Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Šta nas snadje
Lolypopa
2009-10-30 10:25 PM
Možda će mi biti lakse ako ovo podelim sa vama, a da li će mojoj cerkici biti lakse posle svega kroz šta je prošla, ja se nadam i molim Boga da krene na bolje. Ali dobro je ipak...
Moja cerka 3g već dugo muci muku sa zatvorom. Zadnjih mesec dana je kakila svaki drugi-treci dan. A poslednje dve stolice su bile uzas, toliko se jadnica namucila, bilo je i krvi, ma katastrofa. Kompoti od sljive, kruske, gusti sokovi, vlaknasta hrana, corbice, bademi, grasak, pasulj, boranija, brokoli, voce, povrce, voda... sve to njoj slabo pomaze.

Prekljuce negde oko pola pet ujutro, nakon što sam podojila bebu, vratim se u krevet i onako slicajno pipnem cerki stomacic da li je tvrd zbog zatvora, i napipam neki ostar, tvrd cvoric po stred stomaka. Sva preplasena šta je sad to probudim muza i naravno vise nismo imali mira. Kroz glavu nam je prolazilo samo najgore. Nikad duže i teze jutro u zivotu. Cekamo 8h da odemo u bolnicu kod naše doktorke -gastroenterologa da vidimo šta je.

Nakon pipanja stomacica dr.ustanovi da je to sve „zaostala kaka” i hitno nas uputi na rendgen gde smo se u to i uverili uz komentar da je to najgori slučaj zatvora koji je videla. Istog momenta nas je uputila na bolnicko klistiranje. Onako kao sto to rade trudnicama pred poporodjaj.

Agoniji nikad kraja. Ona vristi, place, steže se, a nas tri je držimo :(. Umesto minut sve je trajalo deset. Ja sam u isto vreme imala nagon za povracanje od silnog stresa. To nije bolno ali je odvratno. A još oni grozni bolnicki uslovi. A ja totalno nespremna, ma nemam kod sebe ni papirne maramice. Nema toalet papira, wc solja sva zasrana, bez daske, kada prlava, bez tople vode i jedan sapun za sve. Ono jadnica nije izdrzala do solje pa sve okolo. Donese joj neku tutu ali ona isto sva ukakana :(. Predvece smo morali opet, ali smo bili bolje opremljeni i sve je bilo gotovo za minut. Jutros ponovo, sve dok se ne prociste creva.

Sada krecemo sa sirupima i nekim lekom. Mora da ima dve stolice dnevno. Kako me je dusa bolela za njom! A pored toga trebam i bebi, nema još ni tri meseca, sisa svaki cas. Uh bilo, ne ponovilo se. A opet dobro je da je to, ima gore.

A ona je neverovatna! Mi joj kao brojimo do deset da brze prođe a ona se kroz plac nadovezuje „jedanees...” Nisam ni zna da zna vise od 10. Čim je bilo gotovo pita me „Mama mogi li da budem balelina, joj gladna sam nešto!” A veceras me pita: „Sto ste dilali Janinu guzu?! Vise NIKAD NIKAD!” I preti mi kao prstom :)
Barilli
(jane_of_all_trades)
2009-10-30 11:12 PM
Jooooooj, srećica mala, pametnica. Ljubim je i grlim i mnogo mi je zao što se tako namucila a i vi sa njom. Kad pomislim na uslove u tim bolnicama, smuci mi se zivot. I to tamo gde su deca. Ne znam, samo sto pre da zaboravite na to iskustvo.

Pavle je jednom imao zatvor kao beba, i sve se zavrsilo kod pedijatra ali je bilo mucno gledati i to.

