Forums : Politika

 Comment
Koliko nas ima u svetu i koliko bi nas bilo da nij
GOSPODARMUNJA
(PI)
2024-05-13 03:17 PM

Tačne brojke o vekovnom proterivanju, raseljavanju i pokrštavanju Srba, kao i turskim zulumima, nisu lako dostupne jer su događaji iz prošlosti i često su zabeleženi na različite načine u istorijskim dokumentima. Ipak, moguć je približan pregled.

Vekovno proterivanje i raseljavanje Srba: Tokom istorije, Srbi su bili podložni proterivanju i raseljavanju sa svojih teritorija, posebno tokom ratova, sukoba i osvajanja. Primera radi, tokom turske vladavine na Balkanu, mnogi Srbi su proterivani sa svojih zemljišta ili su bili primorani da napuste svoje domove zbog ratnih dejstava.

Pokrštavanje u novim teritorijama: Turska osvajanja na Balkanu donela su sa sobom i procese pokrštavanja Srba u islam, posebno tokom perioda turske vladavine. To je bio deo politike „osmanske konverzije” kojom su Osmanlije pokušavale da prošire islam na nove teritorije.

Turski zulum i janjičari: Turski zulum nad Srbima tokom vladavine Osmanlija bio je široko prisutan, uključujući regrutovanje dece u janjičare (janjičarski korpus Osmanlijskog carstva) i primoravanje na konverziju u islam.

Uloga Vatikana i ustaša: Tokom 20. veka, posebno tokom Drugog svetskog rata i NDH (Nezavisne Države Hrvatske), došlo je do značajnih zločina nad Srbima od strane ustaških vlasti, uključujući pokrštavanje, proterivanje i masovna ubistva, koja su podržavana od strane katoličke crkve u NDH.

Procenjivanje koliko bi danas bilo Srba da nije bilo ovih istorijskih događaja je izazovno. Ovi događaji su imali dubok i trajan uticaj na srpski narod, njegovu demografsku strukturu i istorijski razvoj. Mnoge zajednice su pretrpele gubitke i traume zbog ovih događaja, što je ostavilo dugoročne posledice na srpski narod.
Simo
2024-05-13 08:29 PM
Druga generacija Srba u Kanadi obično zna da su im deda i baba Srbi.
Ne odlaze u crkvu osim turisticki, i ne govore srpski jezik, a ako pak i znaju koju srpsku reč to nevažno je.
Ne izjasnjavaju se kao Srbi iz razloga sto su gotovo svoi ukrstnei sa nekom drugom nacijom.
SPC ima problem sa kadrovima, nemoguća je dvojezicnost.
Permanentne liturgije na srpskom nisu ni malo interesantne onima sto znaju desetak srpskih reci.
Liturgije na englskom vredjsju stare imigrante koji su ujedno oni od kojih crkva i zavisi.
30 godina nakon zadnjeg rata situacija je još zadovoljavajuca ali sa losom perspektivom.
GOSPODARMUNJA
(PI)
2024-05-14 05:56 AM
Postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti tome da deca iz srpskih porodica u novim zemljama ne žele da se maksimalno uključe u srpsku zajednicu i često gube vezu sa srpskim jezikom i kulturom:

Prilagođavanje: Deca često žele da se što bolje integrišu u društvo u kojem žive, a to može značiti prihvatanje jezika, kulture i običaja te zemlje. Ovo može rezultirati smanjenim interesovanjem za očuvanje jezika i kulture svojih roditelja.

Nedostatak prilika za očuvanje jezika i kulture: Ako deca nemaju priliku da redovno koriste srpski jezik ili da se aktivno uključe u srpsku zajednicu, njihov interes za očuvanje svoje kulture može oslabiti.

Uticaj okoline: Okolina u kojoj deca odrastaju može imati snažan uticaj na njihovu percepciju i identitet. Ako su deca okružena većinom koja ne potiče iz srpske zajednice, mogu se osećati udaljeno od svog srpskog identiteta.

Da bi se promenila situacija i podstaklo decu da se više uključe u srpsku zajednicu, mogu se preduzeti sledeći koraci:

Stvaranje prilika za učenje srpskog jezika: Organizovanje kurseva srpskog jezika ili dodavanje časova srpskog jezika u školski program može pomoći deci da održe veze sa srpskim jezikom.

Promocija srpske kulture i tradicije: Organizovanje kulturnih događaja, kao što su festivali, koncerti, izložbe ili radionice, može pomoći deci da razviju interesovanje za srpsku kulturu i tradiciju.

