Forums : Emigracija

 Comment
Tmurno i zalosno..
santa
2018-05-05 09:07 AM
... je kod nas ovo prolecno vreme sa čestom kisom i sivim oblacima (a na izgled ništa 'verdrije' nije ni u ovom - bircuzu, nego..., kako je tu kod vas)! :)
baresh
(zanatlija)
2018-05-05 08:02 PM
„Tmurno i zalosno..”

Kako gde i kako kome - dok se nekom ne smrkne,drugom ne osvane,
i tako to...

Jel može jedna arija na 'dalappe': cetir konja debelaaaa...
;-)
santa
2018-05-05 08:32 PM
baresh
(zanatlija)
2018-05-06 10:45 AM
Hvala na prilogu pa da uzvratim:

https://www.youtube.com/watch?v=-fMHD9HXTuQ
baresh
(zanatlija)
2018-05-06 10:51 AM
I još nešto u prilog - da nas zelja mine...

Kraj XIX i početak XX veka bio je vreme mira, rada i uživanja u blagodetima života. Došlo je vreme mira i civilizacijskog napretka. Opšte stanje evropskog duha odrazilo se i na Banat. U to vreme promene su dotakle i život u Orlovatu. To je vreme kada se bećarac pojavio među Banaćane…

Bio je to znak novog mentaliteta i opuštenosti ljudi, njihovo napuštanje nasilništva i bede, a početak kulture i rasipništva. Sve je postalo lako, veselo i udobno. Pomodarstvo se javilo i među banatskim seljankama.

Orlovaćanke su počele da u svečanim prilikama nose duge suknje od brokata i svile ispod kojih su se videli samo vrhovi cipela, šešire, rukavice, suncobrane svetlih boja, zlatno prstenje i przentle, a oko vrata granate i nizove malih i velikih dukata „seferina”, kojih nije moglo biti više od 99 zbog poreza. Sve je to bilo malo i u suprotnosti sa svakodnevnim načinom i mogućnostima života u selu.

Tom evropejskom načinu života, Banaćani su dali svoj beleg koji se može nazvati autentičnom banatskom kulturom. Okviri svetosavske duhovnosti bili su za njih skučeni, pa su počeli svoje uzore da traže u Pešti, Beču i Parizu, ali su i dalje gledali u ikone svojih starih svetaca i kolektivnim molitvama očuvali sebe.

I Taxi Zrenjanin
U to vreme glavno mesto okupljanja mladih bilo je na seoskom placu ispred crkve, na mestu današnjeg spomenika iz Drugog svetskog rata. Na starom graničarskom placu zasađene su tada i prve jele i tuje. To je najstariji deo današnejg seoskog parka. Osim ovog mesta, za okupljanje mladih, najčešća je bila utrina iza bašti Ćerasenovog i Brkinog sokaka. Ta okupljanja naročito su se održavala po lepom vremenu, u vreme uskršnjeg posta. Okupljali su se uglavnom mladi od 15 do 17 godina. Zimi i po lošem vremenu, mladi su se najčešće okupljali u Pecinoj kafani, koja je skoro vek i po bila najveća u selu. Postojala su pravila kojih su se svi pridržavali. Nedeljom i svecom, odmah posle ručka odlazilo se na igranke, a razilazilo se već u četiri sata – gledalo se da se vrate kući pre stoke iz polja.

baletska-skola-novi-sad 1

Kod Pece se plaćala ulaznica, a svirali su gajdaši, frulaši, tamburaši, a kasnije i harmonikaši. Znao se red, napred su igrale starije i imućnije devojke, a pozadi siromašne i mlade. Mlade devojke koje su imale stariju i neudatu sestru nisu mogle da dolaze na igranku. Devojke su se udavale sa 18 godina, sa 20 godina su se smatrale starim devojkama i teško su se udavale.

