Sremska česnica

Date: Jan 4, 2013. | Category: Desserts | Cuisine: Serbian


Kristina Karanović (posetilac)

Zooom
Lenten

Skill Level

easy

Easy

Total Time

30 minutes

Rating

Thanks!

Click to rate

Introduction

"Ja sam mali Iva trčim preko njiva, njiva se zeleni, gazda se veseli, daj gazda ora, vina i rakije, evo Božić pred kapije. " Ovu i mnoge druge pesmice, mali korinđaši tokom Badnje večeri, tradicionalno će recitovati domaćinima kucajući od vrata do vrata u svojoj i okolnim ulicama, gde će ih s osmehom, korpama prepunih oraha i jabuka, sitnim novčanicama i bombonama darivati domaćini. Badnjim danom započinju i božićni običaji. Tog dana i u vreme božićnih praznika mesi se hleb, pravi se česnica, dočekuje se položajnik. Kuća se posipa žitom i slamom, unosi se badnjak u kuću. Tog dana se niko u kući ne sme zavaditi. Svaka domaćica koja drži do kuće, tog dana mora nešto novo kupiti za "kujnu" kako bi se ponovila za Božić. U toj novoj posudi treba spraviti česnicu koja je simbol zdravlja i sreće ukućana, simbol rodne godine i simbol opšteg blagostanja porodice. Ovo je pravi sremački recept za Božićnu česnicu, srpski kolač koji se peče na sam dan Božića.


Ingredients

1paket tankih kora
300 gmlevenih oraha
100 gsuvog grožđa
100 gšećera
malotopljenog tečnog meda
jedandukat (ili neki vredniji novčić)

Method

1

Sve sastojke (osim kora) pomešati u jednu šerpicu.

2

Pouljiti tepsiju, a zatim ređati: red kora, pa sunuti malo ulja, pa fil, pa sunuti malo meda i tako sve dok se ne potroši.

3

Običaj je da se unutra ubaci i jedan dukat ili neki vredniji novčić (naravno dobro opran).

4

Odozgo premazati uljem i vodom.

5

Prekriti masnim papirom da ne požuti i peći oko 20 min.na 200°C na samo Božićno jutro.

6

Kad se ispeče prekriti krpom i (iako je nezgodno, ali takav je običaj) kada se okupe svi ukućani, domaćin treba da lomi česnicu kidajući parče po parče: prvo parče Bogu, drugo položajniku, a treće prolazniku.

7

I onda ide tradicionalno traženje dukata!

8

Ko nađe, imaće rodnu i uspešnu godinu.

9

Tako kaže predanje.


People who like this recipe

  • Svetla
  • Bane-san
  • gordanaap
  • zemunka
  • Jelena76
  • Astal

Comments

highlanderka - Nov 30, 2007.
Hvala Bogu i Bozicu, napokon neko ko pravi istu cesnicu kao mi, u Banatu! Godinama istrazujem zašto moja porodica sa mamine strane, banacani, prave cesnicu sasvim drugacije, svuda sam kao cesnice vidjala obične pogace. Za razliku od Vase, moji su pravili a i ja svih ovih godina, cesnicu sa filom od: maka, rendanih jabuka, seckanih oraha, smokava i suvog grozdja. Zalivanjem mlekom i medom je kao i kod vas. Mi cesnicu ne lomimo već je, nakon kadjenja, secemo sa namenjivanjem kao i kod Vas i, naravno, sa mudrim podmetanjem parice onom clanu porodice pred kojim je zahtevna godina. Eto, konacno mi je srce na mestu, ništa ne radim mimo sveta. Jedino mi nikako nije jasno od kud Sremacka cesnica kod mojih u Banatu. Imam slike 6 generacija u nazad i puno podataka i niko nikad nije imao veze sa Sremom. Sve najbolje i pozdrav iz ravnog Banata

Marina_Ri - Nov 30, 2007.
Prekrasan običaj!!

leilani - Nov 30, 2007.
Obicaji, obicaji...super je upoznati nove...eto recimo mi imamo slično nešto kao ovaj recept ali se to pravi za Badnje vece (jer je posno) a na sam Bozic je cesnica (pogaca) :)))

Kako bilo - ja iskreno jedva cekam Bozic - najljepsi dio godine :))))

Pozdrav!!!

suskam_po_coskovima - Dec 3, 2007.
highlanderka (pletilja),razlike između cesnica:

U vezi toga kakva se cesnica gde pravi, dakle vi pravite u Banatu istu kao i mi u Sremu. Jedno vreme sam se podobno raspitivala o tome, zašto se cesnica pravi drugacije u raznim krajevima- odgovor je jednostavan.

To kakva se pravi cesnica u našim krajevima objašnjava se time sto su ovo bili bogatiji krajevi, i cesnica je bila odraz imucnosti porodice. Dakle, u vreme kada su orasi bili skupi (ah, i sad su), suvo grozdje se teško nalazilo i po velikoj ceni, i med naravno nikad nije bio jeftin.

