Ramstek "Mirabo"

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Glavna jela


SC kulinarstvo (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ukupno vreme

45 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Veoma popularno jelo posebno u luksuznijim restoranima. Dolazi iz italijanske kuhinje, i veoma je važno da se ne prepeče. Uostalom verujem da ste mnogi upuznati sa ovim unikatnim jelom.


Sastojci

Potrebno je(za dve osobe):
500 gjunetine od leđa, bez koske,
ulje
so
biber
100 gkiselih krastavaca
100 gmaslina
400 gskuvanog brokolija ili spanaća
40 gmaslaca
400 gkrompira


Priprema

1

Pošto odleži u ulju 24 sata, meso se posoli, pobiberi i kratko prži u komadu, tako da u sredini ostane krvavo. Komad se ukrasi imitacijom rešetaka od kiselih krastavaca iseckanih na štapiće i maslina. Služi se uz kuvano zeleno povrće, preliveno maslacem i pomfrit.


Članovi kojima se dopada recept

  • Kay24

Komentari

barumba - 23. apr. 2010.
Fuuuj,ma neka se jede u lux i skupim restoranima jer bas takvi koji imaju novaca da ne znaju šta će sa njima i jedu sirovo i krvavo,bjesne!! ne bi u zivoti prijesno pojela osim povrca,prijatno!

Molim da mi neko objasni a šta ima u krvavome i ne zavrsenome mesu fino???

asdfghjkl - 24. apr. 2010.
Posteno!

Lojpurusa - 24. apr. 2010.
E ovako

neizgleda mi bas primamljivo ali tajna postoji u tome.Sami znate da je govedina i teletina bolja nego svinjetina.Meso mozete da jedete koliko hocete ono je dijetetsko i sadrzi veoma značajne vitamine koji se apsorbuju na ovako spremljeni način.Naime ko ima slabiju krvnu sliku ovo bi morao da jede čak i dzigericu koja nije skroz pecena.Slobodno pitajte svoje doktore...;-))ovo pišem iz iskustva jer sam toliko problema stim imala ali BOGU HVALA više ne i kad god mogu rostilj narucim na ovakav način,dali ste ga uopsteno probali nekada????No ruku na srce ija volim sve sto je skroz peceno, puno pozdrava...

FreeMan-CCCC - 24. apr. 2010.
„barumba”

Ja ti uopste ne zameram,jer ni ja nisam mogao dugo godina da pojedem tako nešto.Međutim sve je to do vase psihe,tako da ako ste uvalili sebi u glavi da ne volite onda vam dzaba objašnjenje sto je toliko lepo u tome.Može taj ramstek da bude antibiotic,vi ga opet nebi pjeli zato što ste ubedili sebe da to nevolite.Međutim ispeci steak nije bas jednostavno,jer svako jelo zahteva ljubav i paznju isto kao i žena.Ako steak ne skinete sa vatre u ono vreme koje je predvidjeno za određeni stil pecenja,onda ga mozete slobodno baciti jer ga necete pojesti sa ukusom.Znaci ako ste ga prepekli onda vam dodje kao da zvacete komad automobilske gume.Ako je ispecen pravilno,ali niste sacekali bar 3-5 minuta pre nego ga pocnete seci,onda vam je ista stvar je sva tecnost icuri i postaje suv kao komad drveta.Ovo vam pricam iz iskustva jer dosta dugo radim sa hranom,iz hobija ali slobodno mogu reci profesionalnim stilom.Pitam se samo sto bi rekli na Govedji „Gabacho” mljeveno zivo meso sa zacinima marinirano u maslinom ulju>Onda bi bilo sto puta Fujjjjjjjj .Nadam se da se ne ljutis jer sam se sa ovim salio.

-stavra_ - 24. apr. 2010.
Moj bengalski machak (k'o da imate malog tigrica od 3 meseca u kuci)

razbija se od ovakvih stvari.

Dlaka (krzno) savrsena, puca od zdravlja + savrsena linija..

Mislim nije probirach što se tiche svih vrsta stejkova,

spremljenih na gore opisani nachin..

Maze i krmenadle i ribu i sve vrste dzigerica.

Znachi, sve vrlo kratko propecheno na jachoj temperaturi...

Omrsim se i ja..

barumba - 24. apr. 2010.
Hvala svima na odgovorima. Moram da naglasim da živim dugo,dugo u inostranstvu i znam za puno stranih kuhinja koje naravno i kuci spremam. Ne kažem ja da to možda nije zdravo pojesti na takav način ali ja stvarno to nebi ni probala iz razloga samo slikovito da si zamislim krvavo meso i da vidim da krv ide iz njega ja bih povratila. Što se tiče ovoga drugoga jela koje ste naveli ja znam pod nazivom „tartar” sos od mljevenoga mesa i to sam probala i svidja mi se ali i ne kažem da bi ga jela često. Bila sam u dosta azijatskih zeamalja na godisnjem odmoru i nikada mi nije palo na pamet da probam,zmije,gustere,zohare ,krokodile itd. za razliku od mojih prijateljica koje se dive tim jelima,ja se zgrazavam. Ne razumijem da neko uopste može da jede takvo nešto poput macke ili psa koje obozavam kao kucne ljubimce,a kamoli pod „delikatesom” bogatih idiota majmunov mozak. Pa ako sa mnom nešto nije u redu slobodno recite,ali ja znam da funkcionisem normalno. Naj radije bi presla u vegeterijancice sto nije ni iskljuceno! Pozdrav svima i još jednom Hvala!!

anadals - 24. apr. 2010.
LL

kriska - 25. apr. 2010.
Stvar ukusa.

Ja volim sve da probam i ne gadim se ni jedne hrane.

Obozavam tartar biftek, odozgo dobro ispecen, a u sredini skoro „živ”.

To je tako ukusno i socno!

Takođe mi se dopala jedna vrsta Gabachao pljeskavica (mleveno zacinjeno meso sa obe strane ispeceno na jakom rostilju, a u sredini gotovo živo).

Jela sam i potpuno sirovo samleveno i pikantno zacinjeno meso, premazano na tost. Meni se to mnogo dopalo.

FreeMan-CCCC - 25. apr. 2010.
Isti smo što se toga tiče,mada u početku nisam to mogao ni zamisliti,ali covek se navikne vremenom na sve.Ja recimo nisam mogao da zamislim sebe da bih ikad okusiti zivu ribu (sushi) a sad uzivam kad jedem.

Kay24 - 9. jan. 2012.
Zapravo je pomenut Carpaccio vrsta veoma tanko sečenih šnita juneće pečenice (žive naravno), koje se poređaju po tanjiru. Preliju se limunovim sokom (što ih faktički skuva - to je dar limunske kiseline), maslinovim uljem i travama (te crvenim biberom). Mnogi strahuju od viđenja živog mesa, ali zapravo, na ovaj način spremljeno meso je mnogo skuvanije od usoljenog mesa koje se živo ostavi u soli, a zatim dimi da postane dimljeni vrat, slanina ili pršuta...




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…