Mlađe devojke od 14 do 15 godina jedno vreme su išle u školu igranja kod violiniste Velimira Ciganina. On je svake nedelj epraznio sobu i naplaćivao po krajcaru (1kg šećera) i učio ih igri. U to vreme, to je bilo veoma važno. Mladi bračni parovi su neko vreme posle ženidbe dolazili na igranke. Roditelji momka pre ženidbe takođe su dolazili na igranku da odaberu mladu..

banatska-nosnja

Nadmetalo se mnogo u oblačenju, posebno među devojkama. Momci su leti bili vrlo jednostavno obučeni, nosili su košulje od belog srpskog platna i dugačke bele gaće od osam pola. Preko košulje kratke crne prsluke od čoje ili štofa sa belim, srebrnim dugmadima. Na glavi su nosili crne šešire sa malim obodom. Obuvali su kožne opanke ili cipele. Zimi, uglavnom štofane pantalone, burke, nove grudnjake, crne čizme, a na glavi crne jagnjeće šubare, a momci iz boljih kuća – crne astraganske šubare.

Devojke su uglavnom nosile punđe i bile povezane u delinske marame raznih boja sa različitim motivima ruža. Nosile su se opasane dugačke kecelje od srpskog platna, opasane čipkom. Obučene su bile i u duge, šarene cicane haljine. Na nogama su imale plišane šarene papuče, najčešće sa motivom ruža, sa tri reda riša (plisirane). Posle igranke, ako je lepo vreme, žurilo se na večeru, pa na rogalj.

Rogalj se održavao uglavnom ispred kuće gde je bilo više devojaka za udaju, pa se svake godine menjalo i njegovo mesto. Trajanje roglja bilo je ograničeno, najduže do 20 časova. Po čuvenju, najviše je pominjan rogalj kod Petručevih, gde je Gena Bugarin svirao frulu, uz čiju se svirku jako lepo igralo. Izgleda da je ponajviše bio čuven po devojkama kojih je, kako kažu u tom delu sokaka, od male do velike crkve, oko 1920. godine, bilo sedamnaest.

Svirale su se gajde i frule, a kasnije, bliže polovini XX veka, svirku su preužele harmonike i violine. Igrala su se različita kola – mađarac mali ili truckavi, mađarac veliki, kukunješće, vranjevka, čarlama, banatsko kolo.. Svaka od tih svirki imala je i svoje reči, odnosno tekst koji se mogao pevati.

baletska-skola-novi-sad2

Mađarac mali ili truckavi – uz igru se pavalo „Al’ su lepe bečkerečke seke, žito kradu da za belilo dadu” ili „Juče , prekjuče, rodilo se čivuče, dreči javuče, ‘oće žute papuče”. Mađarac mali ili truckavi igrao se uglavnom u mestu i poskakivalo se sitno, pa je otuda i nazvan truckavi. Igralo se udvoje, muško i žensko. Momak stavlja ruke devojci na struk, a devojka momku a ramena. Često se igrao u četvoro, dva momka i dve devojke.

Mađarac veliki – razlikuje se od malog po brzini ritma. Svirka je mnogo brža, igra prati muziku i igrači se brže okreću.

Kukunješće – igra se kao kolo, veći broj igrača muških i ženskih i drže se za ruke. Išlo se tri koraka napred, pa tri koraka natrag. Zbog poskakivanja, malo teže se igra dok se ne uhoda.

Vranjevka – igra se kao kolo sa većim brojem muških i ženskih igrača koji se drže za ruke. Na ovu melodiju se pevalo : „Od naših popova nema većih lopova, oni traže sesije, a ne znaju lekcije” ili „Otud ide sloboda, ona juri kao voda, juri pravo na tebe, čuvaj se da te ne ogrebe”. Igralo se dva koraka napred, pa dva nazad i zaplitalo se koliko ko može bolje i lepše.

Čarlama – igralo se takođe kao kolo držeći se za ruke, i razlikovala se od kukunješćea i vranjevke.

Banatsko kolo – igra ga veći broj igrača. Devojke drže ruke momcima na ramenima, a oni devojkama oko struka. Igra se sitno, skoro u mestu, dva koraka napred i jedan nazad. Bilo je omiljeno , pa živi i danas u Banatu, i sada se često igra u svakoj prilici i peva se „Kolo vodi Vasa, ala se talasa, oko lepe Dese svo kolo se trese…”.

