Moje princes krofne sa manje jaja

Datum objavljivanja: 25. dec. 2010. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Srpska


Zar_Ptica

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ukupno vreme

2 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Za sve one koji ne vole klasične princes krofne u koje ide oko 15 jaja, ovde je količina smanjena u pola, a dobiju se zaista ukusne princes krofne. Ja ih pravim po ovom receptu, i preporučujem ih i vama.


Sastojci

300 mlvode
140 gputera ili margarina
150 gbrašna
6jaja
1/2 lmleka
1puding od vanile
3 kašikešećera
200 mlslatke pavlake
1 prstohvatsoli
1 prstohvatpraška za pecivo
prah šećer
vanilin šećer

Priprema

1

Testo:

2

300 ml vode staviti da se prokuva sa 125 g margarina ili putera. Kada vri, tome dodati 150 g brašna i mešati da ne zagori, a da se fino sjedini (treba da se odvaja od šerpe). Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi. U međuvremenu napraviti fil.

3

Fil:

4

Od pola litre mleka, skuvati puding od vanile (sa 3 kašike šećera). Ja sam ovome dodala i jedan vanilin šećer da bi bilo lepše. U to dodati 2 kašičice putera, i skloniti sa vatre da se ohladi (ne u frižider). Ako želite, u to možete ukuvati jedno jaje pomešano sa kašikom brašna. Sve zavisi da li želite da izbegnete jaja ili ne. Dok se hladi fil, umutiti 200 ml slatke pavlake, i staviti u frižider da se hladi.

5

Pošto se u međuvremenu i testo prohladilo u njega dodati prstohvat soli i prstohvat praška za pecivo. Zatim, dodavati jedno po jedno jaje i u međuvremenu mešati (ukupno staviti 6 jaja). Na kraju izmutiti mikserom. Kada izmutite mikserom, uzmite stvarno velik pleh, ili uzmite dva velika pleha i u njima pecite. To je samo iz razloga što stvarno mnogo narastu. Ja sam stavljala male kuglice, a dobila sam velike princes krofne kao iz poslastičarnice. Dakle, pravite male kuglice kašičicom i stavljajte ih u pouljen i pobrašnjen pleh. Ostavite dovoljno mesta između loptica, dosta narastu, i u visinu i u širinu. Dok to radite stavite rernu na 225°C da se zagreje.

6

Kada ste ih poslagali, stavite u rernu da se peku 35 min na istoj temperaturi. Ne otvarajte rernu nikako prvih 20 min da ne bi splasnule. Da napomenem, na mojoj rerni se za to vreme jako lepo ispeku. Sve zavisi od rerne do rerne, ako vam je rerna jača, onda stavite na 200°C i proverite posle pola sata kakve su. Treba da fino porumene i zamirišu. Posle ovih 35 min pečenja na 225°C, ja smanjim temperaturu na nekih 150°C i pečem ih još 5-6 min.

7

Izvadite ih i ostavite da se ohlade. Dok se one hlade, da se vratimo na fil. Pošto vam se fil od pudinga ohladio, u njega dodajte onu ulupanu slatku pavlaku i fino izmešajte (ovo izmešam samo kašikom). Taman su se i krofnice ohladile, tako da, uzmite najostriji nož koji imate, pažljivo ih držite u rukama i secite po sredini, ili recimo da gornji deo bude kao kapica, dakle malo manji od donjeg.

8

Kada ste ih isekli, kašikicom ih punite i samo lagano poklopite gornjom polovinom, nemojte pritiskati. Lagano pospite prah šećerom, a zatim slažite na tacnu. Ja ih čuvam u frižideru za svaki slučaja a budu i fine i hladne.

9

Fil ne bude mnogo žut, ali barem nema jaja. Ko baš želi da bude žut, a radi po ovom receptu, može staviti malo prehrambene boje, ili vanilin ekstrat.

10

Od ove količine ja sam dobila 27 velikih pronces krofni.

11

Napomena: ako se pitate zašto mora so - mora, jer je to recept za testo i uopšte se ne oseti, mora malo da se stavi.

12

3 kašike šećera i 1 vanilin šećer (10 g) su sasvim dovoljni na celu količinu, nikako ne treba više.

13

Prijatno!


Članovi kojima se dopada recept

  • astro-sneza
  • Nunane

Komentari

DZEKSON - 1. sep. 2009.
moj komentar nije negativan,ovo je jedan od mnogih lepih recepata za princes krofne,samo bih dodala da preporucujem ostro brasno i takođe da se princes krofne preseku dok su još vruce,mnogo je lakse nego kad se ohlade.pozdrav i komplimenti

Zar_Ptica - 2. sep. 2009.
Hvala na savetu,ja uvek cekam da se ohlade, ne znam sto, probacu iduci put tako.

A brasno,narafski :) (uvek zaboravim da napisem koji tip koristim)




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…