Forums : Austrija

 Comment
Da li je ovo ispravno?
Mr_Chanse
(radnik)
2012-07-30 03:39 AM
Zemljaci, šta mislite o ovome sto piše u ovom tekstu? Kakvi bi bili sudovi u Austriji kada bi neko nas na proputovanju kroz Austriju napravio nešto slično?

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/335553/Beclija-koji-je-dobio-dve-godine-zatvora-u-Srbiji-želi-da-sluzi-kaz nu-u-Austriji-jer-tamo-dobija-godinu

Bečlija koji je dobio dve godine zatvora u Srbiji želi da služi kaznu u Austriji, jer tamo dobija godinu

Bečlija Kristijan Buher (47) izazvao je saobarćajnu nesreću sa smrtnim ishodom u Srbiji, zbog čega je kažnjen sa dve godine zatvora i sada pokušava, uz pomoć prijatelja i državnih instituacija, da bude prebačen u Austriju, gde je maksimalna kzana za isto delo godinu dana uslovno.
Njegova devojka Radost Kristefel rečenicu „Izvadi me odavde” čuje tri puta nedeljno, uvek kada se, između 11 i 12 sati, on javi iz srpskog zatvora.
- Svaki telefonski razgovor počinje sa ovom molbom - rekla je Kristefel austrijskim medijima.
Presudom od 12.maja ove godine Buger je osuđen na dve godine i tri meseca zatvora u sudu u Pirotu, pošto je nedaleko od ovog grada krajem prošle godine izazvao saobraćajni udesa sa smrtnim slučajem.
Bečki dnevnik „Kurir” ocenjuje da je kazna previsoka, posebno ako se uzme u obzir da je vozač, koji je krenuo na odmor, zaspao za volanom, nije imao alkohola u krvi, a nije ni prebrzo vozio.

Zbog kratkog sna za volanom, Bečlija je svojom „lančiom” udario u jednu „dačiju” čiji je vozač potom podlegao povredama.
Ministarstva pravosuđa i spoljnih poslova upravo se bore za prebacivanje Bečlije u Austriju. Pregovori ministarstava dve zemlje su u toku.
- Moramo prilagoditi presudu austrijskom zakonu - objasnio je portparol tužilaštva u Beču Tomas Večej.
Austrijsko pravosuđe mora da utvrdi koju kaznu bi Bečlija dobio u Austriji i to prenese srpskim kolegama.
U Austriji za sličan slučaj predviđena je maksimalna kazna od godinu dana zatvora uslovno. Zbog toga srpska strana mora pristati na ovu kaznu.
- Polazim od toga da će zahtev za prebacivanje biti pozitivno rešen - rekao je advokat zatvorenog Karl Klajn.
- Ako Srbija želi da ide u pravcu EU, onda mora prilagoditi svoje krivično zakonodavstvo - poručio je on.
Niko u Beču ne veruje da će proces prebacivanja Buhera iz srpskog zatvora u Austriju biti brz.
obicno
(.)
2012-07-30 09:58 AM
Ne ulazeci u to šta je pravda, jer pravo i pravda su često dvije oprecne strane, znam da bi „obrnuti” slučaj bio mnogo jednostavniji. Pošto su austrijski zatvori prbukirani (ne znam tačan uzrok: ili je malo zatvora ili previse kriminala ili su suvise dobri u rjesavanju procesa-mada ovo zsdnje sumnjam da jeste) Austrijanci bi brzo „spakovali” nekog stranca u maticnu mu zemlju. Oni čak rade uveliko na tome da se osudjenici sto prije prebace u maticnu zemlju, malte ne „vuku za rukav” neke zamlje da preuzmu svoje gradjane. Ovo je često jedna od politickih debata: kako se rijesiti stranaca u zatvorima koji eto žive tu na racun austrijskih platisa poreza... O mišljsnju u sirokim narodnim masama, kad im se to tako kaže, ne traba ni da pišem.
obicno
(.)
2012-07-30 10:02 AM
Jedino ako bi doticnom, u rođenoj mu zemlji, prijetila smrtna kazna bilo bi malo teze. Tu su austrijanci „jako osjetljivi” (jer tako im zakon nalaze!)
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.