Forums : Niš

 Comment
Ko želi da vidi Medijanu izbliza?
medianka
2009-04-15 11:38 AM
U Nišu se nalazi arheološko istorijski objekat koji se datira iz V veka. Car Konstantin koji je veći deo života proveo u Naisus-u, u njegovu čast Niš slavi 3 juna.

http://www.youtube.com/watch?v=KNUpN7OZrg0&feature=channel_page
medianka
2009-04-15 11:42 AM
Izvinite što je uvod kratak, pokušaću da nađem vremena da pružim više informacija. I još, greška u pisanju, ne iz V veka, nego IV vek.
slavko_beogradmalac
2009-04-15 11:55 AM

Ja bih voleo da je vidim,ali jer ima neka koja će mi to i objasni?
Slab sam sas bio iz istoriju be.:) a'jd pa tako
medianka
2009-04-15 12:00 PM
A be, komšijo, zamisli me pravu Nišlijku a nikad poseti Medijanu :))))

Da te pozdravim i cmoknem, budi mi čio i zdrav...ajd' pa tako.
slavko_beogradmalac
2009-04-15 12:06 PM

Mori komsike će se ljubimo,nego će mi pokazujes medijanu i okolinu.:)
Da si mi ziva i zdrava pa se vidimo na leto,razbra me ne li?.:) ajd pa polako
jelisaveta
(plavusa)
2009-04-15 01:09 PM
znaš li da nikad nisam bila, ni u cele kulu, ni u niski muzej... al sam konc logor posecivala svake skolkse godine na 12 februar i naravno - kros na bubanj.
od nisku istoriju vidla sam još i tvrdjavu - svako cose
i to je to
moracu kad odem ponovo da posetim ta mesta - blamaga!
temerinac
(moler)
2009-04-15 04:37 PM
sa cime to nis ima da se pohvali sa neke gluposti,kog to privlaci iz inostranstva.niko u evropi nije ni čuo za vas grad.
medianac
(vozac autobusa)
2009-04-16 02:05 AM
a be temerinac. koje se cackas u nisku temu u glavu te seljacku i madjarsku iskecam.nisi ni čuo jer to vas madjari nebi trebalo da opterecuje. zato si sedi tamo i ne arci vreme na nas od juznu prugu ( o izvini ti i to neznas šta i gde je) nislije. begaj po vasi madjarski sajtovi pa se kaci sas nji. ajd pa oprem dobro na teb i tvoji iz vojvodinu!
medianka
2009-04-16 07:20 AM
Nalazište Medijana u Nišu do sada je bilo poznato kao rodno mesto cara Konstantina, vladara koji je hrišćanstvo proglasio zvaničnom religijom Rimskog carstva.

Tokom Konstantinovih čestih boravaka na Balkanu Naisus (tadašnji Niš) je postao važan grad sa velikom carskom rezidencijom. Najpoznatije i najotmenije njegovo predgrađe bila je Medijana, na kojoj je Konstantin izgradio veliki ekonomski kompleks sa nizom luksuznih vila. Do danas je otkriveno oko osamdeset građevina antičke Medijane, koju najviše krase bogati i dobro očuvani mozaici.

Muzejske postavke sa staklenim vitrinama i izloženim eksponatima, prema rečima stručnjaka, polako odlaze u istoriju. Parkovi na autentičnim lokacijama sigurno predstavljaju budućnost turizma, ali je njihova izgradnja daleko od mogućnosti lokalnih sredina.

Ali su nedavno arheolozi pronašli i ostatke praistorije. Sa desne strane puta Niš-Niška banja arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika otkrili su ostatke praistorije iz srednjeg neolita (5. milenijum p.n.e.) i ostatke iz perioda drugog milenijuma pre naše ere (13-14. vek.p.n.e.). Arheolozi tvrde da se radi o značajnom otkriću koje pruža nove podatke o periodu rane metalurgije gvožđa iz doba praistorije na prostoru centralnog Balkana.
medianka
2009-04-16 07:29 AM
@Jelisaveta, baš tako, ja posetila više puta Ćele Kulu. Ne bih da pričam o prvom utisku, a posle to navikneš. Takođe posetila Čegar. Videću za Narodni muzej, ako je ulaznica skupa, onda ništa. Na Bubnju sigurna sam da smo svi tu sastali i sreli :)

@Slavče, bliži se leto i brojim dane :)))) Budi mi pozdravljen, ajd' pa tako...

