Projara sa kiseljakom

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Predjela | Kuhinja: Srpska


kopiR

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Sastojci

4 šoljicežutog projnog brašna
4 šoljicepšeničnog brašna
2 kašičicepraška za pecivo
1 kašičicasoli
1 šoljicaulja
1 šoljicakisele vode
3jajeta
100 giseckanog kiseljaka
250 gkravljeg sira
3str mladog crnog luka (zeleni deo)
250 mljogurta

Priprema

1

Pomešati obe vrste brašna sa praškom za pecivo. Dodati iseckan crni luk i kiseljak, (malo rukom pritisnuti pre mešanja sa brašnom) izmrvljen sir, umućena jaja, kiselu vodu, ulje i jogurt. Sve lepo promešati – izjednačiti i izručiti u pleh podmazan uljem. Površinu iseći na kocke (obeležiti) i staviti da se peče. Peći na 220°C (rerna s ventilatorom) oko 40-45 min. Pečenu projaru izvaditi iz rerne, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 min. Posle navedenog vremena seći i služiti.

2

PS. Šoljice kojima se materijal meri su za crnu kafu, a za projaru na slici za materijal je korišćena šoljica zapremine 150 ml.


Članovi kojima se dopada recept

  • californication

Komentari

makiartist - 4. jul. 2009.
šta je to kiseljak???

bela - 4. jul. 2009.
Pa dobro jel' se ukljuci taj ventilator ili ne???? Ako DA, skrati li to vreme pecenja ili je dato vreme sa ventilatorom?

marijadj - 4. jul. 2009.
KopiR naglasava vreme za rernu sa ventilatorom, jer se u njima brze pece, znam jer imam takvu rernu. Znaci nije bitan ventilator, već da li vam je takva rerna. Jednom sam pekla kolac gde je u receptu pisalo da se pece 40 min. Kad, u mojoj rerni za 20 min. vidim da je gotovo. Zato je bitna rerna. Pozdrav za KopiR!

vibi - 4. jul. 2009.
Da li može da mi neko kaže šta je to kiseljak? Interesantan recept, ali ovaj sastojak nepoznat.

kopiR - 5. jul. 2009.
Kiseljak neko još zove i kicelica, kiselo zelje itd. Lici na zelje, ali nije zelje. Koga vise interesuje neka pogleda na wikipediji, a ako želi i sliku mogu da posaljem original iz baste.

MarijaDj veliki pozdrav.

snajka - 5. jul. 2009.
Kiseljak

http://tinyurl.com/qy2ubo

snajka - 5. jul. 2009.
Iz nekog razloga ne radi onaj link gore.

Kiseljak (lat. Rumex acetosa) je biljka koja pripada porodici Polygonaceae. Drugi nazivi su: kiselica, kiseljača, kiselo zelje i velika kiselica.

Kiseljak je višegodišlja livadska biljka i dostiže visinu od jednog metra čije korenje raste duboko u zemlju. On ima jestivo stablo i listove izduženog oblika. Stablo je uspravno i uzduž izbrazdano. Iz njih se najčešće razvije više od jednog korena. Listovi su blago strelasti sa veoma dugačkom peteljkom i u gornjem delu naizmenično prirasli uz stablo. Sitni cvetići složeni su u obliku crvenkasto obojene metlice na vrhu biljke. Razvijaju se od maja do jula, a ponekad, nakon kosidbe i po drugi put u jesen.

Kiseljak najčešće raste po vlažnim livadama, pašnjacima i mestima obraslim travom. Takođe raste i uz potoke i na proplancima. U travi raste često u velikoj količini, od čega čitave livade budu crvene pred kosidbu. Uzgaja se i u povrtnjacima.

Kao povrće služe prolećni prizemni listovi, koji su tamno zeleni i sočni. Obično su dužine od 7 do 15 cm. Najbolje ih je brati pre izbijanja stabla ili dok stablo još nije potpuno razvijeno (od marta do maja). Mogu se brati i u jesen. Listovi imaju prijatan kiseo i osvežavajući ukus. Mnogi narodi ih beru za jelo i zato je to jedna od najpoznatijih vrsta samoniklog lisnatog povrća.

Iako ima vrlo prijatan ukus, kiseljak po prehrambenoj vrednosti zaostaje za većinom drugih biljaka iz porodice Polygonaceae. Njegovi listovi sadrže oksalne kiseline od svih biljaka ove porodice najviše, pretežno vezane u obliku kalijum nitrata. Zato se ne preporučuje često uzimanje kiseljaka, pogotovu ne u velikim količinama, posobno osobama koje podležu stvaranju bubrežnih kamenaca. U listovima sadrži 40-80 mg% vitamina C i oko 5 mg% karotina.

Upotreba

* Kiselo lišće kiseljaka se koristi za salate i supe,

* Semenke kiseljaka se mogu samleti u brašno,

* U narodnoj medicini koristi se kao lek protiv skorbuta

komovi - 6. jul. 2009.
Roden sam u selu odrasto u selu po livadama i njivama uz potoke i proplanke nikad nisam čuo niti video kiseljak niti znam šta je to hvala




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…