Jao grlim vas, a posebno Janu (((((( ))))))
agatha
(christie)
2009-10-30 11:40 PM
Lolypopa, vidim nisi spomenula kivi. Jel dajes da jede kivi? Jedan kivi ujutro i već popodne ima sve da iskaki... Tako je bar kod nas.
Ilkka
2009-10-31 12:36 AM
jadnicak mali. verujem da je mucno, ali hvala bogu da nije nešto ozbiljnije u pitanju.
ne znam kako ovde resavaju klistiranje (u mom porodilistu ne rade klistiranje, smatraju to divljastvom i da je sve sto izadje prirodno), znam da u nemackoj imaju onaj gel koji zacas bez muka resi sve, pa ako hoćeš mogu da pitam u decijoj klinici šta rade s decom ovde kod takvog problema i ako ima neki takav gel za decu pa da ti posaljem. saljem paket u srbiju (beograd) sledeće nedelje, pa ako hoćeš pitacu i ako to postoji mogu da ubacim pa može moj brat da dostavi.
u svakom slučaju ako želiš javi se na [email protected] pa da vidimo.
mamaelena
(mama)
2009-10-31 01:57 AM
Šta je snimak pokazao, i da li su ti objasnili koji je uzrok takvog zatvora?
maja128
(majka)
2009-10-31 02:05 AM
Joj mucenica mala kroz šta je sve trebala da prođe. A kako je slatka i šta rece ono na kraju, ljubi je Maja.
Verujem da dosta dece imaju taj problem koliko god oni jeli sve sto bi trebalo da pomogne. Nadam se da joj se to neće ponoviti. Puno poljubaca bubici maloj
sanjich
2009-10-31 04:38 AM
Jao dusa draga, jadnica, mogu misliti kako se namucila. Pa mi odrasli prekukamo, a kamoli ona.

Pravi je heroj!
I vi sa njom.

Veliki pozdrav
taheeboBelow viewing treshold. Show

taheebo
2009-10-31 05:32 AM
Boze, dete 3g a ti je još dojis??
Bojaantje
(A-HA!)
2009-10-31 06:01 AM
Boze, a ti od svega sto si mogla da kažeš na ovakvu price, bubnula kritiku koja nema veze sa mozgom.

Prvo, i da je doji sa tri godine, njena stvar. Drugo, žena je skoro rodila drugo dete koje doji, a ne malenu Janu.
banjalucanka_
(svasta_nesto)
2009-10-31 06:15 AM
taheebo takve osobe poput tebe su stvarno slučaj za razmatranje, niti si procitao/la tekst kako treba al odmah si uzela tastaturu da napises tako pametan komentar..

joj loly bas mi je zao male Jane a i vas :(((( mogu misliti kako vam je bilo, al hvala Bogu nek ostane na tome! A ona je prava pametnica, sunce malo..
Nego šta je rekla dr šta je uzrok toga?? Cerkica od djevera je isto imala veliki problem sa zatvorom, mozd aisto tako sa 3,4 godine.Uzas je bio. čak je djever jednom ispruzio dlan i kaže ajde molim te, evo tati na ruku ako hoćeš haha..on je opicen inače :))

nego kakva je njena ishrana bila prije zatvora? da li pije puno kakao, mlijeko, jede suvo, malo povrca itd`? U supstini ako se svako jutro pojede neka vocka (al ne bas banana, nego npr kruska, kivi, jabuka) jedu corbice, ne pije puno kakao, ne prevsie slatkisa itd..onda ne bi trebalo biti problema.

