Kefir iz kućne radinosti

Datum objavljivanja: 20. jan. 2011. | Kategorija: Pića | Kuhinja: Srpska


kangaroos

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Vreme pripreme

8 sati

Ukupno vreme

24 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Poznato je da narod sa Kavkaza živi i do 100 godina. Zdravstveni naučnici tvrde da za njihovu dugoviječnost kefir ima najvažniju ulogu. Da bi se napravio ovaj čudotvorni napitak potrebna je kefir kultura koja će, pomješana s mlijekom fermentirati i tako obogatiti mlijeko mnogobrojnim korisnim mikroorganizmima, bjelančevinama i aminokiselinama. Ove udružene supstance će revitalizirati naše unutarnje organe, pojačati rad imunog sistema, zaštiti tijelo od bolesti i na taj način produžiti ljudski vijek.

U nedostatku kefir kulture još uvijek se ne moramo odreći ovog ljekovitog i ukusnog napitka. Evo kako ga jednostavno i brzo možemo proizvesti u našoj kuhinji.

Kefir je preporučljiv i za djecu kao mliječni napitak sa ili bez voća.

Sve smo više svjedoci tvrdnji zdravstvenih naučnika da nam je zdravlje upravo onakvo kako se hranimo i iz tog razloga bi htjela da naglasim važnost i dobrobit kefira za naš organizam.

ZDRAVSTVENE KORISTI KEFIRA

Poseban akcenat je na sprečavanju razvoja raka debelog crijeva.
- dobrobit kefira je brojna zahvaljujući velikom broju korisnih mikroorganizama. Upravo ti mikroorganizmi su zaduženi za snažno 'generalno čišćenje' našeg probavnog trakta (iz kojeg počinje razvoj većine bolesti), a naročito debelog i tankog crijeva. Na taj način smanjen je rizik za razvoj raka debelog crijeva. Rak debelog crijeva je rangiran među 5 najrasprostranjenijih oboljenja i jednako napada muški i ženski spol.
- prisutnost aminokiselina u kefiru održava zdrav nervni sistem i prenos nervnih impulsa (izuzetno važno za naše fizičko i mentalno zdravlje)
- stimuliše imunološki sistem u borbi protiv bolesti
- bogat je izvor vitamina A, B2, B12, K i D
- najvažniji minerali u kefiru su, kalcij, fosfor i magnezij
- pomaže kod zatvora, gasova, nadutosti
- uspješno pomaže u suzbijanju gastritisa, srčanih oboljenja, pankreatitisa, ekcema, čira na želucu, psorijaze, reumatizma, artritisa i gihta, osteoporoze...
- kefir usporava proces starenja zbog prisustva velikog broja antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale (a slobodni radikali uništavaju naše ćelije, izazivaju prerano starenje...)


Sastojci

200-300 mlkupovnog kefir napitka (300 ml za gušći napitak)
2 lsvježeg mlijeka (kravlje, ovčije, kozije... samo NE pasterizirano iz tetrapaka)
po željidodati malo soli (ako je napitak namjenjen bolesnicima so treba izostaviti)

Priprema

1

Kuhati mlijeko skoro do tačke vrenja, ali ne dozvoliti da prokuha (ne više od 80-85°C).

2

Ostaviti ga da se ohladi do 40°C (temperatura treba da je ugodno topla kad se umoči prst u mlijeko).

3

U prohlađeno mlijeko dodati 200-300 ml kefira i sve dobro izmješati da se kefir sjedini sa mlijekom. Ako se kefir dodaje u vruće mlijeko temperatura će ubiti bakterije kefira i neće doći do fermentacije. Nasuprot tome, ako je mlijeko hladno opet neće doći do fermentacije jer bakterije zahtijevaju pogodnu temperaturu za rast.

4

Posudu omotati peškirom da se održava toplina ili ju jednostavno staviti u rernu koja je zagrijana na 50°C i držati poklopljeno u rerni oko 6-7 sati ili preko noći. Rernu isključiti nakon sat vremena, ali ju ne otvarati.

5

Nakon 6-7 sati posudu izvaditi iz rerne i lagano izmješati mlijeko da bi se bakterije ravnomjerno razmnožavale, a zatim posudu staviti u frižider.

6

Kefir će biti spreman za upotrebu nakon 10-ak sati, ali će dužim stajanjem u frižideru biti gušći i ukusniji. Može da stoji 4-5 dana i preporučuje se povremeno mješanje napitka/bakterija.

7

Odvojiti 200 ml od gotovog kefira za novu pripremu kefira i taj ciklus se može ponavljati 5-6 puta a nakon toga bakterije će oslabiti pa je potrebno kupiti svježi, aktivan kefir.

8

Kefir samostalno koristiti kao osvježavajući napitak, dodatak jelima, kolačima umjesto jogurta i marinadama.