pravda_i_istina
2018-05-06 10:54 AM
tmurno i zalosno je od kada ste vi penzioneri preuzeli emigraciju - samo pogledaj naslove tema
kod mene suncano, pokosio travu, svaki drugi travnjak ima/nema maslacak, verovatno zato što roundup je malo kancerogen, pa malo nije

jel unistavas ti santa dandelion na travnjaku?
jel imaš basticu, cvece ili povrce?
jel skupljas kisnicu?
jel ti zardjao rv ili ga spremas za novo putesestvije?
jel ćeš da glasas za demokrate, opet, ili ćemo da po'apsimo bandu lazovsku, lopovsku i izdajnicku?
baresh
(zanatlija)
2018-05-06 01:23 PM
„tmurno i zalosno je od kada ste vi penzioneri preuzeli emigraciju - samo pogledaj naslove tema ”

Pa kad necedu ovi mladi neko mora - jelte...
;-)
windy-chicago
(windy-chicago)
2018-05-06 01:55 PM
Penzioneri drže SC od gasenja. Gde su mladi ? Zazjavaju negde, spavaju do 3 popodne, polupismeni, lenji, nisu nizasta. Ne znaju da sklope prosto proširenu recenicu. Bravo mi-- penzosi--. He he he.
santa
2018-05-06 08:00 PM
„jel ćeš da glasas za demokrate, opet, ili ćemo da po'apsimo bandu lazovsku, lopovsku i izdajnicku?”

Ee moj zemljace/mladicu, rekoh ti ranije pa da ti ponovim opet; uvek biram manje zlo, a za ovo sto je danas, gadno im se piše (da gadnije nemoz' biti).

A za ov; „... da po'apsimo bandu lazovsku, lopovsku i izdajnicku?” jel to mislis na stari 'komsiluk' (Vucica i drustvo lakocemo) ili na ovaj tvoj novi komsiluk gde se 'laže i maze' na sve strane?
Novak
2018-05-06 08:56 PM
Evo ja mislim da bi u penziji mogao da se kvalifikujem za zidara.
Pesak u bubrezima, kamenje u zucji, kreč u glavi, visak u gaćama
...šta još treba...

santa
2018-05-06 09:51 PM
pravda _i_ : „jel unistavas ti santa dandelion na travnjaku?
jel imaš basticu, cvece ili povrce?
jel skupljas kisnicu?
jel ti zardjao rv ili ga spremas za novo putesestvije?”
------

Preskocih ova pitanja pa u interesu fernosti evo da ti odgovorim i na to;

Ne znam šta je 'dandalion' niti me zabrinjava tako nešto, jer zadnji godina se ne bakcem sa održavanjem travnjaka (spricanje, kosidba, etc) jer za to imam kompaniju (Lawn care) koja se bavi time po godisnjem ugovoru.

Što se tiče 'cveca i povrca' i to se nadje u Kroger, etc. prodavnicama, a za skupljanje kisnice , ne vidim potrebu za to jer su padavine ovde dosta česte (čak i previse ovog proleca).

RV takođe spada iz proslih vremena, sada se vozikamo daleko kracim i laksim kolima a kad nas zatekne noc na putu, GPSom se lako nadje Holiday Inn/Express, ili šta već za noćniodmor i toplim 'frustukom' pre nego sto nastavimo do planirane destinacije.

Pozdrav...
baresh
(zanatlija)
2018-05-07 03:09 PM

Što se tiče 'cveca i povrca' i to se nadje u Kroger, etc. prodavnicama,

Santa - bracela, ta jeli moguće?

Baviti se bastovanlukom u zlatnom dobu je zdravo poželjno
za održavanje krepkosti gde se svakodnevno uziva u plodovima
sopstvenog rada i za svoju dusu. Ovako receno,ovo je vise nego idealna prilika da se manje vremena provovede kod: doce,Mac
Donalds-a ili pored tv gde nude obilje 'trash news',pa se tako
malo ili ni malo ima vremena za Sosu i potomke koji su naše
neprocenjivo blago.
Nemo` sad da se pravdas kako to nije a tebe - po put pecanja
i tako to...

pozdrav i svako dobro

;-)
santa
2018-05-07 06:59 PM
„Baviti se bastovanlukom u zlatnom dobu je zdravo ...”

Slazem se bracela, baresh, kad bi se bakco samo sa jednom 'bastom' ali kad ih imaš vise (vise od 10, manje od 50) to je već nešto sasvim drugo tako to što je nekad bilo 'zdravo' sada je čak i neizvodljivo, tako da ti Kroger Grocery i slični dobro dodju.

