Forums : Politika

 Comment
dulebgBelow viewing treshold. Show

Исмевање врањанског говора
dulebg
(posmatrach)
2024-05-10 04:18 AM
Исмевање врањАнског говора спада у широку лепезу „социјалног инжењеринга” које је требало Србима да савије рогове и учи их смерности и послушности. Главни подстрекач свега тога била је Велика Британија, у својој вечитој бризи да сузбије потенцијалне руске савезнике, а лепо су помагали Аустријанци, Ватикан, а богами и Коминтерна.

Тај наратив о лењим, прљавим и заосталим Србима слатко су прихватили наши братски народи и народности. Притом се на Далматинце и Загорце, њихов смешан говор, лењост и заосталост, гледало са симпатијом. Најгоре што су тај наратив прихватали и Срби, чим се домогну нешто школе и статуса.

То да је као службени српски прихваћен 1 језик, и да тај мора да буде западни - избор је Аустријанаца, са циљем да нас удаљи од Бугара, Руса и створи нацију Македонце. А 4 падежа има и немачки, па му нико не замера; енглески има 1 падеж.

Првак у отрцавању Србије био је Мирослав Крлежа. Он нас је толико мрзео да је створио читав један свет: заостале, прљаве, азијске паланке, у којој нико ништа не ради, него гледају како коме да напакосте и да експлоатишу јадне западњаке. Придружио му се и Радомир Констадиновић, који је од пљувања по Србима направио државну религију, и за то од исте богато награђен.

Данас имамо ситуацију да се Јужна Србија исељава и празни, осуђена на таворење: без посла, путева, школа, болница, културе. Постало нам је нормално да они живе „у Немачку” а „доле” само троше паре.

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
2024-05-10 12:40 PM
dulebg,

>'...енглески има 1 падеж.'
- - -

Где си то чуо ?

Енглески има 3 падежа (први, други и четврти):

1. НОМИНАТИВ,
2. ГЕНИТИВ (нормански и саксонски)
3. нема датив
4. АКУЗАТИВ (који се примењује на заменице).
5. нема вокатив
6. нема инструмантал,
7. нема локатив
geriatrikus
(zvakac karamela)
2024-05-10 01:13 PM
Јоој шеге, жику му чапри. Јоој крепаћу од смијеха.
Сад ћу да се исмијем горе од интригеа на сваком коментару
:))))))))))))
hahaha ;))))))))))

https://youtu.be/-OzNMTiwios?si=8_RfYt-_7cOpcr_3

И ти га, Дуле, знаш лупити! Чуј исмијавали врањански говор?! А нису Црногорцима или Херцеговцима од којих су сви учили причати. Некада сам купио и учио најархаичније изразе из Источне Херцеговине и служио се њима због исмијавања оних што су имали 2 падежа у говору и ријечник од 50 погрешно изговараних ријечи.
И вјеруј ми да сам због тога покупио много симпатија, а они што би се иначе другима исмијавали због неке ријечи или акцента су остајали збуњени.
Узгред да кажем, има и оних што себи наметну тај осјећај да им се неко исмијава због језика и поријекла, па то прикривају и покушавају прикрити у чему испадну толико јадни и ти су много гори од оних што им се због поријекла изругују. А таквих сам видио мноштво.
И након толико година од када изађох из школских клупа, упо дана упо ноћи ћу изрецитовати дијелове Горског Вијенца, неку Шантићеву пјесму и Миткетов монолог. Па ми се смијте!
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
2024-05-10 03:39 PM
>'...упо дана упо ноћи ...'
- - -

???
e_da
(oʞɐdoɐu)
2024-05-11 02:40 PM
On to po Vuku, „piši kao što govoriš”🥳
geriatrikus
(zvakac karamela)
2024-05-11 02:50 PM
Нумије правописа, буди богснама!
zlatiborac
2024-05-11 03:18 PM
Malo humora po temi - bez zle namere:

Компарације у Врању:

1) Ружна – поружна – најружна – греота
2) Пијан – попијан – најпијан – целива се сас бетон и најбољи део - ОЖЕНИЈА ГРЕОТУ!!!
3) Јефтин – појефтин – најефтин – браћа Кинези
4) Мерак – померак – најмерак – комшијина жена
... 5) Глуп – поглуп – најглуп – булча – дудук
6) Голем – поголем – пасент – гарнишла - мотка потпираљка
7) Слаб – послаб – осушија се – притка
8) Богат – побогат – најбогат – Ђура – још га несу уватили
9) Сиромашан – посиромашан – најсиромашан – работија у Јумко или Коштану :)
kupressrpski
(vozac)
2024-05-12 12:56 AM
Meni nije nikada jasno zašto nam ne podjelise zemlju po srbiji nego nas poslase po drugim zemlja ma ko muve bez glave sad pricaju nema naroda
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
2024-05-12 01:11 AM
Запо дана Ђуро дугове нагуро, па се препо ноћи освестио. ;)
C_A_B_O
2024-05-13 12:57 PM
E moj brate kupreski...Crnograd danas im MANJE Srba no drugih, a sv eje pravljeno od 44te...one placibajke „ostajte ovde” posluzise da lakovjerni zaglave na istim jamama kao i ocevi i dedovi...a ZAMISLI da je 99% SRBA makar i u danasnjoj srbijici?Malo bi se drukcije radilo ( il' bi nas uveli u seoski rat...jerBo za okupatore i basibozluk nismo gradjani no ovnovi za klanje)
 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.