Forums : Politika

 Comment
Generale
C_A_B_O
2024-03-19 04:38 PM
https://www.youtube.com/watch?v=gCd4MHSDC-A&ab_channel=PabloBorja
Ovi sastavise mars..BOLJI ni mi SRBI napravise.Nek ti je POMEN za zivota! I da Srbi otvore oci i odbace SMRAD okupatora.
PopajBelow viewing treshold. Show

Popaj
2024-03-19 05:54 PM
Od Pinochetovog puča 11. septembra 1973. godine, ljudi su sistematski proganjani i mučeni skoro 17 godina. Komisija Valech priznala je 27.255 političkih zatvorenika. Drugi izvori sumnjaju na još nekoliko 10.000 žrtava. 13% zatvorenika bile su žene, a 94% je bilo mučeno. Mučenja su vršena u svim regijama Čilea, posebno u koncentracionim logorima, zatvorima, kasarnama i na brodovima.

Krajem 1973. sindikalni vođa Werner Simon mučen je 39 dana na mučilištu Lebu u luci Valparaiso. Preživio je zahvaljujući intervenciji kancelara Willyja Brandta. Jedan od njegovih sinova je dokumentovao njegovu sudbinu u knjizi i intervjuu.

Čovek zarobljen u maju 1988. svedočio je pred vladinom komisijom Valech o mučenju u Cuartel General de Investigaciones u ulici General Mackenna br. 1314 u Santiagu

„...došli su u našu kuću, tukli moju porodicu, uništili kuću tražeći oružje, tukli su me pred porodicom, stavili mi kapuljaču i ugurali me u auto. Stigli smo u kasarnu, gde su me smestili u usku prostoriju, gde su mi vezali ruke i noge, zatim je počelo mučenje premlaćivanjem po slepoočnicama, strujom u ustima i ušima, premlaćivanjem po nogama, kasnije jer kada su dobili nigde, tukli su me pesnicama, onda su doveli compañera i mučili ga ispred mene da progovorim. To je bio prvi dan...

PopajBelow viewing treshold. Show

Popaj
2024-03-19 06:06 PM
Zločini van Čilea
U progonu čileanskih opozicionara, čileanska vojska je počinila i nasilne zločine u inostranstvu. U septembru 1976. bivši čileanski ambasador u SAD Orlando Letelier poginuo je od eksplozije automobila bombe u Vašingtonu. Dokumenti CIA sa kojih je skinuta oznaka tajnosti 2015. pokazuju da je Pinochet lično naredio ubistvo i dao instrukcije svom šefu obavještajne službe Manuelu Contrerasu da to učini. Dvije godine ranije, general Carlos Prats, Pinochetov prethodnik kao komandant vojske, umro je na isti način u Buenos Airesu. Oba napada organizovala je čileanska tajna služba DINA.
 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.