Cesnica kao pogaca je bila karakteristicna za Srbe iz Like i Dalmacije, zatim i za juznu Srbiju i Kosovo, upravo iz razloga sto su vise bili zahvatani krizama i ratovima, i imali su losije uslove zivota od nas na severu. I eto tako, sve u svemu, to je prica oko cesnica :)

PeraPeric - Jan 5, 2008.
Jeste, susumigo, objašnjenje ti zvuci logicno i slaze se sa mojim familijarnim iskustvom.

Moja je baka iz Juzne Srbje, i kod nas je cesnica uvek bila samo obična (pa još posna) pogaca sa paricom - mama je utiskivala onaj crkveni zig na sredinu, pa je pogaca „tajanstveno” izgledala. Mi smo je lomili, prva tri dela su se namenjivala Hristu, Bogorodici i putniku-namerniku, tim redom, pa onda svakom od ukucana. Za nas, decu, bila je prava tragedija ako bi neko od one tri „zamišljene” licnosti dobio paricu - za mamu i tatu je još i bilo u redu, ali hajde shvati da paricu dobija neko kog tu uopste nema (šta da se radi, dalje od obicaja se za nas klince nije zalepilo)...

Pirot - Jan 7, 2008.
Moja majka je pirocanka. I ako smo živeli u beogradu ona je uvek pravila posnu pogacu i posnu pitu od kiselog kupusa. A moj muž bosanac on je govorio o cesnici ali nešto sasvim razlicito od onog sto sam ja znala.

srculence11 - Jan 7, 2008.
suskam_po_coskovima (susumiga)Treba procitati bibliju treba upitati popa i oni koji znaju zašto se pravi cesnica zašto je to pogaca. To nema nikakve veze sa tvojim objašnjenjem bogati i siromasni.Ta tvoja cesnica se pravi na Badnjicu u mom kraju samo se zaljeva sa jabukovim pekmezom, I mi to zovemo gibanica. Seti se Poslednje vecere i biće ti jasno zašto bas pogaca seti se da se da se jedna pogaca kida i apostoli uzimaju komadic po komadic,A o bogatstvu nema veze. Pop kaže cesnica 3 svijece komad sira i badnjak su Bozic ostalo su nasi obicaji i izmišljanja. Hristos se rodi.

Ragdall - Jan 9, 2008.
Ovde nazvana Sremska Cesnica se pravi svugde u Vojvodini, ne samo u Sremu. Ja sam iz severnog Banata i obicaj je potpuno isti sa gore navedenim a isto vazi i za Backu. Zašto mi pravimo takvu cesnicu za razliku od drugih krajeva zemlje, stvarno ne znam. A nije mi toliko ni bitno;-) Koliko vidim i čujem od prijatelja velike razlike i varijacije postoje i u pogaci koju nazivaju cesnicom i koje se prave u drugim krajevima zemlje.

adrijana_23 - Jan 29, 2009.
meni isto ovo vise lici a bozicni kolac blizu sam srema al kod nas se nepravi ovako

Česnica je kolač umešen na Božić izjutra rano od brašna, izvorske vode i malo Bogojavljenske-svete vodice a u testo se utisne novčić pre nego se stavi peći. Česnica se lomi za vreme Božićnjeg ručka, odmah posle Božićnjeg kolača, kada se domaćin vrati iz crkve, svima čestita praznik sa:„Hristos se rodi!” na što mu svi odgovoraju: „Vaistinu se rodi!” U domu nastaje opšte miroboženije koje izaziva veliku radost. U toj Božićnoj radosti niko se ni na koga ne sme ljutiti. Onda domaćin svima podeli naforu i nastaje Božićni ručak koji treba da bude bogat i brižljivo pripremljen. Kao i na Badnje veče domaćin se prekrsti, zapali sveću, okadi trpezu, pročita „Oče naš…” ili otpoje „Roždestvo tvoje…” , prereže Božićni kolač, a onda uzme Česnicu, podigne je uvis u slavu novorođenog Bogomladenca, a za život i za zdravlje svih ukućana, okrene je kao slavski kolač sa svima ukućanima tri puta, prelomi preko sredine i svima prisutnima odlomi i da po jedno parče. Onaj koji u svojem delu nađe novčić smatra se srećnim pod blagoslovom Božjim te se njemu poverava početak važnih poslova u toku cele godine. Tada počinje Božićni ručak, a na trpezi se nalazi sito sa voćem, sveća, Božićni kolač, Česnica, Pečenica od koje se glava i plećka ne jedu, već se čuvaju za Novu godinu koja se zove Mali Božić ili Vasilica.

nikad nebi mi palo na pamet pisati komentare na bozic




Submit

Let me know when users post a reply
Add your own comment

More from this author...

 
 

Blogs...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…