Podrška zajednice: Važno je da se srpska zajednica međusobno podržava i da stvara inkluzivno okruženje u kojem se deca osećaju dobrodošlo i podržano.

Uključivanje roditelja: Roditelji imaju ključnu ulogu u očuvanju srpskog jezika i kulture kod svoje dece. Podsticanje dece da komuniciraju na srpskom jeziku kod kuće i aktivno učestvuju u srpskim događajima može biti od velike pomoći.

Fleksibilnost u verskim obredima: Ako je moguće, crkva može razmotriti fleksibilnost u pružanju verskih obreda na više jezika kako bi se omogućilo uključivanje različitih generacija srpske zajednice.

Promena ove situacije zahteva zajednički napor celokupne zajednice, uključujući roditelje, škole, verske institucije i druge organizacije unutar srpske zajednice.
ofarbaniboy
(varim)
2024-05-14 07:38 AM
Ko god otisao srećan mu put i a pm...putuj igumane...
CEKAC
2024-05-14 12:19 PM
Selidba naroda traje od kada je ljudi. To nije ništa neobično. Čak iz skandinavskih zemalja, Beneluksa, Njemacke, Francuske, Spanije, Portugala, Poljske, Ukrajine i td. daleko je veci procenat iseljavanja i te zemlje tome ne poklanjaju neku ekstra paznju.

Gledajuci kroz historiju Srbi su se najviše raseljavali u skladu s politicko teritorijalnim proširivanjem državnih granica. Imajmo u vidu cinjenicu da su glavni gradovi Srbije bili i Ston na Peljescu i Skadar, pretpostaavka je da se i narod selio u skladu s proširenjem i tu zauvjek ostajao. Zbog toga nije nimalo cudno da recimo na Korculi, Peljescu i dalje u priobalju imaš iskljuivo srpska prezimena, ali nosioci tih prezimena izjasnjavaju se kao katolici Hrvati.

Simo je dobro primjetio da Srpska pravoslavna crkva dosta bzakazuje u okupljanju Srba. Sto je još gore3 u gradovima gdje se nalaze dvije SWrpske pravoslavne crkve izrazito su nesložne. Pa tako i Srbi, slijedeci politiku tih dviju crkava.

Upravo zbog nestrucne i privatizirane crkvene politike i Srbi spadaju u grupu naroda koja najlakse podlijeze asimiaciji...
bezdomni
(maestro)
2024-05-14 05:26 PM
Spas Srpstva i Srbije nije u tih sam Bog zna koliko iseljenih Srba.
Spas mogu samo biti Srbi Srbije i ostalih srpskih zemalja da se prestanu iseljavati i da pojacaju natalitet.
Kada popusti brana na jezeru i voda krene oticati nije rešenje pokusati pumpati tu vodu koja odlazi nazad u jezero nego je rešenje popraviti branu da voda više ne otice pa će se jezero napuniti.
Bezdomni.
CEKAC
2024-05-15 08:45 AM

Ko god otisao srećan mu put i a pm...putuj igumane.
-------------------------------------------------
U ovoj recenici sadrzano je sve zlo srpskog naroda.

