Gurmanske sarme

Datum objavljivanja: 28. feb. 2011. | Kategorija: Glavna jela | Kuhinja: Srpska


DZEKSON

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

30 minuta

Ukupno vreme

4 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Recept sam pročitala u jednom čašopisu i opet ga malo prilagodila svom ukusu. I, naravno, to mi je jelo za praznike, kao što je npr. Božić.


Sastojci

25-30većih listova kiselog kupusa
1/2 kgmešanog mlevenog mesa
100 gpečenice za fil
100 gsuvog svinjskog vrata za fil
1 mala šoljicapirinča
1 glavicacrnog luka
biber
1jaje
2suve domaće kobasice
malosuvih svinjski rebaraca
200 gmesnate slanine
400 gsuvog vrata
lorberov list, 2-3 kom.
aleva paprika

Priprema

1

Upržiti crni luk, dodati mleveno meso, upržiti ga, dodati 100 g sitno iseckanog suvog vrata i 100 g pečenice, biber, alevu papriku i pirinač. Ja ne stavljam so. Malo propržiti, izmaći sa ringle i dodati 1 jaje, a i ne mora, ko ne voli.

2

Ja sarme zavijam tako što list stavim na dasku, pa na širi deo lista stavim punu supenu kašiku fila, onda preklopim kupus odozgo, pa preklopim i sa leve i sa desne strane i onda uvijem i napravim mali valjak. Tako mi sarme budu čvrste i jednake, prosto mogu da ih "ukrojim". Nikad nisam umela da zavijam sarme kao moja majka i svekrva, onako, na dlanu.

3

U dublju šerpu na dno stavim sitno iseckan kiseli kupus, pa ređam sarme. Preko sarmi stavim kolutiće kobasice, sitno iseckanu slaninu, na režnjeve isečeni suvi vrat, bar 1 suvo rebarce, lorberov list. Onda postupak ponovim još jednom: red sarmi, red mesnatih đakonija.

4

Odozgo stavim listove kupusa, nalijem hladnom vodom, a kad provri, smanjim na "tihu vatru" i kuvam ih 3,5 do 4 sata, što bitno doprinosi njihovom ukusu. Nema sarme, ako se ne krčka nekoliko sati! Ja sarmu zapržim 20-tak min pre kraja, samo sa uljem, sitno iseckanim belim lukom i alevom paprikom.

5

Naravno, u toku kuvanja dodavati vodu po potebi, jer sarme treba da budu sočne, a ko voli ljuto, može da doda i suvu ljutu papričicu.


Članovi kojima se dopada recept

  • zemunka
  • stara_nova
  • scputnik
  • Asca
  • maja16
  • sarajevo
  • cicka81
  • kondor2

Komentari

Godiva - 24. nov. 2009.
Jeste dobra, jeste gurmanska..ali posle toga...... spasavaj se ko može:)

Jeste stvarno dobra, ali brate sto je mnogo...mnogo je... ovo ubija...;)

jucakobrica - 24. nov. 2009.
JESTE GURMANSKA, ALI JE NEćEMO JESTI SVAKI DAN ILI DOK IMA KISELOG KUPUSA, ZAR NE? JESCEMO JE PONEKAD, KAO STO JE I DZEKSON NAVELA, POVODOM PRAZNIKA, KADA SVI VOLIMO DA SE OPUSTIMO I JEDEMO I KOLIKO NAM TREBA I KOLIKO NAM NE TREBA, ZATO ZIVELI GURMANLUCI I TO STO JAčI TO BOLJIIIII!!!!

Andrija-MoscowHammet - 24. nov. 2009.
Joj kuku...ide mi voda na usta...

nordh - 24. nov. 2009.
Uhhh... u jednom loncu sve sto volim!

mersedes - 24. nov. 2009.
Zvuci jako dobro,samo tu se ne vidi sarma od toliko mesa:)) pozz

sany_sany - 24. nov. 2009.
Ja sam čula da sarmu ne treba dolevati vodom nego odmah staviti toliko vode koliko je potrebno!

55 - 25. nov. 2009.
Odličan recept!I ja sam danas jela sarmu samo sto moja nije bila tako bogata kao tvoja :-))M.

kriska - 26. nov. 2009.
Hvala Dzekson!

Prava gurmanska, nema šta!

