Forums : Uradi sam

 Comment
Bojler i zuckasta voda
MAKPO
(uljar)
2011-08-02 11:36 PM
Kada pustim toplu vodu, ponekad (ne svaki put), se pojavi kao da je malo zuckasta voda, tj. vidi se da nije cista.

Da li to znači da se kamenac nahvatao, i da li se isplati cistiti taj kamenac ili bolje odma ulagati u novi bojler???

Mislim, ako se ocisti od kamenca, koliko će mu produziti zivotni vek?

Marku bojlera nemam pojma koja je, a bojler je poprilično ovelik, litarski vam u ovom momentu ne bih znao kazati.

Pozdrav
CTEBA
(penzioner)
2011-08-03 12:05 PM
Жућкаста или браон вода углавном постаје када има рђе у цевима или у овом случају у бојлеру.
Да би се бојлер исчистио треба отворити вентил (на дну бојлера) и пустити воду да иде неколико минута.
Нај боље је прво угасити бојлер да се вода мало охлади (за сваки случај). Хладну воду која долази у бојлер не треба затворити јер ако се затвори притисак воде у бојлеру је сувише мали да ишчисти рђу и каменац.
MAKPO
(uljar)
2011-08-03 07:19 PM
Hvala Stevo na savetu.

Nego kada odvrnem taj ventil, da li će voda da izlazi na donju cev, posto ima već jedna mala cevka koja redovno pusta vodu. Da li ona sluzi za pritisak??? Nemam pojma.

Pozdrav
CTEBA
(penzioner)
2011-08-04 07:19 AM
Нисам сигуран за ту малу „цевку”.
Разни модели бојлера имају разне додатке.
Углавном на бијлеру су на врху цев кроз коју улази хладна вода, цев где излази топла вода, при врху са стране је сигурносни вентил на коме је цев до пода, при дну је вентил који служи да се испразни бојлер.
Тај вентил за пражњење бојлера треба отворити да се бојлер ишчисти.
У суштини бојлер је обично буре са водом у коме је грејач (електрични, на гас или који већ). На дну бојлера се таложи рђа, калцијум и све остало. Кад се отвори чесма за топлу воду она повуче тај талог и вода крене жућкаста а касније се разбистри.
Отварањем тог доњег вентила вода испере све на дну.
Нај боље је на тај вентил ставити неко пкластично или гумено црево и ставити га до места где вода може да оде иначе ће бити по целом подруму.
MAKPO
(uljar)
2011-08-04 08:03 PM
Hvala ti Stevo na lepom i detaljnom objašnjenju.
Probacu u Subotu ako stignem da vidim kako to sve funkcionise

Pozdrav
Amatercic
(Penzioner)
2011-08-05 11:38 AM
Prikopcajte crevo na ventil koji se nalazi na donjem delu bojlera,sve pripremite gde će voda oticati i potom otvotiti vodu da izlazi,ventil morate otvoriti sto je vise moguće i crevo nesme biti malo da voda ne ide iz bojlera punom snagom,vodu nikako ne zatvarati i bojler ne iskljucivati dok se ovo radi da bi se bojler dobro isprao,zatvorite vodu par min.nakon što potece cista voda.Vas bojler bi trebao imati SIGURNOSNI VENTIL sa odredjenim (8 bara)pritiskom da spreči da se bojler ne pregrije i Explodira sa ispravnim S.Ventilom to se ne može dogoditi(Sig.ventil se kupi za određeni pritisak).Zivot bojlera zavisi koliko u vasoj vodi ima kamenca i koliko dugo traju komsijski toliko će trajati i vas bojler.Zivot bojlera mozete produziti ako ga ispirate redovno od 2-4 puta godisnje.Po ovome šta ste napisali izgleda da mu se blizi kraj.
CTEBA
(penzioner)
2011-08-05 01:47 PM
Незнам у вези овог да бојлер несме да се искључи.
Чисто сигурности ради ако га чисти неко ко то до сада није радио ипак бих му препоручио да га угаси или бар да смањи температуру воде јер може добро да се ошури.
Чишћење не зависи од топлине воде већ од притска воде.
Ако се цев за долазећу хладну воду остави отворена притисак воде ће бити довољно висок да испере талог.
Чак и ако би се бојлер оставио укључен веома брзо би вода постала хладна јер неби узело дуго времена да се испразни топла вода.
Што је сигурно сигурно је и ако неко то није никад радио боље је бити сигуран.
Amatercic
(Penzioner)
2011-08-05 10:11 PM
Sad ima izbor i može da radi kao hoće.Nema sanse da se povredi ili da ga struja ubije ako sve spoji kako treba.Možda će javiti kako je napravio i da li je resio problemtako da i drugi nauce?
CTEBA
(penzioner)
2011-08-06 01:00 PM
Потпуно сте у праву да има све информациј.
Што се тиче струје свакао да су шансе минималне да ће доћи до неке незгоде али ја нисам ни говорио о струју већ да може да се ошури (опече) ако којим случајем дође у додир са врелом водом.
MAKPO
(uljar)
2011-08-08 05:41 AM
E ovako, bojler je elektricni Rheem Optima 442 Series 400L.