Pozdrav i Tebi iz najzad suncanog komsiluka. :)
pravda_i_istina
2018-05-08 07:49 AM
DANDELION maslacak (jedno slovce omanuo).

koja banda? WT: „Obamina banda progoni Trumpa da sakrije istinu o svojim zločinima”
santa
2018-05-08 09:25 AM
„Obamina banda...”

Aaa, ta banda, a ja pomislio da si politicki konacno uvideo ko je ko i šta je šta u americkoj politickoj svakodnevnici, al' ajd, imaš pravo na svoje mišljenje. :)
pravda_i_istina
2018-05-08 12:35 PM
pa nisam ja prevodio WT, evo ti:
Russia investigation isn’t really about Trump, but giving cover to Obama and Hillary
Washington Times-May 5, 2018
This entire drama has been played out, not to indict Trump, but to prevent the country from understanding how truly depraved, traitorous, and duplicitous the regime of Barack Hussein Obama really was.

ah,da, ti čitaš wapo:)
pravda_i_istina
2018-05-08 12:36 PM
ti čitaš wapo i ostale fnm, da saznaš šta je tvoje vlastito mišljenje:)))))
baresh
(zanatlija)
2018-05-08 12:54 PM
Narodeeeee, man` te se (q) politike od koje doticni imaju
koristi - a preko grbace običnih smrtnika.

Jedna anegdota u prilog;

Posle nekih četiri decenije,odlucio stari emigrant - farmer da
polaze za državljanstvo, a koje uslovljava poznavanje osnovnih
stvari-pojedinosti svakodnevnice zemlje useljenja. Čak šta vise,
ni poznavanje jezika nije uslovljeno,tako da se može polagati
posredstvom prevodioca.
Polaganje ispita se odvijalo nekako ovako:(reč je o Kanadi)...

sluzbeno lice:znate li ko je prime ministar?koliko ima provincija?
koliko vodecih partija? ko je general governor? nešto iz
geografije i tako to. Na sva ova pitanja, doticni je slegao
ramenima i odmahiv`o glavom. Sluzbeno lice: zar je moguće
da za toliko vremena u zemlji useljenja ne znate bar nešto
najosnovnije? Farmer, koji je znao jezik zemlje useljenja
mu rece; moje zivotno zanimanje mi ne dopusta da pratim;
stampu i gledam tv, utoliko sto radim od ranog jutra do kasne
veceri tokom cele godine... nego; mogu li ja Vas nešto da
upitam? naravno rece sluzbeno lice. Farmer, jel` Vi znate
koliko funti krompira ima u jednom busel-u. Ne znam,odgovori
upitani. A farmer nastavi; eto ja znam jer mi je to posao,a
ovo sto Vi mene pitate jeste Vas, pa prema tome? I za nekoliko
dana ga obaveste da je polozio.

Možda nisam bas doslovno prepricao ovaj istinski slučaj,
a koji treba da posluzi kao jedan u nizu primera da:
prvenstveno gledamo svoja posla i međusobno tolerisemo
u razlicitim mišljenjima & iskustvima.

Kod nas ('sa brdovitog Balkana)ovo nije samo po pitanju
politike,već istorije,sporta i opste svakodnevnice u kojoj
smo zateceni - jelte.

p.s. par narodnih u prilog: 'ne budi svakoj corbi mirodjija',
'da mu - joj zapusis usta, na zadnjicu bi progovorio-la...

toliko ovim povodom...
;-)

santa
2018-05-08 03:09 PM
pravda_i_ fake news:

Eee moj zemljace, nas'o si koga da citiras iz „The Washington Times” sto nije ni cudo da ispadas zbunjen o americkoj politici. Jesil čuo po ovdasnjem ono; - Consider the source? Sumnjam jer da jesi znao bi ovo;

„The Washington Times has a long record of hyped stories, shoddy reporting and failure to correct errors...”