uglavnom držim fige i srećno i da se ne ponovi vise!!
taheebo
2009-10-31 06:28 AM
A dobro, moja greška oprostite. Naravno da njena stvar ako doji međutim nas organizam proizvodi toliko hormonai drugih stvari jako stetnih za dete tako da je najcesce loše da se dugo doji. moguće je da problem male Jane nije u prehrani već nešto nedostaje u crevnoj flori ili nešto drugo poremecuje procese u crevima. Nadam se da će pedijatar pronaći šta i kako bez da gnjave dete.
saadet
2009-10-31 07:46 AM
Jao dobro je da si ti to primetila na vreme! Hvala Bogu da je najgore prošlo! Sada vam je svima lakse :) Ljubni Janicu, hrabru devocicu :)
smaragdi
(mama jednog prelepog decaka)
2009-10-31 08:35 AM
kao prvo,hvala ti sto si sa nama podelila to iskustvo i pored stresa koji si dozivela...od sada moram obratiti vise paznju na stomacic kod sincica i a povremeno proverim kao sto ti to radis...
kao drugo,nisu loše klizmice koje ti je Ilkka preporucila mislim da ima i kod nas da se kupi,ne znam gde mi je mm nasao, posle porodjaja u bolnici smo morale da se podvrgnemo klasicnom klistiranju a mi retke srećnice koje su imale te klizmice su bile spasene...secam se da je bila nekog francuskog proizvodjaca...treba da je imaš kod sebe,zlu ne trebalo...
kao treće,forsiraj malo vise grasak,boraniju i slične papazjanije i ukini slatkise ako kcerkica voli da ih jede a zameni joj vocem...ovo ti govorim iz iskustva jer sam još kao mala imala slične probleme kao tvoja Jana ali kod mene to nije moglo da se sanira jedva sam resila sa svojih 30 godina zavrsilo se operacijom...Jana će to ranije rešiti sigurna sam ali je jako bitno da odmah preduzmes mere...zato sam ti i napisala svoje iskustvo,ne da bih te uplasila...ljubi Janicu i bebu i odmaraj od stresa(znam da ne možeš ali moras zbog bebe).
Lolypopa
2009-10-31 09:00 AM
Prvo hvala sto ste se javile i sto imate razumevanja. Mene strasno muci i grize da li sam ja mogla da uradim nešto bolje da do svega ovoga ne dodje. Međutim ja drugih briga nemam osim da brinem o tome šta ona jede. Pre dve godine sam zbog toga napustila posao a nju ispisala iz vrtica. Svo to vreme je bila na dijeti bez glutena, a od pre mesec dana je na normalnoj ishrani. Ja sam uvek mislila da je ta dijeta razlog sto ima tvrdu stolicu pa sam jednom ovde i pisala o tome i pojacala bezglutensku vlaknastu hranu sa raznim novitetima u vidu nekih zitarica amarant, proso, kinoa... Eli evo čak i sada kada jede sve situacija je ista.

agatha hvala sto si me podsetila, zaista se kivija nisam setila. Ona jede voce, najviše voli jabuke a banane krijem od nje. Ali na kivi sam potpuno zaboravila, možda zato što ranije nije htela ni da ga lizne, ali sada će morati.

Ilkka hvala, imaju ovde takođe ti gelovi za decu to smo već radili, ali doktorka je ovaj put rekla da mora bolnicki.

mamaelena na snimku se videlo da su creva PUNA, sve one njene kuglice koje kaki, između njih vazduh. Dr. kaže da veruje da je njoj dosta prošireno debelo crevo, i da će se to vratiti u normalu. Kaže da ne može da vidi konfiguraciju creva koliko je to „zaguseno”. A uzrok ne znamo, govori nam o vlaknima koja vezuju vodu na putu iz tela.

