade velikih vjetrenjaca, ali sve i jedna u privatnom vlasnistvu. I kad vjetar dobro duva, zaustave elektranu na Nijagarinim vodopadima od 2000MW koja je još uvijek u vlasnistvu državne kompanije i puste vodu da tece preko vodopada, jer prednost imaju ti privatni vjetro-parkovi koji imaju ugovore sa provincijom da prave struju po jedno 3 puta vecoj cijeni nego sto bi ta voda napravila...

Dakle, i ovo bi se komotno moglo nazvati nekom vrstom pljacke... Pri cemu sam ja lično na neki način i saucesnik lopova ali i žrtva... Jer kao inzenjer ucestvovao sam godinama u tim projektima „sadjenja” vjetrenjaca, ali istovremeno sam iz svog dzepa placao subvencije tim privatnim investitorima ili kao taxpayer (kroz porez) ili kao ratepayer (kroz cijenu struje).

Tako da bi ovom cici trebalo malo otvoriti oci šta se sve dogadja u „demokratskom” svijetu da bi imao balansiraniji stav u tome šta se dogadja u EPSu.

Pita se sto neke male elektranice projektuju stranci pored naših strucnjaka iz firmi koje su npr projektovale Djerdap. Nije mu se kazalo da su Djerdap projektovali ne ocevi već djedovi onih koji eventualno sad rade u Energoprojektu i već imaju oko 40 godina. A u zadnjih jedno 40 godina Energoprojekt nije projektovao nikakvu veću elektranu u Srbiji niti će - jednostavno za vece hidro-elekrane vise nema uslova, termo-elektrane nisu popularne, a ostalo sto proizvodi struju ciju je proizvodnju nemoguće kontrolisati (vjetar duva kad mu se digne, a i sunce grije kad mu se hoće) je manje vise vodu ladi vodu vari.
Starac_Foco
(--)
2024-05-15 09:08 AM
Cica je takođe malo otkukao i u vezi TV pretplate. Po meni, problem nije sto to postoji već što se pogresno zove i što se na pogresan način prikuplja. Ili možda riječ „pogresan” nije adekvatna, ali način prikuljanja tih para je iritirajuci.

To nije pretplata na TV stanicu, pa da možeš da se pravdas da nećeš da je gledaš, već je to u principu porez iz kojeg se finansira državna televizija i radio. Isto to placamo i mi ovde u Kanadi, da se finansira CBC TV i radio i niko nas ne pita gledamo li ili slusamo CBC...

Razlika je u tome što se to ovde placa kao dio poreza na zaradu umjesto mjesecnih racuna, i mi nemamo pojma koliko nas to pojedinacno kosta ali na godisnjem nivou to je velika lova - za CBC se iz federalnog budzeta izdvaja oko 1.5 milijardi CAD godisnje...

Pošto će RTS nastaviti da postoji, i i dalje zavisiti od tog poreza, jer ga nijedna vlast neće ukinuti, ja da sam vlast uradio bih sledeće:

svima koji imaju kucu ili stan povecao bih malo porez na nekretnine, koji je u Srbiji kako god okrenes simboličan, da se tako prikupi veci dio para koji se sad skuplja kroz TV „pretplatu”. Podstanarima ne bih naplacivao ništa, nek gledaju dzaba. Ali bi i svima onima, i podstanarima i gazdama, koji imaju zaradu preko nekog solidnog iznosa (recimo preko 2000 eura mjesecno) takođe uveo još malo poreza na zaradu kao dio zamjene za „pretplatu”. Time bi „TV pretplata” postala nevidljiva i bilo bi manje razloga za vjecnu kuknjavu po tom pitanju, a RTS bi nastavio da postoji kao i do sad...
Tehnicar
(Tehnicar)
2024-05-15 10:52 PM
Hvala na (uvijek) interesantnom komentaru, pa i ako se ne slazem sa svime.
Razlika između Kanade i Srbije je velika. Ovdje i pored skrivenog kraduckanja, i dalje može da se lijepo živi, za onog koji hoće i zna da radi. Canada to može da podnese, osim ako drugacije narede iz WEF-a.
Zapravo, ne pratim canadsku politiku, jer ovu zemlju ne dozivljavam kao domovinu, mada sam duže vremena proveo „na zapadu” nego tamo.
Svaka informacija o bezakonju u nasoj bivšoj me vise boli, jer i dalje mislim da smo bolje i kvalitetnije drustvo. Vecina ipak nije glasala za ovaj nas kapitalizam, a sigurno ne ovakav hibridni, komunistickog tipa, koji nam je nametnut kroz strani kolonijalizam.

Ovdje još uvijek postoji pozitivna selekcija prema sposobnostima i kvalifikacijama, barem za nas radnike. Tamo je većinom na partijskoj osnovi,

Srazmjera otvorene pljacke, korupcije i rasrbljavanja u Srbiji je je mnogo veca, a posljedice će se ispastati generacijama.

 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.