@Imenjače, ignoriši ovog Mađara, mora da je imao jedinicu iz istorije i ponavljao.
dst
(Šopski Srbin)
2009-04-16 10:42 AM
Ево Вам доказа, колико Нишлије заиста знају о том цару, који им је и градска слава...

http://i39.tinypic.com/o6lnjt.jpg
temerinac
(moler)
2009-04-16 12:54 PM
pozdrav od temerinaca,madjarska istorija kaže da su madjari pod vodstvom generala istvana odbranile nis od najezde turaka.te da su ih daleko odbacile na kosovo,to bilo 1453godine.moram da se ubacujem jer tu kod vaszivim,
vocko
2009-04-16 01:40 PM
eee bruke jedne. nislije a nisu obisli glavna istorijska mesta u nisu i oko njega.
jedna ispravka medijanke. ne može da konstantin bude rođen s početka četvrtog veka (i umre u istom) a da vikendica velikoga koleta za koga se vezuju mnoge bajcice datira iz petog veka. pomesala si ti nešto tu ovce ili koze
bata kole je (velika istina) bio veliki obozavalac dobre kapljice. možda i jedan od prvih koji je gajio grojze i vinovu lozu po nish i okolinu. prvi i jedini bog dugo mu je bio bakus. uostalom kao i gomili nislija vekovima pre velikog koleta i vekovima posle. aj' pa tako
PScott
(novinar)
2009-04-16 05:57 PM
Kuj be to proziva Bata-Kole i za kakvo?

Римски цар Флавије Валерије Константин (лат: Flavius Valerius Constantinus), познатији као Константин I Велики (306-337), спада у најужи круг владара, државника и верских вођа који су одредили судбину Европе. Као реформатор спровео је читав низ важних реформи на пољу администрације и војске које су оснажиле Римско царство, уздрмано великом кризом 3. века. Као први римски владар који је пригрлио хришћанство, дотад веру прогоњене мањине, Константин је покренуо христијанизацију Царства и узрастање хришћанства у доминатну веру тадашњег цивилизованог света...

...Константин се родио између 271. и 273. године, 27. фебруара, у римском граду Наису (Naissus) тј. данашњем Нишу, у провинцији Горња Мезија (Moesia Superior). Отац му је био Констанције Хлор, у то време римски официр високог ранга, а мајка Јелена, жена скромног порекла, по некима гостионичарева кћи...

...Милански едикт је законски акт који је донео цар Константин Велики, а којим је проглашена верска равноправност и престанак гоњења хришћана које је трајало три стотине година. Проглашен је у Медиолану (данашњи Милано) 313. године. Њиме хришћанство није постало државна религија, нити је било привилеговано, али им је дозвољено да могу јавно да исповедају своју веру а да за то не сносе никакве последице...

...Константин је преминуо у близини Никомедије 22. маја 337...

...Српска православна црква слави га 21. маја по црквеном, а 3. јуна по грегоријанском календару.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD
vocko
2009-04-16 06:18 PM
fala na podatci bata kole
mrzelo me da ga googlam a onako iz glupache po setjanju odvalih da je kole bitisao s pochetka chetvrtog veka (i sladio se plemenkom i ostalim vinima)
Ostrosski
(skydiver)
2009-04-21 03:22 AM
U moje selo, svi znaju ko je Car Konstantin (Constantine the Great)! Toliko sam puta ispriccao priccu o bulevarskom Imperatoru, ovim neupucenim amerima, da sam se tehniccki potkovao ssto kazze nas dragi nam Zvonko Mihajlovski. Dodusse, lazzem kad kazzem da se radi na izradi mega-statue njegovog lika na ulazu u Nis, ali sve u nadi da će jednog dana i da se izrealizuje... Bilo bi za Toponicu...
medianka
2009-04-21 12:54 PM

Sjaj vizantijske umetnosti
Izložba „Vizantija 330-1453” u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu
Sjaj vizantijske umetnosti
Ikona arhanđela Mihaila iz 12. veka (Foto Karl de Suza)

Specijalno za „Politiku”
London – U londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti otvorena je spektakularna izložba „Vizantija 330-1453”, na kojoj je predstavljeno više od tri stotine eksponata vizantijske umetnosti – ikone, minijaturni mozaici,fragmenti i kopije fresaka, brojni radovi u slonovači, emajlu,zlatu i srebru.U pripremanju i organizaciji izložbe učestvovalo je osamdeset pet kulturnih institucija širom sveta, uključujući i naš Narodni muzej, Muzej primenjene umetnosti i Galeriju fresaka u Beogradu.