Slatkise, suvu hranu smo sveli na minimum. Sinoć je pojela palacinke sa kremom (slatko) posle 5 dana. Ali sve to vise nema veze. Znam decu koja jedu puno cikolade, virsle, mlecne proizvoide... pa imaju dva puta dnevno stolicu.
Ilkka
2009-10-31 09:52 AM
lollypopa, što se tiče glutena, pitala sam i našeg pedijatra i neuvolu (ona je vodila trudnoću i sad brigu o detetu) jer se bas pricalo o tome ovde na serbiancafeu kako ne valja u početku, oni su rekli može gluten skoro odmah, tako da ako dete nema alergiju na gluten može da jede, ne moras da brines posto je već ionako velika.
sve najbolje i ako ti ipak nešto treba, javi. nije mi problem da posaljem, samo da je jani dobro.
JednaTanja
2009-10-31 10:23 AM
Bas mi je zao! Uvek nešto s decom. Ne znam, moja dva decaka imaju stolicu svako dan, od rođenja, nikad s tim nismo imali muke, mislim da je to genetski. Ne znam gde živis ali ja sam primetila da kad odem u Srbiju, imam tezu probavu i mislim da je to sve do hleba, jer i tamo jedem povrca, ali je hleb tamo koji prodaju „osiromasen”, bez vlakana, čak i crni (za koji mi je kuma rekla da ga ustvari boje crnom bojom, ne znam da li je istina ali me ne bi cudilo). Ovde u Nemackoj uvek kupujem „Vollkorn”, i to mnogo, mnogo znaci, ne primetim na deci, ali na sebi da. U nasoj pekari ono sto je „vollkorn” je obelezeno s zelenom bojom -na etiketi, a ovo napravljeno sa rafinisanim, oljustenim zrnima, obelezeno je sa crvenom bojom. Samo glavu gore, biće sve u redu!
nisevic
(mama-fizioterapeut)
2009-10-31 10:43 AM
Veliki pozdrav Vama i curici.Jako mi je zao zbog svega sto prolazite...:((Probajte sa zrelijim kivijem,nama dosta pomaze:Puno sreće!!!
Lolypopa
2009-10-31 10:46 AM
Moramo ponovo veceras i sutra na klizmu. :( Zvala doktorica i kaže da neće sirup i lek delovati dok se dobro ne ocisti i da ne može bez lekova, ništa hrana...
Ninocka
2009-10-31 11:09 AM
bas mi je zao sto prolazite kroz takav stres. Ipak ide na bolje, sto je najvaznije.
Poljubac maloj, hrabroj devojcici!
babyshamble
(sandinista)
2009-10-31 12:40 PM


jao lolice, bas mi je zao.
mada sto kažu mamice najgore je prošlo, ali je taj klistir stvarno neprijatno iskustvo bilo i za mene pre 5 godina, a ne za janicu neznicu.

izljubi nam dusicu xx
Isidora_C
2009-10-31 12:40 PM
zalost mala! moja prijateljica je imala problem jer joj je organizam iz nekog razloga unistavao korisne bakterije i hrana se nije mogla razgradjivati. bila je na nekoj specijalnoj dijeti, ali su joj tek lijekovi pomogli.

druga opet ima problem jer porodicno muku muce sa stolicom. na kraju je postala vegetarijanka i ne jede ni jaja ni mlijeko ni mlijecne proizvode. ponekad jede ribu i takva vrsta ishrane joj pomaze.

nije svačiji organizam isti i treba najprije istraziti zašto se problemi javljaju.
NevernaBeba
2009-10-31 12:51 PM
E svasta, a ja taman juče gledala slikice od tvojih ljepotica a posebno me Jana odusevila kako je prava damica.
Strasno mi je zao sto sad prolazi kroz i nazalost nemam nikakav savjet da ti dam samo da ti porucim da budes jaka i da smo ja i moja cura uz vas u mislima. Saljemo vam puuuno poljubaca
bt
2009-10-31 05:54 PM
Jao Lolypopa tako mi je zao.Mogu samo zamisliti kroz šta ste svi prošli.Mama i brat imaju problem hronicne konstipacije cijeli zivot.Strasno!Prije par godina kada je bratu bilo 18god desilo se nešto strasno.IZasao je u grad sa malo bola u stomaku.Stolicu nije imao 16 dana i bio je zakazan za pregled sledeći dan.To vece mu je pozlilo u gradu i pao je u nestvjest.Hitna ga je odvezla u bolnicu i nisu mogli da ga probude nikako.Dosao je sebi tek nakon par sati.Ostao je u bolnici 3 sedmice na detaljnom ispitivanju,dok nisu otkrili da se zbog jake konstipacije razvila bakterija u crijevima.Zamalo da zavrsi na opereciji.UZas!I dan danas ide na redovne kontrole i muci se sa stolicom.Nema veze sto jede zdravo i sto je jako aktivan i dalje ima probleme.Malo me je strah da ovo nije naslijedno,jer i moja curica se muci tvrdom stolicom od rođenja.Malo je bolje u zadnje vrijeme.Želim ti puno sreće i nadam se da će sve biti ok.Puno pozdrava
mamaelena
(mama)
2009-10-31 06:46 PM
Stvarno se nadam da će ovo uspeti, i da detence neće vise morati da prolazi tolike traume. Pokusajte da joj objasnite sve što se desava da ona može da razume pa da joj bude malo lakse. Sve najbolje, izljubi je od svih nas ovde i nadam se da će da objasne kako da sprečite ovo ubuduce.
beli_ljiljani
2009-10-31 09:01 PM
srce malo,
nadam se da će joj svakim danom biti sve bolje i bolje i da vise nikad neće imati tih problema.