Source: SPLC
Amatercic
(Penzioner)
2018-05-08 09:08 PM
Pravdo da unistis Maslacak uzmi obično sirce i spejom opali po njima ne zagadjuje okolinu a isti rezultat.
pravda_i_istina
2018-05-10 12:12 PM
ma jako, ja volim maslacak, bas se zazuteo travnjak, a zazutela se i amerika od dvoličnih, licemernih splc-ova!

na primer: Why doesn't the SPLC list antifa as a hate group?

znaci, ako je splc osnovan sa plemenitom namerom, danas se rukovodi levicarskom propagandom, analogno komunizmu koji isto zagovara jednaka prava, jednakost među ljudima itd, ali avaj takvi kao splc kao u ostalom i gro demokratske stranke bi da ameriku pretvore u komunisticku zemlju ne shvatajuci još uvek da je desnica na celu sa trampom pobedila
santa
2018-05-10 04:58 PM
👎
zoxthegreat
2018-05-10 08:58 PM
ravnicarko ovance zašto bre ne odlepras kod tvojih domorodaca
pa tamo filozofiraj s tvoj bolesni dvojni um
santa
2018-05-11 08:08 AM
Why don't you get lost, a$$hole!
pravda_i_istina
2018-05-12 07:35 PM
Santo satanisto, levo orijentisani navodno demokrate, a u stvari komunjare, marksisti i ostala izdajnicka bagra klintonskoobamina je dosla dotela da, citiram:

Skupština Kalifornije raspravljala je u četvrtak o prijedlogu zakona koji bi zamijenio praznike u kojem se slavi rođendan Abraham Lincolna i George Washingtona s Međunarodnim socijalističkim radničkim danom kao plaćenim blagdanom
santa
2018-05-12 08:24 PM
pravda..., ako si sam procito „AB 3042, as amended, Santiago. School holidays: ”International Workers’ Day„ and ”Presidents’ Day.„

PROCITAJ još jednom, ili još bolje, neka ti neko u p r o s c e n o prevede o cemu je reč. :)”
pravda_i_istina
2018-05-12 10:21 PM
preveli hrvati već:

Kalifornijanski demokratski parlamentarac Miguel Santiago predstavio je Zakon AB-3042, koji će omogućiti školama da zamijene „Washington Day” i „Lincoln Day” sa „Predsjedničkim danom” i uvede „Dan međunarodnih radnika” – konvencionalno poznat kao „Mađunarodni praznik rada” – kao drugi praznik.

„Ja sam užasnut što bi takav prijedlog zakona mogao se ozakoniti preko odbora”, rekao je kalifornijski republikanac Matthew Harper. „Jesmo li u konkurenciji da budemo mjesto podsmijeha u Sjedinjenim Državama?”

„Krećemo li se zaista tako ekstremno lijevo?” – upitao je Harper.

„To je smiješno; ovo je ludo; ovo je neamerički. A za ljude koji misle da je SAD dobio Hladni rat sa Sovjetskim Savezom, čini se da to zvuči kao da idemo u drugom smjeru – doista Kalifornija pribjegava sovjetskoj dominaciji iz Hladnog rata.”
pravda_i_istina
2018-05-12 10:24 PM
za par godina smrdljivi demonokrate zadojeni marksom krecu u rasturanje usa pocev od cali - misle da su mnogo pametni ako im ilegalni imigranti kradu glasove, ciste po kucama i obradjuju zemlju za sitninu sve, a ameriku ko hebe - eto to ste vi demokrate izdajnici i sicardzije, a opste dobro vas ne interesuje
pravda_i_istina
2018-05-12 10:33 PM
„Tmurno i zalosno..” jel znaš šta je?

ona stara: amerika i engleska biće zemlja proleterska! zato i trujete sa komunistima, fasistima da napravite revoluciju kao za radnike, a u stvari rasturate ameriku, ti i tebi slični kao sto je guv. kalifornije

