Forums : Austrija

 Comment
Rot-Weiß-Rot karte
stefanl
2017-04-28 03:44 PM
Ovim svojim tekstom hteo bih da pomognem i pružim neke informacije drugim ljudima koji nameravaju da apliciraju za RWR(Rot-Weiß-Rot) kartu i Aufenthaltskart-u.
Ja sam aplicirao za obe karte i stekao neko iskustvo koje želim da podelim sa vama koji imate nameru da uradite isto.

Rot-Weiß-Rot karte (RWR karta)
RWR karta je radna i boravična dozvola koja vam omogućava da živite i radite u Austriji samo godinu dana i to samo kod tog poslodavca preko koga ste i dobili RWR kartu. Ukoliko dobijete otkaz imate mesec dana da nađetedrugog poslodavca i na neki način ponovo aplicirate kako bi mogli da ostanete u Austriji. U suprotnom morate napustiti zemlju.
Informacije o tome šta vam je potrebno možete naći na zvaničnom sajtu za migraciju u Austriji.
http://www.migration.gv.at/en/types-of-immigration/permanent-immigration/
Kao što vidite postoji 5 različitih grupa za koje je moguće aplicirati:
- Visoko obrazovana radna snaga
- Kvalifikovani radnici sa deficitarnim zanimanjima
- Ostala ključna radna snaga
- Studenti
- Samozaposleni
Za svaku od tih grupa postoji različita tabela sa mogućim poenima koje možete sakupiti. Svaka od ovih grupa zahteva različit broj minimalnih poena koje je potrebno da sakupite kako bi vam odobrili RWR katru.
Ja sam aplicirao kao visoko obrazovana radna snaga (IT struka) i za to mi je bilo potrebno da imam minimum 70 poena.
http://www.migration.gv.at/en/types-of-immigration/permanent-immigration-red-white-red-card/very-highly-qua... d-workers.html
Ja sam izračunao da mogu da imam 71 poen što bi bilo dovoljno da dobijem RWR kartu.
30 poena na osnovu završenog fakulteta iz MINT oblasti (proveru da li je vaš fakultet priznat i da li ima status H+ možete pronaći na: http://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html
), na osnovu 7 godina radnog iskustva imao sam 16 poena, 10 poena na osnovu poznavanja jezika (dovoljan je samo A2 nivo engleskog ili nemačkog jezika) i 15 poena na osnogu starosnih godina, znači ukupno 71.
Sve ovo deluje vrlo lako i jednostavno, ali je u praksi situacija potpuno drugačija.
Najteži deo je naći poslodavca koji će vam ponutiti posao tj. radni ugovor (npr. Dienstvertrag). Potrebna vam je još i izjava poslodavca(Arbeitgebererklaerung - http://www.migration.gv.at/fileadmin/downloads/formulare/Arbeitgebererklaerung.pdf
)
Druga stvar koju morate da imate prilikom apliciranja je ugovor o iznajmljenom stanu minimum na godinu dana izdat od vlasnika stana( Wohnrechtsvereinbarung - https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/bmeia/media/Vertretungsbehoerden/Paris/KONSULARISCHES/Wohnrechtsvereinbaru ng.pdf )
Potrebno je da položite i jezik na nekom od svetski priznatih testova. Ja sam polagao IELTS test u Beogradu. Cena polaganja je bila oko 200€. Test je trajao 3 sata i 20 minuta(slušanje, čitanje, pisanje i konverzacija).Potrebno je da se prijavite par meseci ranije. Ja bih vam pre preporučio da polažete (u slučaju Engleskog jezika) Cambridge test https://www.britishcouncil.rs/en/exam/cambridge jer možete birati polaganje samo za A2 nivo i skoro je duplo jeftiniji. Meni nije odgovaralo zbog termina, nisam se na vreme prijavio a prilično mi se žurilo. Jedina mana Cambridge testa je što se duže čeka na potvrdu o položenom testu(mislim oko 2 meseca).
Potrebno vam je još i prevedena na nemački jezik potvrda o vašem radnom iskustvu, diploma, potvrda da niste osuđivani, izvod iz matične knjige rođenih, kopija pasoša i vaša fotografija.
Kada prikupite svu potrebnu dokumentaciju, ispunite RWR formular http://www.migration.gv.at/fileadmin/downloads/formulare/2014/RWRC_-_Formular.pdf
I sve to predate u Austrijsku ambasadu u Beogradu. Beograd ništa o tome ne odlučuje, oni to šalju u glavni grad te Austrijske republike gde ste našli posao. Zatim oni šalju AMS-u (zavod za zapošljavanje u gradu gde se nalazi vaša buduća firma) deo dokumentacije koja je bitna za bodovanje.
AMS je taj koji odlučuje o vašoj dozvoli. Tačnije ako oni daju zeleno svetlo 99% dobijate dozvolu. Rok za odlučivanje je 8 nedelja. Dozvolu preuzimate u Austriji.
Ja sam sve to uredno prikupio, preveo i predao u ambasadi Austrije u Beogradu. Ispunjavao sam sve uslove I imao svu neophodnu dokumentaciju tako da pozitivan ishod njihove odluke nisam dovodio u pitanje.