kako sam se rasplakala (valjda i hormoni rade 200/h) kad sam proctala (mada se do tada gomilalo) da ste brojali do deset a ona se nadovezala mogu samo da je zamislim, srce malo.

sve najbolje joj želim od srca.
sta-li-ja-radim-ovde
(radim)
2009-10-31 09:12 PM
U ovakvim slučajevima nije dovoljno samo na silu proterati dete - klistiranjem ili cime već, već je potrebno ozbiljno naći razlog. Zatvor pa i drugi zdravstveni problemi se nikada ne trebaju posmatrati izolovano iako to danasnji lekari izgleda jedino umeju da rade. Lece simptome a ne uzroke.

Ako bi trebalo da pogodim šta je uzrok, pod pretpostavkom da se dete dovoljno kreće, pije vode i hrani ispravno, deluje da je uzrok neka infekcija. Drugo sto je jako moguće je da se radi o infekciji nekim protozoama. Ne znam gde živite, pa prema tome ne mogu da znam da li ste u nekom endemskom podrucju, ali celo podrucje Balkana, naročito Bosna i Sarajevo, ali i Srbija i okolina, su postali endemsko podrucje za protozoe, naročito E. histolytica.

Kod dece se infekcija tom vrstom protozoe često pojavi kao otvrdnjavanje jednog dela debelog creva, sto onda može da oteza prolazak stolice. Uz to, rad creva je usporen i otezan jer su creva inficirana. Neki ljudi i deca mogu sa time da žive godinama i decenijama i da budu tzv. „asimptomaticni nosioci” dok neki mogu od toga da zavrse u bolnici ili čak i da umru.

Znam za jedan slučaj gde je dete isto tako patilo od zatvora i nije danima kakilo. Lekari nisu to uzimali ozbiljno nego su ga tako slali kuci, dok jednom prilikom vise ništa nije uspelo i dete je umrlo u jezivim bolovima zbog obrstukcije u crevima.

Iskreno se nadam da sve ovo nema nikakve veze sa vasom cerkom, međutim sama cinjenica da tako mala, kada bi trebalo da je savrseno zdrava, već ima toliko dugo hronicno zatvor me navodi na ovu mogućnost. Kada su takve stvari u pitanju, sa jedne strane moguće je da nije ništa strasno, ali dobro je biti svestan potencijalne opasnosti.

Kada se debelo crevno stvrdne zbog infekcije, onda može da dodje do tzv. vaginacije, gde gornji deo creva upadne u donje. Tu onda ništa više ne pomaze, nikakav lek, već samo hitna operacija. Problem je sto lekari uglavnom to ne umeju da prepoznaju kao problem. Rentgen tu ništa ne znaci jer se na njemu to ne vidi.

Ovo pišem samo zato što postoje neke male sanse da je to uzrok problema vaseg deteta, naročito ako živite u Bosni, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, ili na jugu Amerike tj blizu Meksika, ili ste putovali na neka od tih mesta (Indija i bliski istok), možda čak i pre nego što se cerka rodila pa je neko od ukucana nosilac.