Izgleda da mu je hladna voda dole, a topla voda gore. Pošto gledajuci cev koja izlazi kroz zid kao odvod (bojler se nalazi u garazi) dolazi gde od gore gde se nalazi topla voda i ima neki ventil koji kada podignem pusta vrucu (cistu) vodu napolju kroz tu odvodnu cev.

Donja cev (verovatno hladna voda vodi negde iza bojlera, ima neki okrugli ventil i još nešto što ne mogu da vidim posto ne mogu da pridjem toj strani bojlera zbog frizidera, pa još neke stvari s druge strane frizidera, tako da sam zakrcio put tj. prilazak ka bojleru.

Al' od prilike prateci tu cev cisto sumnjam da ide gore uza zid sa još jednom cevkom kroz tavan...

Da raskrcim to, trebace mi vremena i da nađemmesta gde da sve to pomerim ;o)

Hvala vam još jednom!

Pozdrav
Amatercic
(Penzioner)
2011-08-08 02:57 PM
Pusti samo vrucu vodu da tece par minuta i posle pipni cevi dovodna će biti hladnija a odvodna -vruca će biti daleko toplija,na taj način nema pogadjanja koja je vruca.
MAKPO
(uljar)
2011-09-02 08:53 PM
Juče sam pustio nekih 5 minuta. Ona cev iz bojlera koja vodi napolju kroz zid sto ima ventil, je vruca voda i ide cista, jedino ako zbog malog tj. tankog mlaza golim okom se ne vidi zutina.

Druga cev je hladna i ona vodi iz bojlera u kucu.

Kad sam već kod bojlera da vas upitam još jedno pitanje. Samo da budem 100% siguran.

Ovo se desava samo sa vrucom vodom i to kada se prvi put pusti, dok se opet ne ohlade cevi.

Kada pustim vrucu vodu na cesmi, ide prvo hladna voda i pocne cevi da lupaju uz spor ritam pa onda sve brze i brze dok ne nadodje topla voda.

Jedan vodoinstalater mi je rekao da je to do nekog ventila na bojleru. Al' tada nije bilo pristupa bojleru zbog pretrpane garaze...

Pozdrav
Amatercic
(Penzioner)
2011-09-08 05:47 PM
Nikako nebi smeli pustati vodu da tece otvatanjem Sig.Ventila to nije pravljeno niti mu je namena za to.Otocna cev iz Sig.Ven.mora da bude istog promera kao otvor na ventilu ili veca ,tako da u slcaju ako se pritisak naglo poveca da to ne baca vodu(vrucu) daleko,cev mora da se usmeri ako ventil popusti da neko ne nastrada.
Danas se stavljaju mali tankovi na bojlere koji drže uvek isti pritisak vode u cevima tako da ne menja pritisak ni kolicinu vode na slavinama.
Cevi za vrucu vodu imaju daleko vise raznih naslaga u njima tako u dosta slučajeva preko kapi vode se uhvati rdja i onda pucketa kad se voda pusta sto izaziva daleko vise „potresa”.Danas imaju razne hemikalije da te cevi prociste ali u dosta slučajeva ociste cevi toliko dobro da cure na puno mesta.Ako imate puno pucketanja i slab dovod vruce vode slabo/ništa će vam pomoći i da promenite bojler,promena nekoliko ili jednog lakta može da resi problem.
Hobo
(Pacifing by force)
2011-09-18 10:49 PM
Zameni bojler!
Izolaciona membrana (plastika) je negde napukla sad je voda u dodiru sa metalom i doslo je do oxidacie...ako budes cekao još zadugo imat ćeš poplavu u garazi .

 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.