Forums : Politika

 Comment
Саборни комунизам спашава Србију
Lorka
(pjesnik)
2017-04-24 05:09 PM
Србију може да спаси само саборни комунизам. То је систем супротан неолибералном капитализму. Он је комбинација комунистичке, демократске и тржишне идеје. Заправо, саборни комунизам у себи треба да обједини оно најбоље из комунистичке идеје, демократске теорије имплементиране кроз саборну праксу и тржишних капиталистичких искустава.

Често се овде сукобљавам са титоистима. Они се декларишу као комунисти, али заправо не видимо ни једну комунистичку идеју за коју се конкретно залажу. Они само знају да је 'Титов систем био бољи' и због тога ударају на сваког ко се критички постави према том систему.

Комунизам се мора дистанцирати од Тита напросто због тога што је Тито издао комунистичку идеју и продао се западним финансијским картелима моћи, а тиме и државу увукао у оно што имамо данас.
Титоисти због тога не могу спасити Србију јер немају конкретан концепт , осим оног који спада у сферу мистике, сличне хришћанској, а то је илузорна жеља да Тито васкрне и врати се на државни трон.

Међутим, да ли се због тога треба одрећи комунизма?
Тврдим да не треба!
Комунистичку идеју треба обогатити позитивним искуствима и достигнућима политичке саборности и тржишно-планске економије.
Политичка саборност је непосредно народно одлучивање без партијског посредника. Тржишно-планска економија је државна контрола тржишта и приватне својине, уз планске макро-економске пројекте. То је давање тржишне слободе микроекономским субјектима и плански развој макроекономских фактора.

У саборној сфери су: департизација, непосредни персонални избори, контрола представника власти и њихов опозив и реизбор путем саборних народних тела.

У социјалној сфери је брига о народу и наталитету, брига о породици, бесплатно школство и народни утицај на школске програме, бесплатно здравство, загарантовани социјални минимум, неопорезовани минимум личне својине, обезбеђивање права на рад, загарантоване минималне сатнице и остали социјални аспекти комунистичке идеје.

У економској сфери, регулисати сфере приватног предузетништва и планске државне економије. Приватно предузетништво се ограничава по обиму и врсти посла, у оквирима јасне законске регулативе која признаје тржишне законистости и конкуренцију, док се државни макроекономски пројекти планирају на стручној основи и строго се кажњава злоупотреба монопола у области цена и корупционашких тенденција.

Србија, да би преживела, мора се решити политичких странака, а држава и државна власт се морају ставити под ефикасну народну контролу. У противном, за педесетак година - Србија ће само бити запарложена утрина без становника.
konecenemora
(sofer aviona)
2017-04-24 05:41 PM
oho boles uzima maha:-(
dulebg
(posmatrach)
2017-04-24 07:15 PM
Ја исто верујем да нам је спас у радикалној промени начина живота, али да се то неће десити пре 2050, нити устоличити до 2100-те. Човечанство може да се окрене вери, духу и заједништву, или да нестане у сатанизму.

Видим да је човечанство све спремније за промену, као пре 2000 година.
Lorka
(pjesnik)
2017-04-24 08:17 PM
Србија нема ни једног разлога да буде сиромашна, што важи и за цео свет.
Сиромаштво постоји само због недостатка солидарности и неравноправне расподеле материјалног резултата рада.
Просто речено: незаситост тајкуна и политичких моћника рађа сиромашно становништво. То је оно кад тајкуни преко банкарских манипулација, корупције, утаје пореза, буџетског подмићивања тобожњих страних инвеститора, те преко ситних надница, трпају милионе себи у џеп. С друге стране, државе те проневерене и отуђене милионске мањкове надокнађује терором над становништвом и отимањем од сиротиње (преко малих плата, великих камата, високих казни, терора комуналне полиције, одузимања имовине и исељења из сиротињских кућа, високих рачуна за струју, намета на аутомобиле итд.

Наравно, све ове окрутне мере не погађају тајкуне. Њих држава чак неће ни да опорезује по високим стопама, јер они су део оних који воде државу.