Druga mogućnost je infekcija nekim gljivicama, u kom slučaju bar nema opasnosti da dodje do potrebe za operacijom, ali je problem sto takva vrsta problema ne nestaje sam od sebe već se jedino može kontrolisati vrstom ishrane ili izleciti uz pomoć nekog mnogo dobrog lekara koji razume opasnosti takvih oboljenja.

Za dete je jako važno da joj objasnite zašto ste ono sve morali da uradite. Recite joj da je jako važno da sve sto je prljavo izadje napolje iz nje, inače ako ostane unutra može da joj napravi neki problem i da je boli puno. I onda je najbolje da ako može ona sama to iskaki, ali ako ne može onda moraju cika doktori to da poteraju.
JoannaL
2009-11-01 12:29 AM
Naše bake su davale ricinusovo ulje svake veceri nakon jela, da bi jutros istempirale stolicu. Moja je mama mene tako istrenirala, i dan danas i bez tog ulja, idem svako jutro ko sat!

Ili to, ili nešto drugo je po sredi. Imam prijatlejicu ciji sin je dva tri puta zavrsio na hitnoj jer je maltene povracao crevni sadrzaj-ovo mi je ona rekla nisam mogla da verujem, zvucalo je jezivo, ali toliko je mali bio pun i nije kakio danima.
Ispostavilo se da ima neko oboljenje debelog creva, Hirsprung ili tako nešto ,izvini ako gresim, ali to mi je ostalo nekako u pameti. Znam da su ga lecili i da je bolje.
U svakom slučaju želim da se to što pre sredi.
babyshamble
(sandinista)
2009-11-01 03:47 AM
šta-li-ja-radim-ovde,

'ajde malo smanji dozivljaj, umiru deca i od uboda komarca,
pa sad posto je ona u crnoj gori..

loly,
slusaj ti doktorku šta ti kaže i sve najbolje!
nisevic
(mama-fizioterapeut)
2009-11-01 05:12 PM
Mada nema nikakve veze sa temom,moram pitati taheebo dali je ova konstatacija da je dugotrajno dojenje loše, naučno dokazana,ili se radi o nekakvoj pretpostavci???Kad bi produzeno dojenje bilo stetno za dijete,priroda bi se pobrinula da mlijeka nestane nakon godinu dana.Kako se to ne dogadja,takve tvrdnje ne uzimam za ozbiljno.Oprostite mi još jednom za skretanje sa teme...Nadam se da je mala Janica dobro i da će sve biti kako treba.Veliki pozdrav :)
Chihuahua
2009-11-01 05:18 PM
Lolypopa,

držim palceve da pronadjete uzrok problema. Pametnica Janica, kako se u trenutku setila da nastavi da broji, da vas nadmudri.

Budi hrabra, mama!

Lolypopa
2009-11-01 05:56 PM
Hvala na podrsci, znaci mi dosta. Znam da ovde neću naći rešenje, neke korisne savete da, ali dosta znaci kada podelite problem sa nekim, a ja sam ovde nekako domaća :).
Obavili smo juče i danas još dve klizme kako je Dr. rekla, a sutra ujutro idemo kod nje da vidimo šta i kako. Dobro ste rekli da treba leciti uzrok a ne simptome, to je ono sto mene najviše zanima. Čini mi se da ova terapija slabo deluje. Ako uskoro ne pocne možda ćemo za Beograd da čujemo i druge doktore jer ne mogu vise da gledam kako se muci.
Ona je inače moja dusa, moj andjeo! Ja sam mislila da je bolje da joj svaki put unapred pricam kad podjemo gde idemo i zašto, ali juče je toliko plakala i bas se uplasila, jer ona to već sve zna ali prosto ne želi to da trpi, pa sam resila danas da cutim. Ako već mora da se stresira onda bar da krace traje. Ali nije ona glupa, čim je videla da nosimo nosu, sve joj je bilo jasno. Danas je bila veci junak. Izlazimo mi iz kola ispred bolnice, a ona se okrece i sama uzima kesu sa nosom :), ono kao „aj kad mora...”