Međutim tri nedelje nakon mog apliciranja, kreće bezobrazno maltretiranje od strane AMS-a.
Moj budući poslodavac iz Austrije je dobio obaveštenje od AMS da ne ispunjavam uslove jer imam svega 50 poena?! Ovo nije bila konačna odluka, to je bilo samo obaveštenje za mog poslodavca I postupak odlučivanja je još trajao. Konačnu odluku vi ustvari treba da dobijate od ambasade u Beogradu. AMS je računao 30 poena za završen fakultet, za godine starosti 15 poena I za jezik samo 5 poena umesto 10. Ja sam probao da kontaktiram u tu gospođu iz AMS-a putem email međutim ona ni na jedan moj email nije odgovorila. Razgovarala je isključivo sa mojim poslodavcem. Ona je imala neku svoju staru tabelu koja nije ista kao na zvaničnom sajtu migration.gv.at po kojoj imam samo 5 umesto 10 poena. Ja sam joj ukazao na to u email-u koji sam joj poslao. Potvrdu o radnom iskustvu, koju sam dobio od firme gde sam radio, sa pečatom I potpisom direktora takođe nije bila dovoljna za nju. Tražila je potvrdu od PIO fonda. Ja sam tu potvrdu iz PIO fonda naknadno izvadio, preveo I poslao joj na email.
Nakon toga rekla je da moram da nostrifikujem diplomu i ako mi je pre toga uvažila 30 poena za nju. Ja sam joj poslao takođe link sa migration.gv.at gde piše da nostrifikacija diplome nije potrebna. Nakon toga ona traži ne potpunu nostrifikaciju nego neku potvrdu od Enic-Naric-Austria https://wissenschaft.bmwfw.gv.at/bmwfw/studium/academic-mobility/enic-naric-austria/ o korespodentnosti moje diplome. Ta potvrda se dobija vrlo brzo, lako i besplatno. Potrebno je popuniti online prijavu, zakačiti vašu prevedenu diplomu i spisak položenih ispita i na vašu email adresu za 1-2 dana stiže potvrda.
Nakon dostave i tog dokumenta, ona traži sada nešto novo. Traži od mog poslodavca da mi ponudi još veću platu. Po kolektivnom ugovoru https://www.programmierfabrik.at/fileadmin/dokumente/oeffentlich/kv/KV-IT-2017.pdf
ja spadam u ST1 klasifikaciju, što je knjigovođa od mog poslodavca utvrdila, međutim gospođa iz AMS-a zahteva da ja budem u ST2 grupi tj. da mi poslodavac umesto 3.199€ ponudi 3.904€ bruto platu. Mom poslodavcu je to bilo previše a ona i pored svega i dalje ne prihvata da ja imam više od 50 poena. Tada ona predlaže mom poslodavcu da ja promenim aplikaciju i da apliciram kao „ostala ključna radna snaga” jer je tu potrebno svega 50 poena, a ne kao „visoko obrazovani kadar” jer je tu neophodno 70 poena. To je zapravo bio njen cilj od samog početka zato što kod „visoko obrazovanih kadrova” AMS NEMA pravo da traži negog svog sa zavoda već je dužan da vam odmah obezbedi dozvolu za posao. Kod ostalih grupa kao i kod „ostale ključne radne snage” AMS prvo proba da nađe nekog sa zavoda koji po njima ispunjava te kvalifikacije koje vi posedujete. Tako da su oni poslali 5 kandidata na razgovor kod mog poslodavca. On ih je sve odbio sa realnim obrazloženjem da oni ne poseduju potrebno znanje za obavljenje potrebnih poslova i da nemaju ni približne kvalifikacije. AMS je u konačnom odgovoru rekao da jedan od te petorice uz vrlo malo dodatne obuke i nekog kursa bi mogao to da radi.
Tako da se tu završila moja priča o RWR karti. Kasnije sam od nekih advokata čuo da je to standardna procedura AMS za odbijanje zahteva. Oni jednostavno ne žele da vi dobijete dozvolu. Probaće na sve moguće načine da iznađu nešto kako bi vas odbili. Grubo će kršiti sva pravila i ostati gluvi na sve vaše ukaze zato što im se može i zato što je to prećutna njihova politika. Oni vas jednostavno ne žele. Vi sami protiv toga ne možete ništa. Kasnije sam i upoznao jednog čoveka koji je takođe prvo probao sam da aplicira i nije uspeo. Nakon toga firma mu je angažovala advokata zahvaljujući kome je i uspeo da dobije RWR kartu. Za moju firmu je to bila suviše velika investicija a koja opet zasigurno nije garantovala pozitivan ishod. Probao sam da kontaktiram advokate i raspitam se za cenu. Tražili su više od 3000€ a za uspeh mi nisu garantovali. Tako da se nisam odlučio na taj korak.
S obzirom da moja žena pored Srpskog ima i Mađarsko državljanstvo odlučio sam se da probam da dobijem Aufenthaltskartu što mi je poslodavac predložio i nisam pogrešio.
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.