Izložba pod pokroviteljstvom princa od Velsa, čestog posetioca Svete Gore i dobrotvora koji je uložio pozamašna sredstva za obnovu mnogih pravoslavnih hramova u svetu, naišla je na ogromno interesovanje i u štampi je okarakterisana kao „izložba koja proširuje svest i vidike”. Vekovima u zapadnom svetu, naime, vlada gruba predrasuda o vremenu Vizantijskog carstva kao o mračnom periodu ljudske istorije, te je i sama reč „vizantijski” u engleskom jezikupostala sinonim za nešto opskurno, tiraniju, zaveru i dogmatizam. Tome su doprineli mnogi zapadni istoričari poput Gibona ili okorelog ateiste, pisca Voltera. Srećom, danas, kako u uvodu luksuznog kataloga izložbe piše čuveni vizantolog Siril Mango – „Ono što se nekad zvalo dobom sujeverja, danas se naziva dobom duhovnosti”.

Kroz tematske odeljke slikovito je „dočarana hronološka progresija dometa, snage i dugovečnosti umetničkog stvaralaštva vizantijskog carstva, počevši od osnivanja Konstantinopolja pa do osvajanja grada od strane otomanske vojske predvođene Mehmedom II.”Iako se car Konstantin, navodno, krstio tek na samrtnoj postelji on je utemeljivač hrišćanstva kao državne religije.Na izložbi jeprikazan u mnogim medijima(kao ratnik, na„beogradskoj”kameji iz IV veka) a, s razlogom čuvena, bronzana glava iz beogradskog Narodnog muzeja u vitrini zauzima mesto u jednoj od centralnih prostorija.

Rimski car Konstantin Velikije 330. godine, osnivanjemKonstantinopolja, preneo vlast u novi centar na Bosforu. Vizantijsko carstvo se prostiralo preko tri kontinenta (Evrope,Azije i Afrike) i predstavljalo je most između Istoka i Zapada. Postojalo je sve do pada Konstantinopolja pod tursku vlast 1453. godine. Od samog početka bilo je to kosmopolitsko društvo koje ne samo da je sačuvalo naučno i literarno nasleđe antičke Grčke već je apsorbovalo i kvalitete i tradicije naroda Azije.

Konstantinopolj, centar političke vlasti i aktivnosti, na svakom koraku je plenio raskoši i obeležjima moći cara i Pravoslavne crkve, dve institucije neraskidivo vezane kroz čitavu istoriju Vizantije. Zlatni novčići, izloženi na ovoj izložbi – na jednoj strani imaju lik Hrista (nebeskog vladara) a na drugoj lik cara (zemaljskog vladara). Ova „direktna” veza se potencira gotovo na svim predmetima a izvanredan primer toga je u slonovači izrezbareni arhanđel koji drži u rukama carske insignije, urađen na početku VI veka. Pretpostavlja se da je pripadao caru Justinijanu i bio deo diptiha. Na izgubljenom delu najverovatnije se nalazio car, spreman da od arhanđela primi atribute zemaljske vlasti.

