Vanila Panna Cotta sa pikantnim sosom od kupina i đumbira

Date: Dec 24, 2010. | Category: Desserts | Cuisine: Italian


www.izmojekuhinjice.blogspot.com (posetilac)

Zooom

Skill Level

easy

Easy

Total Time

1 hour

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

Panna Cotta je poznati italijanski puding, poreklom iz severozapadnog regiona Piemonte, koji je pored vina i tartufa poznat i po proizvodnji slatke pavlake, koja je i glavni sastojak u ovom laganom desertu. Čak i bukvalan prevod imena Panna Cotta je ´kuvana slatka pavlaka´. Ostali sastojci u ovome pudingu su: mleko, šećer, zelatin i arome po ukusu. Kratka lista sastojaka i brza priprema ovoga deserta odiše jednostavnošću, ali nije baš sve tako prosto kao što izgleda. Pored slatke pavlake, najbitniji sastojak u ovom desertu je želatin, koji ako nije pravilno korišćen može biti poguban za kvalitet kako Panna Cotte, tako i ostalih recepata u kojim je isti korišćen. Želatin, bezbojna i bezukusna belančevina se u današnje vreme prerađuje najčešće iz svinjske kože, a ređe iz juneće kože ili kostiju. Ovaj dugotrajni proces se odvija razbijanjem kolagena razblaženom kiselinom i izdvajanjem molekula želatina u vodi na određenoj temperaturi. Finalni, pročišćeni proizvod je obrađen u vidu praha ili listova. Listovi želatina po mom mišljenju su mnogo pouzdaniji i jednostavniji za rad, ali je iste vrlo teško naći i uglavnom se prodaju u većim količinama. U mom receptu ja sam se odlučio za prah varijantu, jer je većini dostupna, a i cena im je povoljnija. Par pravila koje treba znati o želatinu su: 1. Uvek precizno meriti količinu određenu u receptu! Kašičice, kesice, količina listova nisu adekvatna merenja jer se ista razlikuju od proizvođača do proizvođača. Uvek meriti želatin u gramima, nebi li uvek ostvarili iste rezultate. I najmanja greška u merenju želatina može izazvati da vaša Panna Cotta bude ili supa, ili guma. 2. Bloom je naziv postupka u kome se želatin ´nabubri´ u hladnoj tečnosti pre nego što se otopi. Pri topljenju nikako preći temperaturu od 60°C, u kom slučaju želatin gubi svoju sposobnost zgušnjavanja. Uvek je poželjno imati kuhinjiski toplomer pri ruci, nebi li ostvarili precizne rezultate. 3. Želatin nikako zamrzavati. 4. Kloniti se mešanja želatina sa svežim voćem koje sadrži enzim Bromelain, jer će isti sprečiti želatin da se zgruša. Voće koje sadrži ovaj enzim su: ananas, kivi, papaja, đumbir, mango, smokve i guava. 5. Želatinu je potrebno oko 12-24 sata da u potpunosti zgruša tečnost u frižideru i 24-48 sati na sobnoj temperaturi, zato budite strpljivi. Ja vam savetujem da Panna Cottu odložite u frižideru, nebi li izbegli kvarenje proizvoda. 6. Na tržištu se može naći takozvani ´vegetarijanski želatin´, što u suštini nije želatin već agar agar, zgušnjivač poreklom iz Kine koji se spravi od morskih algi. Ovo je potpuno drugačija substanca sa različitom jačinom, načinom kuvanja i krajnjim rezultatom. Ovo nije adekvatna zamena za recepte koji zovu za želatin!


Ingredients

Panna Cotta
1/2mahune vanile
375 mlslatke pavlake
50 gšećera (ili domaćeg vanila šećera)
125 mlpunomasnog mleka
4 gželatina u prahu
Sos od kupina i đumbira:
100 gšećera
100 mlvode
20 gnaribanog svežeg đumbira
naribana korica 1 limina
1 prstohvatsoli i bibera
150 gkupina

Method

1

Panna Cotta:

2

Polovinu mahune raseći uzduž, istrugati semenke, sjediniti sa slatkom pavlakom i šećerom, pa dovesti do vrenja, isključiti, poklopiti i ostaviti sa strane da se u potpunosti ohladi (na ovaj način ćemo otopiti šećer i slatka pavlaka će upiti opojnu aromu vanile). Ukloniti mahunu, oprati, osušiti i dodati u vasu teglicu sa šećerom, nikako baciti.

3

Bloom želatin u hladnom mleku (koje smo usuli u širu posudu koja će nam dati što veću površinu) tako što ćemo ga lagano posuti po površini mleka i odložiti sa strane 10-ak min. Za to vreme, sa strane u većoj posudi sjediniti led i hladnu vodu koju ćemo iskoristit za hlađenje Panna Cotta smese.

4

Nakon 10-ak min zagrejati slatku pavlaku do 55°C, pa lagano sjediniti sa mlekom uz neprestano mešanje, nebi li otopili želatin i u potpunosti sjedinili sa tečnosti. Zatim tu smesu naneti nad ledenom vodom i uz neprestano, lagano mešanje ohladiti do 10°C (ovaj korak je presudan za kremastu teskturu ovog laganog pudinga). Ravnomerno rasporediti smesu u odgovarajuće posudice po želji (šolje, čaše, modle za puding...) i odložiti u frižider na najmanje 12 sati, mada je 24 sata još bolja opcija.

5

Pre posluživanja oštrim nožem odvojiti ivice Panna Cotte od stanica posude pa lagano izvrnuti na tanjir. Služiti uz bobicasto voće u pikantnom sosu od kupina ili đumbira.

6

Sos od kupina i đumbira:

7

Sve sjediniti u manjoj šerpi, pa na srednjoj temperaturi dovesti do vrenja, smanjiti na laganu vatru i kuvati 10-ak min ili dok kupine ne omekšaju. Prohladiti, ispasirati i procediti kroz sitnu cediljku nebi li otklonili semenke. Sos u podpunosti ohladiti dok ne dobijemo gušću tečnost koja podseća na sirup. Poslužiti uz voće kao što su jagode, maline, višnje, trešnje, borovnica, ili same kupine.


People who like this recipe

  • jellen

Comments

arbourlake - Sep 4, 2010.
Šta je djumbir?

ANADALS - Sep 4, 2010.
djumbir je na engleskom =GINGER

arbourlake - Sep 5, 2010.

Hvala kuvar Mica,na objašnjenju.

- Sep 5, 2010.
djumbir , i ja cem pitam šta ti je to? ingwer ili?

ANADALS - Sep 8, 2010.
već mi se smucilo gledati isti recept skoro nedelju dana, zapamtila sam ga napamet.

arbourlake - Sep 9, 2010.

Hocete li drzati ovu Panna Cottu ovde, do Christmas-A????




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…