Ево да само издвојим овај сегмент који сам назвао ''буџетско подмићивање страних инвеститора''.
Какав је то страни инвеститор коме држава плаћа 10000 евра по запосленом? Зар је то инвеститор? Инвеститор је неко ко у твојој земљи улаже паре! Да ли је давање тих 10000 евра по запосленом - улагање или узимање пара?
Ако су из буџета, одакле те паре долазе? Па од пореских обвезника, тј. Срба који су све сиромашнији. Како се те паре отимају? Па онако како сам описао у првом параграфу.
А где те паре заврше? Мислите да заврше код стварног страног инвеститора? Ајме мени! 'Страни инвеститор' је обичан лопов који је можда наш домаћи тајкун и који паре дели са оним ко му их је дао.

У једној од претходних тема сам написао да победник ових председничких избора добија близу 3 милиона евра, а сваки учесник избора по 200 000 евра. Одакле те паре? Па опет од опљачканог народа из првог параграфа!

Господо, уразумите се! Сви који сте спали на сиротињске таљиге, прочитајте ово још једном да видите зашто сте сиромашни!

Lorka
(pjesnik)
2017-04-24 08:56 PM
Недавно је ваш вођа рекао да сте сиромашни зато што сте лени.
Он, који никад није ни њиву орао, нити у фабрици радио, нити икад ишта у животу стварао - вама је рекао да сте лени и зато сиромашни!

А ви сте сиромашни зато што ОН одлучује о томе колико ће од вас да отме, а колико ће вама да остави!
CEKAC
2017-04-24 09:08 PM
Ne mora svaki predsjednik biti bravar po struci...
Jocko4
(observer)
2017-04-25 12:05 AM
Lorka,

Било који облик Комунизма је још увек далеки циљ, па тако и овај који си представио.

Не кажем да је идеја лоша, него да до ње треба да се дође остваривањем низа предуслова, јер су друштвени односи зависни од степена развијености производних снага, а ове од нивоа технолошке развијености.
Узми у обзир и политичку неспремност садашњих политиканата на власти,
као и њихову подређеност страном фактору и пропаганди, која и даље ратује против „Комунизма”, затупљујући масе до малог мозга и кичмене мождине.

У таквој садашњој друштвеној клими сви који виде да су потребне корените промене система (значи, не унутар система) на брзака бивају проглашени популистима, друштвено опасним, рудиментима „старог система”, онима који вуку друштво уназад (а ти који их оптужују, као, вуку унапред), тоталитаристима, и сл.

dulebg
(posmatrach)
2017-04-25 03:00 AM
Ма и шта је „сиромаштво” - имамо 2-3 спаваће собе у којима само спавамо, гардеробе за 10 комплета, аутомобиле не користимо ни 2%, хоћемо куће, базене - а немамо кад ни да их оперемо.

Потрошачко друштво је замишљено да само производи & троши. И онда је сиромашан онај ко нема нова кола, пуну кућу електронике, собе на спрату.

Можда је решење да се прерачунамо: шта ми стварно треба, а шта ми медији намећу?

Наравно - ту можемо да упаднемо у замку: да се окренемо духовности, па да нас поједу народи који нису иживели свој материјализам? Јер (претпостављам) и војна сила зависи од нивоа економије: окретање духу може резултовати у војсци наоружаној стрелама и копљима.
keser
2017-04-25 12:12 PM
Против комунизма у било којем облику.
Lorka
(pjesnik)
2017-04-25 03:04 PM
Кесер, твоје је право да у капитализму будеш ниско плаћена најамна радна снага, ако тако желиш.
Али то немаш право да натураш онима који то не желе да буду.

Додуше, ако мислиш да сви можемо да будемо капиталисти и тајкуни, са црним џиповима Чеде Јовановића, или да држимо високе положаје у партији господара Вучића - онда у реду. Али, колико видим, код господара Вучића су све столице попуњене...
Jocko4
(observer)
2017-04-25 03:25 PM
keser,

Најпре нам објасни шта је, по теби, Комунизам и да ли си икад живео у таквом друштвено-економском систему ?
miso46
2017-04-25 05:07 PM
Lorka,

Saborski, prevedi ovu reč...
miso46
2017-04-25 05:10 PM
- izvinjavam se, nisam dobro prepiso - Saborni...
Lorka
(pjesnik)
2017-04-25 06:59 PM
Па може и саборски, мада је у употреби реч саборност а не саборскост.
Ја мислим да је правилно и једно и друго, пошто многи кажу ''саборски трубачи'' (у Гучи, рецимо)...

А како то мислиш да ти преведем?
Да ти ту србску реч преведем на енглески, јапански, или кинески?