Razmislimo malo...
.
ofarbaniboy
(varim)
2024-05-15 01:18 PM
Prepozno si se a ustašo?
Koji je deo tačno to zlo...stos ti otisho il shto ti ja od srca pozeleh srećan put...
Srbin možeš biti i srbovati i kamcatki i u irskoj,i na arktiku i u finskoj...teško je biti samo u ustašiji,i okupiranom Kosmetu ali i tamo ima qrcevitih i ponosnih Srba...ko ode i konvertira nabijem ga na zdrepcanik...koji će mi qrac taj?
CEKAC
2024-05-15 03:07 PM
Prepoznao sam ljude ogranicenog uma koji se trude i predstavljaju onim što nisu. Izgleda da je to kod Srba pravilo, a rezultat je da su srbi jedina nacija koja stoljecima ne raste.
Lijepo receno „putu igumane”, ali suska od dijaspore jako dobro dodje.
Onaj koji je izmislio četiri „C” jako dobro je poznavao mentalitet Srba.
Pa tako i vic „neka komsiji crkne krava” ukratko je mentalna definicija Srba.
Evo ti, pišes na forumu „politika” iako ni osnove te rijeci ne poznajes. Parafraziras sto je neki kratkoumnik izjavio, jer su vam bliska mišljenja, ne zbog toga sto ste u pravu, nego zbog toga sto ama bas ništa ne shvacate. Za tebe je uzivanje kada opozicija u parlamentu pravi nered, mada još nikada se nije digodilo da izadj s nekim pametnim kontra prijedlogom. Već sam ranije pisao da je ulicna demokracija ustvari linc, Umjesto da iznosi i bori za svoje stavove u parlamentu, kratkoumni zeljni vlasti i samo vlasti, sva „demokratska” zbivanja prebacuju na ulicu i s intenzitetom nereda izjednacavaju svoje shvacanje o demokraciji.
Nazivas me ustašom. Da je to od nekog pametnijeg, možda bih se i naljutio. Da budem iskren često puta sam pozalio sto sam Srbin kada srećem Srbe slične tebi. No tu se ništa ne može. Bog je valjda gledao da sve bude u ravnotezi. Oduzimajuci pameti jednima povecao je drugima. I opet nazalost, oni prvi po pravilu odluciji u politici...
ofarbaniboy
(varim)
2024-05-15 05:47 PM
E tako sam isto ja srećan sto sam Srbin kad vidim ko se sve Srpstva odrekao...pun mi vas je qrac divljaka,bogica,serbedzija,balasevica,tebe,sime,popaja,vas kojima je Bog „dao” pamet da metnete doope u krila dushmanima i da otud lajete na sve sto vam je ocevima još bilo sveto...nije mi jasno kako to da u sukobu Rusa i ukrajinaca podržavate Ruse kad ste vi u stvari srpski ukrajinci..koji krasni može imati srpstvo od vaseg modernog „poturcivanja?Koje benefite može imati bilo koja maticna tvorevina ako se oni koji otpadnu od nje okrecu protiv nje do te mere da i oruzje uzimaju da je uniste...ono sto su bile poturice pa komunisti danas su mondijalisti...tipovi poput tebe modernog ustaše,modernog u smislu nastajanja inache si zatucan i glup kao qrac jer ne vidis tako ocigledne stvari...”
zupa
(DR.MR)
2024-05-16 03:44 AM
Srbi u Australiji polako nestaju stari
umiru a mladi se asimiliraju to je normalan
proces gde velika riba guta male i tu spasa nema.
CEKAC
2024-05-16 05:15 AM
ofarbani

u zadnjem postu upravo si pokazao kakav Srbin ne smije biti. Srbi s takvim shvacanjem kao sto je tvoje ustvari su genocidi srpskog naroda.
Vi sre za srpski narod gori i od Turaka i od Hitlera, Pavelica, NATO-a zajedno. Vi ustvari vrsite genocid nad Srbima.

Pogledajte se jednom u ogledalo historije i shvatite koliko ste zlo. Tvoji istomišljenici trckaraju oko stranih ambasada i mole za nepotrebnu pomoć. A oni pruzaju je onoluko koliko je adekvatna iskljucivo njihovim interesima. Vi ste genetski slugani a da toga upce niste svjesni.

Pogledaj malo kako su organizirane druge nacionalne zajednice uu svijetu. Sistematski i trajno. Kod Srba, nazalost, sve organizacije zavise od postojece vlasti u Srbiji. No i tada, ljudi slični tvpjim shvacanjima, zbog ogranicenosti, primitivizma, ili nekih uskih privatnih interesa pokvare i ono malo dobro započetog.

Puna su vam usta da je Srbija dokle su srpski grobovi. Ti grobovi su od mojih predaka, glavom prema zapadu okrenuti. Do su srpski grobovi. Sahranjivali su ih svestenici Srpske pravoslavne crkve, ili su sahranjivavani u masovnim grobnicama, često i bez glave, jer su bili Srbi u cuvali srpstvo, sto nikogovici slični tebi gaze vise od tvoraca masovnih grobnica.

Kada bi imao cime da razmislis umro bi od srama...
ofarbaniboy
(varim)
2024-05-17 10:33 AM
Neko nema mozga...preci ostavili kosti a potomak pishki po njihovim kostima...
CEKAC
2024-05-17 11:18 AM
Hrvati nas zovu Srbi, a vi precani. U prijevodu narod drugog reda, kome možeš prodavati i litru ustajale vode za pet maraka.
Velis potomci pobjegli. Mislis li da su i naše kosti tamo trebale ostati?
Mi sirimo srpstvo po svijetu.
Zanimljivo kako ti ne smeta dijaspora porijeklom iz Srbije.

Mi smo morali otici, a...
 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.