kao stalo onoj glupaci vise do imigranata, a ne do glasova koje oni pokradu za dems, ili kao jeftina radna snaga... sutra će ti isti glasovi ilegalni da posluže i za otcepljenje kalifornije, i šta mislis da će savezna vlada da uradi ako je sve to ilegalno? da se razdruzi po slovenackom receptu?
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
2018-05-13 03:54 AM
PRIŠTINA - Bog blagoslovi Ajovu, Bog blagoslovi Ameriku i Bog blagoslovi naše prijateljstvo, izjavio je danas kosovski premijer Ramuš Haradinaj, nakon što mu je uručen počasni sertifikat Predstavničkog doma ove američke države, a američki ambasador u Prištini Greg Delavi je rekao da „Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD i da u Americi Kosovo nema boljeg prijatelja od države Ajova”.
Pedesetak predstavnika američke država Ajova boravilo je protekle sedmice u Prištini, a Haradinaj je primajući priznanje rekao da je ta poseta dokaz „da smo svih ovih godina bili zajedno i da ćemo i dalje biti zajedno”.
santa
2018-05-13 10:49 AM
pravda_i_fake news: „ona stara: amerika i engleska biće zemlja proleterska! zato i trujete sa komunistima, fasistima da napravite revoluciju kao za radnike, a u stvari rasturate ameriku, ti i tebi slični kao sto je guv. kalifornije”
---------

Ti si derane prolupao nacisto, leci se!
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
2018-05-13 11:56 AM
Americke patriote.

Ne vidim da uopste u Srbiju i dolaze.
santa
2018-05-13 12:33 PM
Makane, Markane, 'ajde objasni mi zašto bi neko dolazio u SRB samo zbog jeftinih Cevapa i brica ako nema ko da ga doceka ili isprati, niti kuce u kojoj je rođen ili odrastao, a stari komsiluk većinom ispod six-feet under?
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
2018-05-13 02:55 PM
Sve si rekao.

Postali ste repa bez korena.

Trcali ste za novcem i izgubili korene.

Nemate vise nikoga i onda kao, šta da se radi, hajde da glumim Amera, pa da moj zivot ima smisao.

Ne trcim ja u Srbiju da jedem ili da koristim, kao oni iz Svajcarske, sto satro prave lovu ko oni iz Amerike i pravac u Srbiju sa low cost po cigare, hranu...

Idem svojoj kuci, setam svojim gradom, pozdrave mi likovi iz detinjstva.

Sada tražim kartu i smestaj, ide i jedna Italijanka sa mnom iz Milana.

Skoro stalno sam tamo, znam ko sam i odakle sam i ne prodajem svoju zadnjicu za cizburger gumeni i dascaru neku.

Ponos je ponos a principi su principi i novac to ne može kupiti.

pravda_i_istina
2018-05-13 03:50 PM
cuj ja prolupao???

šta nije tačno iz navedenog, santo satanisto?

His parents, grandparents, mentors and friends believed in Marxism. Barack has admitted to choosing his friends on that basis.

klintonka koju ti podržavas, satanisto, santo:

It’s not everyday that you hear oblique charges of satanism against a presidential candidate. But that’s where Ben Carson went on the second night of the 2016 Republičan National Convention.

„Now, one of the things that I have learned about Hillary Clinton is that one of her heroes, her mentors was Saul Alinsky. And her senior thesis was about Saul Alinsky. This was someone she greatly admired and let me tell you something about Saul Alinsky,” Carson said.

„He wrote a book called Rules for Radicals. It acknowledges Lucifer, the original radical who gained his own kingdom. Now think about that

i sad dolazimo do tvojih izvora: d li se cudimo sto su protiv ben karsona? sutra će vam smetati kanye west, i onda smo mi rasisti, a ne vi??? kako da ne...”
pravda_i_istina
2018-05-13 04:02 PM
a što se tiče ove fake news santine histerije, to je dobro zapazio nas branko milanovic, mmf-ovac i šta sve ne http://glineq.blogspot.ca/2018/02/fake-news-reaction-to-end-of-monopoly.html?m=1
vredi procitati, evo preveda https://www.logicno.com/vijesti/fake-news-histericna-reakcija-zapada-zbog-gubitka-informacijskog-monopola.html
baresh
(zanatlija)
2018-05-13 04:50 PM
„Ponos je ponos a principi su principi i novac to ne može kupiti.”

Tako nekako Markane,

Kad nemas novca onda te niko ne primecuje,a kad ga imaš onda si malo tamo malo onamo - i tako u krug. A što se tiče ponosa,principa,
zdravlja,uspeha i još ponecega,to se ne kupuje već stice - ako nisi
znao.

Jer biti ono sto jesi, dolazi tek onda po ostavarenju nacela iza
kojih se stoji,pa prema tome...

