Forums : Zdravlje

 Comment
Medicinari 1 pitanje
maslacakk
(cvet)
2023-11-01 06:13 AM
Šta znači internisticki nalaz:
Bez Ki za OETA?
Hvala
Popaj
2024-01-19 09:42 AM
Što je internistički pregled?
Internistički pregled je jedan opširan zdravstveni pregled, kojem je cilj objasniti aktualne tegobe te pomoći u daljnjoj ciljanoj dijagnostici i njihovom liječenju. Često je potreban u sklopu prije operacijske obrade i kao preventivni pregled u sklopu sistematskih pregleda.

Internistički pregled se sastoji od uzimanja anamneze i kliničkog pregleda.

Anamneza je razgovor između specijalista interne medicine i pacijenta u kojem se pomoću niza pitanja oblikuje slika o sadašnjim tegobama, operativnim zahvatima i bolestima koji su se javile kroz život. Također je važna i obiteljska povijest bolesti radi nasljednih bolesti i stanja koja mogu dovesti do ranijeg razvoja tegoba kod pacijenta. Pitanja obuhvaćaju životne navike, uzimanje lijekova, postojanje alergija na lijekove ili kakve druge alergene te radnu anamnezu u smislu zanimanja i opisa radnog mjesta koja mogu biti uzrok zdravstvenih problema.

Klinički pregled obuhvaća mjerenje krvnog tlaka i srčanog pulsa, visine, tjelesne težine, uz izračun BMI (indeks tjelesne mase). Sastoji se od nekoliko dijelova:

Opservacija je vizualni pregled kože i vidljivih sluznica, koštano-mišićnog sustava i zglobova.
Askultacija je slušanje, uz pomoć stetoskopa, plućnih zvukova i srčanih tonova te prisutnost peristaltike (zvukova) u trbuhu, postojanje vaskularnih šumova, nad arterijama na vratu i abdomena.
Zatim slijedi perkusija (kuckanje) koje može pomoći u razlikovanju uvećanih organa u trbuhu, promjena na plućima.
Palpacija je pregled pritiskom prstiju ruke, kojom se mogu naći povećani organi i tvorbe u trbuhu, lokalizirana bol, promjene limfnih čvorova i tvorbe po tijelu.
Pregled često obuhvaća dodatnu početnu dijagnostiku, u smislu EKG-a, spirometrije i oksimetrije.
https://medikol.hr/internisticki-pregled-sto-obuhvaca/
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.