Forums : Niš

 Comment
Laku noce Dejane
jelisaveta
(plavusa)
2009-10-01 06:46 PM
Nedavno je umro Dejan Krstovic, talentovani reziser Niskog Narodnog pozorista...
meni će ostati uvek u secanjiu po svome crnom humoru, po svojoj visprenosti i mogućnosti da „procita” ljude, po otrovnom cinizmu, a najviše po preogromnom talentu i po svojim ludim predstavama. ako još niste videli Hamlet remake i ako se još igra u Narodnom pozoristu - otidjite da vidite i videcete Deka.
deko, deko, neka ti je laka crna zemlja, nek ti je srećan veliki put, neka je ona strana bolja prema tebi od ove, neka ti sve rane koje su ti drugi a i ti sam sebi naneo, zacele. ako ima reinkarnacije - neka se rodis ko srećna osoba drugi put.
pozoriste i klub neće vise biti isti bez tebe. premijerske zurke neće zvucati isto... ljudska glupost će imati jednog kriticara manje
neka ti bog da rajsko naselje
-Elektropionir-
2009-10-24 01:12 PM
Moj šef je bio prijatelj sa Krstovićem. Pokazao sam mu ovaj tvoj tekst i rekao je da si ga vrlo lepo napisala i da si pogodila suštinu.
jelisaveta
(plavusa)
2009-10-25 02:36 AM
iz zavicaja stizu samo tuzne vesti
juče sam čula da je moja prijetaljica, mlada talentovana žena, poginula.
bila je godinu dana mladja od mene.
narichem z anjenom mladosti, za izgubljenim talentom, za decom koju nije rodila, za zivotom u kome nije stigla da uziva...
i plasi mse da ju je bolelo...
nek joj da bog pokoj i mir
JTBZ
2009-10-25 10:46 AM
Nek mu je laka zemlja!

Stvarno jako lep opis, jelisaveta. Pišes li price, pesme?

Pozdrav Elektro.
jelisaveta
(plavusa)
2009-10-26 12:09 AM
pišem mojega!
trosim dane i godine na gluposti
dobro - sad sad se bavim roditeljstvom - to je plemenit ozanimanje... i sve mi na vr' jezika da nešto napisem ... ali nikako... možda, jednog lepog dna.. ne odustajem od ideje
zao mi samo sto je povod bio ovaj
šta vi tamo radite/
tanja, kako umetnost - ima li neka web strana gde može da se vidi/naruci?
JTBZ
2009-10-27 07:16 PM
Roditeljstvo jeste plemenita disciplna, svaka cjast na podizanju nataliteta.
Ali šta ti tu meni: jednog dana... a? Uzmi misa u ruku i pisi. Nemoj me nerviras sad, poradjas se deset godina...

Sajt ima, ali neko je lenj:) da mi posalje imejl da posaljem url. neću da kažem ko je, samo ću da ga pogledam ykoso:)
-Elektropionir-
2009-10-28 05:01 PM
A je l' smem i ja da bacim adresu u zamenu za URL?
[email protected]

Kad sam sam saznao tvoje ime i prezime, Tanja (preko časopisa), pretraživao sam te preko Gugla. Ima te prilično (drago mi je), ali, nažalost, dotični URL nisam primetio.

I da se prijavim iako nisam pitan: da, pišem; prilično ozbiljno.

Sada pitanje za vas dve: čitate li nešto i šta?

Pozdravljam vas
jelisaveta
(plavusa)
2009-10-31 12:12 AM
aaaa, čitamo, mnogo, toliko da mislim da mi i to smeta da nešto nazvrljm
poslednje sam procitala:Outliers
http://www.gladwell.com/outliers/index.html
vrlo zanimljivo
non fiction
a pre toga onog dan browna i njegove masone - ništa ne propsutate
i onda neke pesme od E.E. cummings
http://en.wikipedia.org/wiki/E._E._Cummings

ovo na nagovor moje sestre koja me tera da ga prevedem jer nije preveden na srpski
opet zanimljivo mada ja nisam bas napesnjicava. još nisam ništa prevela
i onda uzedo iz biblioteke Brideshead Revisioted od Evelyn Waugh (još nisma ni otvorila - pa ne znam kakvo je - ću vam javim)
a vi ?
JednaTanjaBeliZmaj
2009-10-31 09:20 AM
Elektro
E, gugle je cudo. Čitam, pomalo. Iz strucne literature i istorije i teorije umetnosti između 7 i 20 tekstova nedeljno. Trenutno najviše na temu curating, artistic practice i exhibition making since 1960's. Hal Foster, Rosalind Kraus, Buhlo... ali P. O'Niel, Steyerl itd. Iz filosofije trenutno Kanta, Deridu, Pontija, Deluze... Iz psihologije Lacan-a, Kristevu i intenzivno Frojda. Iz knjizevnosti da navedem šta mi pravi guzvu pored kreveta: Orhan Pamuk, Miler, Bukovski, Cvetajeva. Od naših sam dobila na pozajmicu 6-7 dela Nemanje Mitrovica. Dalje pratim ekperimentalnu holandsku knjizevnost, posto na akademiji u Amsterdamu postoji odsek likovni izraz i reč, a postoji i magistarski (Sandberg). Pratim šta rade, poznajem većinu lično i tako... Eto, to bi bila uredna telegrafska predaja informacija sa moje strane.

