Forums : Politika

 Comment
Одузима ли Мило џамије и католичке цркве?
Lorka
(поета)
2019-06-19 08:26 PM
... или му само расту апетити на православне објекте?

Мило, ниси их ти градио, а није их градила ни црногорска држава, па их држава не може ни одузимати. Тачно се зна како је установљена црквена хијерархија и управљање вјерским објектима. Тамо гдје се држава мијеша у вјерска питања - ријеч је о нацизму, диктатури и оној сурогатној врсти комунизма.

Дакле, Мило, ако хоћеш да имаш своју цркву, лијепо купи ливаду, направи објекат и смјести у њу свога набијеђеног владику - па моли цариградског патријарха да ти призна аутокефалност.

А ако баш хоћеш да отимаш вјерске објекте - крени од џамија и католичких храмова. Тако ћеш бар увјерити добар дио Црногораца да радиш ''ни по бабу ни по стричевима''.
zupa
(DR.MR)
2019-06-20 07:56 AM
Чоче лежжи а хода...лакше му да отима.
cicero99
(historia est mater of studioru)
2019-06-21 11:16 PM
Werbalijo da li je to tvoj konacni intelektualni domet ili imaš još nešto da nanjaces? Sram te bilo jadu jadni, preverio pa se ponosis! Fuuuuj!!!
Lorka
(поета)
2019-06-22 05:17 PM
Верба, да ли се ти уопште разумијеш у основне принципе правног, демократског и уопште цивилизованог друштва?
Кад се донесе некакав закон, он мора да се једнако примјењује на све субјекте на које се односи.

Ако се он односи на вјерске институције, онда се он мора једнако односити према свакој вјерској установи, па и према имовини те установе. Дакле, имовина сваке вјерске установе мора да има једнак третман од стране државе (као уосталом и свака друга имовина).

Ако држава отме твоју кућу и прогласи је државном - то је пљачка изведена под окриљем државе, а режими који су то радили - познати су нам из прошлости (усташки и комунистички). Исто то се односи и на вјерске установе. Оне су одвојене од државе и држава се у цивилизованим друштвима не смије мијешати у њихов рад, као што се ни цркве не би смјеле мијешати у рад државе.

У држави Мила Дукљановића немаш ниједног знака да се ради о правној и демократској држави. Организацију православних цркава регулише Васељенски сабор СПЦ, организацију католичих цркава регулише Ватикан, организацију исламских институција регулишу исламске заједнице. Ни у једној нормалној држави не постоји државна религија (исламске државе не сматрам нормалнима). Мило Дикљановић покушава да успостави државну религију православног имена, али тако што би отимао црквену имовину србским православним црквама које су те објекте градиле уз помоћ својих вјерника, ктитора и црквених великодостојника. То је катастрофалан потез који ће Милу Дукљановића и његову фамилију једног дана скупо коштати! Па у Америци србки православни и других вјера објекти нормално функционишу и држави није ни на крај памети да им се мијеша у рад! А чак ни у Хрватској - усташка власт не иде дотле да државним мјерама отима српске православне храмове!

Ако Мило жели да прави државну религију, нека је прави, али на својој ливади и из темеља! Отимање туђих објеката и мијешање у структуру црквене организације - по њега ће сигурно да се заврши катастрофално, али не само по њега, него и по цијелу Црну Гору. Ја не знам како ће Црна Гора у том случају да изађе из диктатуре и феудалног доба!
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.