Ikona, materijalni objekat duhovne lepote, čudesni posrednik između čoveka i nebesa, imala je centralno mesto u svakodnevnom životu Vizantije. Na izložbi, koncipiranoj u karakterističnim bojama Vizantije – plavoj i purpurnoj, doduše bez dovoljno zlatne – ikone su zastupljene u velikom broju i stilu. Od svojih preteča – fajumskih portreta, najranijih primera iz VI veka u enkaustici s predstavom Bogorodice s Hristom, čitave sobe sa ikonama iz manastira Svete Katarine na Sinaju među kojima je i čuvena „Lestvica” sv. Jovana Lestvičnika, kloazone plaketa u zlatu i emajlu sa Jovanom Krstiteljem, arhanđelima Mihailom i Gavrilom iz XI veka (Narodni muzej u Beogradu) pa do ikona iz XIV i XV veka, među kojima se nalaze predstave Hrista Pantokratora, Bogorodice, Blagovesti, Anastasisa iz Galerije u Ohridu ili izvanredno urađenog Svetog Dimitrija sa Svete Gore koji je, inače, u vlasništvu Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Identično osećanje direktnog kontakta sa Bogom kroz predstave Hrista, Bogorodice i brojnih svetitelja nadahnjivalo je majstore veličanstvenih crkvenih mozaika ali i minuciozno rađenih kadionica,relikvijara, putira za pričešće,krstova u zlatu i srebru, gema i kameja.Osećanjem strahopoštovanja i zahvalnosti vodio se bez sumnje i srpski vlastelin Nikola Rodop, kao i majstor koji je po njegovoj narudžbini izradio dva bronzana zvona 1432. godine(vlasništvo Muzeja primenjene umetnosti i Pećke patrijaršije). Na jednom od njih ugravirana je predstava Svetog Nikole a na drugom Bogorodice, ispod kojih se, u oba slučaja, nalaze ktitorski zapisi. Sačuvana zvona predstavljaju kuriozitet jer su, po osvajanju, Turci zabranili njihovu upotrebu a svako pronađeno zvono je topljeno i pretakano u oružje.

Među pozajmljenim eksponatima iz Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, pored prethodno navedenih, nalaze se još i vizantijski paradni mač s kraja XIV veka, s ugraviranom molitvom i majušnom predstavom Bogorodice i virtuozno izrađena bronzana kadionica iz XIV veka. Treba, takođe, istaći da su u organizovanju izložbe kao i pripremi jedinica kataloga učestvovali i naši brojni stručnjaci.

Jedina slabost izložbe tiče se konteksta u kojem su se objekti našli. Ikone i liturgijski objekti, koji su deo živih pravoslavnih rituala, deluju izmešteno na panoima i u vitrinama pod direktnim muzejskim svetlom koje ne može da simulira treperenje kandila. Misterija transcendentalne lepote kojom zrače, međutim,neporecivo pleni i van zidova hrama.

Izložba, koja je otvorena 25. oktobra, trajaće do 22.marta iduće godine.

Slavka Jovanović

--------------------------------------------------------------

Više od 100.000 posetilaca

Pozajmicu iz Srbije iz zbirki Narodnog muzeja za izložbu „Vizantija 330-1453” čini 29 umetničkih dela i predmeta (24 iz Narodnog muzeja u Beogradu, pet iz Muzeja primenjene umetnosti). Kako je reč o izboru remek-dela od velikog istorijskog značaja, oni na najbolji način predstavljaju zbirke Narodnog muzeja u Beogradu i kulturnu baštinu Srbije. Narodni muzej je zastupljen delima srpske i vizantijske umetnosti od kasne antike do kasne Vizantije, među kojima izdvajamo Glavu cara Konstantina, Beogradsku kameju, Prsten kraljice Teodore, Tanjir caraDušana, Odeždu bugarskog cara Ivana Aleksandra (1331-71), ukrašenu zlatovezom.

Činjenica da je izložbu „Vizantija 330-1453”do sada videlo više od 100.000 posetilaca govori kako o kvalitetu ove izložbe i izuzetnoj zainteresovanosti publike za drevno Vizantijsko carstvo tako i o mogućnostima uspešne prezentacije naše nacionalne baštine kroz aktivnu međunarodnu saradnju, kažu u Narodnom muzeju u Beogradu.
medianka
2009-04-21 12:56 PM
Sudeći po novinskom članku o izložbi u Londonu, trebalo bi snimati film o njemu.
jelisaveta
(plavusa)
2009-04-24 05:37 PM
oprosticete mi nisam procitala ovaj clanak - mnogo je dugacak, obecavam da ću da procitam čim uvatim sansu
sad samo da iskoristim priliku da se zapanjim i zabezeknem sto nam se ostroski vratio i javio
i da ga pozdravim i poželim mu da si više ne ide od nas
hip hip ura ! tri puta
javi šta ima kod tebe i šta te to zadrxzavalo svih ovih meseci i kralo te od nas
živeli nislije gde god da ste, a i ostali narodi i narodnosti
Kameni64
2009-05-17 10:20 AM
U Nisu sam 22.23.05., pa ako želiš da mi budes vodic, javi se na [email protected]
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.