Forums : Politika

 Comment
„Што те не убије, то те оптужи за геноцид”
geriatrikus
(zvakac karamela)
2024-05-18 04:11 PM
Већина вас је чула за књигу НОЖ оног Видаковог несоја Вука Драшковића у којој је у форми романа описан геноцид који се десио над Србима од стране усташа на Борачкој површи у селу Придворица на Божић 1942. Усташе су били комшије муслимани, а они су за своја злодјела одликовани од стране Анте Павелића посебним одликовањима,а за што постоје документи.
Комшије муслимани су одликовани разним колајнама, од златних до брончаних за дјело почињено на „Бадњак 1942”, а није их само Павелић награђивао, многи од њих, а поготово њихови потомци су били награђивани од стране ЈБ Тита високим функцијама у органима власти бивше СФРЈ.
Поменућу овдје нека имена, а неки од вас ће сигурно бити у стању да повежу претке и потомке и да виду улогу одређених људи из одређених кућа, како 40их, тако и 90их година прошлог вијека, као и њихове доприносе између 40их и 90их година прошлог вијека, као и 90их и периоду послије све до данас.
Па да поменемо заслужне које Павелић одликова ВЕЛИКОМ СРЕБРНОМ КОЛАЈНОМ ПОГЛАВНИКА АНТЕ ПАВЕЛИЋА:
Шурковић Шемсо
Хабота Рамо
Охерић Алија
Володер Џано
Лендо Мурат
Гаџо Хамид
Чолпа Ћамил
Чорбо Јашар
Салчин Хасиб
Џолета Хусо

МАЛУ СРЕБРНУ КОЛАЈНУ
Омерашевић Ибрахим
Ковачевић Хајдар
Хрво Шаћир
Борчак Омер
Дурић Зејнил
Хојундић Решо
Шљиво Авдо
Калаба Халил

БРОНЧАНУ КОЛАЈНУ
комшије Из придворице ЧОЛПЕ Шаћир, Авдо, Ризван, Јусуф

Одликовани су и ЧОЛПА Пашан, Хасан, Мехо, Хамед, Авдија из Придворице,
па из Содера ЧОРБО Абид, Авдо, Аџо, Дерво, Дервиш, Сајто, Халија, Мехо, Мушан, Фејзо, ВОЛОДЕР Мехо, Хасан, Авдија, Мушан
те из засеока Игри БАЈРОВИЋ Халија, Џафер, Ибро, Емин, Назиф, Мушан, Алија, те ВУХ Шаћир, Хамид, Хасан, Салкан...па КОВАЧ Аган, Омер, Рамо, Авдо...
Из Шиповице САЛЧИН Салкан, Бајро, Шериф, Абид, Пашан, госпођа Нурија, Мехо, Аго, Рашид, Ћемал, Мушан, Адем, Мустафа, Салко,Хамед, Дервиш...
па представници породица ЛОГО, МАХИР, МУРАН, ОХЕРИЋ, ДЕЛАЛИЋ, ГАЏО, ЛОНЧАРИЋ, ДЕМИРОВИЋ...
У Гацку је након рата на виоким положајима био ШАБАНОВИЋ, а у кући ШАБАНОВИЋ АДЕМА је на вратима нађена закуцана Сеја ГојковиЋ распореног стомака и извађене нерођене бебе, потомак носиоца колајне Анте Павелића, мајке и оца ДЕРВИШЕВИЋ је био предсједник општине Гацко.
...
Ето, па када размишљамо о братству и јединству, вјеровању, па када се сретнемо са неким од ових презимена да нам евентуално кроз главу сине да им предак није био на Придворици, у Борчу...па да нам можда на памет падне како су нека од ових презимена имала тако значајну улогу у ратовима 90их, поготово када је САРАЈЕВО и околина до Мостара и на остале стране око Сарајева у питању.
Корићка и неке друге јаме по Херцеговини нису напуњене српским главама у ратовима 90их из јединог разлога што је народ памтио, преносио са кољена на кољено и никада до краја вјеровао потомцима зликоваца, па су били много опрезнији почетком 90их.
Нажалост, многи су све заборавили, поготово они најближи потомцима Анте Павелића и његових сљедбеника са подручја Коњичког краја, па су се десили Челебићи, Силос, Брадина...

e_da
(oʞɐdoɐu)
2024-05-19 12:17 AM
Ne znam šta da kažem osim da se pomolim za dušu naših stradalnika i za za dušu potomaka zlotvora koji će nositi do 6. kolena greh njihovih predaka! A hoće, sigurno!
ofarbaniboy
(varim)
2024-05-19 05:59 AM
Potkrala ti se mala greška...rekao si da ih je pavelic odlikovao od zlatnih do „broncanih” ...međutim zlatnih nema...pa se pitam šta li su trebali da urade da zasluže i te zlatne,kad ovo nije bilo dovoljno...
geriatrikus
(zvakac karamela)
2024-05-19 11:19 AM
Није грешка...било је на том подручју, ако не конкретно на Придворици, и Хрвата, као и Нијемаца. Маријан Бановац је био командант...
Ово је најминималније што сам могао написати да бих илустровао колико су неке породице масовно учествовале у покољу својих комшија, а да бих повукао паралелу са потомцима и њиховој улози у 90им, а посебно на подручју сарајевске регије.
„Инспирацију” за писање ових горе редака сам добио од Пјера са топика ниже о оном Башићу(није ли и он од Куле Фазлагића) на који је Саво лијепо одговорио.
Има ту још презимена, али њихова масовност није била толико изражена, а ја се заиста мучим да напишем и једно слово на овом антисрпском форуму, па гледам да скратим колико је могуће, а да се тотално не изгуби смисао оног што сам желио рећи.
Овај горе геноцид се односи на само једно село на подручју Борча, а добро су познати и други злочинци Гатачке општине који су починили геноцид у неким другим селима, да поменем Корита и Корићку Јаму само.
Тамо су се уз хоћу Мухарем Главинића истакли Велика Хебиб, Шућрија Фазлагић, Атиф Хидовић, Дерво Чустовић, Мумо Хаданбеговић, Халид Володер...
Довољно би било прошарати имеником Сарајева и видјети колико је припадника поменутих породица настањено у Сарајеву и каква је била њихова улога у рату 90их.
Tehnicar
(Tehnicar)
2024-05-19 08:05 PM
Šta da se kaže, toliko nevjerovatnih autogolova srpskih vlada, predajesnika.
NDH se raaprostirala duz gotovo čitave BiH.
Reazolucija o genocidu u NDH, da je donosena, sada bi bila dobar odbrambeni argument.
Samo da se zna, ova danasnja vlast je dva puta odbijala zahtijev opozicije da se izglasa rezolucija o genocidu u NDH.
U ovome se raspoznaje karakter laznih patriota i izdajnika, koja se kao lavovski bori sa azdajama, sa kojima tikve sadi cijelo vrijeme.
Tehnicar
(Tehnicar)
2024-05-19 08:35 PM
U organizaciji udruzenja Jadovno,
Odrzana komemoracija 6500 zrtava NDH genicida:
http://www.nspm.rs/hronika/u-organizaciji-udruzenja-jadovno-1941-na-zemunskom-groblju-odrzan-pomen-za-6.500... bijenih-srba-u-logoru-zemun-u-periodu-od-1942.-do-1944.-godine.htm

Sve do sada se o ovome stratistu mahom djece, žena u staraca cutalo, a i ova 80+ god zakasnjela komemoracija je odrzana zaslugama nedržavne organizacije Jadovno.
 Comment Remember this topic!

Looking for Unicorn Gifts?
.