Forums : Umetnost i kultura

 Comment
Београд:фестивал руске песме
TROFA3
(penzioner)
2009-05-20 01:05 AM
26. маја у Руском дому у Београду биће одржан фестивал руске песме

Са руске стране организује га Међународна Асоцијација наставника руског језика и књижевности из Санкт-Петербурга. По речима једне од сарадница Асоцијације Наталије Брунове, то ће бити регионални конкурс у оквиру фестивала, који се одржава по читавој Европи.

Нека никаквих посебних жеља и сценарија, говори Наталија Брунова. Замолили смо српске партнере да одаберу око 20 учесника, међу којима су и солисти и групе. Они могу да изводе било какве песме, најважније је да оне буду на руском језику. За нас је овде најважније открити учеснике који најбоље владају руским. Одабраћемо 6 најбољих и позвати их у трећи, завршни круг европског фестивала у Санкт-Петербург, који ће бити одржан од 30. септембра до 3. октобра ове године. Уручићемо им позив одмах после такмичења.

У ствари, наставља Наталија Брунова, једна од основних идеја нашег предстојећег пута је сатанак са српским колегама који предају руски језик. Размотрићемо питања која се тичу професионалних интереса на семинару Методичке основе предавања руског језика као страног у савременој етапи, за време одржавања округлог стола на тему Руски језик данас: проблеми функционисања и наставе. Одржаћемо и радионицу из руског у једној од београдских средњих школа. То ће бити занимљиво за оне који желе да студирају руски и да га могуће учине својом професијом. А конкурс руске песлме у Руском дому ће бити својеврсни акорд, који завршава наш сусрет у Србији.

2007. године Међународна Асоцијација наставника руског језика и књижевности јепрославила 40 година рада. Она окупља стручњаке из 72 земље света. По речима Наталија Брунове, са Србијом руске филологе повезују посебни односи. И то је разумљиво.

Тако се десило, говори Наталија Брунова. Ипак наши народи имају много тога заједничког и са тачке гледишта језика такође. Са ученицима и студентима Србије и Црне Горе организовали смо много олимпијада из руског, често приређивали конференције и семинаре на Београдском универзитету, а треба рећи да је у Србији русистика увек била јака. Прошле године смо учествовали у прослави 60-годишњице Славистичког Друштва Србије.

Тих дана много смо разговарали са професором Богољубом Станковићем. Између осталог, било нам је драго да га видимо у саставу жирија конкурса руске песме. Веома смо захвални Руском дому на помоћи. ИЗмеђу осталог, крајем ове године код нас стартује Светски фестивал руског језика и веома се уздамо у подршку Руског дома у том подухвату.
Како вам се учинила ситуација око наставе руског језика у Србији, питао је наш извештач Наталију Брунову, на шта је она одговорила.

Знам да у Београду има много школа у којима се учи руски. Шта више, знам да негде у околини Београда има школа у којој се многи предмети уче на руском. И то нас русисте не може да не радује. А проблеми су нам заједнички. Разуме се, потребна је већа пажња од стране државе, финансирање, укључивање младих стручњака у рад.

Срађујемо са српским колегама по многим питањима. Председник наше Асоцијације Људмила Вербицка се прошле године састајала са ректором Београдског универзитета. Они су постигли договор о стварању комплекса за учење руског, намењеног управо српским ученицима. Било је речи о узајамном признању диплома. Наравно, то ће доприносити подршци русистике у Србији и помоћи да се успоставе тешњи контакти. Једанод наших циљева је да тежимо ка распростирању руског језика. Тим пре у Србији. Ипак то је братска словенска земља.

Како је рекла Наталија Брунова, по завшетку конкурса руске песме у Руском Дому у Београду, делегација Међународне Асоцијације наставника руског језика и књижевности ће отпутовати у Црну Гору, где ће одржати сличне акције на Филозофском факултету у Никшићу.

http://www.ruvr.ru/main.php?lng=scr&q=12576&cid=178&p=19.05.2009
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.