Моје схватање тог појма сам прилично описао у претходним коментарима.

То потиче од речи сабор (скуп, скупштина, скупљање народа, вашар...).
Али у овом политичком тумачењу, реч је о јединстеној политичкој организацији целог народа чије базе одлучивања су у облику сабора на локалном нивоу, из којих се онда делегирају саборни представници у више нивое одлучивања. У сваком саборном телу, од локалног до државног, одлучује се као што је демократија и замислила - већином.

Значи, саборност је исто што и демократија у теорији (али не и у пракси, јер демократија у пракси је заправо антидемократија).

Партијски и вошепартијски систем, какав ми имамо, и какав смо имали за време титоизма, заправо је антидемократија. Посредна демократија (партијска) је облик одлучивања у коме партије посредују, тј. наступају ''у име народа''. У пракси, то је углавном против народа.

Саборношћу, свет се не би делио на партије, већ би цео народ био ''једна партија'', под условом да се у њему заиста одлучује демократски, од базе (буквално, ако људи у једном насељу одрже скупштину-сабор и изаберу своје најбоље људе да их представљају у вишим органима власти).
Народ тако не би био посвађан, партије не би истурале криминалце и лопове на изборне листе, али то је свакако дуга прича...

Ако се при томе успостави и систем у коме се имплементирају и оне позитивне комунистичке идеје, онда је сабор исто што се у комунистичкој теорији звало комуна - заједница равноправних и слободних људи који равноправно одлучују о кључним питањима свог заједничког живота.

Мој основни мотив је да се избегне ова пропаст која нам долази са политичким странкама због којих народ не одлучује ни о чему, па чак ни о томе ко ће да победи на изборима. Саборност је, дакле, потпуно супротна партократском систему.
miso46
2017-04-25 07:25 PM
- ništa lično, nego otvorim Vujakliju, i, tamo nema reci saborni
i saborski...
Lorka
(pjesnik)
2017-04-25 07:39 PM
Пробај код тог твог онлајн Вујаклије да потражиш реч 'овца'. Ако ти не преведе ни овцу, онда значи да му се покварио зупчаник.

Ни од мене ништа лично :)
Lorka
(pjesnik)
2017-04-25 07:40 PM
https://sh.wikipedia.org/wiki/Sabornost

Ево можда ти википедија помогне.
Lorka
(pjesnik)
2017-04-25 07:45 PM
Али немој то из википедије узети све здраво за готово. Други део текста, који трабуња о Љотићу и сталежима, апсолутно нема везе са саборношћу.
miso46
2017-04-25 07:54 PM
Milan Vujaklija, izdanja iz 1972 i 2006 godine

PS. nisam tražio onlajn
Lorka
(pjesnik)
2017-04-25 08:09 PM
Немам код себе Вујаклију да бих проверио твоју тврдњу, али није ни битно...

Битно је да утврдимо да ли по твом мишљењу у србском језику постоји само оно што је написано у Вујаклијином речнику?
miso46
2017-04-25 08:38 PM
„ Danas nema na ovome svijetu nijednoga jezika (ni staroga ni novoga),
u kome nema tudjih reci... Ali zašto opet ja tudje rjeci ne brisem...
Mi drukcije ne možemo početi nas jezik cistiti od tudji rijeci dok
najprije ne poznamo sve naše rijeci, koje se po narodu govore; ta i
onda opet je bolje uzeti tudju riječ, koja je poznata u narodu, nego
li naopako novu graditi...”

{Vuk St. Karadjic, Srpski rjecnik, 1818}
iz predgovora IV izdanju Vujaklije

ovde imaš odgovor na tvoje pitanje, znači da ne postoji...

Lorka
(pjesnik)
2017-04-25 09:04 PM
Ако сам те добро разумео, све што није у Вујаклијином речнику - није србско?!!

Лепо је што цитираш Вука Караџића, али не знам какве везе тај његов текст о туђицама има са нашом темом?
Чисто ми паде на памет да постоји и Вуков сабор (у Тршићу), а чини ми се да реч сабор постоји и у Вуковом речнику!

