Slatko od jagoda

Datum objavljivanja: 22. maj. 2011. | Kategorija: Zimnica | Kuhinja: Srpska


DZEKSON

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

easy

Lako

Vreme pripreme

30 minuta

Ukupno vreme

60 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Naravno, skoro svaka žena zna da kuva slatko od jagoda, ali za one mlade domaćice koje možda ne znaju, a i za moje stare prijateljice, napisaću recept iz mog starog kuvara. Preneću ga doslovce, jer mi se izuzetno dopada i terminologija.


Sastojci

1 kgjagoda
1.25 kgšećera
1limontus

Priprema

1

Sveže jagode očistiti od peteljki, oprati ih i svaku zamociti u rastvoren limontus.

2

Staviti ih u jednu šerpu, preliti sokom od limuna, pa češće sud prodrmati, kako bi se sve jagode podjednako natopile u kiselini.

3

Sad uzeti veliku šerpenju u kojoj će se slatko kuvati, pa staviti na 1 kilogram krupnih jagoda 1,25 kg šećera i ređati red šećera, red jagoda dok se sve ne utroši.

4

Pokriti ih čistom salvetom i ostaviti da prenoce.

5

Sutradan metnuti ih na štednjak, pre nego sto se počne kuvati ručak, jer ako jagode dugo stoje nekuvane, mogu da prokisnu.

6

Kuvati ih na jakoj vatri. Za vreme kuvanja ne peniti ih, a slatko nikako ne dirati. Iz tog razloga šerpa treba da je toliko velika da slatko ne može da iskipi.

7

Kad je slatko gotovo, skinuti ga sa štednjaka, pokriti ga vlažnom salvetom, pa ostaviti da stoji četvrt sata.

8

Za to vreme jagode će pustiti vodu i slatko ponovo vratiti na vatru, ostaviti ga da pusti dva do tri ključa, skinuti, openiti, pokriti vlažnom salvetom, pa neka stoji do sutradan. Sad je sok potpuno kuvan, jer slatko kuvano na ovaj način ne može biti retko.

9

Pažljivo sipati u tegle, gledati da ima dovoljno soka, povezati tegle celofanom i ostaviti ih.

10

Nisam uspela da ispostujem recept u delu da se kuva na jakoj vatri, a da se ne skida pena, iz prostog razloga što na elektricnom šporetu nemam tako veliku ringlu za veliku šerpu. Tako da sam skidala penu u toku kuvanja.

11

Za neiskušne domaćice da kažem, da se slatko od jagoda ne kuva dugo, 30-40 min. Ja izvadim malo soka na tacnu, pa tako procenim. Jedna moja drugarica je kuvala slatko od 1 kg trešanja 4 sata! Možete misliti šta je bilo i sa slatkim i sa šerpom. Kad sam joj kazala što nije nekog pitala, ona mi reče da je htela sve sama i da joj je to super iskuštvo.


Članovi kojima se dopada recept

  • Gina
  • cicka81
  • DragonNest
  • sladja53
  • univerzalsm

Komentari

Mici55 - 22. maj. 2011.
Varas se Dzeki da svaka domacica zna!Evo ja omatorela a jos nisam naucila da kuvam slatko :-)))

DZEKSON - 22. maj. 2011.
Ne moras,ja cu da ti skuvam,a ti meni da mesis torte i kolace.:)

Melina - 23. maj. 2011.
Odlicno izgleda,obozavam jagode!
I ja nisam nikad spremala slatko,da ako se nakanim nekad :)

sladja53 - 24. maj. 2011.
molim malo objasnjenje. Limontus sam pronasla da kupim ovde u kanadi u malim paketicima od 10gr. koliko mi potrebno za kilogram jagoda, i kako da rastvorim.

DZEKSON - 31. maj. 2011.
sladja53,izvini sto kasnim sa odgovorom.Za 1kg jagoda potrebna je kesica od 10gr limontusa.Rastvori je u pola litra vode i provuci jagode kroz to.Poz

flute - 18. jun. 2013.
Evo ja sam ih pripremila, a sutra kuvam.Sad bas imamo lokalne jagode koje divno mirisu bas kao kod nas. Hvala Dzekson, svi tvoji recepti me podsecaju na mamine. Javljam kako je uspelo.

svirena - 9. avg. 2013.
mozete li pojasniti ovaj korak :"Staviti ih u jednu šerpu, preliti sokom od limuna, pa češće sud prodrmati, kako bi se sve jagode podjednako natopile u kiselini."

limun nije naveden u spisku sastojaka, a ne znam koliko soka treba-da bi sokom natopila kilogram jagoda, treba i dosta soka od limuna, najmanje kilogram limuna. ili u necem grijesim?

DZEKSON - 14. avg. 2013.
draga svirena, javljam se sa zakasnjenjem, izvini, ne znam zasto ne dobijam obavestenje na mejlu..dakle,ja sam doslovce prenela recept iz mog strag kuvara, izdanje 60 i neka godina, pa sad vidim da mladim domacicama mozda i nije sve to jasno. Vazno je da napravi rastvor od 1 kesice limontusa i malo vode (oko pola litre ) i da se ciste i oprane jagode provuku kroz taj rastvor. Pred kraj kuvanja se moze dodati sok od jednog limuna, ali i ne mora, ja ove godine nisam stavljala. A majka od jedne moje drugarice sprema slatko od jagoda tako sto ih kuva sa secerom, a onda pred kraj doda u njih kesicu limontusa. Valjda sam ti malo bolje sad objasnila, vidim da bi trebalo da doradim neke recepte, pozzz




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…