Diskusije : Kulinarstvo

 Komentar
Cicvara u kojoj „ogleda”
frauGabriela17. januar 2014. u 01.23
Draga Banjalucanko molim za recept.Posebno kako se kuva kacamak.Ako se dobro secam trebalo bi da je mrvast,za razliku od palente koja je kasha.
banjalucanka
21. januar 2014. u 18.23
Draga frauGabriela,evo me sa malim kašnjenjem, jer sam bila u obavezama (slava Sv.Jovan), pa nisam stigla ranije da se javim. Recept za cicvaru, po kome je još moja baka pripremala je sljedeći:

Potrebno je:
1 l vode
1 prepuna supena kašika masti
450 g starog kajmaka
400 g kukuruznog brašna
prstohvat soli

Staviti vodu da zavri, posoliti. Kada prokuva dodati mast, pa u laganom mlazu sipati brašno uz neprekidno miješanje, ne smije biti grudvica. Kada utrošite svo brašno, dodavati kašiku po kašiku kajmaka, dok se ne utroši cijela količina.
Kuva se ukupno pola sata. Kada je skuvana, maknuti šerpu sa ringle i ostaviti 5 minuta da „odmori” i kajmak ispliva na površinu, da se može „ogledati”.
Važno je imati pravi materijal. Brašno mora biti pravo kukuruzno, mljeveno na vodenici, nikako kukuruzni griz.Kajmak stari, koji se skuplja tokom godine, kao npr.„užički”. Moja baka je miješala drvenom kuvačom, ali meni je lakše žicom, jer mi se tako ne stvore grudvice.

Što se tiče kačamaka, kod nas „pura”, postupak je sljedeći:

U dublji lonac (uži a viši)sipati oko 1,5 - 2 l vode i staviti da prokuva. Kad je voda prokuvala, sipati kukuruzno brašno, po potrebi 2-3 šolje (za bijelu kafu, zapremine oko 250 ml), posoliti pa drškom kuvače kroz sredinu napraviti rupu, do dna hrpice brašna, da kuvača dotakne dno lonca. Kuvati bar sat vremena, na laganoj vatri. Nakon toga lagano odliti tekućinu, a da brašno ostane u loncu. Brzim pokretom kuvače miješati, uz postepeno dodavanje tekućine, dok ne dobijete željenu čvrstinu. Što se manje tekućine uspe, kasnije će biti više „mrvičasta”. Dobro izmiješati i vaditi po malo pure iz lonca, rastresajući grudvice. U kraju moje bake (Laktaši, kraj Banje Luke)najčešće se jela sa ucvrčanom domaćom masti ili sa slatkim mlijekom i tek pokupljenim mladim kajmakom. Može i gusto kiselo mlijeko. I ovdje važi pravilo da materijal mora biti pravi.

Nadam se da sam pomogla. Kada budem u prilici, objaviću recepte sa fotografijama. Do tada, srdačan pozdrav!
flute
(slikar)
24. januar 2014. u 00.11
Draga Banjalucanko,

Bas, bas sam se obradovala. Identicno ovako je pravila moja baka, oba recepta. Kacamak(puru) ću još da napravim, ali gde da nađempravo kukurzno brasno u Kanadi za cicvaru? Kajmak možda mogu i sama da napravim, pa da bude kakva takva zamena za uzicki.

A pura, bas tako sa mlekom i kajmakom koji se nahvatao po vrhu.

Fru Gabriela hvala sto si postavila ovu temu, nikad ne bih imala tacne mere. Ide u moju svesku recepata.

P.S. jedva cekam fotografije
frauGabriela
24. januar 2014. u 13.23
I ja sam se obradovala.Da, to su ukusi iz detinjstva.Hvala!

 Komentar Zapamti ovu temu!
 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…