Додуше, признајем да сад ни Вуков речник немам код себе, али ево ти овај линк да се увериш да реч саборност постоји и код наших највиших духовних институција:
http://www.spc.rs/sr/sabornost_naucni_casopis

А ако си хтео рећи да је саборност туђица у нашем језику, опасно грешиш!
Jocko4
(observer)
2017-04-25 10:38 PM
Сабор је назив за скуп, окупљање и користи се у Србији, у Хрватској, Босни и Херцеговини и у Црној Гори.
Заиста нема смисла да се дискутује о не/постојању тог назива у српском језику.

Сабори су у нашој историји најчешће везани за одређене црквене прославе, одн. датуме. На некима од њих су доношене и (историјске) одлуке, што значи да можемо да их називамо саборним, одн. саборским одлукама, а такво одлучивање - саборским одлучивањем.

Лорка,

Модел друштвеног уређења, о коме говориш, је сличан моделу демократије на Исланду, а главна разлика је у томе да се не доводи у везу са комунистичким друштвом.

Lorka
(pjesnik)
2017-04-26 12:31 AM
Јоцко4, чуо сам за систем у Исланду, мада га нисам детаљније проучавао. Али сви знамо колико је Исланд успешна земља управо због тога што је отказала послушност страним банкарским корпорацијама и увела аутентичан политички систем у корист а не против свог народа. Кад један хладни Исланд одлично напредује захваљујући свом народокорисном систему, замислимо како би тек напредовала плодоносна Србија кад би само имала такав систем!

Та једина разлика што се тај систем не доводи у везу са комунизмом јесте због тога што је комунизам успешно извргнут руглу, што захваљујући комунистичким вођама диктаторског типа, што захваљујући агентима неолибералног новог светског поретка који су растурали комунистичке системе, што изнутра, што споља, што са запада, што са истока. Заправо, свесно су потурали кукавчије јаје уместо комунизма, да би тако одвратили свет од ове идеје по могућности за наредних неколико векова.

Погледајмо само садашње тајкуне и високи политички сталеж код нас и у Русији: све је то бивша комунистичка руководећа елита! Сада се размилили по свим странкама као њихови незамењиви кадрови којима је вечно одређено да воде државу, или да за добре паре глуме опозицију.

Дакле, да је Исланд тај свој систем назвао комунистичким, вероватно би био у старту уништен западном антипропагандом, или ракетама, а вероватно ни код грађана не би био прихваћен из разлога које сам већ навео - комунистички лидери су упропастили комунистичку идеју која је постала непопуларна широм света.

Из истог разлога бих и ја веротавно добро размислио кад бих том систему у пракси давао име. Вероватно бих морао да избегнем ту реч 'комунизам'. Али, овде на дискусијама га користим јер желим отворено да кажем о чему се ради. Зато наш бивши систем називам титоистичким, јер не желим да и ја овде доприносим блаћењу комунистичке идеје.
DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
2017-04-26 06:05 AM
kad vidim da pijoniri još uvek buncaju o komunizmu , ja zapevam onu:

ima dana , i kafana,
cekaju na tebe,
još je puno partizana,
ali ko ih yebe...
Jocko4
(observer)
2017-04-26 11:17 AM
Lorka,

Три основна стуба (извора) америчке демократије су била: демократија античке Грчке, исландска демократија и демократија северно-америчких Индијанаца.

[Ја бих додао да су и словенски народи дуго задржали своје демократско уређење (бирајући своје кнезове, жупане и великог кнеза) једном годишње. Промена је наступила кад је успостављено наследно владарско право, тако да су и они дефинитивно прешли у Феудализам.]

Демократија у Америци је у каснијем периоду доживела одређене модификације и постала је корумпирана.

Демократија у Капитализму је тешко изводљива, управо због све израженијих финансијских разлика међу члановима друштва и различитих интереса разних друштвених група и слојева. Зато је постало сасвим уобичајено да се током предизборних кампања кандидати надмећу у улагивању најширим масама, а кад преузму власт доносе одлуке које одговарају уском кругу финансијски најмоћнијих у друштву.

Међутим, Капитализам је неопходна степеница у развоју производних снага и друштвено-економских односа. Између осталих, један од разлога посртања бивших социјалистичких земаља је била потреба да се некако достигне конкурентан ниво производних снага у односу на развијеније капиталистичке земље, тако да се јављао раскорак између теорије и праксе у погледу права (у надградњи) и њихове економске подршке (у бази).