JednaTanjaBeliZmaj
2009-10-31 09:40 AM
Zaboravila sam da navedem Djojsa, koga čitam non-stop, uglavnom po jedcnu stranicu dnevno, k'o rakijicy na prazan stomak; i strukturaliste, F. de Saussure-a itd.
-Elektropionir-
2009-10-31 05:53 PM
Svaka čast obema, a tvoj post, Tanja, podneću na uvid boljoj polovini koja je veliki čitalac i sakupljač, pa da mazne od tebe neku ideju koja se tiče filozofije i psihologije. Beletristike pored kreveta što se tiče, tu ste, vidim, skoro identične, i po izboru i po mestu gde vam stoji.

Ja redovno kupujem, redovno počinjem i redovno ne završavam ništa što načnem da čitam. Već godinama mi stoji tek otvorena „Glamurama” Bret Istona Elisa koju nikako da dohvatim i konačno dovršim. Isti je slučaj i sa prethodnom njegovom knjigom, „Američkim psihom”.

Ima tu još jedan Amerikanac, Bil Brajson, sa svojim opisom provincijalne Amerike pod imenom „Iščezli kontinent” - u originalu „The Lost Continent - Travels in Small-town America”. Čovek je loš pisac, ali opisuje skrajnutu, Bible Belt-Hillbilly Ameriku, pa mi je tema bila zanimljiva. Stigao sam otprilike do stote od preko trista strana i stao.

U memoarima Džona Lidona, pevača Sex Pistolsa i PIL-a sam dogurao do oko pedesete stranice i od tada je nisam pipnuo. Čovek je vrlo zanimljiv, vrlo otrovan, odmah se vidi, i njegova sećanja toplo preporučujem svakome koga zanimaju muzičke biografije. Knjiga se zove „Roten - zabranjeno za Irce, Crnce i pse”. Ista preporuka važi i za „Hronike” Boba Dilana.

Pre nekoliko meseci kupio sam knjigu „Gospođa tužiteljka” Karle del Ponte, o radu Tribunala u Hagu, i još je nisam započeo.

Moj prijatelj Zvonko Karanović dao mi je dve knjige trenutno popularnog ruskog pisca Ilje Stogova. Jedna se zove „mASIAfucker”, a druga „Trinaest meseci”, obe su hrvatsko izdanje. U njima pisac svedenim, žurnalističkim stilom, opisuje svoja putešestvija po krajevima bivšeg SSSR-a. Kara je vrlo zadovoljan piscem, i pošto i sam nešto piskaram, dao mi je Stogova da vidim kako je on to odradio. Ne delim isto mišljenje sa Karom. Mislim da je Stogov mogao i morao to malo pažljivije da odradi, ali preporučujem da se baci pogled na njegove tekstove.

Zvonku je nedavno iz štampe izašao treći roman „Tri slike pobede”. Moj drug je stekao ime u poeziji, a sada se polako razvija u značajnog srpskog proznog pisca. Mislim da je suvišno pominjati da ga treba čitati.

Njegov i moj dobar prijatelj, Dejan Stojiljković - Deksa, urednik niškog univerzitetskog časopisa „Pressing”, dobio je nagradu „Miloš Crnjanski” za svoj roman „Konstantinovo raskršće”. Svima nam je drago zbog toga. Niš po meni zaslužuje mnogo veći značaj i prisutnost ne samo u srpskoj, nego i u balkanskoj književnosti, i mislim da ga radovi prvo Ćire, a sada i Kare i Dekse, polako dovode na poziciju koju zaslužuje.
jelisaveta
(plavusa)
2009-11-01 03:11 PM
drago mi je sto je ovo zapisano pa da mogu da se vratim i da se podsetim preporuka.
htela sam još onomad, al zaboravih da napisem neke stvari koje sam naucila iz ovog outliers - prvo o psihologiji casti i kako je to jedna za..ana stvar i kako može da te, znamo svi, unisti.
a teorija je da su brdjani naročito njoj skloni jer ratari, ravnicari su upuceni jedni na druge u međuljudske odnose cuvaju i neguju. bridjanin je stocar, sam sa sobom i svojim malom. ratar mirno spava - letinu (zivot) mu ne mogu tek tako oduzeti preko noći brdjanin nema taj luksuz...
i tako se razvija ta teorija - vrlo zanimljiva
a onda isto covek piše o tome kako da bi u nečemu postao master moras da ulozis 10 000 sati vezbe.
talenat, shmalenat - al 10 000 sati vezbe su svim virtuozima ( u bilo kojoj disciplini ) zajednicki...
dosta zanimljivo
bitlsi koji su svirali u hamburgu na početku karijere - zanimljiva prica