Kome smeta gurmanluk ne mora da jede, čak i njima preporucujem ovu ukusnu sarmu, makar jednu u 6 meseci, pa ne jede se sarma svaki dan.

big-bang - 29. nov. 2009.
Dzekson,

Spremam sarmu na slichan nachin ali bez jaja i aleve paprike u zadnjih par godina aleva paprika pochela je da mi zdrastveno smeta ma da daje lepshi izgled i ukus hrani. Imam pitanje oko kupusovih listova. Pokushavala sam par puta da kiselim glavice ali ko po obichaju ni jedna salata mi nikada nije uspela, tako kad pripremam sarme ja moram u vreloj vodi da odvijam listove i sve poparim ruke. Obozavam sarme ali samo zbog te muke da bi listove odvajala ne spremam ih stalno već u zameni pravim punjene paprike. Dali postoji neki lakshi nachin na koji bi mogla listove da odvojim. Moja mama mi je rekla da zaledim kupus, ja sam to probala ali kada se sarma skuvala listovi mi bili ko guma. Samo da naglasim da sarme kuvam preko noc i da su skuvane do kraja.

Hvala

Pozdrav

DZEKSON - 29. nov. 2009.
Draga Bing bang,ne znam da li ću te dobro posacetovati u vezi toga.Listovi u principu neće da se odvajaju onda kad se kupus prekiseli i glavice pocnu da omeksavaju,pa se listovi teško odvajaju.Ne znam kako kiselis kupus,ovde na diskusijama imaš dobra uputstva.A što se tiče zamrzavanja,pravila sam sarme i od smrznutih listova i nisu mi bile loše. U stvari,da skratim pricu moras da imaš dobar kiseo kupus.Pozdrav!

P.S.Ako će ti biti uteha i ja sam relativno kasno naucila da pravim dobre sarme.

big-bang - 30. nov. 2009.
Hvala Dzekson, izgleda trebace mi dosta prakse dok ne ukiselim kupus ali moracu da se nauchim :))

Pozdrav

nenadm - 25. jan. 2010.
Sada ću da je napravim a sutra ili prekosutra da prokomentarisem.

Pozdrav.

Aleksina - 27. jan. 2011.
Receptura za naliv za kiseli kupus je :6 kg soli +94 kg vode =100 l ,6% naliva ,koji kad dobro izmješate ,sipate u sud u kome ste prethodno složili kupus. Ako imate manji sud i manje kupusa treba vam i manje naliva ,ali je bitno da naliv bude 6%.
Da imate dobar kupus i da fermentacija teče normalno ,da se završi za 15 dana ,temperatura naliva u sudu ne sme da bude ispod 13oC.Mlade domaćice prave grešku u startu .Prvo kupuju kupus ,bez spoljnih listova ,a i kada ga kupe ili ga peru ili mu listove skidaju . To je početna greška .Da bi kupus fermentisao on mora imati i svoju mikrofloru(mliječne bakterije) koja vrši fermentaciju ,a koja se isključivo nalazi na spoljnim listovima . So je sredstvo pomoću koga se iz kupusa ekstrahuje(izvlači) šećer u naliv koji je osnova za hranu mliječnim bakterijama ,koje se množe razvijaju i stvaraju mliječnu kiselinu koja
je konzervans kiselom kupusu.Prosto -čista nauka .Eto tu nauku naše bake nisu znale,i nisu kupus prale nego od zemlje čistile i u kacu sa kupusom obavezno dodavale i pokoji list viška ,a pogotovu ,zakržljalu glavicu kupusa . Naježim se kada vidim upakovane vreće kupusa -bijele kao sir sa preporukom prodavca da je uz napomenu o kojoj se sorti kupusa radi -i ekstra kvalitet. Danas se prave sorte kupusa za sarmu sve manje gaje jer im je prinos manji .Gaje se hibridi ,koji su samo za salate ili ribanac .Od sorte kupusa zavisi kakav će te imati kiseli kupus u glavici i za šta vam treba .Ako se ne razumijete u sorte ,tražite od prodavca da vam glavicu presječe preko pola ,vidjećete na presjeku ima li on uopšte pravilno poredane listove i koliko ih ima ,kolika su mu rebra .Bolje vam je platiti 20 dinara jednu glavicu ,a ne kupiti nešto ,od čega ne možete dobiti kiseli kupus za sarmu.
Preetakanje ,rasola se obavlja po završenoj fermentaciji.Pozdrav

DZEKSON - 26. mar. 2011.
Mici,"ubijaju"!




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…