mamaelena
(mama)
2009-11-01 07:30 PM
Strasno, nastavite da trazite bolje doktore, i sama vidis da ovo ne funkcionise bas dobro i da ne resava problem na duge staze.
gagaica
(cistac plemena od loseg semena)
2009-11-02 04:46 AM
Jako mi je zao,nadam se da ćete naći uzrok i rešenje...
ja bih pitala da nije neka alergija u pitanju na glut ili mleko??
Možda lupetam ,ali znam nekoliko majki koje su mi pricale da su alergije bile razlog muka...
Od srca želim maloj Jani da sve dobro prođe i da vise nikada nema problema u zivtou ,neka mi je Bog cuva..srce slatko.
babyshamble
(sandinista)
2009-11-02 05:53 AM


loly,
ti svakako moras traziti uzrok, to je valjda vise nego jasno, ali trenutno morate otkloniti taj simptom (puna i tvrda creva) i to hitno, pa tek posle ići detaljno u analize.
kada isciste creva i otkloni zastoj, onda u pretrage.

ako se odlucite za beograd, javi mi da te uputim.

poljubac za janicu
xx
malasara
2009-11-02 08:54 AM
Cao Lolypopa,
bas mi je zao sto prolazite kroz ovo...
Mala curica, je bas hrabra. Iznenade nas kako su zreli podekad:)

E ovako...ovo klistriranje je zaista neophodno da bi se zaustavio stop. Pretpostavljam da je sledeći korak koloskopija jer to je jedan od logicnih sledećih koraka u ispitivanju. To je takođe vrlo mucna procedura, ovde se radi u narkozi kod dece, ne znam kakva je praksa u CG/SR... Sa koloskopijom se uradi i biopsija d.creva, sa mišlju na Mb.Hirsprung. Jana je 3+ god, tako da je ta dijagnoza ne tako česta u toj uzrast.grupi, najcesce se dijagnostikuje og 3mes-3god.Mada s obzirom da ona duugo već ima problema sa zatvorom, bitno je da se takođe iskljuci. Daje tipicnu sliku megakolona na rtg slici (prošireno d.crevo), a razlog je gen.defekt u inervaciji segmenta debelog creva; usled čega nema peristaltike (pokreta crevnih resica)i zato dolazi do mehanickog zatvora tj. ne moze taj deo d.creva da izgura kakicu dalje, pa se tu nakupi i može da dostigne velike razmere (najtezi slučajevi-fekalom).
Dakle klistiri su pravi način lecenja tako ozbiljnog zatvora, ma koliko to bilo mucno i varvarski.
Zato samo napred i hrabro...
Verovatno ćete nastaviti sa odredjenim laksativima nakon kontrolne rtg slike.
Ti pišes da ste pre mesec dana napravili promenu u ishrani opet (ako sam dobro razumela?), analiziraj šta ste promenili (stavi na papir;) . Vrlo je bitno iskljuciti i grešku u ishrani, tj. mesec dana je sasvim dovoljno vreme da dovede do ozbiljnog zapeka.

Dakle samo hrabro, uz vas smo..
Javi nam kako je kod vas i ako imaš neka pitanja, možda neko može da odgovori...

poz
Lolypopa
2009-11-02 06:29 PM
Čitam šta ste mi sve napisale, ima tu svega... Ja ću da se trudim da razmišljam pozitivno u međuvremenu radimo na tome da se ovaj problem resi. Doktorica koja vodi Janin slučaj je jako posvecena ne bih da gresim dusu, znamo je još od ranije (zbog glutena) i ona je dobro upoznata sa problematikom. Ali tek sada ozbiljno pristupamo problemu zatvora, jer je bila pretpostavka da se sve desava zbog bezglutenske dijete.

malasara pre mesec dana smo prekinuli tu dijetu jer su nalazi preko krvi bili dobri pa sada „isprobavamo” ponovo gluten. O tome sam pisala, ali zatvor je i dalje tu.