procitajte
sad me zvao neki poznanik na nešto veceras:
www.nakedbattle.com
cek da vidim šta je to na webu
pozdrav
JednaTanjaBeliZmaj
2009-11-03 06:06 PM
jelisaveta
Hvala na preporuci!
Outliers je zanimljiva polazna tacka za istrazivanje. Kako je sprovedeno i napisano, ne znam, nisam citala, ovaj pisac malo naginje na popularizam, bigaje, nije isto pisanje clanaka po novinama i roman/prozu/akademski rad. Poziva se i na Frojd-a sto nije loše:))

Elektro
Nisam znala da se bavis pisanjem.:)

Karlu del Ponte definitivno na srpskom planiram da čitam, iz vise razloga.

Niska scena je definitivno u zaletu, mislim da ima tu još nekoliko pisaca i poeta koje nisi pomenuo a koji definitivno to zasluzuju. Ciric je čini mi se ozbiljan lik. Deksino nisam citala bas ništa:(
Karanovic mi je poslao po nekome Vise od Nule. Kad smo se sreli pre par godina rekao mi je da sam ga nešto malo inspirisala za to delo, ali za ozbiljniji razgovor nismo imali vremena jer sam ja već sutradan kretala nazad za Holandiju, a i on je bio malo, da tako kažem, Dionizijski raspoložen:) to vece.

Kad dodjem u Nis ne znam gde ću pre: do knjizare ili na standove second hand knjiga.

Dalje me zanima stanje na nacionalnoj i Niskoj sceni kako u literarnom smislu tako i što se tiče politike: kako se pisci opredeljuju za politicke stranke, zašto itd.

Inače se trudim da o sebi iznosim sto manje podataka na sc, pored mnogo lepih imam na zalost i losa iskustva sa posetiocima ovog sajta (na drugim sub-forumima), tako da neću da ostavljam linkove ovde.:(

Pozdrav,
T

jelisaveta
(plavusa)
2009-11-04 01:39 AM
ajde nemoj da si paranoja! privatnost i onako više ne postoji a ako se ja pitam - precenjena je
dionizijski raspoložen! izraz ulazi u moj svakodnevni vokabular - uz tvoju dozvolu - pomenucu uvek - sto kaže moja drugarica T, tako da su autorska prava tvoja.
ja tako pocnem da čitam domaću literaturu pa se iznerviram - posebno ako mi do ruku dopadne neka zenska spisateljica.
eva ras nije bila bas potpuno losa. dapache - tako se nekako prisecam još od pre 5 god. dobro jes da nije iz nisa nego mi pade na pamet da je pomenem
a magicni cira - njega sam vidjala onomad kad sam bila - po grad se seta - nonstop
on je pa lik postao, odistinski
mada - postujem!
niska spisateljska scena mnogo testosteronska - sve neki ...ci ( ne cenzurisite ovo je opravdano upotrevbljena zbirna imenica)...
najbolje sto sma iz nisa skoro procitala su price i pesme koje je napisala moja sestra - nisam pristrasna. zbirka izasla pod nazivom devojacke price
eto to
JednaTanjaBeliZmaj
2009-11-05 05:23 PM
jelisaveta
Scena prepuna testosterona? - lep opis.:)
Volela bih da procitam knjigu tvoje sestre,

Nije privatnost nešto aprstraktno na sc-u. Piše ti gore. Nemam vise potrebe da cakulam o tome, niti ću da promenim stav po tom pitanju, tako da te molim da zavrsimo razgovor o tome.

Elektro
Bila sam jako umorna kad sam pisala prethodni tekst (valjda oko 2-3 nocu) tako da je „definitivno” definitivno:) postalo lajt-motiv teksta, ali nije to bitno...
jelisaveta
(plavusa)
2009-11-06 11:38 AM
ma ne se izvinjavaj!
sve je u redu...
osvanuo je petak - kao predigra za ludo bizi vikend
sutra nekakav vasar u mrvinoj skoli na kome moram da ucestvujem! a u nedelju slava mi je slaviti se mooooraaaa.
izvolte! oko 7 PM na vecerinku
pozdrav
PS T ima li te na FB?
JednaTanjaBeliZmaj
2009-11-06 02:13 PM
jelisaveta
:-)
E hvala na pozivu, dolazim hhahh.
Ima me mada nemam vremna mnogo za to.
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.