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
2018-05-13 05:22 PM
Upravo uzeo 4 noćiu apartmanu Chess neki u Resavskoj ulici, cena sa porezom 112€, preko Booking.com.
Let do Temisvara sa Wizzair iz Bergama 9.99€, vraćam se ipak preko Nisa, ne bih da se kockam i izgubim let, polece u 6:40 iz Temisvara, cena 9.99€.
Nis je poslepodnevni, tako da laganeze Srbijom do Meraklija.
Ryanair 22€ let.
Idem sa jednom Italijankom, rekao joj da ću da je vodim, pa me napala da samo pricam a ništa konkretno.
Eto, kada nema naših Amera, moram od Italijana da pravim Srpske patriote i to je samo početak price, spremam i ostale.

santa
2018-05-13 05:43 PM
pravda: „klintonka koju ti podržavas,...”

Koju 'klintonku' Bog te urazumio, covece? Prestani da blebeces o stvarima o kojim blage veze nemas (osim, right-wing extremists conspiracy)!

Marko_011
(Buongiorno a tutti)
2018-05-13 05:48 PM
santa
2018-05-13 05:51 PM
„Upravo uzeo 4 noćiu apartmanu Chess neki u Resavskoj ulici, cena sa porezom 112€...”

Auu Markane, pa to mu dodje 28 eura po prenocistu, i to još sa 'talijankom. Ovde me 'oderu' sa dva put vise u 'Motel6' i to još sa senior discount (i bRez 'talijanke). :)
zoxthegreat
2018-05-13 07:25 PM
on ne podržava on licka klit hahahahah
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
2018-05-19 04:17 AM
Auu Markane, pa to mu dodje 28 eura po prenocistu, i to još sa 'talijankom. Ovde me 'oderu' sa dva put vise u 'Motel6' i to još sa senior discount (i bRez 'talijanke). :)

Promenio sam ovaj Chess, sto ide oko 25 eura za vece, obzirom da nije na onoj lokaciji, koju sam imao u glavi, znaci potez Beogradjanka do Crkve Svetog Marka.

Ja kao Rođeni Beogradjanin, nisam ni znao da ta Resavska ulica ide iza Nemanjine i nastavlja dalje, ko zna gde je taj broj 80, tako da sam zamenio za Prince Hall u Knez Mihajlovoj, dodje 200€ za 4 noći mada sam tu plaćao i po 40 eura sa drugom Italijankom.

Prvi utisak je dosta bitan, tako da oko toga nema kompromisa.

Bitno mi je Srbiju vratiti, tamo gde joj je mesto, znaci,„Biti Japan za Japan”.
Amatercic
(Penzioner)
2018-05-19 09:00 AM
Pravdo nekad bilo sad se spominjalo.70tih godina kad su uveli razne testove za „ravnopravnost u obrazovanju” vise je vredelo za upis za jedan od boljih fakulteta u USA ako si odredjene boje koze i pola nego sve znanje sveta ako nisi bio odredjene rase kao na primer od mogućih 20 poena dobijes 12 samo za gore spomenuto a samo 8 poena skolske ocene pa ti vidi.Danas su tie osobe obrazovane na takav način „profesori i doktori” i šta mislis šta će oni uciti mladji narastaj ,Najviše rade po onoj ne radite ništa svet vam duguje sve.
Danas su na takav način obrazovani operatori u hiruskim salama ,profesori na fakultetima i slično.
Zalosno je kad jedan doktor ekonomije iz USA i kandidat za Nobela kaže i napise da bi USA bila daleko bolja bez industrje...
Koliko Nobel vredi videli smo ko i zašto je dobio nagradu za mir pre par godina.
Hvala Bogu da ima još fakulteta koji se nisu predali pa nastavljaju po starom.
rebalo procei
pravda_i_istina
2018-06-03 01:18 AM
santa mu dodje neki predavac, on živi od zaduzivanja studenata možda mu i penzija zavisi od cele te prevare, jer je jasno će ponestati tankog vazduha i stampanja para
zato me i pravi ludim kada upozoravam da su americi namenili socijalizam kroz revoluciju da zametnu trag https://jonrappoport.wordpress.com/2015/06/13/trade-treaties-mega-corporations-and-worldwide-socialism/
santa
2018-06-03 10:39 AM
Lupetas k'o i obično!

https://tinyurl.com/ya5t3t9e
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.