Jutros smo isli kod doktorke na razgovor kako ćemo - šta ćemo. Lepo nam je sve obasnila. Ona je ubeđena 100 % da to nije ništa ozbiljno, rekla mi je nekoliko puta da nemam razloga za brigu. Nikakvi tumori, polipi, infekcije... po njenom mišljenju nisu razlog, a to zakljucuje na osnovu opisa stolice. Ona kaže da je razlog najverovatnije upravo ovo sto je napisala malasara - prošireno debelo crevo:
„zato dolazi do mehanickog zatvora tj. ne može taj deo d.creva da izgura kakicu dalje, pa se tu nakupi i može da dostigne velike razmere”
Ponovo je opipala stomacic i videla da još ima tvrde stolice u crevima pa nas je danas ponovo uputila na klistir ujutro i uvece, sto smo već obavili, ali morace i sutra (to će biti osmi put), jer smo ponovo radili rendgen i vidi se da ima još dosta. Ja ne mogu da verujem jer se svaki put bas dosta iskaki. A sirupi neće da deluju dok se ne procisti.

Pitala sam je za to unutrasnje snimanje, i ona kaže da se to radi isto i u Srbiju i u Crnoj Gori, nema drugog nacina i ne postoji privatnik koji to radi nekim savremenijim metodama, a podrazumeva: tri dana gladovanja, samo tecnost i potpuno ciscenje creva kao pripremu za to. Ja to ne smem ni da zamislim. Pa ona jede i posle 5 min. kaže gladna sam! Izelica mamina :)

I da gagaica, danas smo dogovorili da izbacimo potpuno mlecne proizvode na neko vreme jer kaže mogu i oni da budu uzrok. Malo vise ovsenih pahuljica, mekinja...


malasara
2009-11-02 08:00 PM
Pa ko bi izdrzao da ne jede 3dana?! :)
Takvo ispitivanje (izgladnjivanje) bi bilo zakonom zabranjeno/ kaznjivo da se radi deci...a i odraslima;)
Ne znam da li smo pisale o istoj stvari,ali koloskopija, endoskopsko snimanje d.creva je obično prvi korak u dijagn.
Priprema je takođe neprijatna, jer dete mora da popije 2-4l tecnosti za ciscenje(u zavisnosti od tezine); ali jede, tj.unosi laku hranu (poduzi je spisak šta se nesme jesti) dan pred ispitivanje. Ne sme jesti/piti od ponoci (nekih 8h), pre koloskopije, koja se obavezno radi u narkozi kod dece.Dete se prati na odeljenju u toku dana i odlazi kuci istog dana.
Hm...raspitaj se malo bolje oko toga kod vas. Ne vidim razlog sto bi procedura bila toliko drasticnija u CG/SR. Nije uopste neka nova metoda, radi se već dugi niz godina.

poz
PustaZelja
(veciti student)
2009-11-04 11:49 AM
Pozdrav,

Prvo da pitam koja ti je cerka krvna grupa... Imam neku knjigu koja se bavi tematikom ispravne ishrane u zavisnosti od krve grupe, pa mogu pogledati i postirati koja hrana se smatra kao skodljiva, ako te zanima.

Drugo, u blizoj familiji smo imali slučaj gdje je tako manji djecak imao problema sa zatvorom. Ljekari su roditeljima dali „nešto” da urade malom klistir sami kod kuce tako da su sve to odradili fino u svojoj kuci u finim uslovima (ovo je bilo u Kanadi). E sad ne znam tačno da li se to „nešto” unosilo oralnim putem ili analnim, ali mogu da pitam... cisto da ne prolazite opet kroz one grozote po bolnicama ako već sve mozete fino sami to obaviti kuci.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.