Треба разликовати друштвену једнакост комунизма у раним родовским и племенским заједницама, у којима су сви чланови друштва били једнаких права, а производне снаге на ниском нивоу, од друштвене једнакости у будућем Комунизму, у коме неопходне максимално развијене и технолошки софистициране производне снаге и у коме отпада потреба експлоатације човека над човеком.

Капитализам је појачавањем контраста између најбогатијих и сиромашних већ једном узроковао избијање револуција и прерано формирање социјалистичких држава. Садашња кретања показују да постоји опасност да Капитализам понови исту грешку, доводећи народе у земљама у „транзицији” у беду и стање у коме више немају шта да изгубе.
Lorka
(pjesnik)
2017-04-26 01:12 PM
Јоцко, лепо си ово написао и апсолутно се слажем. Али морам признати да не признајем постојање велике зависности између развоја производних снага, производних односа, и друштвених односа уопште.

Капитализам јесте одиграо вежну улогу у развоју производних снага, али то не значи да и комунизам у покушају није могао да у праведнијим друштвеним односима примени стимулативне законитости капитала у развоју ПС.

Проблем је што је тај комунизам у покушају, титоизам нпр., у друштвеној сфери тежио класној подели друштва на конзервисану владајућу руководећу класу (црвену буржоазију) и потчињену класу радништва и сељаштва, док је у привредној сфери оставио недефинисане односе типа 'свачије и ничије', без јасно регулисаног титулара имовине и одговорног приступа његовом избору и именовању.

У то време, капитализам нас је надиграо и по питању односа у економској сфери, а и по питању односа у демократској сфери. То тако није морало да буде.

Предуго је тзв. комунистичка држава народу наметала партијског тутора и имала монопол на избор кадрова, док је у економској сфери била ригидна, уместо да буде креативна, стимулативна и инвестиционо мудра. С друге стране, апсолутно се везала за западне финансијске креације, попут ММФ и девизних кредита, при чему је себе претворила у зависника од западног новца, као што је дрогераш зависан од свог дилера дроге.

Кад се дошло до зида и друштво тражило промене, било је касно. Промене су кренуле изнуђено и у погрешном правцу - ка још већој зависности од западног колонијализма и ка вишепартијском систему у коме се свака партија понаша као мала КПЈ-СКЈ.

Увођење саборног изборног система и система одлучивања у друштвеној сфери би значајно демократизовало друштвене односе, а тиме спречило даље отуђивање државе од народа (пре свега корупцију и даља класна раслојавања), док би у сфери производних снага и производних односа морала да се укључи квалитетна научна анализа и дискусија (укратко - државна контрола и плански приступ макроекономији, а тржишна слобода приватног предузетништва и тржишне законитости у микроекономији и малој привреди). Наравно, производни односи се на нивоу целе државе морају регулисати законом који важи за све па и малопривредне послодавце. Не може се сматрати пословно способним било који послодавац који свог радника држи као роба, са мизерним надницама које се не исплаћују ни по пола године. Таквом 'послодавцу' мора да се забрани рад а имовина да иде на добош и радници исплате. Хоћу рећи, слобода приватног предузетништва не подразумева и слободу пословања изван закона (а до закона долазимо саборним системом), или недајбоже слободу успоставе робовласничких односа.

Да закључим, чврсто сам убеђен да је комунизам имао много боље шансе за развој производних снага, али их није искористио само због тога што се прикачио на западне апарате за инфузију.
Jocko4
(observer)
2017-04-26 02:50 PM
Lorka,

Најпре би требало да дефинишемо шта све у модерном времену улази у оквир производних снага.

У време кад је Маркс писао свој 'Капитал', у производне снаге су сврставани људски ресурси, алати и машине за производњу, индустрија и сл. Све је то улазило у групу која се сматра(ла) економском основом (базом) и од тога је зависила и продуктивност, као и надградња: производни односи, наука, култура, уметност, ...
Ера аутоматизације у ХХ Веку донела је велике промене у производњи робе и изменила пропорције чинилаца унутар производних снага, а посредно је уносила и новине у врстама послова, што је даље мењало и производне односе.
Уместо политичких, на сцени су се све више јављала правна решења за регулисање производних односа. (Тога, напр., није било у Марксово време).
Касније се догодила технолошка револуција, која је поред нових врста послова донела и елементе нових производних односа. Формира се нова група радника који немају потребу да буду у статусу стално запослених, већ се ангажују за потребе одређених пројеката, наплате свој рад (стручне услуге) и иду даље, у друге уговоре, а ни послодавцима се не исплати да их држе као стално запослене.