Članovi kojima se dopada recept

  • vmedar
  • Zar_Ptica
  • Branka
  • Komunikativna
  • Gogach
  • Sumadinacbre
  • Grlobolja

Komentari

krajputas - 20. jan. 2011.
Veoma sam se obradovala receptu sve dok nisam videla da je potrebno sveze nekuvano mleko. Dragi moji ako ne zivite na farmi i imate svoju kravicu kako mislite da do takvog mleka dodjete?

Zivim u Kanadi i svaki farmer koji proda sveze mleko bilo kome podleze rigoroznim kaznama, tako da je do svezeg mleka cak i kad zivite blizu farme skoro nemoguce doci.

Hvala za recept, ali na zalost necu ga moci isprobati.

kriska - 20. jan. 2011.
Hvala ti puno Kangaroos za ovaj recept!
Nisam znala da se kefir moze spremiti i od kupovnog kefira. Obozavam kefir, pravila sam ga od kefirove gljivice, ali nisam uspela da odrzim te gljivice. Stalno sam na putu i gljivice nije imao ko da odrzava, pa su uginule, a nemam gde da kupim druge.
Hvala za ideju, spremicu kefir po tvom receptu

kengurka - 20. jan. 2011.
Ja godinama pravim kefir sa mlekom iz tetrapaka,ne znam gde je problem? Bude odlicno.

budebode - 20. jan. 2011.
Posto godinama koristim kefir gljivice za pravljenje kefira da napisem da se one veoma jednostavno odrzavaju,jer ako negdje putujete na duze vrijeme slobodno ih stavite u plasticnu posudicu sa malo vode ili mlijeka i ostavite u zamrzivac,one opet rade kao nove kad se vratite i odmrznete ih
usput budi receno ja ne vjerujem da ovaj nacin pravljena kefira pomocu kefira iz flase moze biti ono pravo,to je samo obicno kiselo mlijeko.Naravno da nisam sigurna u to ,ali sumnjam

Boris - 20. jan. 2011.
Radi lakšeg pronalaženja, predlažem naslov "Domaći kefir" ili bar da staviš tag "domaci kefir".

kangaroos - 20. jan. 2011.
-kriska draga, lijepo sto si s nama nakon kraceg odsustva

-krajputas- mozes da koristis mlijeko u plasticnim kanesterima od 2 ili 3 litre koje stoji u friziderima u supermarketima, sva ta mlijeka nisu pasterizirana

-kengurka- bas si dobro napomenila i dala dobru ideju za diskusiju, mlijeko iz tetrapaka ne sadrzi dovoljno dobrih mikroorganizama i jos koje cega, mozes napraviti kefir od njega ali ces propustiti njegove zdravstvene beneficije (ako ga pijes iz tog razloga)

-budebode- navela sam u uvodu za kulturu kefira al'ne moze svako da ju nabavi,ljudi koji su oboljeli su obicno 'svorc' i nemaju para a od ovog recepta ce ipak imati korist, narocito onaj ko je na kemoterapiji, znamo svi da kad bolesnik pije antibiotike ili prima penicilin odmah mu se gura kefir ili jogurt

-Boris- dodala sam tag
hvala svima na javljanju

kangaroos - 21. jan. 2011.
krajputas- izvini nisam ti dobro odgovorila, mlijeko iz kanistera je frisko i pasterizirano mlijeko ali nije podvrgnuto temperaturi od 140*C kao mlijeko iz tetrapaka (dugotrajno)i mozes ga koristiti za kefir samo izbaci onu 1. fazu grijanja do 80-85* C (da se ne zagrijava duplo)i zagrij ga samo do 40 *C i dodaj kefir. Hvala jos jednom svima na iznosenju misljenja,stavit cu i naknadno objasnjenje za upotrebu pasteriziranog mlijeka u recept, pozdrav svima

Grlobolja - 28. jan. 2011.
Moze li da se od napravljenog kefira oduzeti 300 ml i praviti novi kefir ili se mora ponoviti postupak sa novim mlekom i kupljenim kefirom?

kangaroos - 29. jan. 2011.
Grlobolja, moze ali samo 4-5 puta, pogledaj u opisu pod broj 7,pozdrav

Grlobolja - 29. jan. 2011.
Izvinjavam se sto sam bila povrsna :) Inace, kefir sam napravila i divan mi je,sad jos sledi provera kod najmladjeg deteta koje je netolerantno na laktozu. Ako ona prodje postaje nas omiljen napitak :)

kangaroos - 29. jan. 2011.
grlo-dragicka nisam mislila da si povrsna u citanju vec sam ja bila u zurbi pa sam malo skratila odgovor, drago mi je da si zadovoljna kefirom, javi kako reaguje mala grlicka :))




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…