Значи, развој производних снага утиче на производне односе, а они уз економски потенцијал омогућавају одређен домет развоја друштвених односа.
Ово сам морао да образложим, јер социологија не занемарује везу између производних снага, производних односа и друштвених односа.
Такво занемаривање може да се сретне међу политичарима, до те мере да се игноришу и економски закони, а после се последице осећају по леђима чланова друштва и доводе до друштвене нестабилности, па и нереда.
Lorka
(pjesnik)
2017-04-26 04:24 PM
Социолошки, све је то тачно: интеракција између ПС и ПО свакако постоји и они утичу једни на друге. То је научна чињеница и ја је не негирам.

Али моја поента је да се ПС, или да кажемо само СП (средства за производњу, дакле ПС - човек), могу развијати и у праведним друштвеним односима (идеално комунистичким) исто као и у неправедним (капиталистичким).
Исто тако, праведни друштвени односи могу постојати и у сиромашном друштву, као и у богатом.

Нажалост, пракса то није показала.
Показала је у неправедном друштву (капитализму) био много ефикаснији раст СП. Али то је зато што је 'праведно друштво' било само привидно праведно. У стварности, оно је било исто тако базирано на класној подели, само што се у титоизму та класна подела није видела по класичном марксовом обрасцу - власништву над СП. Али као корисник профита, у титоизму се појављивала владајућа политичка елита, а данашње време је показало да је та елита била и власник над СП, само што се то није видело у ''катастарским књигама''. (Та елита је на крају распродала средства за производњу иако није била њихов формални власник).

Другим речима, капитализам је успео да победи само зато што је комунизам био лажан и имао нечисте односе по питању власништва над СП, док су у капитализму ти односи били јасније дефинисани. Наравно, привремено. Јер кад је остао без комунистичке конкуренције, капитализам се враћа природној болести сваког експлоататорског друштва, истој оној у којој се налазио и титоизам (ниске наднице, експлоатација радне снаге и енормнна неједнакост у сфери расподеле).

Да закључим, праведни друштвени односи су могли да за собом повуку раст СП, али они нажалост нису били праведни, и наша несрећа је баш била та што су у то време друштвени односи на Западу били праведнији. Данас су они и на Западу у великом заостатку за развијеношћу ПС, па ћемо видети да ли ће и на коју страну да пукне та веома затегнута веза. Висок ниво ПС је трабао да за собом повуче ПО, али видимо да се и на Западу одвија обрнут процес. Видећемо докле.
Jocko4
(observer)
2017-04-26 09:50 PM
Lorka,

Слажем се са овим што си рекао и само бих направио малу дигресију.
Пре неколико месеци је 'Д_Ман' овде покренуо дискусију о улози медије. Вероватно се сећаш, па бих продужио даље.

Почетком ХХ Века пошта, новине и радио су били главни носиоци утицаја власти на јавно мњење. Касније се њима придружује и телевизија. Крајем тог Века расте и утицај Интернета, који пружа могућности да се води борба против државног монопола на проток информација и контроле мишљења.

Растући контраст у друштвима на Западу води све израженијем незадовољству и антагонизму, али интензивним медијским манипулацијама држава/е успевају да каналишу незадовољство најширих слојева.
На известан начин, одлаже се борба за праведнији друштвено-економски систем, а истовремено се види да владајући кругови не показују вољу за било какве политичке промене и уступке и да су спремни и да изазову рат светских размера, само да би очували своје друштвене позиције и финансијску моћ.
Назире се формула: кад расте опасност о друштвених немира и избијања револуција, покрене се рат, скрене пажња становништва на сасвим друга питања, а после рата има посла (на обнови) за проређено становништво.
И онда сви понављају - важно је да се рат завршио и да је опет мир.
Lorka
(pjesnik)
2017-04-26 11:46 PM
Јесте, данас се народом манипулише и влада кроз медије, високу технологију (посебно ратну) и финансијски монопол.
Зато се бојим да би будућност могла донети нешто што друштвена наука није могла да предвиди: да ћемо се вратити у робовласничке друштвене односе у условима високе развијености технолошких система.

... Осим ако се, док још има времена, државе ставе под контролу народа на начин како сам описао у уводу - системом који сам назвао 'саборни комунизам'.

 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.